PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 519967
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

W kategorii western - gniot
W kategorii film Tarantino - słabiutko

Chcialbym, ale nie potrafię znaleźć niczego co w tym filmie ujęłoby mnie. No moze poza tym momentem gdy na ekranie pojawia sie prawdziwy Django i pyta murzyna jak ten sie nazywa, po czym dodaje, iż wie, że "D" jest bezdźwięczne. To jednak zdecydowanie za mało dla fanów westernów , w szczególności dla fanów spaghetti, oraz fanów Tarantino. Po 3 latach oczekiwania dostalem gniota.

Nieważle ile klakierzy będą klaskać. Ten film jest zwyczajnie słaby. Zdecydowanie najgorszy film Tarantino.

Thomasons

Nie twierdzę, ze negujesz, ale na poparcie tego co napisałem mam tylko artykuyl na filmwebie+ artykul na jednym z portali, nie pamietam już dokładnie którym, artykuły obydwa były publikowane mnie-więcej w jednym czasie i prawodopodobnie korzytsaly z jednggo źródla. Naocznie(tudzież nausznie) nie słyszałem wywiadu w którym QT to mówi, a czytalem tylko artykuły relacjinujące to. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
nueson

Dla mnie Death Proof był jednak mniej :wartki: - w Django cały czas coś się działo, przemieszczali się, tylko pod koniec powiało nudą

ocenił(a) film na 8
Draft_style

W Death P największym atutem była uroda dziewcząt z obsady...

ocenił(a) film na 7
Draft_style

Tylko mogli go trochę skrócić

Sentenza

Odniosłem podobne wrażenie. Za mało westernu. Nie czułem ich klimatu. Miał to być zarazem "pastisz i hołd" dla tego gatunku kina. Poza niektórymi scenami w pierwszej połowie filmu nie czułem aby akcja działa się na Dzikim Zachodzie. Ponadto główny wątek filmu stanowiło niewolnictwo. Dziki Zachód to Indianie, prerie, małe drewniane miasta, traperzy a nie wielkie rezydencje z niewolnikami (to wschód kraju) rodem z wojny secesyjnej. Wątki muzyczne typu rap w ogóle nie pasowały. Lepiej było utrzymać zmienioną muzykę z oryginalnego Django, jaką mieliśmy okazję usłyszeć w czołówce.
Na plus, dzięki czemu zastanawiam się miedzy 5, a 6 jest rola... nie Waltza jak pisze większość, a Samuela L. Jacksona. Wykreowana przez niego postać jest plugawa, a zarazem niezwykle oryginalna. Bez tego oceniłbym dużo niżej.

ocenił(a) film na 4
KLAssurbanipal

Tak jak napisałem. To nie jest Western , ani spaghetti western, tylko film tarantino wrzucony w tamte klimaty. Słaby film. A rola Jacksona to za malo by uznać go nawet za poprawny.

Sentenza

Coś w tym jest... Być może przesadzono z zapowiedziami "Django" jako spaghetti western i stwierdzeniem "hołd dla gatunku".
Niemniej jednak polscy krytycy oraz magazyny filmowe są tym zachwycone. Dla mnie bardziej jest to film o niewolnictwie obsadzony niejako w westernowe czasy, niż film kowbojski sam w sobie.

Sentenza

Tylko co Ty możesz wiedzieć o westernach skoro oceniłeś Bez Przebaczenia na 5/10 :D

ocenił(a) film na 4
kondi143

Zapewniam, że dużo.

ocenił(a) film na 9
kondi143

Akurat tu miał rację, bo Bez Przebaczenia to naprawdę przeciętny film, który nadrabia tylko końcówką.

miko1356

To widocznie nie wiesz co dobre.Bez Przebaczenia to jeden z lepszych westernów w ogóle i jeden z lepszych filmów lat 90.

ocenił(a) film na 9
kondi143

Dla mnie ten film jest nudny pomimo takiej obsady, zero akcji co kompletnie nie pasuje do westernu, jednak końcówka była bardzo dobra. A na pewno nie jest jednym z lepszych filmów lat 90.

