6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29848
5,4 7 krytyków
Elizabethtown
powrót do forum filmu Elizabethtown

Każdy bardziej "oczytany" fan kina ma własne zdanie na temat kina amerykańskiego. Jakie by ono nie było, jest kilka perełek. Na przykład "Garden State" - klimat, przesłanie, humor, refleksja. Świetny film. Na zasadzie skojarzenia obejrzałam "Elizabethtown" - bo i tu mamy śmierć w rodzinie, powrót w rodzinne strony, konfrontacja z dawnym życiem. Niestety, podobnie jak pewnie większość, się przeliczyłam. "Elizabethtown" nie ma w sobie tej lekkości, co "GS". Bloom wiecznie zaspany, nawet jak wyspany; zero kontestacji rzeczywistości, płynie z falą i nie próbuje nic zmienić - to zarzut zarówno dotyczący kiepskawo napisanej postaci, jak i aktorstwa boskiego Orlanda. Na siłę wkomponowany wątek romansowy, no ale w końcu to komedia romantyczna. Wiecznie chichocząca i denerwująco niefrasobliwa Dunst, przez co jej postać wydaje się wyjątkowo odrealniona. Już nie wspominając faktu, jak to wizyta Drew stała się katalizatorem wszelkich pozytywnych zmian w rodzinie. Sielanka po prostu. Strata kilkuset milionów dolców jednak może okazać się pozytywna. Hollywood koncertowo potrafi przekuć miecze na lemiesze... tzn. porażkę w sukces ;) No ale w sumie... lepiej się śmiać niż płakać, co nie? I lepiej obejrzeć "Elizabethtown" niż, no nie wem... "tylko mnie kochaj"? ;)