Droga do zatracenia

Road to Perdition
2002
7,5 55 tys. ocen
7,5 10 1 55476
7,5 24 krytyków
Droga do zatracenia
powrót do forum filmu Droga do zatracenia

to chyba pierwsze co przyszło mi na myśl po obejrzeniu filmu. Naciągana, banalna, łzawa historia plus słaba gra Hanksa tworzą bardzo przeciętny film. Nie wiem do kogo skierowany jest ten obraz, bo na pewno miłośnikom gangsterskich opowieści nie przypadnie do gustu.

ocenił(a) film na 9
Mik_B

E tam zależy co kto lubi

Naciągana historia?
może i tak

Banalna?
Na pewno nie

Łzawa?
chyba tak, ale dla mnie to bardziej plus niż minus

Hanks wcale nie tak słabo a np. Paul Newman świetny

Film ma fajny klimacik, ja się wczułem i bardzo mi się podobało, to bardziej dramat kryminalny niż kino gangsterskie w sumie

Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 5
rzyczki

Co do jednego się zgodzę Paul Newman - świetna gra.
Pozdrawiam także.

ocenił(a) film na 8
Mik_B

A to, że jest o mafii musi od razu być filmem gangsterskim?
Ten film bardziej ukazuje zemstę za rodzinę i relacje ojca z synem, a nie gangsterkę.

ocenił(a) film na 8
rzyczki

zgadzam sie w 100% co do klimatu, film może nie na "film roku" ale bardzo dobry

Mik_B

Taa świetnie Mik B film z pewnością dla całej rodziny. Coś Ty oglądał sceny co 30 min czy jak???

ocenił(a) film na 5
dominik_08

Tak się składa, że Cię zaskoczę i sam siebie też zaskoczyłem , bo wytrwałem do końca filmu. Nie narzucam Ci sposobu pojmowania tego filmu, wyraziłem tylko swoją subiektywną opinię na jego temat. Na głównej stronie filmu pisze jasno czarno na białym: "produkcja: USA gatunek: Dramat, Gangsterski". Oczekiwałem więc dobrego filmu gangsterskiego zważywszy na jego wysoką ocenę, obsadę oraz ilość nagród. Niestety mocno się rozczarowałem, film jak dla mnie jest mocno przereklamowany i faktycznie zgodzę się, nie jest to film gangsterski. Dlatego nazwałem go filmem familijnym.

ocenił(a) film na 8
Mik_B

Film familijny to raczej nie jest;)bohater jest gangsterem na usługach
lokalnego mafioso, i z jego świtą przyjdzie mu w dalszej części filmu
walczyć. Być może dlatego na filmwebie w opisie Droga do zatracenia jest
dramatem gangsterskim. Z liczących się nagród film otrzymał statuetkę
oskara za zdjęcia(całkiem zasłużenie)tak więc nie jest to obsypane wieloma
nagrodami arcydzieło. Ten film ma swoisty klimat, świetnie pokazaną
scenerię Chicago i rewelacyjną ścieżkę dźwiękową. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Mik_B

[SPOILER]
Pierwsza połowa filmu na pewno taka nie jest.
Niestety w drugiej połowie można tak już go nazwać, przynajmniej dłuższe momenty zupełnie tracą mroczny klimat. Te akcje z bankami, jazdą autem, farmą etc... wprowadzają taki klimat lekkiego kina dla wszystkich i zupełnie nie współgrają z mrocznymi scenami widzianymi wcześniej. Mnie to mocno rozczarowało, chciałem zobaczyć jak Tom Hanks dokonuje krwawej vendetty - a tu jedna scena jak dwoma magazynkami z tommy guna za jednym zamachem zabija niemal wszystkich wrogów. Nie to chciałem zobaczyć... ;)
Film od początku do końca powinien być mroczny, przynajmniej dla mnie byłoby lepiej.
[SPOILER]

Mik_B

zgadzam sie z autorem, gangsterski film familijny :D to trafiona nazwa. Obejrzałem wczoraj bo sie skusiłem wysoką oceną i Hanksem w roli gangsta ale sie zawiodłem, wogole smiechu warte jest to ze hanks w duecie grał z jakims dzieckiem, który stał sie super kierowcą w ciągu godziny lub mniej :D

ocenił(a) film na 7
Mik_B

dobry...nie żadno arcydzieło, ale przyzwoita histotia przyzwoicie przedstawiona...może momentami mi sie dłużył...ale generalnie 7/10...czyli dobry :)

ocenił(a) film na 8
Mik_B

"Nie wiem do kogo skierowany jest ten obraz, bo na pewno miłośnikom gangsterskich opowieści nie przypadnie do gustu."

Mnie przypadł. Piszę to jako miłośniczka gangsterskich opowieści. :D