PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192026
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Widać jak dużo osób boi wystawić się temu filmowi niższej oceny niż 9 bo po prostu zostaliby wyśmiani a tym bardziej że nie potrafią sami powiedzieć czemu film jest arcydziełem więc wygodniej jest im dać 10 i lansować się jakim to się jest znawcą kina. Nie uważam tego filmu za zły ale muszę jeszcze raz go obejrzeć by wystawić ostateczną ocenę, ale dziwi mnie trochę nazwanie arcydziełem filmu który ma najwięcej błędów w historii.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

władca pierścieni ,którego ty tak wysoko oceniasz ma niewiele mniej błędów
szczerze to mam w dupie to ze w jednej ze scen ktoś miał skarpetki innego koloru

lotr12345

Wymieniaj te błędy z Władcy...

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

* Gdy drużyna przepływa przez Anduine i mija wielkie posągi przodków Aragorna, widać, jak posągi te mają wyciągnięte lewe ręce. Natomiast parę chwil później dostrzec można, że jeden z posągów ma wyciągniętą prawą rękę.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Gdy drużyna wychodzi z Morii, w pewnym momencie u Legolasa widać białe bokserki z czerwonymi kropkami...

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Frodo i Sam odchodzą z Shire, Sam mówi: "Jeszcze jeden krok a będę najdalej od domu niż kiedykolwiek". W tym momencie widać w prawym górnym rogu ekranu jadący samochód i dym kurzu ulatujący z pod jego kół.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Róg Gondoru, noszony przez Boromira, jest pęknięty po jego walce z orkami. Natomiast w scenie, w której Aragorn klęka przy Boromirze, róg znowu jest cały.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy na radzie Boromir wstaje, wszystkie krzesła tam się znajdujące są zajęte.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Aragorn walczy z Uruk-hai pod koniec filmu, zostaje przez niego odepchnięty i wpada na drzewo. W tym momencie miecz wypada mu z ręki. W następnej scenie Uruk-hai rzuca w niego tarczą, a Aragorn znowu trzyma miecz w ręku.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Scena gdy hobbici spadają ze skarpy. Merry mówi, że sobie coś złamał i wyjmuje złamaną, ale czystą marchewkę. Z tego co wiemy, marchewka była co dopiero wyrwana z pola Maggota więc powinna być zabrudzona ziemią, a tym czasem jest ona czysta jakby ją przed chwilą umyto.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W scenie w Rivendell, kiedy Frodo dostał od Bilba mithril i potem zaczął zapinać koszulę wyraźnie widać że guziki są z tworzywa sztucznego.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W prologu gdy mowa jest o magicznych pierścieniach i jest pokazana Galadriela przymierzająca jeden z pierścieni, na drugim planie widać bardzo starego elfa. To niemożliwe, elfy są nieśmiertelne i nigdy się nie starzeją.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Konie Nazguli na początku są czarne, jednak później są brązowe.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W scenie, w której Hobbici docierają do Bree, zaczyna padać deszcz. Pada on jednak tylko tam, gdzie idą Hobbici, czyli po prawej stronie ujęcia.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W "Drużynie Pierścienia" Orlando Bloom grający Legolasa ma brązowe oczy, w pozostałych dwóch częściach jego oczy są niebieskie.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W śnie Aragorna o Arwenie podczas scen z oddali jego dłonie spoczywają na jej talii - na zbliżeniach dotykają jej twarzy.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Na drugim dysku wersji kolekcjonerskiej (extended version) elfy w Lothlorien nie mają cięciw w łukach. Trzymają tylko strzały w odpowiednim położeniu, jedynie łuk Legolasa posiada cięciwę.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Gdy Aragorn szuka athelasu, by opatrzyć ranę Froda, znajduje zioło i nagle pochodnia, którą miał w ręce, znika na chwilę, ponieważ Obieżyświat jedną ręką trzyma roślinę, a drugą odcina ją nożem. Za chwilę znów ma pochodnię.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Balrog i Sauron należą do Valaruków - plemienia sług Morgotha. W filmie nie ma w nich za grosz podobieństwa a przecież to jedno i to samo plemię.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Nazgule gonią Arwenę, w ujęciu z lotu ptaka dostrzec można, że jest ich osiem. Gdy jednak Nazgule chcą przekroczyć rzekę, jest ich już dziewięć.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Gandalf walczy z Sarumanem w Isengardzie, ten odbiera mu jego laskę i transportuje go na szczyt wieży. Stamtąd ratuje Gandalfa ogromny orzeł. Nie wiadomo jednak, w jaki sposób Gandalf odzyskuje laskę.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Gdy Aragorn podbiega do konającego Boromira na końcu filmu, jeden z rzekomo martwych orków podnosi głowę i się za nim ogląda.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W Morii miecz Froda (żądło) zaczyna świecić, ponieważ w pobliżu są orkowie. Jednak po ucieczce przed trollem w kąt komnaty, magiczna broń przestaje się jarzyć, chociaż wokoło jest pełno orków.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Miecz Arweny to ten sam miecz, który posiada Elrond na początku filmu w scenie oblężenia Barad Dur przez wojska Ostatniego Przymierza.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Aragorn prowadzi hobbitów do Rivendell, w jednym ujęciu koniec jego łuku uderza w kamerę, koło której przechodzą bohaterowie.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W scenie ostatniej walki i śmierci Boromira miecz Merry'ego raz widoczny jest w jego prawej, a raz w lewej ręce.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy bohaterowie odnajdują w Morii grób Balina, Gimli klęka przed nim i pochyla głowę tak, że jego hełm dotyka nagrobka. W poprzednim ujęciu widać, że Gimli klęczy o wiele za daleko od grobu, żeby było to możliwe.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* W czasie walki z orkami na Amon Hen wyraźnie widać, że Aragorn "wbija" miecz pod pachę jednego z orków...

