Witam. Podobny temat już istnieje, ale postanowiłam wygłosić swoją teorię. Otóż:
1. Obietnica Eragona przy drzewie Menoa.
Jak wiemy, Eragon obiecał drzewu, że w zamian za jasnostal odda mu COŚ. Na wielu forach dyskusyjnych ludzie prześcigają się w domysłach, co to jest to COŚ. Niektórzy twierdzą, że drzewo wygna Eragona z Alagaesi (wg mnie to bzdura). Ja uważam, że drzewo odebrało Eragonowi płodność: „(…) Eragon poczuł lekkie ukłucie w dole brzucha. Skrzywił się i potarł to miejsce, lecz chwilowy dyskomfort minął.”
2. Czy Eragon ma jeszcze jakieś rodzeństwo?
Bardzo możliwe. Murtagh mówi: „ Poza tym Zar’roc powinien trafić do rąk najstarszego syna Morzana, nie jego najmłodszego.” Teraz pojawia się zagadka: „syn Morzana” – musimy założyć, że jest to dziecko Morzana i Seleny. Chłopiec/ dziewczynka młodsza od Murtagha, starsza od Eragona. W opowieści Oromisa o Bromie nie pojawia się żadna wzmianka, że Selena miała jeszcze jedno dziecko, najprawdopodobniej syna. Warianty są takie:
A)kolejne dziecko Morzana i Seleny zostało oddane mamce, a Brom o nim nie wiedział, bo zatrudnił się po porodzie (adnotacja: służył jako ogrodnik przez aż 3 lata!)
B)dziecko Broma i Seleny poczęte przed Eragonem (dość nieprawdopodobne, chyba, że Selena urodziła będąc na misji)
C)dziecko Seleny i ?
D)brat/ siostra bliźniak Murtagha
E)brat/ siostra bliźniak Eragona, które Selena zabrała ze sobą odchodząc od Garrowa (i być może przeżyła?)
Opcje c, d i e są niezbyt prawdopodobne, ale trzeba poczynić pewne założenia. Przed pojawieniem się „Brisingr” pojawiły się informacje, co może zawierać książka i jedna rzecz zwróciła moją uwagę: „Dowiemy się więcej o wychowawcy Murtagha, Tornacu.”
Czyżby Tornac przeżył? Ukrył dziecko? A może Murtagh od początku wiedział, że miał brata/siostrę, tylko nie wspominał o tym Eragonowi w czasie rozmowy po przybyciu do Farthen Duru?
Ach i pojawiają się jeszcze dwie kobiety pobłogosławione przez Eragona. Niektórzy uważają, że to była Selena i siostra Eragona. Ale czy matka nie ujawniłaby się synowi? Czy Angela wróżyłaby ponownie Selenie widząc, że odmieniła swój los i przeżyła? (Ja zakładam, że Selena nie żyje.) Nie wiadomo. Być może te kobiety to był kaprys Paoliniego i nie będą one odgrywać żadnej znaczącej roli.
Ktoś palnął, że być może Angela jest matką Eragona. BZDURA!
3. Teoria dotycząca tytułów i kolorów:
Cóż, najprawdopodobniej smok będzie zielony, okładka książki zielona. Jeźdźcem smoka będzie nieznany brat/ siostra (obstawiam brata) Eragona. Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny sługa Galbatorixa, bo… I tu najciekawsza rzecz: moim zdaniem Arya zostanie wysłana w misję wykradzenia Eldunari i wykradnie jajo smoka, a pomoże jej w tym chłopiec, który nakryje ją w skarbcu. Wersja 2: Murtagh podczas kolejnej potyczki z Eragonem ujawni sposób wykradzenia Eldunari i Eragon to zrobi przed walką z Galbatorixem. Smok wykluje się po pokonaniu Galbatorixa.
I jeszcze jedna wersja: smok wykluje się dla Eragona, bo Saphira zginie.
Mam nadzieję, że Saphira nie zginie. I mam nadzieję, że ostatni smok nie będzie sługa Galbatorixa. A co do Jeźdźca, to myślę, że na 100000000% nie będzie nim Roran ani Nasuada, a na 99% nie będzie nim Arya. 1% pozostawiam, gdyż być może Arya zostanie Jeźdźcem i wówczas (choć to bzdety) zwiąże się z Eragonem i odejdą z elfami z Alagaesii, by szukać szczęścia gdzie indziej. (Ps. Romans Arya - Eragon nie powinien skończyć się happy endem.)
