Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 193 tys. ocen
8,2 10 1 192987
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Najlepszy film wojenny!

użytkownik usunięty

W mojej skromnej opinii Czas Apokalipsy to najlepszy film wojenny jaki powstał. Ma już swoje 30 lat, a zdjęcia i montaż są przeprowadzone po prostu genialnie, wzruszająca końcówka, genialne kreacje - Brando,Sheen, piękne kolory, wspaniała muzyka, znakomita fabuła. Zawsze będę do niego wracał! Apocalypse Now - Masterpiece!

ocenił(a) film na 9

Już od samego początku widać wielkość tego filmu w niezapomnianej już scenie.
Film ten idealnie ukazuje bezsens wojny, i zachowania żołnierzy(scena gdzie strzelają do cywilów a potem ocalałą chcą jeszcze ratować).
Historia wciąga widza swoję genialną fabułą.
Nie mogę uwierzyć, że ma już 30 lat.
Jeden z tych filmów które nigdy się nie zestarzeją, jedynym słabym punktem filmu jest kreacja Marlona Brando.

ocenił(a) film na 10
Maugen

Nic dodać, nic ując - arcydzieło, najlepszy film wojenny jaki powstał i jeden z najlepszych filmów w całej historii kina! Dużymi literami: ARCYDZIEŁO.

"jedynym słabym punktem filmu jest kreacja Marlona Brando"

Ciekawe stwierdzenie. Moim zdaniem była świetna, dlatego że taka naturalna. Nie wyobrażam sobie tej postaci zagranej w inny sposób.

po prostu nic dodac nic ujac jeden z najlepszych filmów wojennych w histori ale znam lepsze ha ale ten film to poprostu arcydzieło w czystej postaci:D

użytkownik usunięty
Krzych1

Ocena filmu spada, a to jedyne arcydzieło jakie powstało :(

ocenił(a) film na 10

rzeczywiście arcydzieło, lecz ja bym tego filmu nie nazywał wojennym.
Wojenny to jest "pluton", ten film to dramat w scenerii wojny.

ocena spada, bo 1 dają dzieci dla którcyh ten film to nuda i podniecają sie
przy transporterach czy innych transformersach

ocenił(a) film na 10
RollingThunder

Paru mózgom nie spodobał się film, więc zamiast poprzestać na jednej ocenie i jakimś sensownym komentarzu, za punkt honoru uznają pozakładanie jak największej ilości kont i wystawienie na każdym z nich oceny 1/10. To samo było z Pulp Fiction i Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. Nie znajduję innego wytłumaczenia, zważywszy na to, że film nie tak dawno ocierał się o Top10. Na szczęście są jeszcze tacy, którzy nie przejmują się pospólstwem, nie kierują rankingiem i znają prawdziwą wartość filmu.

użytkownik usunięty
Shalafi

Nie tylko PF i Pewnego... :) Teraz wypadł Byk,Taxi Driver,Samuraje i inne klasyki, a do topu cały czas wchodzą komercyjne przeciętniaki.

Jedyne arcydzieło jakie powstało? Bez przesady, kilka ich jednak jest ;) Ale zgadzam sie że jest to film doskonały, niewątpliwie powinien być w pierwszej piątce.

btw. zupełnie nie rozumiem tego czepiania się roli Brando.

użytkownik usunięty
gunnar_3

Wydaje mi się, że czepiają się Brando ponieważ w Oscarowej Szpuli (Filmweb TV) powiedzieli ze ta kreacja była do dupy. A co do jedyne arcydzieło... Byłem wtedy zbyt mocno zachwycony filmem ;) Aktualnie jedno z 6 arcydzieł :

-Ojciec Chrzestny
-Ojciec Chrzestny II
-Ojciec Chrzestny III
-Czas Apokalipsy
-Lot nad kukułczym gniazdem
-Lecą żurawie

Jeśli masz rację to niewesoło, coraz więcej ludzi którzy nie znają się na żartach, coś zasłyszą a potem chcą zabłysnąć.