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Galadriela nalewa wodę do Zwierciadła, wyraźnie widać, że trzyma pusty dzban, ponieważ nie byłaby w stanie utrzymać dzbana pełnego wody pod takim kątem. Woda lejąca się do Zwierciadła została więc dodana w inny sposób.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Merry i Pippin odpalają "smoczy" fajerwerk, Pippin krzyczy ze strachu. Billy Boyd naprawdę krzyknął ze strachu podczas kręcenia tej sceny, bo nie spodziewał się, że fajerwerk faktycznie wystartuje. Dominic Monaghan robił sobie z niego żarty przez cały czas kręcenia filmu, nazywając go "lekko zniewieściałą postacią"...

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Saruman przywołuję burzę, żeby uniemożliwić drużynie przejście przez Góry Mgliste, widać zabandażowany palec, który aktor złamał kilka dni wcześniej...

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kolor włosów Arweny zmienia się od całkiem czarnego z granatowym połyskiem, do ciemnego brązu z jaśniejszymi błyskami.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy drużyna wbiega do lasu Lorien, po prawej stronie ekranu widać wygniecione w trawie ślady opon.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Gdy porwani przez orków Merry i Pippin mają być już niemal zmiażdżeni końskimi kopytami, tuż za lasem Entów widać przejeżdżający samochód.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Podczas potyczki z Nazgulami w ruinach Amon Soul Frodo zakłada pierścień. Jeden z nazguli wbija w hobbita miecz, po czym go wyciąga. W tym momencie na pomoc przybywa Aragorn i odgania potwory. Po chwili podchodzi do Rannego Froda i podnosi sztylet. Skąd on się tam wziął, skoro nazgul zabrał go ze sobą?

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Drużyna odpoczywa na wzgórzu w Hollinie, kucyk Bill jest przywiązany w tle podczas jednego ujęcia. Gdy nadlatują szpiedzy Sarumana - wrony, wszyscy się szybko chowają i nie widać nikogo. Kto i gdzie ukrył kucyka?

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Kiedy Boromir umiera, jego prawa dłoń znajduje się na ramieniu pochylającego się nad nim Aragorna. Jednak gdy kamera filmuje Aragorna, ręki już nie widać.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

* Podczas narady u Elronda, Gimli usiłuje zniszczyć pierścień za pomocą topora. Po uderzeniu topór rozpada się (szczątki ostrza widać na podeście). Jednak w następnym ujęciu Gimli przyłącza się do Aragorna i Legolasa i ofiarowuje Frodowi swój, tym razem już cały, topór.

zgłoś poprawkę
o zgłoś do usunięcia
o zgłoś kilka poprawek

miejsce kręcenia

ocenił(a) film na 10
lotr12345

to z samej drużyny
jeśli 3 części władcy były kręcone w tym samym czasie na przestrzeni kilku lat to tego typu gówniane błędy się zdarzają
Czas Apokalipsy tez powstawał długo i parę wpadek mogło się zdarzyć ale nie umniejsza to wielkiemu dziełu Coppoli

lotr12345

Dobra to napisz mi czemu to dzieło jest takie "wielkie".