Tu pojawia się problem snu Eragona z części pierwszej: dwa smoki, dwie wyróżniające się postacie na statku i mężczyzna na brzegu. Smoki to Saphira i Zielony, na brzegu Roran, a dwie postacie to Arya i Eragon. Domniemywany drugi brat Eragona na smoku w powietrzu. Murtagh i Cierń nie przeżyli starcia z elfimi magami (bo np. stracili Edlunari). Galbatorix i czarny smok też wąchają kwiatki od spodu.
Być może Eragon będzie zmuszony zniszczyć wszystkie Eldunari w skarbcu króla. Kto zostanie nowym królem? Na pewno nie Orinn, tylko Nasuada.
Chyba, że Roran okaże się potomkiem Palnacara w linii prostej (ok., to był żart, Roran nie nadaje się na króla).
Co do tytułu to obstawiam: Empire bądź Eldunari. W ostateczności imię Zielonego.
4. Krypta Dusz – skała Kuthian
Myślę, że Eragon wezwie duchy Jeźdźców w czasie walki z Galbatorixem. Duchy pomogą mu w walce. A Skała Kuthian znajduje się pod Uru’baenem, gdzie rozegra się ostateczna bitwa.
5. Prawdziwe imiona:
Murtagh zmieni swoje prawdziwe imię i w ten sposób zdradzi Eragonowi, jak uwolnić Eldunari spod władzy Galbatorixa.
Co do tajemnicy Ra’zaca:
a)król znalazł swoje prawdziwe imię (tylko po co?)
b)król odgadł prawdziwe imię Eragona
c)król odnalazł prawdziwe imię smoka w jaju
d)król odgadł prawdziwe imię brata Murtagha i Eragona.
6. Elva:
Pomoże zabić króla, siedząc z Eragonem na grzbiecie Saphiry podczas walki. Sama zginie.
7. Tenga:
Być może to on, a nie Jeod, wskaże tajne wejście na zamek króla.
8. Czy Saphira będzie miała partnera?
Jeśli Zielony będzie dobry i jeśli przeżyje… I jeśli Menoa nie odebrało także Sapirze płodności.
Wyklucie się smoka dla Aryi miało by być bzdetem? Czemu nie miała by się związać z happy endem? Nie przesadzasz już zbytnio? Czy może naprawdę uważasz że autor jest wstanie wznieść się ponad poziom tej książki i nie połączyć erasia z arcią? i nie zrobić rodzinki jeźdźców którzy odejdą z alagaezji wraz z ostatnimi smokami wygnani przez chwasta menoa? No chyba ze aż tak przejmuje się opinią publiczną by nie czytać osobie że on i jego wypociny są przewidywalne. A są.
I nie przechodź tak łatwo z teorii na fakty. I nie kombinuj bo ci słabo idzie. Pomijasz sporo... ehh (żal :/) ..."istotnych" fragmentów.
2. Czy Eragon ma jeszcze jakieś rodzeństwo?
Bardzo możliwe. Murtagh mówi: „ Poza tym Zar’roc powinien trafić do rąk najstarszego syna Morzana, nie jego najmłodszego.”
Ale Murtagh nie wiedział w końcu, że Eragon nie jest synem Morzana. Dlatego wg. niego Eragon jest jego młodszym bratem, który dostał miecz.
A propos Krypty Dusz;
Jakie duchy jeźdźców?
Moim zdaniem chodzi o tajemną skrytkę z Eldunari, o której nie wie Galbatorix, albo chodzi właśnie o miejsce w którym Galbatorix trzyma Eldunari.
Eragon najpierw zabije Galbatorixa, w tym samym czasie w którym Murtagh będzie walczył z magami elfickimi, zabijając Galbatorixa uwolni Murtagha spod jego wpływu, i tym sposobem Murtagh nie umrze.
Romans z Aryą się uda, lecz nie na długo, gdyż jeszcze przed ostateczną bitwą, walcząc z Eragonem, król wyssie energie a z Aryi, żeby rozwścieczyć go rozwścieczyć i pozbawić logiki myślenia.
A co do smoka, to moim zdaniem wykluje się dla Rorana, albo Nasuady.
A potem jedno z nich zostanie królem..
