PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192026
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Co byście wywalili, ewentualnie skrócili z tego obrazu?

U mnie jest tak:

1. Narracja Willarda, ale tylko ta na łodzi, hotelowa jak najbardziej (zamiast dumania na łodzi mogły być retrospekcje ukazujące Kurtza);
2. Scena z Francuzami, zwłaszcza z Roxanne (o ile w gadce tego plantatora było coś ciekawego, o tyle scena z Willardem i tą dziewczyn ą była śmiertelnie nudna);
3. Skrócić o parę minut, niektóre wejścia Brando (zwłaszcza to nic nie wnoszące gadanie o Ohio)

Za to można by jeszcze bardziej rozszerzyć wątek reportera granego przez Denisa Hoopera (najlepszy był, gdy tłumaczył na czxym polega logika).

ocenił(a) film na 10
Rodion_Raskolnikow

Rozumiem, że komentujemy wersję reżyserską, czyli taką, która rzeczywiście doczekała się skrótów przed wejściem na ekrany.

Widzę to tak:
1. Narracje wyjątkowo mi nie przeszkadzały, uważam, że wpasowały się w klimat i tempo filmu.
2. Sceny usunięte w wersji kinowej rzeczywiście nieco rozbijają spójność filmu, są jakimś dysonansem. Mimo to rozmowy z Francuzami też mają swój klimat i są świetnie zrobione, a w gruncie rzeczy stanowią urozmaicenie. Scena z Roxanne jest przeciętna, więc raczej do kasacji.
3. Scen z Brando jest za mało! Zresztą jego nigdy nie jest za dużo, bo to wyśmienity aktor. Choć może właśnie umiar w pokazywaniu postaci Kurtza jest dobrym chwytem i sprawia, że ta postać jest wyjątkowa i tajemnicza?
4. Hopper jako reporter jest irytującą postacią, i dobrze, że jest, ale byłbym przeciwny rozszerzaniu jego wątku.

Właściwie uważam "Czas apokalipsy" za film idealny i te drobne kosmetyczne zmiany, jakie można wprowadzić, nie mają większego znaczenia dla całości.

ocenił(a) film na 10
Rodion_Raskolnikow

Absolutnie nic mi nie przeszkadza.

.......

ocenił(a) film na 10
pionier

Ja nie usuwał bym nic. Jeżeli Coppola uznał, że film najlepiej sprawdzi się w takiej konfiguracji to na pewno miał rację.

ocenił(a) film na 10
Rodion_Raskolnikow

Czas Apokaliosy to film genialny, ale faktycznie sceny z Francuzami nie pasują do klimatu filmu(wg mnie)!

A o ekscentrycznym fotoreporterze można by stworzyć oddzielny film:P