Co do arcydzieł z tego co do tej pory widziałem to koniecznie dorzucił bym jeszcze: "Odyseję kosmiczną", "Dawno temu w Ameryce" i "Siedmiu samurajów"

użytkownik usunięty
gunnar_3

Siedmiu Samurajów rzeczywiście genialny film, Odyseja nowatorska, pomysłowa, świetna reżyseria trzeba przyznać, ale film dziwnie odebrałem dlatego ocena 8 :)

Pod jakim względem Czas Apokalipsy jest najlepszym filmem wojennym? Bo pod względem oddania prawdziwych realiów wojennych na pewno nie jest. Ten film ma bardzo mało wspólnego z tym co się dzieje naprawdę na wojnie.

ocenił(a) film na 10
Daevid_Allen

Widze gviazdko byłas na wojnie tak? Wojna no nie to co pokazuja w TV. Czas apokalipsy bardzo dobrze pokazuje wojne w wietnamie, tamtejsza atmosfere zachowania itd.

ocenił(a) film na 9
buarzey

gviazdko może nam wytłumaczysz jakie realia panują na wojnie?

użytkownik usunięty
r0hnin

Ten film pokazuje prawdziwe oblicze wojny w Wietnamie. Amerykańce po prostu wszędzie się wcinają.

buarzey

Buarzey, a Ty byłeś na wojnie? Skąd wiesz, że Czas apokalipsy wiernie oddaje realia wojenne w Wietnamie? Znasz wojnę z filmu, czy byłeś w Wietnamie? Mój pradziadek był na wojnie, i wiele innych ludzi, których opowiadania nijak się mają do tego co przedstawia ten film. Wreszcie są filmy dokumentalne (nie propagandowe) pokazujące co naprawdę niesie ze sobą wojna.
pozdrowienia dla Buarzey'a :)

Daevid_Allen

Czas Apokalipsy to nie dokument, przede wszystkim to sfobodna adaptacja "Jądra ciemności" którego akcja rozgrywa się w innym miejscu i czasie, tak więc główna ideą "Czasu.." na pewno nie jest pokazywanie jak ta wojna dokładnie wyglądała (bliżej już do tego "Plutonowi" który koncentruje się na życiu codziennym żołnierza w Wietnamie). "Czas.." jrst więc dramatem psychologicznym - z Wietnamem w tle, ze tak to ujmę -który pokazuje co sie dzieje z ludzką psychiką na wojnie, jak potrafi ona doprowadzic do szaleństwa. Przy okazji widzimy też różne sceny z wojny, które mogą byc świadomie przejaskrawione czy nawet symboliczne, ale przecież nie jest to żadną wadą filmu, a wręcz przeciwnie, dzięki temu film lepiej (mocniej, dobitniej) oddziaływuje na widza niż suchy (dosłowny) dokument.

ocenił(a) film na 10
Daevid_Allen

To poogladaj sobe filmy dok. o wojnie w wietnamie potem sie wypowiadaj. Twój dziadek pewnie walczył na II wojnie swiatowej ktora jednak troche sie rozniła od Wietnamskiej.

ocenił(a) film na 10
buarzey

I nie powiedziałem ze wiernie, tylko bardzo dobrze.

ocenił(a) film na 10
Daevid_Allen

Mylisz się i to grubo poczytaj pamiętniki żołnierzy służących w Wietnamie. To co pokazano w tym filmie to i tak dużo mniejsze jaja od tych jakie się tam działy naprawdę.

ocenił(a) film na 10
rozki

Bo pamietniki pokazuja wszystko, a ten film tylko garstke, jak ktoś go dobrze odebrał to potrafi sobie wyobrazic cała sprawe, zmiany psychiczne zolnierzy ich zachowania itp. ;]

buarzey

Żeby wiedzieć jak jest na wojnie trzeba na wojnę pojechać, nie: czytać
pamiętników, oglądać filmów , słuchać starych i nie ma co gadać o dupie maryny skoro nigdy nie byłeś w środku.

skyfighter

A film świetny, oglądałem 2 razy lecz dopiero za drugim dostrzegłem jego geniusz.

ocenił(a) film na 9

Pierwszy raz obejrzałem ten film na Konfrontacjach w 1981 w kinie Moskwa.
Jeszcze w stanie wojennym, jak już otworzyli kino, handlowałem nawet ze dwa razy biletami, obok kina stał 'Skot'.
Kiedy szukałem 'Apokalipsy' w wypożyczalni, jakieś 5-6 lat temu, ludzie (młodzi) z obsługi patrzyli na mnie podejrzanie i wzruszali ramionami.
Kiedy pokazała się ta nowa wersja, Redux, chyba 4 lata temu, zabrałem na ten film syna (17 lat), uprzedziłem tylko, że to nie jest 'strzelanina' i że możemy wyjść kiedy zechce.
Został do końca, powiedział że to 'kurcze, mocna rzecz'.

