W mojej skromnej opinii Czas Apokalipsy to najlepszy film wojenny jaki powstał. Ma już swoje 30 lat, a zdjęcia i montaż są przeprowadzone po prostu genialnie, wzruszająca końcówka, genialne kreacje - Brando,Sheen, piękne kolory, wspaniała muzyka, znakomita fabuła. Zawsze będę do niego wracał! Apocalypse Now - Masterpiece!
Już od samego początku widać wielkość tego filmu w niezapomnianej już scenie.
Film ten idealnie ukazuje bezsens wojny, i zachowania żołnierzy(scena gdzie strzelają do cywilów a potem ocalałą chcą jeszcze ratować).
Historia wciąga widza swoję genialną fabułą.
Nie mogę uwierzyć, że ma już 30 lat.
Jeden z tych filmów które nigdy się nie zestarzeją, jedynym słabym punktem filmu jest kreacja Marlona Brando.
Nic dodać, nic ując - arcydzieło, najlepszy film wojenny jaki powstał i jeden z najlepszych filmów w całej historii kina! Dużymi literami: ARCYDZIEŁO.
"jedynym słabym punktem filmu jest kreacja Marlona Brando"
Ciekawe stwierdzenie. Moim zdaniem była świetna, dlatego że taka naturalna. Nie wyobrażam sobie tej postaci zagranej w inny sposób.
po prostu nic dodac nic ujac jeden z najlepszych filmów wojennych w histori ale znam lepsze ha ale ten film to poprostu arcydzieło w czystej postaci:D
rzeczywiście arcydzieło, lecz ja bym tego filmu nie nazywał wojennym.
Wojenny to jest "pluton", ten film to dramat w scenerii wojny.
ocena spada, bo 1 dają dzieci dla którcyh ten film to nuda i podniecają sie
przy transporterach czy innych transformersach
Paru mózgom nie spodobał się film, więc zamiast poprzestać na jednej ocenie i jakimś sensownym komentarzu, za punkt honoru uznają pozakładanie jak największej ilości kont i wystawienie na każdym z nich oceny 1/10. To samo było z Pulp Fiction i Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. Nie znajduję innego wytłumaczenia, zważywszy na to, że film nie tak dawno ocierał się o Top10. Na szczęście są jeszcze tacy, którzy nie przejmują się pospólstwem, nie kierują rankingiem i znają prawdziwą wartość filmu.
Nie tylko PF i Pewnego... :) Teraz wypadł Byk,Taxi Driver,Samuraje i inne klasyki, a do topu cały czas wchodzą komercyjne przeciętniaki.
Jedyne arcydzieło jakie powstało? Bez przesady, kilka ich jednak jest ;) Ale zgadzam sie że jest to film doskonały, niewątpliwie powinien być w pierwszej piątce.
btw. zupełnie nie rozumiem tego czepiania się roli Brando.
Wydaje mi się, że czepiają się Brando ponieważ w Oscarowej Szpuli (Filmweb TV) powiedzieli ze ta kreacja była do dupy. A co do jedyne arcydzieło... Byłem wtedy zbyt mocno zachwycony filmem ;) Aktualnie jedno z 6 arcydzieł :
-Ojciec Chrzestny
-Ojciec Chrzestny II
-Ojciec Chrzestny III
-Czas Apokalipsy
-Lot nad kukułczym gniazdem
-Lecą żurawie
Jeśli masz rację to niewesoło, coraz więcej ludzi którzy nie znają się na żartach, coś zasłyszą a potem chcą zabłysnąć.
Co do arcydzieł z tego co do tej pory widziałem to koniecznie dorzucił bym jeszcze: "Odyseję kosmiczną", "Dawno temu w Ameryce" i "Siedmiu samurajów"
Siedmiu Samurajów rzeczywiście genialny film, Odyseja nowatorska, pomysłowa, świetna reżyseria trzeba przyznać, ale film dziwnie odebrałem dlatego ocena 8 :)
Pod jakim względem Czas Apokalipsy jest najlepszym filmem wojennym? Bo pod względem oddania prawdziwych realiów wojennych na pewno nie jest. Ten film ma bardzo mało wspólnego z tym co się dzieje naprawdę na wojnie.
Widze gviazdko byłas na wojnie tak? Wojna no nie to co pokazuja w TV. Czas apokalipsy bardzo dobrze pokazuje wojne w wietnamie, tamtejsza atmosfere zachowania itd.
Ten film pokazuje prawdziwe oblicze wojny w Wietnamie. Amerykańce po prostu wszędzie się wcinają.