Tylko że eras tez ma coś do powiedzenia i niezbyt sobie życzy na tronie orina lub nasaudę.
jak zginie to czemu odpłyną 2 postacie różnych płci a nie jedna? i to elfie postaci?
murtangh na pewno zrobi jakiś popis i wspomoże erasia za co zapłaci wysoką cenę wedle mniemania paoliniego
od pkt 2 to w pierwszym poście kolega się nieźle rozpisał ale termin "syn morzana" interpretował jako rodzeństwo przyrodnie bądź nie eragona i murtangha
smok wykluje się dla nowego jeźdźca stawiam na arysie bo to by akurat pasowało na poziom tej... "sagi(?)"
a moim zdaniem znajdzie tam(kuthian) twórcę isidar mithrim który mu powie że w kamieniu jest zaklęta olbrzymia moc dzięki której mógłby przenosić góry.
i będzie happy end!
Viva la paolini! i dajta se siana bo takich bzdur można wymyślać tysiące. żeby jeszcze ta książki była tego warta to by się dało zrozumieć.. a tak?
bezsens totalny, żal i masakra.......
Niektóre twoje spekulacje są bez sensu szczególnie 1 i 2 ponieważ możliwe ze Drzewo Menoa poddało Eragona testowi czy jest gotów poświecić sięje dla sprawy. Jeśli chodzi o nieznane dotąd rodzeństwo Eragona uważam ze to bzdura.
Jeśli zaś chodzi o zielonego smoka uważam ze jego jeźdźcem może zostać każdy choć przypuszczam ze powinien byc tym razem elf
Zgadzam się z toba Krypta Dusz – skała Kuthian może byc miejscem gdie znajduja się dusze jeźdźców
Jeśli chodzi o prawdziwe imiona to pamiętacie jak Ra’zac powiedział Eragonowi ze Galbatorix jest blisko odkrycia imienia osobiście sądze ze król stara się odkryć prawdziwe imie pradawnej mowy ponieważ wtedy nikt by już mu poważnie nie zagrażał
Osobicie mam nadzieje ze dowiemy co się stało z 1 jezdzcem i jego smokiem
ta kolega wyżej ma racje, miałem zamiar własnie napisać że to co mówił ra'zac bardziej pasuje pod prawdziwe imie Pradawnej mowy a eragon w brisingr powiedział co arya potwierdziła że duchy nie są duszami ludzi elfów bądź smoków. co do tego że w kuthian mają być eldunari to bzdura bo oromis mówił że w puszczy mogą żyć2 elfy (albo 3 nie pamietam) które są od niego mądrzejsze i mówił że nie usłyszał nawet cienia szeptu eldunari bla bla bla
nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z tą kryptą dusz, może uwolni uwięzione duchy, i te z wdzęczności zabiją galba, pewnie nie może w tej krypcie będą jeszcze jakieś jajka xd
boże kto wpadł na odebranie płodności eragonowi przez tą menoa, może raka mu wsadziła i house pomoże ? oO
znając paoliniego połączy arusie z eragonusiem i powstanie
ariek eragonu jak było z bromem i seleną, gdzie prawdziwa, mądra encyklopedia ( patrz Nonsensopedia) od razu wpadła na pomysł że brom = selena = bromek selenu = eragonek :D
a z tym opuszzceniem krainy to powinien autor olać to bo juz tyle postaci mówiło i przeklinało bohatera że stało sie nudne i tylko czekamy aż zostanie wypędzony
pozostaje czekać, narzekać na poziom myślenia paoliniego (chociaż porównując eragona do brisingr widać że robi postępy) a potem rzucić się na ksiązkę udając że wcale nie chce sie czytać
:P
zgadzam się z wami chłopacy.
sory że to powiem ale ktoś kto powiedział że "to jest przewidywalne" jest idiotą. nie wiem czy zauważyłeś/aś ale trochę dużo jest tych "przewidywalnych" scenariuszy :]
moim zdaniem nie ma co gdybać tylko poczekać na czwartą część :P
h ja też słyszałam że ma się nazywać imperium i myślałam że już jest napisana i tak bardzo się zawiodłam ...ale cóż napewno będzie fajna mam nadzieję że do czasu aż się ukaże nie zapomnę pozostałych książek i bardzo bym chciała by była dłłłuuuuuugggggaaaa tak jak np. Harry Potter i Zakon Feniksa
Moim skromnym zdaniem jeźdźcem powinien zostać jeden z krasnoludów. Najlepiej żeby to był członek wygnanego klanu.
