PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71887
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Witam. Podobny temat już istnieje, ale postanowiłam wygłosić swoją teorię. Otóż:

1. Obietnica Eragona przy drzewie Menoa.
Jak wiemy, Eragon obiecał drzewu, że w zamian za jasnostal odda mu COŚ. Na wielu forach dyskusyjnych ludzie prześcigają się w domysłach, co to jest to COŚ. Niektórzy twierdzą, że drzewo wygna Eragona z Alagaesi (wg mnie to bzdura). Ja uważam, że drzewo odebrało Eragonowi płodność: „(…) Eragon poczuł lekkie ukłucie w dole brzucha. Skrzywił się i potarł to miejsce, lecz chwilowy dyskomfort minął.”

2. Czy Eragon ma jeszcze jakieś rodzeństwo?
Bardzo możliwe. Murtagh mówi: „ Poza tym Zar’roc powinien trafić do rąk najstarszego syna Morzana, nie jego najmłodszego.” Teraz pojawia się zagadka: „syn Morzana” – musimy założyć, że jest to dziecko Morzana i Seleny. Chłopiec/ dziewczynka młodsza od Murtagha, starsza od Eragona. W opowieści Oromisa o Bromie nie pojawia się żadna wzmianka, że Selena miała jeszcze jedno dziecko, najprawdopodobniej syna. Warianty są takie:
A)kolejne dziecko Morzana i Seleny zostało oddane mamce, a Brom o nim nie wiedział, bo zatrudnił się po porodzie (adnotacja: służył jako ogrodnik przez aż 3 lata!)
B)dziecko Broma i Seleny poczęte przed Eragonem (dość nieprawdopodobne, chyba, że Selena urodziła będąc na misji)
C)dziecko Seleny i ?
D)brat/ siostra bliźniak Murtagha
E)brat/ siostra bliźniak Eragona, które Selena zabrała ze sobą odchodząc od Garrowa (i być może przeżyła?)
Opcje c, d i e są niezbyt prawdopodobne, ale trzeba poczynić pewne założenia. Przed pojawieniem się „Brisingr” pojawiły się informacje, co może zawierać książka i jedna rzecz zwróciła moją uwagę: „Dowiemy się więcej o wychowawcy Murtagha, Tornacu.”
Czyżby Tornac przeżył? Ukrył dziecko? A może Murtagh od początku wiedział, że miał brata/siostrę, tylko nie wspominał o tym Eragonowi w czasie rozmowy po przybyciu do Farthen Duru?
Ach i pojawiają się jeszcze dwie kobiety pobłogosławione przez Eragona. Niektórzy uważają, że to była Selena i siostra Eragona. Ale czy matka nie ujawniłaby się synowi? Czy Angela wróżyłaby ponownie Selenie widząc, że odmieniła swój los i przeżyła? (Ja zakładam, że Selena nie żyje.) Nie wiadomo. Być może te kobiety to był kaprys Paoliniego i nie będą one odgrywać żadnej znaczącej roli.
Ktoś palnął, że być może Angela jest matką Eragona. BZDURA!

3. Teoria dotycząca tytułów i kolorów:
Cóż, najprawdopodobniej smok będzie zielony, okładka książki zielona. Jeźdźcem smoka będzie nieznany brat/ siostra (obstawiam brata) Eragona. Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny sługa Galbatorixa, bo… I tu najciekawsza rzecz: moim zdaniem Arya zostanie wysłana w misję wykradzenia Eldunari i wykradnie jajo smoka, a pomoże jej w tym chłopiec, który nakryje ją w skarbcu. Wersja 2: Murtagh podczas kolejnej potyczki z Eragonem ujawni sposób wykradzenia Eldunari i Eragon to zrobi przed walką z Galbatorixem. Smok wykluje się po pokonaniu Galbatorixa.
I jeszcze jedna wersja: smok wykluje się dla Eragona, bo Saphira zginie.
Mam nadzieję, że Saphira nie zginie. I mam nadzieję, że ostatni smok nie będzie sługa Galbatorixa. A co do Jeźdźca, to myślę, że na 100000000% nie będzie nim Roran ani Nasuada, a na 99% nie będzie nim Arya. 1% pozostawiam, gdyż być może Arya zostanie Jeźdźcem i wówczas (choć to bzdety) zwiąże się z Eragonem i odejdą z elfami z Alagaesii, by szukać szczęścia gdzie indziej. (Ps. Romans Arya - Eragon nie powinien skończyć się happy endem.)
Tu pojawia się problem snu Eragona z części pierwszej: dwa smoki, dwie wyróżniające się postacie na statku i mężczyzna na brzegu. Smoki to Saphira i Zielony, na brzegu Roran, a dwie postacie to Arya i Eragon. Domniemywany drugi brat Eragona na smoku w powietrzu. Murtagh i Cierń nie przeżyli starcia z elfimi magami (bo np. stracili Edlunari). Galbatorix i czarny smok też wąchają kwiatki od spodu.
Być może Eragon będzie zmuszony zniszczyć wszystkie Eldunari w skarbcu króla. Kto zostanie nowym królem? Na pewno nie Orinn, tylko Nasuada.
Chyba, że Roran okaże się potomkiem Palnacara w linii prostej (ok., to był żart, Roran nie nadaje się na króla).
Co do tytułu to obstawiam: Empire bądź Eldunari. W ostateczności imię Zielonego.

4. Krypta Dusz – skała Kuthian
Myślę, że Eragon wezwie duchy Jeźdźców w czasie walki z Galbatorixem. Duchy pomogą mu w walce. A Skała Kuthian znajduje się pod Uru’baenem, gdzie rozegra się ostateczna bitwa.

