Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293989
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

jak czytam niektóre posty to mnie krew zalewa... jak można pisać takie bzdury ?! że to film o gejach nie mający żadnego przesłania... główny bohater jest homoseksualisą i umiera na Aids, wypieprzają go z tego powodu z roboty i jego życie całkiem się sypie... to film o cierpieniu, a niektóre osoby wypisują tu teksty typu : ' gdyby się nie puszczł z facetam to...'... no luuuudzie... to totalny brak tolerancji. film przedstawia dwa trudne tematy : śmiertelną chorobę i brak akceptacji par homoseksualnych... jest to swego rodzaju walka z prawem lat 90-tych, stereotymapi i brakiem jakiejkolwiek tolerancji...
ale dla niektórych to ' ciota sobie zawiniła...', ' homoseksualizm to upośledzenie '... nie maoge z tych głupot i nietolerancyjnego, infantylnego myślenia... i niektórzy chcą mi powiedzieć, że żyjemy z 21 wieku ? ja i wieeele wiecej osób napewno, ale niektóry są jeszcze daaaleko w tyle, zakompleksieni i wciąż z ' dziwnymi i durnowatymi ' poglądami...

A teraz o samym filmie :
G E N I A L N Y ! daje 10/10... co rusz gdy oglądam to zawsze po nim łapią mnie głębokie refleksje... to jeden z nielicznych ' trudnych ' fimów, który mną tak porusza... polecam ! ;]

ocenił(a) film na 6
Natu

a co to że XXI w. to odrazu jakaś musi być zmiana paradygmatów myślenia?? Jeśli ktoś ma swoje poglądy to może odrobina szacunku i tolerancji dla nich również? Jeśli tego nie uwzględniasz sam jesteś nietolerancyjny....
Prawda jak zwykle leży po środku a ty prezentujesz drugi skrajny biegun.
Tolerancka ok ale nie manifestacja.
I wiesz co homoseksualizm jest jednak upośledzeniem... nie tak widocznym jak np. zespół porażenia... bądź niepełnołnosprawność ruchowa jednak ma wszelkie tego znamiona. Upośledzenie jest to znaczące trwałe odbieganie od standardów i wartości ogólnie przyjętych dla większości społeczeństwa. Skoro homoseksualistów wedle jakiś szacunków jest ok 4% to są w zdecydowanej mniejszości a przez to odbiegają od przyjętej normy jaką jest heteroseksualizm. Pomijają w ogóle fakt że natura nas tak skonstruowała że dla wypełnienia naszej podstawowej funkcji potrzebny jest osobnik żeński i męski a nie dwa tego samego rodzaju.
Jednak! podkreśle jednak... nie uważam tego upośledzenia za coś złego! jest to po porstu odmienność. Tak samo jak ja jestem upośledzony na oczy i jakoś żyje i mam prawo do równości tak samo oni mają do tego prawo. Gloryfikowanie ani sztuczne promowanie w niczym nie pomoże a nawet jest złe, a to się właśnie obecnie dzieje w odniesieniu do tych tematów... i to nazywasz XXI wiekiem... Naucz się sam tolerancji...

ocenił(a) film na 10
Gremster

przepraszam bardzo, ale chyba nie przeczytałeś dokładnie mojej wypowiedzi... napisałam, że poglądy tego typu są dla mnie głupie i dziwne, ale nie było tam wzmianki o tym, że tych wypowiedzi nietoleruje. uważam, że to jednak ty powinieneś nauczyć się tolerancji, a nie od razu naskakiwać. z tego co tu czytam wnioskuje, że to ty nie jesteś tolerancyjny... podważasz moja wypowiedz, bo ci się nie podoba... to chyba jednak objaw nietolerancji, czyż nie ? mogłeś oczywiście się wypowiedzieć, ale nie w sposób, w który obrażasz mój sposób widzenia tej sprawy.
może i dla ciebie jest to upośledzenie, dala mnie jednak nie. nigdzie nie jest napisane, że homoseksualizm to jakaś choroba typu jak sam uzyłeś przykładu porażenie czy tez jakaś zbrodnia. gdyby to było cos złego i nie od końca odpowiedniego to chyba by nie było dopuszczalne przez nature... skoro twierdzisz, że nie masz nić do tego ' upośledzenia ' nie rozumiem po co te kontrowersje ? a w XXI wieku homoseksualizm nie powinien nikogo dziwić...
A i jakbyś nie zauważył to jestem dziewczyną...