Co do krypty dusz: to albo można tam przywołać dusze poległych jeźdźców albo będzie tam sposób jak uwolnić czarnego smoka spod mocy królewskich zaklęć. A król bez smoka nie będzie miał z nimi większych szans.
Ja uważam, że pomysł o rodzeństwie Eragona to wielka bzdura, w Krypcie Dusz znajdują się zapewne Eldunari, smok będzie zielony, jeźdźcem będzie Arya, ten pomysł o Elvie też mało prawdopodobny, chociaż faktycznie zapewne zginie, wskazówka, gdzie jest Krypta Dusz może się znajdować w tej książce, którą Eragon dostał od Jeoda (tytułu nie pamiętam), a o Tendze jeszcze usłyszymy.
Wątpię, że krasnolud zostanie jeźdźcem, bo obie rasy za sobą nie przepadają, a krasnoludy boją się latać. Poza tym elfy są w czasie wojny, nie mają teraz czasu na dołączanie krasnoludów do paktu pokojowego ze smokami.
A jeszcze jedna rzecz:
Thilox napisał, że tym razem jeźdźcem powinien być elf.
Zgadzam się, ponieważ elfy świetnie posługują się magią, a nie ma czasu na szkolenie człowieka.
Skała Kuthian jest chyba na pustyni. Królem zapewne zostanie Roran, chociaż ja wolałabym Nasuadę. Gdyby król znał prawdziwe imię Eragona, to cała rebelia poszła by do diabła. Odebranie płodności to też jakaś bzdura. Eh, mam wrażenie, że autorka teorii, dominika, albo nie czytała książki uważnie, albo nie skończyła 4 klasy podstawówki.
no dobra ale przecież nie było jeszcze jeśdzca-kobiety więc jak Arya? a pozatym mnie się wydaje że jeźdźcem będzie Roran chociaż wtedy Eragonnaprawdę będzie w cieniu ... jak ktoś chce zemną popisać na ten temat czy innych książek to mój adres luicia@vp.pl PISAĆ! ;)
"no dobra ale przecież nie było jeszcze jeśdzca-kobiety więc jak Arya?"
Właśnie o to chodzi. C.P. "zaskoczy" nas tym niesamowicie nieprzewidywalnym chwytem, który urozmaici książkę. Poza tym Saphira musi mieć dzieciaka, autor na 100% nie zabije rasy smoków, a jak przy okazji Eragon będzie z Aryą to będzie idealnie.
"no dobra ale przecież nie było jeszcze jeśdzca-kobiety więc jak Arya?"
1) Nie jeśdzca tylko jeźdźca, ale to raczej do fanki zmierzchu jest kierowanie a nie do ciebie. :))
2) Serio nie było? Bo osobiście nigdzie tego nie wyczytałem, no ale każdemu może się zdarzyć.. Jak macie cytat to poproszę, bo nie lubię żyć w błogiej nieświadomości nawet w... "tej" sprawie.
"Właśnie o to chodzi. C.P. "zaskoczy" nas tym niesamowicie nieprzewidywalnym chwytem, który urozmaici książkę."
Kogo zaskoczy tego zaskoczy. :PP Tyle już było insynuacji i prób bronienia autora, że niejeden fan się zdziwi jeśli tak się stanie.
moim zdaniem jeźdźcem zielonego smoka powinna zostać Arya. ale istnieje również prawdopodobieństwo, że zielony nie wykluje się w czasie wojny lub przed nią, ale po. mógłby wtedy dać początek dzikim smokom, a partnerem Saphiry może zostać smok Galbatorixa. istnieje też możliwość, że zielony smok będzie zieloną smoczycą ( nie chcę żeby tak było, bo Galbatorix zabijając Saphirę nie zniszczy smoków pozbawiając ich matki )
a jak byś uważnie czytał książkę, to byś wiedział, że sprawdzali magią, że
saphira z trzech jaj galbatorixa była jedyną samicą.
