7,3 24 tys. ocen
7,3 10 1 24094
5,8 36 krytyków
Dom dobry
powrót do forum filmu Dom dobry

Jak interpretujecie?
Według mnie ona go zabiła i utopiła w szambie, bo nie mogła odejść i cała reszta czyli np wygrana w sądzie to tylko jej fantazja, ułuda szczęśliwego zakończenia, coś na co nie mogła się odważyć albo nie znalazła odpowiedniego wsparcia.
Tak samo jak i scena z wbiciem noża, czy otrucie domestosem to tylko wyobrażenia co do jakiejś zemsty, możliwości, by się obronić.
Ale jestem ciekawa jak wy to widzicie, czy faktycznie odeszła od męża?

ocenił(a) film na 9
Jestem_nieznosna

To zależy jak zinterpretujemy kluczową scenę, gdy Gośka śpi na szpitalnym łóżku. Jej wstanie z ciała można uznać za wersję alternatywną lub sen. Jeżeli sen (a dużo na to wskazuje, bo wątek oniryczny pojawia się w opowieści kobiety z domu samotnej matki) to znaczy, że jej historia skończyła się tragicznie, patrz morderstwo męża i zatrzymanie jej przez policję. Z kolei jeżeli uznamy to za "opcję", to faktycznie możemy przyjąć, że to alternatywna wersja zdarzeń, dająca nadzieję, że z tego bagna można się wydostać, a boska (trójkąt z taśm i oko studzienkowe) sprawiedliwość upomni się także o złoczyńcę

Jestem_nieznosna

Jest taka scena kiedy one po wygranej sprawie sądowej świętują na wypadzie rowerowym, lezac na kocach obserwuje koleżankę która się całuje z partnerka i jedna z koleżanek mówi do niej pomyśl co by było gdybys z nim została ? Czy coś takiego pomyśl jak byś z nim została ? I od tej chwili oglądamy taka wersje wydarzen, co by było gdyby z nim została. Plan otrucia zatruwajac mleko ( akurat na tym ja nakryl wiec ta opcja odpadla, ale za to sprał ja w deszczu (scen- walki na w ogrodzie na trawie ) ktora konczy sie zabójstwem ( zarobil w czajnik pogrzebaczem) i ona sama siebie widzi prowadzoną przez policję w kajdankach , Gdy odkrywają że zwłoki są ukryte w szambie (zauważyliście że pies też był wrzucony do szamba). Dlatego tez ja odebralem to jako pewnego rodzaju jej wizje tego co by się wydarzyło gdyby z nim zostala. Ubilaby typa.