"Saigon, shit, I'm still only in Saigon..."

albo

"Never get out of the boat"

i muzyka i ta rzeka, coraz bardziej surrealistyczna, wijąca się nić, do 'jądra ciemności'

Voltaire_no_6

Nadal się dziwię, że ten film jest na tak odległym miejscu w topie....powinien być co najmniej na 20 miejscu...Ave Coppola ;)

ocenił(a) film na 10
Prokaster

Bo sa ludze dla których jest zatrudny do zrozumienia:D i dają mu 1,2 itp ;]

ocenił(a) film na 9

Zacytujmy Burbona:
"Najlepszy film wojenny!
W mojej skromnej opinii" hahaha
nie no Burbon - właściwie Elias to ty miewasz choć czasami "skromne opinie"?

użytkownik usunięty
_mosquito_

Miewam.

ocenił(a) film na 9

Ty nie miewasz własnego zdania. No ale oceniłeś zmierzch na równi z Czasem apokalipsy, haha

Lebron_Rezza

Ocenę zmierzchu już zmienił ; ) ale początkowo miał wystawione 9.

użytkownik usunięty

Bzdura...Lista Schindlera jest najlepszym filmem wojennym

Nie, Czas Apokalipsy, słusznie prawi.

ocenił(a) film na 10

hahahahahaha ! - ale dorzucił do pieca, znawca jeden.

użytkownik usunięty
vince25xx

Ranking Filmwebu:..... Lista Schindlera #14................................................................Czas Apokalipsy #40
Ranking IMDB:............. Lista Schindlera #6..................................................................Czas Apokalipsy #36
Według krytyków:......... Lista Schindlera # 8..................................................................Czas Apokalipsy #30
Nagrody:....................... Lista Schindlera: 7 Oscarów, 3 Złote globy, 6 BAFTA.........Czas Apokalipsy: 2 Oscary, 3 Złote globy, 2 BAFTA

Nie mam więcej pytań

Podaj link do tej listy krytyków.

użytkownik usunięty
Lecho1523

http://pl.wikipedia.org/wiki/AFI%27s_100_Years%E2%80%A6100_Movies_(10._rocznica)

użytkownik usunięty

Od razu widać, że sugerujesz cudzymi opiniami. Polecam "stowarzyszenie umarłych poetów", może nauczysz się mieć własne zdanie.

ocenił(a) film na 10

ładnie elias

użytkownik usunięty

Zapomniał wół jak cielęciem był... hehehehehehehe

ocenił(a) film na 10

Tylko wtedy gdy lubisz wyjątkowo ciężkie dramaty z wojną w tle.

użytkownik usunięty
vince25xx

rzeczywiście ktoś się pomylił i przypisał Liście Schindlera gatunek wojenny

ocenił(a) film na 10

Chcesz wiedzieć co to dobry film wojenny to obejrzyj sobie "Pluton" i zamknij japę.

użytkownik usunięty
vince25xx

Oglądałem szczurze Pluton.... Średni, zero ciekawej fabuły, same strzelanie

użytkownik usunięty

Pluton genialny.

Tak.

ocenił(a) film na 10

Full metal jacket też

użytkownik usunięty

Pluton przeceniony na FilmWebie, a po za tym zdanie Eliasa się nie liczy - i tak za tydzień napiszę że Pluton to strzelarka dla nastolatków

Możliwe.

użytkownik usunięty

"i tak za tydzień napiszę że Pluton to strzelarka dla nastolatków" brecht z Ciebie.

użytkownik usunięty

Elias i te jego cięte riposty