Tak naprawdę można zakładać wiele rozwiązań i tez, ale i tak ostanie słowo należy do Paoliniego. On sam czerpie inspiracje z innych książek min. Władca Pierścieni. Wydaje mi się , że mimo wszystko zakończenie książki i rozwiązanie będzie banalne, czyli wszystko zakończy się HAPPY END-EM
Hej!!! wy jeszcze nie zauważyliście że nigdy nie było jeździca - kobiety?! przecież nie może nagle zostać nim Arya!!!
a dlaczegóż to kobieta nie może zostać jeźdźcem? ja osobiście uważam że zielony (tak jak już pisałam) da początek dzikim smokom, a partnerem Saphiry zostanie cierń.
Smok Galbatorixa to Shirukan albo Shirukanen to jeden. Dwa Cierń jest czerwony a Smok Króla czarny
a wedlug mnie w tej jaskini kutriach czy jakos tak juz zapomnialem eragon ozywi broma i zielony wykluje sie bromowi i wszystko zakonczy sie heppy end-em
"wszystko zakonczy sie heppy end-em" Cóż, prawdopodobnie masz rację. Eraś
zabije Galbatorixa, ożeni się z Aryą, dla której wykluje się zielony smok.
Ten zielony zostanie partnerem Saphiry, wyjadą z Alagaesii (sen Erasia z 1
tomu) i będą żyli długo i szczęśliwie.
Chyba że Paolini zapomni o tym śnie, podobnie jak zapomniał (przynajmniej
na razie) o siedmiu ostatnich słowach Broma. I o wielu innych rzeczach.
Zupełny brak konsekwencji.
Ja też gdzieś natknęłam się na taką informację, więc może to prawda... Mam
ochotę przeczytać ten ostatni tom, mimo że z każdym kolejnym jest coraz
nudniej. Ale kto wie, może Paolini nas pozytywnie zaskoczy?
no mam taką nadzieje varda. a jeśli chodzi o to skąd wiem, że 4 część eragona najpewniej wyjdzie w październiku, to na stronie " Saphira " wszystko pisze. na internecie też wcześnie szukałam tego i tam aż gwiżdże tą informacją :) .
moim zdaniem jeśli mogę się wtrącić jeźdźcem ostatniego smoka nie zostanie roran. on kocha katrinę jeśli zostanie jeźdźcem stanie się nieśmiertelny a kocha nad życie żone i dziecko stając się nieśmiertelny straci ich będzie musiał patrzeć jak umierają podczas gdy on jest nieśmiertelny nie chce tego a o ile mi wiadomo nie ma cudownego sposobu by ich tagze uczynic niesmiertelnymi
Muszę przyznać, że nieźle się uśmiałem, czytając ten temat...
Banda literackich inwalidów, zebrawszy się w budzące uśmiech politowania kółko wzajemnej adoracji, zastanawia się nad garścią rzeczy tak oczywistych, jak to, czy dobry Książę uratuje więzioną w wieży Królewnę, tym samym kończąc Bajkę Na Dobranoc happy endem. Do tego umieszczonych przez innego literackiego inwalidę (który, co gorsza, mimo swojego inwalidztwa i tak postanowił pisać) w jednej z najgorszych, najbardziej niedojrzałych i fatalnie napisanych książek, jakie ujrzały światło dzienne.
To wszystko jest takie bezgranicznie głupie i żałosne, że aż śmieszne. Tak jakby małe dzieci, w wieku około pięciu lat, z wypiekami na policzkach zastanawiały się nad dalszym ciągiem wyżej wspomnianej Bajki Na Dobranoc, którą mamusia musiała przerwać w trakcie, bo już późno i trzeba iść spać.
Arya będzie dośiadać zielonego smoka premiera 4 cz. będzie jesienią!!!
eragon i arya będą razem ale skończy się to tragicznie, i napewno okaże się, że Eragon będzie miał sterszą siostre i będzie to jego siostra bliźniaczka która urodziła się chwilę przed nim itp. itp. A saphira będzie z zielonym smokiem i 4 cz. będzie miała tytuł EMPIRE!!!
Pozdrawiam fanów DZIEDZICTWA!! :)
hmmmm.....nie masz do końca racji. wiem co będzie w czwartej części(ktora nie będzie się nazywac ani empire, ani eldunari tylko imperium)
Zielony Smok będzie należał do Aryi, a ona z kolei będzie miała romans z Eragonem.Aryia będzie Smoczym Jeźdcem ale NIE BĘDZIE JEGO SIOSTRĄ! ma w końcu ponad 100 lat....to prawdziwe imie co odkrył Galbatorix to bedzie imie Eragona.tologiczne-inaczej czemu Ra'zac by o tym powiedzial akurat Eragonowii to w takiej sytuacji? musi go to dotyczyć osobiście).I nie sądze,żeby Eragon miał brata albo siostre.To tylko opatrzne zrozumienie tego, co mówił Murtagh. Ale ile blogów, tyle teorii ;P. Z tego co się dowiedziałam, to Elva chyba faktycznie zginie.
