PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192026
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Rozczarował

ocenił(a) film na 8

Przez ok. 2/3 czasu film naprawdę był bardzo dobry, ale od momentu dotarcia do zbuntowanego porucznika film strasznie zaczął przynudzać i ogólnie zrobił się strasznym psedu-filozoficznym bełkotem Coppoli.
Dlatego ogólna ocena jednak nie za wysoka, bo na koniec ma się poczucie mimo wszystko nieco zmarnowanych ponad 3h czasu.

ocenił(a) film na 6
COSTA_3

no niestety mam podobne odczucie co do końcówki, tzn. spodziewałem się ciekawiej zrobionej... rozczarowuje a tyle się naczekaliśmy aż tam dotrze... szkoda.

ocenił(a) film na 10
VanKert

A czego się panowie spodziewaliście??? że Willard zamieni się w Rambo i wytnie po kolei wszystkich tubylców i oddział Kurtza, a to wszystko w otoczcce wybuchów i lejącej się krwi???

użytkownik usunięty
witchmaster

Ja tam nie wiem, ale jak dla mnie to w końcówka była najbardziej...intensywna? szalona? Pod koniec film rozpędził się na dobre:)

ocenił(a) film na 10

Dokładnie. Sceny z Marlonem Brando to najlepsze sceny filmu.

COSTA_3

Ja myślę,że jesteś mało dojrzały skoro piszesz coś w stylu cytuje "zrobił się strasznym psedu-filozoficznym bełkotem Coppoli".Widac kompletnie nie zrozumiałeś przesłania tego filmu.

ocenił(a) film na 7
kondi143

A więc Wy "dojrzali" wytłumaczcie nam przesłanie filmu. Co miała znaczyć ta cała "końcówka". Dla mnie ten film ma dwie części. Rewelacyjną pierwszą.. I (przykro mi jeżeli kogoś uraziłem, nie miałem tego na celu) bardzo kiepską część drugą.

ocenił(a) film na 10
Sawyerr

"A czego się panowie spodziewaliście??? że Willard zamieni się w Rambo i wytnie po kolei wszystkich tubylców i oddział Kurtza, a to wszystko w otoczcce wybuchów i lejącej się krwi??? "

święta racja .

Druga "część" jest dużo lepsza niż podróż Willarda .
Dopiero tam można zobaczyć prawdziwe oblicze Kurtza i piekło w którym jest i rządzi .
Pokazuje jego upadek moralny ale i zarazem nieudolność widać że już przez chorobę traci kontrolę .

A co do samej końcówki to jest lepsza o dziwo niż w książce .

Kofwit

Ja też uważam że pierwsza cześć była lepsza ogólnie powiedziałbym ze to film drogi:) ale nie na poważnie to troszkę rozczarowuje końcówka.

cheandler1111

Film w swojej końcówce zamienia się w mroczny, psychodeliczny odlot. Jak ktoś nie lubi takich klimatów i spodziewał się typowego filmu akcji to może być nieco rozczarowany. Osobiście mam nieco mieszane uczucia co do zakończenia choć mimo tego i tak uważam film za bardzo dobry i wart mocnej ósemki.

ocenił(a) film na 10
COSTA_3

film jest słaby.. wiadomo.

COSTA_3

: )

COSTA_3

Pseudo-filozoficznym ?
a co Ty po przedszkolu jesteś ?

użytkownik usunięty
kondi143

W pierwszej części jest akcja - sensacja - trochę awanturnicza historia. W drugiej częsci akcja rozgrywa się podskórnie pomiędzy bohaterami, Marlon Brando jest obłędny. Podobnie jak w książce, przygody, budowanie napięcia, poznajemy bohaterów, a na koncu czaaaaaaaad. Zaś zupełnie na samym koncu film wraca do punktu wyjścia i Marlowe może wrócić do swojej meliny, chlać i czekać na kolejną akcję.

Idealnie to ująłeś !