Bardzo istotną ciekawostką jest.... nieruchoma kaczka! Gdy załoga łodzi pod dowództwem
Willarda chce skontrolować łódź należącą do Azjatów w wyniku zamieszania,które powstało
Czyścioch odpala ogień. Azjaci giną. Lecz bardzo zastanawiające jest zachowanie kaczki,
która się nie rusza. Czyżby była sztuczna? Może to celowy zabieg Coppoli? Jakiś symbol?
to rekwizyt by zywa kaczka nie uciekla.
tez dziwilo mnie ze sztywno stoi.
DUŻY BŁĄD.
ja bym sięgnęłagłębiej ponieważ kaczka symbolizuje nieśmiertelność; miłość małżeńską; szczęście; beztroskę, powierzchowność (płytkość); gadulstwo; ciekawość, plotkę, pochlebstwo, oszustwo. Czyli sztywna kaczka może być niejako metaforą wojny w wietnamie.
Najzupełniej :-) mnie osobiście ten problem spędzał sen z powiek przez kilka nocy z rzędu. Bezsenność pobudza kreatywność, więc przedstawiam własną interpretację: otóż całość wygląda mi na spisek wymierzony przeciw reżyserowi! Sztywna kaczka to znany sposób na zniszczenie reputacji filmowca. Teraz pozostaje pytanie: kto i dlaczego?
Nieruchoma kaczka symbolizuje nas ludzi. Nie reaguje na owe odpalenie ognia, gdyż wojna tak zmienia zachowania jednostek, że ci stają się maszynami do zabijania. Tracą człowieczeństwo, stają się nie wrażliwi na nic. Nawet na wystrzały do których już przywykli. Nie cenią w ten sposób życia ludzkiego, nawet swojego jakby było im wszystko jedno. Nieruchoma kaczka to tak na prawdę symbol utraty naszych ludzkich cech.
Nie wiem, skąd te wątpliwości, gdyż kaczka, to prawdopodobnie najbardziej wymowny element filmu. Zwróćcie uwagę, że małe kaczki są żółte, a zatem są jak gdyby w kolorze żółtka - jądra jajka. Przecież taki był tytuł książki - "Jądro Ciemności". Ale to nie koniec. Jądro, czyli nie tylko centrum, ale początek. Przecież kręgi na wodzie mają swój początek w centurm rozchodzenia się kręgów - w samym ich jądrze. Kaczka jest więc niejako początkiem. To też odnosi się do książki, gdyż działa się ona w Afryce - zatem w kolebce ludzkości. A wszystko to zdaje potwierdzać się fakt, iż kaczki także składają jaja! A przede wszystkim - jajko to też symbol narodzin, a zatem i początku!
W interpretacji posunął bym się jeszcze dalej - kaczka symbolizuje początek. A na początku był Bóg, i boga poszukiwał też główny bohater, gdyż krótki był bogiem dla swoich Indian. Także, poniekąd, kaczka jest symbolem samego Marlona. Czy może zauważyliście, czy ta kaczka była łysa? Coś takiego utwierdziło by mnie w moich przekonaniach!
ale symbol kaczki można interpretować niezależnie od książki. W filmie widzimy różne postawy życiowe np. bezimienna masa żołnierzy, znudzona stałym niebezpieczeństwem, popada w skrajny hedonizm, co pokazuje scena z króliczkami playboya czy też niemal bachanalny taniec Czyściocha na łódce. kolejną postawą jest rezygnacja, świadomość nadchodzącej śmierci, tak jak w końcowej scenie gdzie zarzynają cielca, dla niego śmierć jest wybawieniem, końcem męczarni. Niektórzy tak jak surfer Lance, popadają obłęd. Kreują sobie alternatywny, bezpieczny świat, w którym uczucie takie jak miłość, współczucie i empatia nie straciły na znaczenie. Symbolem tego co delikatne i miłe, tego czego nie ma na wojnie, jest szczeniak którym zaopiekował się Surfer. Nieustanna troska o życie może wywołać też stany nieustannego strachu, oraz nadmiernej brawury. Żołnierz musi być czujny, nawet gdy śpi nie może zapominać o niebezpieczeństwie i dlatego często towarzyszą mu nieuzasadnione lęki, które w najmniej oczekiwanym momencie opanowują człowieka. Właśnie ten stan ducha idealnie ilustruje scena gdy Willard i Chef zbierają mango i atakuje ich tygrys, który symbolizuje właśnie to "co ukryte", nie tylko ukryte lęki, ale też tą sferę ludzkiego "ja", która budzi się gdy rozum śpi... Można to porównać trochę z freudowskim"id".
Jak widać w filmie każde zwierze symbolizuje jakąś postawę, uczucie: Królik- hedonizm, cielec- pasywność, szczeniak- ciepło, bezpieczeństwo, tygrys-ukryte "ja", natomiast wracając do kaczki... to właśnie Ona jest wielkim wygranym na tej wojnie ponieważ się nie rusza, przyjęła stoicką postawę i stara się być ponad tym, ponad wojną, ponad złem. Gdy na nie patrzymy, wydaje się że mówi do nas:Świat jest teatrem, ludzie aktorami wyznaczonymi do odegrania skromnej zazwyczaj roli. Nie należy buntować się i lękać się śmierci, która mieści się w naturalnym porządku świata
Jest "ponad", gdyż zna prawdziwe oblicze wszechrzeczy. Wiem, czym tak na prawdę jest klatka, w której się miotamy. A wie to, gdyż jest początkiem - a raczej symbolizuje początek. Ten początek, sam w sobie, stanowi o kształcie osnowy rzeczywistości - o wszystkim. Dla tego biernie przygląda się temu wszystkiemu - niczym przedwieczne niebo przygląda się ludzkim, i nie tylko, poczynaniom. I to właśnie kaczka jest ostatecznym symbolem filmu!
Scena, w której załoga barki, czy tam statku, bohaterów, napotyka na łódź azjatów. Chcą tam skontrolować, czy nie ma tam jakiejś kontrabandy, czy czegoś tam. Wtedy też znajdują tego szczeniaka. Tam.
Bez przesady Apocalypse Now to film głęboki,ale to co piszecie to zwykłe bzdury no chyba,że to jakaś prowokacja.