ocenił(a) film na 6
Natu

hmmm a wiesz niezauważyłem że jesteś dziewczyną... tak mało osób ma zaznaczone te kółeczko koło nicku że nawet na to nie zwracam uwagi.

wskaż mi gdzie w swojej wypowiedzi obrażam twój sposób widzenia sprawy??? a podważanie wypowiedzi innej osoby to chyba jednak jest podstawa dyskusji.... jak możesz dyskutować z kimś kto ma odmienne zdanie na jakiś temat jeśli nie będziesz podważać jego punktu widzenia?? no chyba że jesteś już tak spaczona że nawet takie coś uważasz za nietolerancje <to była obraza>
Skoro ty uważasz że upośledzenie bądź niepełnosprawność to coś złego to się nie dziwie że nie dopuszczasz do swojej percepcji tego że homoseksualizm jest jakimś odmiennym od natury stanem. Nie twierdze że jest to jakaś choroba... choroba to coś co można wyleczyć... coś czego nie można wyleczyć to niepełnosprawność inaczej zwana upośledzenie.
Twoje rozumowanie również można zrozumieć że tak że skoro np. porażenie nie jest czymś odpowiednim z punktu widzenia natury to nie powinna natura na nie pozwalać... ale jakimś cudem są....
I na koniec.... każdy ma prawo dziwić się tym czym chce... jak ktoś się nie spotkał nigdy z homoseksualizmem to dlaczego zabraniasz mu się dziwić... podobna rzecz ma się np. z czarnoskórymi w małych polskich miasteczkach... jakby nie było są fenomenem....

Gremster

jakie upośledzenie?:| wystarczy sięgnąć z półki po książkę z psychologii, zeby dowiedzieć się ze homoseksualizm mieści się w granicach normy! nie jest zadnym uposledzeniem

ocenił(a) film na 7
zlosnica_10

Tak sobie to czytam te socjalistyczne czy lewackie brednie i krew człowieka zalewa. Złośnica, widać, że czytasz nie te książki, zajrzyj do źródła. Homoseksualizm to schorzenie i tak można przeczytać w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia z roku 1990. Aha i jeszcze jedno da się to leczyć o czym świadczą liczne ośrodki leczenia homoseksualizmu choćby w tak tolerancyjnym obyczajowo USA. Tylko jest tak: nie uważasz homoseksualizmu jesteś nietolerancyjny, nie uważasz ludzi, którzy w Twoim mniemaniu są nietolerancyjni, jesteś tolerancyjny. To jest chore.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

mi się jednak zdaje, że jesteś w błędzie. o ile mi wiadomo homoseksualizm został usunięty z listy właśnie w 1990 roku... z tego co tu piszesz wynikałoby, że i transwestycyzm to też choroba, bo to przecież ' nienormalne ', żeby mężczyzna robił z siebie kobiete czy odwrotnie, bo ' nie czyje siebie ' jako osobnik tej płci... nawet pytająć pierwszego lepszego biologa dowiesz się, że homoseksualizm to żadno upośledzenie...

ocenił(a) film na 7
Natu

Nie wiem czym różni się choroba od schorzenia, ale tam ewidentnie widnieje zapis, że to schorzenie. Nie pytam pierwszego lepszego biologa, bo większość z nich nie poszukuje nowych informacji, nie czyta nowych publikacji tylko zatrzymała się na wiedzy ze studiów, które najczęściej kończyli dawno, dawno temu. Tak transwestytyzm to też choroba, psychiczna choroba.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

nie, nie sądze... to twoje zdanie. moje zdanie jest inne... i ani to ani tamto nie będę traktować jak chorobę ani schorzenie, bo to dla mnie tym nie jest... może właśnie ty powinieneś poczytać nowe publikacje, bo z tego co ja wiem ten zapis został trwale usunięty ( tyczy się to również biseksualizmu, ogólnie innych orientacji seksualnych )

uważam, że by żyć w zgodzie ze samym sobą można robić wszytko by czuć sie dobrze we własnej skórze, a jeśli transwestytyzm jest drogą do tego dla niektórych ludzi to nie nam to osądzać.

i wiesz co ci powiem... prawdziwy biolog bedzie wiedział takie rzeczy, bo kazdy z nich napewno pogłębia swoją wiedze, by nie złapał ich ' zastój '. i chyba biologia to dziedzina z którą trzeba być jak najbardziej na ' czasie '.

