PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192026
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Jest to jeden z nielicznych obrazów, który zrobił na mnie takie wrażenie, każdy oczywiście będzie miał swoje zdanie, ale jak dla mnie to ten jest naprawdę wart obejrzenia. Ten film nie jest zwykłą produkcją wojenną, według mnie działania wojenne w Wietnamie są tylko tłem, pretekstem do przemyślenia, pretekstem który z racji swego historycznego znaczenia jest zakorzeniony w świadomości wielu ludzi (oczywiście zwłaszcza Amerykanów). Równie dobrze akcja mogłaby się dziać w wielkim mieście, korporacji czy tym podobnym miejscu, ale czy w tedy trafiłoby to do tak dużej rzeszy ludzi? Czas Apokalipsy jak dla mnie traktuje o czymś więcej niż zbrodniach wojennych, fanatyzmie i załamaniu psychiki żołnierza. To co zostało przedstawione w ten sposób działo (dzieje?)się w okół nas (moment z gazetą, w której był artykuł o Mansonie). Więc jeżeli ktoś ma złe zdanie na temat tego filmu, to możliwe że nie zrozumiał prawdziwego przesłania albo po prostu taki sposób przedstawienia do niego nie trafia. Jak dla mnie film jest mistrzowski. Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
PrsDBW

tylko kretyn nie uznaje tego filmu za arcydzieło
pluton może się schować

ocenił(a) film na 10
lotr12345

A tam bez przesady... Obydwa filmy są rewelacyjne, tylko każdy na swój odmienny sposób...

użytkownik usunięty
lotr12345

jakim trzeba być idiotą aby coś takiego napisać. żal mi ciebie