"Ścigać tu kogoś za zabójstwo, to jak wystawiać mandaty na wyścigach samochodowych".
"Czysty był Czarnuchem z getta w Bronxie. Oszalał w Wietnamie od nadmiaru... świeżego powietrza".
Tak się oszukiwało sumienie: przecinałeś gościa serią z karabinu maszynowego, a potem rzucałeś mu plaster.
Czy zdajesz sobier sprawę, że w twierdzącym słowie "czyn" zawiera się pytanie "czy?".
Łowca Jeleni nie ma startu do Czasu Apokalipsy. Wygrywa tylko pod względem emocjonalnym. Jeśli chodzi o głębię psychologiczną, bezsens wojny, upadek moralności to CA nie ma sobie równych.
Obejrzałem "MŁODE LWY" Edwarda Dmytryka.
Dostrzegam w Kurtzu Brando podobieństwo, swego rodzaju kontynuację roli kapitana Wehrmachtu Diestla.
STO na STO , czyli sto filmów na stulecie kina .
Łowca - miejsce 79
Czas - miejsce 80 . https://pl.wikipedia.org/wiki/Sto_na_sto,_czyli_sto_film%C3%B3w_na_stulecie_kina
"We train young men to drop fire on people, but their commanders won't allow them to write "f*ck" on their airplanes because it's obscene!"
+ Widziałem ślimaka...pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen...mój koszmar. Brnie, pełźnie...po krawędzi...piekielnie ostrej brzytwy...I nie ginie...
KURTZ: Czy uważa pan moje metody za wątpliwe?
WILLARD: Nie dostrzegam tu żadnej metody.