Ale spotkałam też takich sadystów, którzy mówili: ,,żeby mi się książka dalej podobała to Eraś musi zginąć i aryia też, i żeby ich jescze najpierw galbatorix potorturował...." ble,bla,ble....jacyś masochiści chyba. Ale ktoś na pewno zginie. Co do pkt. 8 to w żadnym wypadku! przypuszczam że to zielony smok bedzie z nia. A to nawet pasuje: Aryia&Eragon, Saphira&Jurgar(jakoś tak ma miec na imie zielony smok)
Pozdrawiam ;)
a,jeszcze coś: Może być też tak,że Odnośnie tego, ze eragon ma opuscic alagesie,to po prostu zmieni się jej nazwa i on juz nie bedzie w alagesii tylko w jakiejs innej krainie....ale to raczej malo prawdopodobne,tylko przypuszczenia
Emire to po polsku imperium (jeżeli ktoś nie domyślił się z kontekstu!!!) A to drugie to do kogo do mnie czy do niej??? Bo jakoś się nie połapałam :) I jeszcze jedno NIE PISAŁAM, ŻE ARYA TO JEGO SIOSTRA tylko to że pewnie będzie miał jakąś siostre!!!!!
moim zdaniem jakąś rolę odegrają te dwie podróżne i ten ślepy który widział eragona i murthaga na smokach
1.To że Arya zostanie jeźdźcem to głupota było by to za proste, jeźdźcem może zostać Vanir, który pojedynkował się z Eragonem w Ellesmerze.
Hmm Brat/Siostra Eragona nie wiem ale jest cień szansy (o ile jeźdźcem może być kobieta). Na pewno będzie to dobry jeździec, Możliwe jest że jeźdźcem zostanie krasnolud po włączeniu do paktu. Roran i Nasuada na pewno nie.
2.Królem może zostać Nasuada a Roran bardzo wątpię.Orin też chyba nie
3.Murtagh na pewno przeżyję. Pamiętajcie, że smok Galbatrixa jest pod działaniem zaklęć więc gdy król zginie , on może zostać wolny.
4.Obietnica dana drzewu Menoa stracenie płodności no nie wiem dosyć dziwne, ale może a co do wygnania Eragona z Alagaesi też nie wiem, ale tak brzmiały klątwy Razaców i tego żołnierza Imperium a także przepowiednia Solebuma lub Angeli nie pamiętam w tej chwili.
5.Co do wątku miłosnego Eragon złączy się z Aryą lub znajdzie nową kobietę.
6. Tak Elva z pewnością odegra jakąś rolę, te 2 kobiety pobłogosławione
przez Eragona chyba też, Następnie Tenga
7.Krypta dusz najprawdopodobniejsze wydaje mi się że znajduje się pod Vroengradem, tam też rozegra się ostatnia bitwa.
Ale dzieci to wy naprawdę jesteście co wy z tym zdrobnianiem imion. macie po 13 lat a zachowujecie się jak byście mieli 7
miło by było gdyby taka część powstała choć ja czekam z niecierpliwością na czwartą część ''Dziedzictwa''
mam jedno pytanko. druga część nazywa się NAJSTARSZY nie rozumiałam o co biega jak doszłam do rozdziału zatytułowanego NAJSTARSZY próbowałam wychwycić skąd tytuł i nie znalazłam nic oprócz tego fragmentu kiedy Murtagh mówi że Zarroc powinien trafić w ręce najstarszego syna a nie najmłodszego .
więc moim zdaniem jest olbrzymie prawdopodobieństwo że będzie brat/siostra Eragona
1) Nowy filmweb posiada opcję edytuj między innymi po to by nie pisać TRZECH postów jeden pod drugim.
2) Przeczytaj tą książkę ze zrozumieniem, tam naprawdę wszystko jest bardzo jasno napisane.
3) Nawet z fragmentu który zacytowałaś można wywnioskować kto jest tytułowym "najstarszym".
A wiec jednak.. żywy dowód na to kogo pasjonuje twórczość Paoliniego.