ocenił(a) film na 8
kondi143

Popieram, Bez przebaczenia to film nieprzeciętny!

ocenił(a) film na 10
KillOff

z doskonałymi kreacjami na dodatek!

ocenił(a) film na 8
Koper_Zielona

Mnie się... Harris podobał najbardziej

kondi143

To kwestia gustu, Ty wolisz stylistykę prezentowaną przez Eastwooda reżysera, a Sentenza podobnie jak ja stylistykę spaghetti co wyraźnie widać po jego ocenach. To forum Django, a co do oceny tego filmu wszyscy chyba mamy podobne zdanie, więc złośliwości lepiej odłożyć na bok. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
KLAssurbanipal

Western to raczej nie był skoro cała akcja filmu działa się na południu.

ocenił(a) film na 10
Jachu95

To w taki razie co to było? Wychodzi na to, że ... Eastern

ocenił(a) film na 9
Koper_Zielona

Nowy gatunek utworzyliście... w takim razie Quentin wymyślił nowy gatunek niechcący

ocenił(a) film na 8
Koper_Zielona

Ewentualnie "southern"

ocenił(a) film na 9
KLAssurbanipal

Ekhm, jak to Ci rap nie pasował?

nikike

Bo nie pasuje do westernu.

ocenił(a) film na 9
KLAssurbanipal

No właśnie.

ocenił(a) film na 8
KLAssurbanipal

Zgadzam się, Schultz to kalka z Landy. Spodziewałem się po Waltzu jednak czegoś więcej. Jackson rewelacyjny...

Sentenza

Gdyby, którykolwiek inny reżyser firmował ten film swoim nazwiskiem to "Django" zostałby okrzyknięty tandetnym paszkwilem. Niestety bananowy mit Tarantino sprawia, że koleś może zrobić totalne łajno, a i tak znajdzie miliony piewców swoich "dzieł" na całym świecie.

Film jest po prostu mizerny i ratuje, go tylko jako taka realizacja i kilka ciekawych scenek, ew. postać Jacksona.

ocenił(a) film na 9
smakosh

Wiecie jak w zyciu kazdy ma swoje zdanie. Ja uważam ten film za ukłon w kierunku Leone. Film jest przerysowany bo robil go Quentin i cala jest taka jego twórczość. Ja sie absolutnie nie zawiodlam. Wręcz bardzo mile rozczarowalam. Nie jestem piewcą jego dzieł bo lubię go i tylko tyle. Dla mnie film jest mistrzowski i ma przede wszystkim świetny soundtrack. Zaznaczam jeszcze raz- jest to moje zdanie. :):)

fargo4

A co ten film miał wspólnego z filmami Leone?

ocenił(a) film na 9
fikolaja

Muzykę od Ennio;)

axsas

To fakt :)

ocenił(a) film na 9
fikolaja

Na końcu filmu Stephen chce krzyknąć "son of a bitch", ale wybuch domu mu przerywa podobnie jak "wycie kojota" przerwało ten sam okrzyk Tuco w filmie "Dobry, zły i brzydki". Tyle wyłapałem.
"Django unchained" to bardziej ukłon w kierunku S. Corbucciego niż Leone.

ocenił(a) film na 4
UNCLE_filmweb

Ukłon być moze tak, natomiast stylistycznie i fabularnie nijak nie przypomina żadnych spaghetti westernów, ani tych spod ręki Leone, ani tych spod ręki Corbucciego. Nawązaniami są tak jak napisałeś delikatne filmowe cytaty, jak choćby ten z Franco Nero i scena z workami na głowach. Nie jest to spaghetti western, raczej antywestern w stylu tarantino. Ukłon według mnie kompletnie nie wyszedł - mówię to jako wielki fan gatunku jakim jest spaghetti western. Szkoda, ze nie wyszlo, bo tarantino równiez niewątpliwie jest fanem tego gatunku i oczekiwalem godnego hołdu spod jego ręki.

