7,3 24 tys. ocen
7,3 10 1 24094
5,8 36 krytyków
Dom dobry
powrót do forum filmu Dom dobry

Happy End

ocenił(a) film na 7

Uważam, że mamy tu najbardziej nieoczywisty Haapy End w historii polskiego kina.
Wedle mojej interpretacji ostatnia scena to była tylko odpowiedź na pytanie co by było gdyby nie odeszła, a tak naprawdę to było bardzo szczęśliwe zakończenie i Gosia uwolniła się po rozprawie.

ocenił(a) film na 7
HuraganFilm

Tam w pewnym momencie zrobiło się trochę za dużo tych zakończeń.

ocenił(a) film na 7
bukowski95

Nadal uważam, że zakończenie było jedno - rozprawa. Stąd happy end.

ocenił(a) film na 8
HuraganFilm

Na początku też myślałem, że to będzie zaskakujący happy end, ale Smarzowski nie byłby sobą jakby nie pozostawił mnogości interpretacji. Weźmy chociaż psa, którego martwe ciało wyciągają z szamba na sam koniec. W pewnym momencie znika w filmie i nie wiadomo tak naprawdę skąd sie tam wziął, a na rozprawie jest jeden dziwny moment kiedy policjantka jest pytana czy widziała psa, na co odpowiada jakiego psa? To może być jedna ze wskazówek, że to ta pesymistyczna wersja jest prawdą.

doomer95

Psa mógł zabić wcześniej. Natomiast policjantka mogła zapomnieć o psie, nie widzieć go wtedy. To było dla niej mało istotne, ale bohaterce niszczyło całą wizję świata.

Była opcja, że ona zostaje i w końcu zabija męża. A wybrała drugą, wolność. Mąż popełnił samobójstwo.

ocenił(a) film na 7
lenka96

Ja myślałem że ona na końcu razem z tą córka wskoczą do tego szamba

doomer95

Mąż sam przyznał że psa zlikwidował

ocenił(a) film na 7
HuraganFilm

Uważam, że rozprawa się odbyła a dalsze sceny to faktycznie odpowiedź na pytanie „co by było gdyby”

ocenił(a) film na 8
Kate_Sal

Można różnie to interpretować. Ja odebrałem to jako, alternatywne zakończenie. W wielu momentach filmu, reżyser manipuluje róznymi sytuacjami, słowami, scenami. Myślę, że miało to na celu pokazać, że Gośka rzeczywiście gubi się w tym wszystkim.

ocenił(a) film na 8
HuraganFilm

Możesz sobie wybrać takie zakończenie jakie chcesz.