ocenił(a) film na 7
Natu

Widzisz gdy mówiło się, że to choroba wszyscy zwolennicy homoseksualizmu powoływali się na to, że wg. naukowców chorobą bynajmniej nie jest. Teraz gdy pokazuje Ci, że tak nie jest, to mówisz, że uważasz inaczej, nagle jakby Cię nie interesowało co oni sądzą i radzę przeczytać ten raport. Zakłamanie, nic więcej. To tak samo jakbyś mimo faktom mówiła, że Rzym jest stolicą Niemiec a tak nie jest, faktom nie da się zaprzeczyć. To nie chodzi o publikacje bo każdy może napisać co zechce, ale jest taki organ, który to weryfikuje WHO.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

Skoro tak twierdzisz, to co według ciebie jest przyczyną homoseksualizmu, że jednak powinien być określany mianem choroby ? No bo przecież każda choroba od czegoś się bierze...

ocenił(a) film na 7
Natu

A co jest przyczyną schizofrenii? manii? nerwicy? itd. to choroba psychiczna.

ocenił(a) film na 6
Natu

kurde co jest powodem homoseksualizmu już ci wczśniej napisałem.... jest nim zła gospodarka hormonalna w organizmie w czasie wczesnego rozwoju mózgu.

ocenił(a) film na 6
Gremster

a no i jeszcze jedno... to jest udowodniony fakt... a nie jak napisałaś że co najwyżej zmiana proporcji hormonów powoduje np. większe owłosienie na ciele...

ocenił(a) film na 10
Gremster

dla was wygląda to tak... dla mnie inaczej. dyskutowałam rózwież z ludźmi z mojego otoczenia i oni także przyznają mi racje. homoseksualizm nie wynika z uszkodzenia mózgu czy tym bardziej zmian hormonalnych... wystarczy poczytać ksiązke z biologii...
jak dla mnie dyskusja ta nie ma dalszego sensu... żaden z was mnie nie przekona... mam koleżanke lesbijke i powiem wam, że z nią jak najbardziej wszysko w porządku...
szanuje wasze myśli, aleee...

ocenił(a) film na 7
Natu

a jak ktoś Ci powie, że schizofrenia też jest czymś normalnym to uwierzysz? no nie możesz przeczyć faktom. My nie mówimy, że to coś okropnego być homoseksualistą, że człowiek wtedy zachowuje się jakoś dziwnie, inaczej. A jak pedofil zachowuje się tak jak wszyscy, tylko, że gustuje w dzieciach a nie w kobietach czy mężczyznach, a zoofil? a nekrofil? jeśli mi powiesz, że to normalne to to przyznam Ci rację, że homoseksualizm jest czymś naturalnym i normalnym

ocenił(a) film na 6
Natu

no to jedyne co mogę powiedzieć.... zmień bądź przeczytaj kilka więcej tych książek do biologii....
prostym dowodem że hormony wpływają na rozwój człowieka jest to że jak jest hemanofrodyta to we wczesnym jeszcze wieku można ustabilizować jedną z płci właśnie przez podawanie jednego z hormonów....

i znowu muszę podkreślić że nie pisałem że homoseksualizm jest czymś złym bądź że powoduje że człowiek się nieodpowiednio bądź dziwnie zachowuje.... nie stosuj nadinterpretacji do swoich celów.

oraz dodam że również mam koleżanke lisbijke.... a nawet jest to moja bardzo dobra kumpela i nie widzę w niej nic złego.

ocenił(a) film na 10
Gremster

więc dlaczego tak cie drażni ten temat, skoro sam masz kumpele lesbijke ? po co te wywody i przekonywanie, że to choroba ? swojej znajomej tez powtarzasz, że jest chora i powinna sie leczyć ? ciekawe...
pedofil wobraź sobie, że robi tak bo mu się chce... bo mu sie to podoba. to wynika z jego psychiki i tu ci przyzam racje, że to nienormalne, ale jak można homoseksualizm porównywać do pedofilii ? w sumie meczy mnie ta dyskusja, bo na siłe próbujecie mi wtrącić swoją racje... i homoseksualiz nie jest wynikiem zmian hormonalnych ! nie wiem kto ci to powiedział, ale ja na biologii się uczyłam inaczej i mój wujek ( lekarz ) mówił mi coś innego... także...