Sentenza

Dokładnie.

ocenił(a) film na 9
smakosh

No tak, bo nazwisko Tarantino sprawia, że to genialny film.

ocenił(a) film na 9
smakosh

Nietykalni na 10, jakoś tak wyczułem...

nikike

Kill Bill 10, unexpected.

ocenił(a) film na 9
smakosh

Super.

ocenił(a) film na 8
smakosh

Masz rację - Quentin jest nieco przeszacowany i bez względu co zrobi, zawsze ma dobry PR, a przecież nie wszystkie jego głośne filmy powalają

ocenił(a) film na 9
KillOff

U nas tak jest ze Smarzowskim

ocenił(a) film na 8
Draft_style

Ale to już długo nie potrwa moim zdaniem

ocenił(a) film na 9
Sentenza

Wypowiedź pełna argumentów i niezwykle konstruktywna...jak widać znawca kina odniósł się również do pierwowzoru z 1966 roku i wychwycił wszystkie smaczki i niuanse...słuszna krytyka znawcy tematu...

ocenił(a) film na 10
Sentenza

Film zasługuje na 10 i jest to jeden z lepszych filmów Tarantino!!!

ocenił(a) film na 4
hawk1972

Różni ludzie różne gusta.

ocenił(a) film na 9
hawk1972

Zgadzam się. Z tą różnicą,że ja dałbym mu 9.

ocenił(a) film na 3
Sentenza

Zgadzam się, film bardzo słaby, o wiele wiecej oczekiwałam od mistrza kina....już dawno nie wyszłam tak niezadowolona z seansu

ocenił(a) film na 10
Sentenza

Nieważne ile hejterzy będą szydzić. Ten film jest zajebisty :)

ocenił(a) film na 10
Sentenza

Szkoda że na filmwebie nie masz ocenionego ŻADNEGO z filmów Tarantino. Widać że nie znasz jego stylu. Jak usłyszałem Quentin robi western to wiedziałem że to będzie "WESTERN" tarantinowski. Film baaardzo w jego stylu. To chyba najbardziej tarantinowski film. Mam prośbę. Jak nie znasz się na Quentinie i jego stylu, ani (sądząc po ocenach z filmwebu) nie oglądałeś jego poprzednich filmów, daruj sobie takie komentarze. OK. W dziedzinie westernów możesz być znawcą, w to nie wątpię. Ale jak już wspomniałem to jest western Quentina :)

Edit: Stary Django jest o czym innym. Z filmem Quentina łączy go głownie aktor i tytuł.
PS2: Jest to w bardzo dużo dla fanów Tarantino, ale widać że takim nie jesteś :)

ocenił(a) film na 4
Zinop

Ten profil służy tylko ocenie westernów, jako że jest to mój ulubiony gatuneki bynajmniej nie uważam sie za żadnego znawcę a wielkiego fana. Jeśli idzie o Tarantino to takze jestem jego fanem bo gość niewątpliwie ma w sobie zalążki geniuszu. Widziałem oczywiscie starego Django jak i większosć westernów Corbucciego i wiem o czym jest. Świetną rzeczą w fil;mie Tarantino jest moment gdy prawdziwy Django pojawia się w filmie i ma na dłoniach biale rękawiczki z oczywistych względów. Szanuję to że komuś film tarantino moze się podobać, ale uszanujcie też to ze komuś moze zupełnie ine odpowiadać. A co do filmów Tarantino to Pulp Fiction, Wściekłe psy, Kill billa i Bękarty wojny uważam za filmy conajmniej rewelacyjne i wybitne. Django jednak w ogóle mnie nie przekonał. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
Sentenza

p.s przepraszam za literówki, ale jest rano i piszę w pośpiechu. Jeszcze raz pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Sentenza

Chcę tylko napisać, że ja akurat Cię popieram i w pełni rozumiem. Fakt, że nasze oceny się nie pokrywają, ale chyba nie będziemy się kłócić o jakieś 2 gwiazdki.

ocenił(a) film na 4
gtagirl

Nie ma sensu :)