Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293991
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

jak czytam niektóre posty to mnie krew zalewa... jak można pisać takie bzdury ?! że to film o gejach nie mający żadnego przesłania... główny bohater jest homoseksualisą i umiera na Aids, wypieprzają go z tego powodu z roboty i jego życie całkiem się sypie... to film o cierpieniu, a niektóre osoby wypisują tu teksty typu : ' gdyby się nie puszczł z facetam to...'... no luuuudzie... to totalny brak tolerancji. film przedstawia dwa trudne tematy : śmiertelną chorobę i brak akceptacji par homoseksualnych... jest to swego rodzaju walka z prawem lat 90-tych, stereotymapi i brakiem jakiejkolwiek tolerancji...
ale dla niektórych to ' ciota sobie zawiniła...', ' homoseksualizm to upośledzenie '... nie maoge z tych głupot i nietolerancyjnego, infantylnego myślenia... i niektórzy chcą mi powiedzieć, że żyjemy z 21 wieku ? ja i wieeele wiecej osób napewno, ale niektóry są jeszcze daaaleko w tyle, zakompleksieni i wciąż z ' dziwnymi i durnowatymi ' poglądami...

A teraz o samym filmie :
G E N I A L N Y ! daje 10/10... co rusz gdy oglądam to zawsze po nim łapią mnie głębokie refleksje... to jeden z nielicznych ' trudnych ' fimów, który mną tak porusza... polecam ! ;]

ocenił(a) film na 6
mariouszek

chociaż tu masz racje...
a już myślałem że będziesz bredzić o tym jak to homoseksualistom wszystko wolno... (w znaczeniu że mają mieć przywileje nad resztą a nie że wolno im robić u siebie co im się chce bo to każdemu wolno)

ocenił(a) film na 8
Gremster

mi tam bardzo się podoba to, w jaki sposób Hanks dał wyraz tej roli.
aktorstwo na tak.
a co do gejów to niech każdy robi co chce i nie powinniśmy się wtrącac do
tego ale tylko jeśli chodzi o nich. o parę.
o tym, czy jestem za zakladaniem rodzin z dziecmi, gdzie dwóch doroslych
jest tej samej płci się nie wypowiem, bo mnie wyzwiecie zaraz..

użytkownik usunięty
ladyelyon

taka nietolerancja to w polsce...
na szczescie nie we wszystkich krajach jest tak samo.
choc i sa takie w ktorych homoseksualistow zabijaja.

tak sie sklada ze homoseksualizm nie kwalifikuje sie do miana choroby, w ksiazkach o psychiatrii czy psychologii tez nie (chyba ze znajdzie sie jedna jakas autora polaka)

użytkownik usunięty

masz racje kazdy niech robi co chce, to co czuje.
nie krzywdzac przy tym innych , bedac doroslym osobnikiem

ocenił(a) film na 6

wiesz.... czytając ciebie mam nieprzeparte wrażenie że uważasz że wszystko co polskie i sama Polska to jest złe...
żygać mi się chce jak czytam takie coś...

ktoś może dyskryminować homoseksualistów i wtedy jest homofobem a takie persony, indywidua jak ty dyskryminują i oczerniają Polskę i Polaków i wszystko jest ok...

ocenił(a) film na 8

w Polsce (miej trochę szacunku dla samej siebie Polko;P)? W filmie była akurat pokazana wielce tolerancyjna Ameryka ;)

Nikt nie może przewidzieć, że w takiej sytuacji zostanie zwolniony z pracy, więc nie można mówić, iż sam sobie jest winny. A na HIV każdy z nas może zachorować, choć rzeczywiście u gejów stwierdza się go o wiele częściej.

Jeśli chodzi o homoseksualizm to jest to taka sama perwersja jak seks grupowy, analny, oralny, sado-maso... z tym że jedynie wokół niego robi się hałas, parady itd. zupełnie nie wiem po co.

użytkownik usunięty
magdalenka__

ach...
nokt tu nie oczernia ogolnie polski.
wiadomo w kraju bywa dobrze i zle, jak w kazdym innym.
tutaj mowimy tylko o jednym, o orientacji seksualnej.

ocenił(a) film na 1
ladyelyon

a właśnie że miej odwagę powiedzieć. Czemu dajemy się zastraszyć pedałom oraz tępej chmarze osiołków, wychowanych na TVNie i tym podobnych stacjach zamieniających mózgi w gąbki??