ocenił(a) film na 7
Natu

No mój Boże nie dociera? Wiem dużymi literami Ci to napisze. ŚWIATOWA ORGANIZACJA ZDROWIA A WIĘC NAJWIĘKSZE AUTORYTETY W DZIEDZINIE ZDROWIA STWIERDZA, ŻE HOMOSEKSUALIZM JEST SCHORZENIEM! Już? Dotarło? i koniec kropka. Zaprzeczaj sobie jeśli chcesz, ale fakty mówią same za siebie. Wiesz, pedofil jest chory bo odbiega od normy tak? zoofil to samo tak? ale już gej nie, to co Ty mówisz to chore. Słyszysz co Ty mówisz.

ocenił(a) film na 6
Charlie_M_

właściwie to jest tu sporo racji.... Jak Natu możesz potępiać pedofila używając argumentu że odbiega on od normy więc jest nienormalny a w stosunku do homoseksualistów twierdzić że jest na odwrót? Przecież normalne jest to co dotyczy większości społeczeństwa a homoseksualizm dotyczy tylko 4% społeczeństwa, a więc normalny nie jest.
Czy jest dobry czy zły to już zupełnie inna kwestia.

ocenił(a) film na 6
Natu

drażni mnie tylko usilne promowanie tego bez zaznaczenia że nie jest to coś normalnego....

wskaż mi gdzie nazwałem homoseksualizm chorobą???? stwierdziłem że przy twoich kryteriach on jest w moich kategoriach chorobą... dla mnie osobiśćie nie jest bo mam inne kryteria. Nie można się wyleczyć z urazu kręgosłupu bądź braku nóg... Jest to niepełnosprawność... i każ sie więc swojemu wujkowi douczyć skoro takie bzdury ci opowiada.
W czasie rozwoju płodu płeć dziecka jest zdeterminowana przedewszystkim przepływem hormonów w odpowiednich okresach. Proporcje te są generalnie zależne od genów dlatego jeśli w początkowym stadium gdy zostanie wylosowane np dziewczynka to później hormony są tak dobierane aby z płodu się ukształtowała dziewczynka. Jednak również genetycznie może nastąpić anomalia która spowoduje zły rozwój płodu. Anomalia jest również możliwe przez zewnętrzne czynniki jak stres, zła dieta, jakieś chemikalia itp. W takim wypadku może nastąpić sytuacja że rodzi się dziewczynka z męskim mózgiem bądź chłopak z kobiecym.... bądź coś pośrodku. Takie osoby czują więc naturalnie pociąg do osobników tej samej płci.
Wiesz skoro nie umiesz takiej prostej rzeczy zrozumieć to faktycznie nie ma sensu z tobą dyskutować.....

Moja kumpela tak samo jak ja jest przez to osobą niepełnosprawną. I tyle. Nie potępiam jej za to tak samo jak nie mogę siebie potępić za swoją wadę.