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

"Kurde... atak mi nie wyszedł, musze spróbować inaczej" xD

KetRaab

Napisz coś z sensem na temat tego filmu, bo jak widzę uważasz ten film za arcydzieło.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Sens jest w tym, że każdy ma inny gust i wchodzi w "klimat" odpowiedni dla siebie po obejrzeniu danego dzieła. Proste. Dla mnie Czas Apokalipsy to niezapomiane przeżycia gdy oglądałem go poraz pierwszy, ta atmosfera unosząca się w powietrzu, psychodelia wypływająca z każdego ujęcia, otwierająca i zamykająca "The End" wspaniałych The Doors z szamańskim wokalem Morrisona. Samo to wystarszy żeby dla mnie film ten był arcydziełem (i za taki go uważam). Wchodząc głębiej w fabułę, moim zdaniem Copolla niewiele zmienił przesłanie "Jądra ciemności". Podróż w głąb ludzkiej duszy. Im głębiej tym mroczniej, a na samym końcu szaleństwo, dzikość. Piękny film.

KetRaab

Skoro klimat i i muzyka ci wystarczy...

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Nie rozumiem do czego zmierzasz. Próbujesz wmówić człowiekowi, że film mu się tak naprawdę nie podoba do tego stopnia, że nie może umieścić go jako ulubiony?

serious667

Nie, źle rozumujesz.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Przeżycia wystarczą. Bo to jest w kinie najważniejsze. I nie popadajmy w banał że klimat i muzyka wystarczy, bo to oczywiste że nie. Ale dla mnie przeżycia to priorytet sztuki. I metafora "jądra ciemności" także stanowi kluczową rolę. Sztuka nie jest po to żeby moralizować. Jest po to żeby pobudzać, zmuszać do myślenia. Wybitni artyści nie uczą ogółu poprzez swoje dzieła, oni szanują odbiorców i nie uważają ich za tępaków, by tłumaczyć każdy wers i kadr obrazu.

ocenił(a) film na 10
KetRaab

"uważają ich za tępaków, by tłumaczyć każdy wers i kadr obrazu." bez tego "nie" pasowałoby idealnie do ponoć wielkiego reżysera Nolana

ocenił(a) film na 10
lotr12345

Nolan jest świetnym reżyserem filmów rozrywkowych i bardzo go sobie w tych ramach cenie. Jeśli mam ochote na dobrą rozrywkę, wiem, że jego film mi ją zapewni. Jeśli szukam czegoś więcej to oglądam filmy innych reżyserów.

To że np "Mroczny Rycerz" jest filmem czysto rozrywkowym nie powtrzymuje mnie przed wystawieniem mu 9/10, bo oglądając go wiele razy zawsze bawiłem się świetnie, i w moim osobistym rankingu piastuje miejsce jednego z najlepszych filmów akcji.
A to że tłumaczy wszystko po koleji- tworzy filmy za pieniądze wielkich wytwórni nastawionych tylko i wyłącznie na "grube zielone", więc sami "stoja nad nim" i pilnują by wszystko było klarowne dla przeciętnego widza. Takie są niestety realia. I tak jestem pod wrażeniem że nadaje swoim filmom nutkę czegoś więcej niż ma większość filmów rozrywkowych.

KetRaab

Przede wszystkim "Memento" i "Prestiż" i nie są to filmy rozrywkowe.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Oczywiście że są. Dla mnie Memento jak i Prestiż to czysta rozrywka w najlepszej jakości. Obydwa filmy to inteligentna zabawa z widzem. Nie ma w tym większej głębi więc są to filmy rozrywkowe. Można oczywiście rozmawiać i szukać w nich odniesień, jakiejś "głębokiej psychologi" bohaterów itd, ale Jodorowski to to nie jest.

KetRaab

No idąc takim tokiem myślenia można większość filmów nazwać rozrywkowymi, na przykład TDK nie ustawiałbym na jednej półce z Memento czy Prestiżem.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

No oczywiście że nie. Dla mnie "Memento" to zdecydowanie najlepszy film Nolana.

ocenił(a) film na 10
KetRaab

powiem więcej Coppola przenosząc akcje powieści w realia wojny wietnamskiej osiągnął coś co udaje się tylko największym mistrzom -Jego film ma do przekazania więcej niż książka na motywach ,której powstał (sama w sobie znakomita ) ....mówiąc prosto jest lepszy od książki

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Dokładnie tak jak pisze KetRaab. Zatapianie się w fabule, dążenie do jądra ciemności, w końcu sceny z Kurtzem. Rewelacja. Jednzch film może nudzić, inni za nim "szaleją". Btw, Drużynę Pierścienia też bardzo lubię. Śmiem nawet uważać, że konstrukcja wiele się od "Czasu..." nie różni :).