5. Prawdziwe imiona:
Murtagh zmieni swoje prawdziwe imię i w ten sposób zdradzi Eragonowi, jak uwolnić Eldunari spod władzy Galbatorixa.
Co do tajemnicy Ra’zaca:
a)król znalazł swoje prawdziwe imię (tylko po co?)
b)król odgadł prawdziwe imię Eragona
c)król odnalazł prawdziwe imię smoka w jaju
d)król odgadł prawdziwe imię brata Murtagha i Eragona.

6. Elva:
Pomoże zabić króla, siedząc z Eragonem na grzbiecie Saphiry podczas walki. Sama zginie.

7. Tenga:
Być może to on, a nie Jeod, wskaże tajne wejście na zamek króla.

8. Czy Saphira będzie miała partnera?
Jeśli Zielony będzie dobry i jeśli przeżyje… I jeśli Menoa nie odebrało także Sapirze płodności.

ocenił(a) film na 3
domini19967

... & Dziedzictwo, które podobnież właśnie niedawno wyszło ;)

użytkownik usunięty

odcinam się od tego co napisałam lata temu. z góry wszystkich przepraszam, że musieli czytać moje brednie.

pozdrawiam fanów cyklu Dziedzictwo.

ciekawe przemyślenia.
Wg. mnie skał kuthian jest gdzieś ukryta (możliwe), albo Galbatorix jest taki tępy,że jeszcze jej nie znalazł (mało prawdopodobne). Myślę też, że oprócz eldunari będą tam też smocze jaja (nIemożliwe, żeby elfowie nie byli dość przezorni, by "zrobić zapas"). Być moze Eragon porosi dusze smoków o ponoc, a one użyczą jemu i Saphirze swej mocy i mądrości, co bardzo mu pomoże w ostatecznej potyczce. Co do słów Solebuma: "(...) wymów swe imię by otworzyć Kryptę Dusz.", myślę ze chodziło mu oto, iż to pierwszy jeżdziec- Eragon właśnie - wpadł na pomysł stowrzenia/wybudowania Krypty Dusz (szybko to rozgryzłem , co ?).

kamulec123

Nikt z was nie pomyślał o przyszłym dziecku rorana i katriny. Co do krypty dusz jak sama nazwa wskazuje krypta dusz to najprawdopodobniej krypta z duszami smoków- eldunari czy jakoś tak - tam sa albo eldunari galbartorixa lub ukryte przed nim przez elfów.

ocenił(a) film na 5
ninex98

Mam pytanie. Czy to prawda, że dziedzictwo będzie w dwóch częściach?? Dlaczego tak? I jeśli bedzie w dwóch to kiedy będzie premiera drugiej części??

Ryloth

Podzielona na dwie części?! Pierwsze słyszę... Chociaż na samym początku to miała byś trylogia.

użytkownik usunięty
Ryloth

tak, to prawda. druga część będzie w styczniu - źródło:
http://saphira.pl/
http://www.empik.com/dziedzictwo-tom-1-paolini-christopher,p1045551780,ksiazka-p

A ja już przeczytałam tom I. Książka zakończyła się w takim momencie, który pozostawił we mnie niedosyt i nie mogę doczekać się stycznia :)

ocenił(a) film na 1
Ofeflia

możesz powiedziec cos wiecej. chetnie przeczytamsobie spojlera, ale tylko samego konca tomu. ;]

Ktoś napisał, że skała Kuthian znajduje się pod Uru'Baenem no nie prawda znajduje się na dawnej wyspie Jeźdźców Vroengardzie. Tam pod koniec Dziedzictwa tomu 1 udaje się Eragon wraz z Saphirą i Glaedrem jako Eldunari. Poza tym ktoś rzucił zaklęcie które nie pozwala zapamiętać nazwy tej skały a każdy kto ją usłyszy zapomina po paru sekundach jedynie kotołaki które dochodzą do Vardenów i Jeźdźcy i ich Smoki mogą ją zapamiętać. Co do Nadsuady zostaje porwana przez Murthaga po zajęciu Dras-Leony to jest zemsta za uczynione rany które Saphira uczyniła Cierniowi podczas ataku, Eragon zajmuję pozycję Nadsuady i zostaje dowódcą Vardenów . Odnajduję się też włócznia która niegdyś służyła elfom w bitwie ze smokami nią zostaje ugodzona Saphira w bitwie o Baletonę. Tymczasem kuzyn Eragona Roran zajmuje Aroughs i zostaje kapitanem także dowodził jednym ze oddziałów w walce o Dras-Leonę. Aby zapewnić zwycięstwo Eragon Arya Wyrden i Angela wchodzą do tunelu odnalezionego przez Jeoda pod miastem. Podczas tego ataku ginie Wyrden jeden z elfów broniących i tworzących jego straż. Angela dostaje się do niewoli a ich związali kapłani Helgrindu i próbowali nakarmić nimi nowe pokolenie Raza'ców :). Podczas wali w mieście Eragon traci pas Belotha Mądrego i zużywa całą moc Arena na przeniesienie śmieci które usypali obrońcy. To tyle jeśli chodzi o 4 część Dziedzictwa.

UWAGA!!! 4 część wyszła 10.11, jest już do kupienia ;)!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
agatkaanna

A 5 na moim chomiku udostępniona. Prosze tylko o zostawienie komentarza lub zachomikowanie przez tych co posiadają tam konto. Nick; mustang225

przepraszam, ale Eragon jest FACETEM nie kobieta, zeby "uklucie w dole brzucha' odebrało mu płodność.... ;/

m_gnomik

Łoho, brawa! Po 2 i pół roku ktoś to zauważył. ;) A do tych państwa którzy w postach dzielili się tym co w najnowszej części wyczytali. Następnym razem bardzo was proszę Abyście na początku postu pisali drukowanymi literami "UWAGA SPOILER". Dziękuję.