ocenił(a) film na 10
Gremster

dobra, nie ma sprawy... mówie co chcecie, ale nie życze sobie żebyście mnie traktowali jak idiotke jakąś... mam troche oleju w głowie i nie ma zamiaru naskakiwać tak jak wy na mnie, bo się za mądrzejszych uważacie... nawet gdyby tak było to troche szacunku dla innej osoby... możecie uważac tak jak uważacie, ale ja na siłe nie będę wam sugerować, że jesteście debilami ( bo tak nie uważam )... naskakujecie i tyle... dla was homoseksualizm nie jest normalny, a ja tego nie będę traktować jak jakąś nieludzką rzecz nawet jeśli będzie to choroba jak w waszym mnienaniu... nie mam zamiaru potępiać takiego człwieka i robić wywodów, bo mi sie to niby nienormalne wydaje... na to wychodzi, że i muzumana powinnam za innego uważać, bo na świecie jest więcej chrześcijan... chodzi o to, że nie powinniśmy traktować homoseksualiste jak innego czy upośledzonego, bo ma inne upodobania jak my... zamaist wrzeszczeć na mnie to pogadajcie z rasistami żeby nie wyzywali homoseksualistów od " pedałów " i " ścierw które trzeba tępić ". zaczyna mnie to irytować, że ja do was spokojnie, a wy do mnie z wielkim HALO ! bo inaczej to widze, bo mam inne poglądy... to mnie też upośledzoną nazwijcie, bo myśle inaczej i mam inne poglądy. w szkole mnie uczyli, że zmaiana hormonalan może miec wpływ na wygląd człowieka i tego sie trzymam... nikt mi nie powiedział, że od tego zalezy homoseksualizm, a skoro jedna osoba mi to próbuje na siłe wmówić to co ja mam mysleć ? szanuje to i może sprawdze, ale po co te dziwne aluzje ? Charlie masz racje, pisz do mnie wielkimi literami, bo za cholere nie chce myśleć jak ty i wyrażam swoje zadnie... to miała być dyskusja, a nie dytktatura myśli... a może zastanówcie się, która wersja jest prawdziwa najpierw : czy tak jak Charlie twierdzi, że to choroba psychiczna czy może jak Gremster - zmiany hormonalne... nie mam zamiaru brać udziału w dyskusji, w której moje zdanie sie nie liczy i gdzie traktują mnie jak idiotkę... choć wcale mnie nie obchodzi cos takiego z ust ludzi, który w ogóle mnie nie znają i nie wiedzą jakim jestem człowiekiem... pewnie zaraz każdy z was napisze mi, że on nigdzie nie użył sformułowania, które mogło by mnie obrazić, ale podtekst waszych wypowiedzi to sugeruje...
więc jeśli nie macie mi nic innego do powiedzenia, to dalsza rozmowa nie ma sensu... w takim układzie życze powodzenia i wesołych świąt.
a i jeszcze dodam, że wy też powinniście sie nauczyć tolerancji dla słów, myśli innych ludzi, której ja ( we wczesnym mniemaniu Gremstera )rzekomo nie mam...
i ogólnie fajnie sie dyskutowało do czasu. no, ale dobrze, że macie swoje zdania, a nie jesteście bierni...
a i wiem co to za organ WHO i całkowicie zdaję sobie sprawę jak jest ważny.

ocenił(a) film na 6
Natu

jak napisałem wcześniej skoro nie umiesz sprawdzić, i nawet ci się nie chce, tego co piszę to ta dyskusja jest płonna....
a na odchodne dodam że nie mieszaj mnie w jednym worku z innym dyskutantem. Poglądy Charliego nie są moimi tak samo jak moje jego. Nie reprezentowaliśmy jednego frontu... przynajmniej nie ja, odpowiadałem na uwagi skierowane w moją stronę. Co prawda są zbliżone jednak różne.

Natu

homoseksualizm, czy transwestycyzm jest chorobą psychiczną. Nie twierdzę, że są oni "psychiczni", ale jest to schorzenie psychiczne, pewnego rodzaju spaczenie, błąd psychiki... I czy tego chcesz, czy nie tak już jest. Normalnego człowieka pociąga płeć przeciwna, a homoseksualistów własna płeć... jakby nie patrzył sama nasuwa się myśl, że coś z psychiką "szwankuje".

Bez obrazy dla gejów i lezbijek, bo nie mam nic do nich, dopóki oni nie mają nic do mnie :)

ocenił(a) film na 1
Natu

Lekarz, który napisał w swojej książce wydanej w Stanach o tym, że homoseksualizm nie jest chorobą, 2 lata temu przepraszał za ten błąd, jak sam o nim powiedział, a w wywiadzie dla prasy dodał, że gdy wydał książkę progejowską, zdawało się, że świat nauki stoi u jego stóp. Gdy chciał sprostować swój błąd, nagle wszyscy sięod niego odwrócili, włącznie ze sponsorami, do tego stopnia, że jego sprzeciw nie odbił się już żadnym echem.