Buarzey, a Ty byłeś na wojnie? Skąd wiesz, że Czas apokalipsy wiernie oddaje realia wojenne w Wietnamie? Znasz wojnę z filmu, czy byłeś w Wietnamie? Mój pradziadek był na wojnie, i wiele innych ludzi, których opowiadania nijak się mają do tego co przedstawia ten film. Wreszcie są filmy dokumentalne (nie propagandowe) pokazujące co naprawdę niesie ze sobą wojna.
pozdrowienia dla Buarzey'a :)
Czas Apokalipsy to nie dokument, przede wszystkim to sfobodna adaptacja "Jądra ciemności" którego akcja rozgrywa się w innym miejscu i czasie, tak więc główna ideą "Czasu.." na pewno nie jest pokazywanie jak ta wojna dokładnie wyglądała (bliżej już do tego "Plutonowi" który koncentruje się na życiu codziennym żołnierza w Wietnamie). "Czas.." jrst więc dramatem psychologicznym - z Wietnamem w tle, ze tak to ujmę -który pokazuje co sie dzieje z ludzką psychiką na wojnie, jak potrafi ona doprowadzic do szaleństwa. Przy okazji widzimy też różne sceny z wojny, które mogą byc świadomie przejaskrawione czy nawet symboliczne, ale przecież nie jest to żadną wadą filmu, a wręcz przeciwnie, dzięki temu film lepiej (mocniej, dobitniej) oddziaływuje na widza niż suchy (dosłowny) dokument.
To poogladaj sobe filmy dok. o wojnie w wietnamie potem sie wypowiadaj. Twój dziadek pewnie walczył na II wojnie swiatowej ktora jednak troche sie rozniła od Wietnamskiej.
Mylisz się i to grubo poczytaj pamiętniki żołnierzy służących w Wietnamie. To co pokazano w tym filmie to i tak dużo mniejsze jaja od tych jakie się tam działy naprawdę.
Bo pamietniki pokazuja wszystko, a ten film tylko garstke, jak ktoś go dobrze odebrał to potrafi sobie wyobrazic cała sprawe, zmiany psychiczne zolnierzy ich zachowania itp. ;]
Żeby wiedzieć jak jest na wojnie trzeba na wojnę pojechać, nie: czytać
pamiętników, oglądać filmów , słuchać starych i nie ma co gadać o dupie maryny skoro nigdy nie byłeś w środku.
Pierwszy raz obejrzałem ten film na Konfrontacjach w 1981 w kinie Moskwa.
Jeszcze w stanie wojennym, jak już otworzyli kino, handlowałem nawet ze dwa razy biletami, obok kina stał 'Skot'.
Kiedy szukałem 'Apokalipsy' w wypożyczalni, jakieś 5-6 lat temu, ludzie (młodzi) z obsługi patrzyli na mnie podejrzanie i wzruszali ramionami.
Kiedy pokazała się ta nowa wersja, Redux, chyba 4 lata temu, zabrałem na ten film syna (17 lat), uprzedziłem tylko, że to nie jest 'strzelanina' i że możemy wyjść kiedy zechce.
Został do końca, powiedział że to 'kurcze, mocna rzecz'.
"Saigon, shit, I'm still only in Saigon..."
albo
"Never get out of the boat"
i muzyka i ta rzeka, coraz bardziej surrealistyczna, wijąca się nić, do 'jądra ciemności'
Nadal się dziwię, że ten film jest na tak odległym miejscu w topie....powinien być co najmniej na 20 miejscu...Ave Coppola ;)
Zacytujmy Burbona:
"Najlepszy film wojenny!
W mojej skromnej opinii" hahaha
nie no Burbon - właściwie Elias to ty miewasz choć czasami "skromne opinie"?
Ty nie miewasz własnego zdania. No ale oceniłeś zmierzch na równi z Czasem apokalipsy, haha
Ranking Filmwebu:..... Lista Schindlera #14................................................................Czas Apokalipsy #40
Ranking IMDB:............. Lista Schindlera #6..................................................................Czas Apokalipsy #36
Według krytyków:......... Lista Schindlera # 8..................................................................Czas Apokalipsy #30
Nagrody:....................... Lista Schindlera: 7 Oscarów, 3 Złote globy, 6 BAFTA.........Czas Apokalipsy: 2 Oscary, 3 Złote globy, 2 BAFTA
Nie mam więcej pytań
http://pl.wikipedia.org/wiki/AFI%27s_100_Years%E2%80%A6100_Movies_(10._rocznica)
Od razu widać, że sugerujesz cudzymi opiniami. Polecam "stowarzyszenie umarłych poetów", może nauczysz się mieć własne zdanie.
Chcesz wiedzieć co to dobry film wojenny to obejrzyj sobie "Pluton" i zamknij japę.
Pluton przeceniony na FilmWebie, a po za tym zdanie Eliasa się nie liczy - i tak za tydzień napiszę że Pluton to strzelarka dla nastolatków
"i tak za tydzień napiszę że Pluton to strzelarka dla nastolatków" brecht z Ciebie.