PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192017
9,0 79 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

kurtz

ocenił(a) film na 10

Dlaczego w konću Willard zabił Kurtza?Wydawało mi się że on przez caly film nabierał pewnosci co do jego działań itd.Bylo nawet powiedziane ze go podziwial

ocenił(a) film na 8
jsinger

Zabił Kurtza żeby go uwolnić od tego świata, w którym (gdyby przeżył i wpadł w ręce Amerykanów) nazwano by go szaleńcem i upokorzono. Willard wiedział, że Kurtz chciał być postrzegany jako człowiek który miał odwagę stawić czoła temu całemu absurdowi, temu szaleństwu, chciał aby jego syn zrozumiał kim tak naprawdę był jego ojciec - wreszcie chciał odejść jak to powiedział główny bohater - z podniesioną głową, jak żołnierz - nie jak szaleniec.

ocenił(a) film na 10
KrulLew

Ale przeciez on sprawial wrazenie szalenstwa.Nie wiem czy dobrze rozumiem..czy on chcial zginac tak jakby w "walce"?-udowodnic innym ze jest wierny ojczyznie czy cos podobnego?Czy chodzi tu o to ze zginal w obronie swoich ideałów?

ocenił(a) film na 8
jsinger

Raczej Kurtz chciał zginać w obronie swoich ideałów. Czy oszalał? Napewno w oczach "prawdziwych" żołnierzy był szaleńcem i zdrajcą ojczyzny. Jednak wg mnie Kurtz miał swój pomysł i konsekwentnie go realizował, nawet wbrew generalicji.

ocenił(a) film na 10
KrulLew

A czy nie lepiej by bylo zabic Willarda i dalej prowadzic tą jego partyzancką wojne?

ocenił(a) film na 8
jsinger

Kurtz zdawał sobie sprawę że prędzej czy później Amerykanie go dorwą i wtedy nikt nie dowie się o jego prawdziwych zamiarach. Właśnie dlatego nie zabił Kurtza. Co więcej dowiadujemy się o tym ze słów fotoreportera, zreszta później nawet sam Kurtz zapewnia Willarda że "odpowiednio go przeszkoli" aby ten po jego śmierci wyjaśnił światu jego postępowanie i był niejako obrońcą ideałów Kurta.

ocenił(a) film na 8
jsinger

Kurtz "przygotował" sobie Willarda, żeby ten obronił jego ideały i wyjaśnił światu jego prawdziwe ideały. Wiemy to ze słów fotoreportera oraz samego Kurta. Gdyby Kurtz zabił Willarda to Amerykanie predzej czy później i tak by go dorwali i świat nie dowiedzialby sie o jego zamiarach.

ocenił(a) film na 10
KrulLew

Okej dzięki za pomoc :)