7,3 24 tys. ocen
7,3 10 1 24094
5,8 36 krytyków
Dom dobry
powrót do forum filmu Dom dobry

Treść istotna, problematyka ważna. Rozumiem emocje większości kobiet. Rozumiem promocję filmu, bo koszty muszą się zwrócić. Doceniam twórczość reżysera , pomimo filmów pod tezę i często nachalnej wizji. Doceniam grę głównych wykonawców, choć postać Grześka trochę spłaszczona, szkoda, że nie było psychologicznej analizy działań męża.
Co mi jeszcze przeszkadzało: za dużo cięć, narracyjnego szatkowania, fragmentaryczności i popisów montażowych w póżniejszym etapie, przez co opowieść gubi wiarygodność, spójność, tworząc zamęt. Film byłby mocniejszy, gdyby to zjawisko domowej przemocy eskalowało stopniowo, powoli, coraz głębiej bez nieliniowych zaburzeń i niepotrzebnych przeskoków w czasie. Smarzowski w pewnym momencie chciał pokazać wszystko, wszędze, naraz i narobił trochę fabularnego bałaganu.
Przy okazji: te opinie o grobowej ciszy w kinach, ja akurat tego nie zauważyłem, po seansie ludzie też normalnie dyskutowali przy opuszczeniu sali podczas napisów końcowych, nie było wstrząsów, omdleń czy płaczu...

Dom dobry to stary Smarzowski w nowym opakowaniu ze swoimi zaletami i wadami.

6 ,5