ocenił(a) film na 10
Gremster

ja jestem z małego miasteczka i wobraź sobie, że mieszka tu rodzina czarnoskórych i wcale to nikogo nie dziwi... normalny jest fakt, że biali to niejedyna rasa ludzka na świecie, więc to nikogo nie dziwi. rozumiem o co ci chodzi w tym momencie i nie podważam twojej wypowiedzi, bo to tylko i włącznie twoje myśli i ja nie moge ich kontrolować, ale teraz homoseksualizm też można nazwać rzeczą zupełnie niezadziwiającą... setki late temu miały miejsce juz związki homoseksualne i są do dziś i pewnie bedzie tak dalej i nic i nikt tego nie zmieni.
wracają do twojej wypowiedzi... nie ma pojęcia gdzie dogrzebałeś się tego, że uważam upośledzenie czy niepełnosprawność za coś złego... jak najbardziej nie ! to jest powszechne i codzienne... niełatwe do przyjęcia czy zrozumienia, pogodzenia się z tym, ale takie jest prawo natury... nie uważam homoseksualizmu za upośleczenie, ponieważ nie moża tego określić mianem jakiejkolwiek choroby. nie występują tam żadne skutki czy tego typu sprawy... choroba na czymś polega, wykazuje jakieś zaburzenia szkodzące nam, a to tylko typ związku pomiędzy dwiema osobami tej samej płci. zgodze sie z faktem, że to nie dla wszystkich jest normalne, ale też nie jest żadnym przestępstwem czy zagrożeniem dla życia. według mnie upośledzeniem tego tez nie można nazwać, bo to nie wywołuję np. jakiś zaburzeń pracy mózgu czy jakiegoś niedowładu. osoby takie przewcież są jak najbardziej świadome tego co robią i jak się zachowują... z tego wnioskuję, że nie ma za bardzo podstaw do tego by mówić tu o upośledzeniu/niepełnosprawności. tu chodzi o to, że w życiu są czynniki dobre i złe dla życia i rozwoju człwieka, dlatego i upośledzenia są rzeczą normalną w naturze, bo jak wiadomo ona dąrzy do równowagi... nie może przechylić się tylko na jedną szalę...
i toleruje twoje wypowiedzi oraz analizuje je, bo gdyby tak nie było ta dyskusja nie miałaby ani miejsca ani sensu. tu chodzi o wymiane zdań i poglądów. rozumie, że ty się z moimi możesz nie zgadzać, bo ja jednak nie zgadzam się za bardzo z twoimi, ale nie wpieraj mi, że nie toleruje twoich wypowiedzi.

i tak w ogóle... upośleczenie/niepełnosprawność to tak samo choroba, tylko tych nie da się wyleczyć, więc nie można ich przypisać do innych grup.

ocenił(a) film na 6
Natu

ja przeciez nigdzie nie piszę że to jest jakieś przestępstwo bądź zagrożenie jedynie wykazuje że nie jest to coś co można nazwać normalnym.
I jak najbardziej homoseksualizm jest jakimś rodzajem upośledzenia wynikającego z "uszkodzenia" mózgu. Homoseksualizm bierze się z tego (jest to udowodnione naukowo) że w czasie ciąży mózg jest pod wpływem większej dawki hormonu nie przeznaczonego dla własnej płci. A więc dziewczynki narażone są na testosteron a chłopcy na ten hormon kobiecy tylko nazwa wyleciała mi właśnie z głowy.... Taka nierównowaga hormonalna wywołuje właśnie zmianę w mózgu przekształcając go w bardziej odpowiedni dla drugiej płci. Można więc to uznać za uszkodzenie. A jeśli jest to wada której miało nie być to jest to rodzaj niepełnosprawności tudzież upośledzenia. Proszę nie kojarzyć tych dwóch słów negatywnie... niestety dla wielu ludzi mają one negatywny wydzwięk pejroatywny.
jeśli uważasz więc że niepełnosprawność np. ruchowa to jest choroba której się nie da wyleczyć w twoich kryteriach więc homoseksualizm przy mojej definicji staje się chorobą.

ocenił(a) film na 10
Gremster

dając wiarę twojej definicji to możesz mi wytłumaczyć dlaczego ludzie tak potepiają homoseksualistów skoro to nie ich wina, że atrakcyjniejsza wydaje im się płeć ta sama ? jeżeli jest to ' upośledzenie ' czyt. uszkodzenie mózgu czemu to nie jest uważane za prawdziwą chorobę ? skoro na wszystko szuka się lekarstwa to dlaczego nikt nie szuka lekarstwa na homoseksualizm ? czy to potrafisz wytłumaczyć ? a może ci naukowcy to potrafią ? chyba jednak nie... bo, naukowcy potrafią chorobe wynaleźć...
ja uważam, że niekażdą niepełnosprawnośc ruchową można wyleczyć, ale nie powiedziałam, że wszystkie są nieuleczalne...
ale tak można w nieskończoność... słowa przeciw słową... dla mnie homoseksualizm nie jest chorobą tylko zwykłą swego rodzaju odmiennością, która ma inne podłoże widzenia piękna i atrakcyjności niż heteroseksualizm.
nie trzeba tych związków akceptować, ale można je przeciez tolerować. my będziemy życ swoim życie, a oni niech żyją swoim.
mi się jednak zdaje, że jeśli mowa tu o hormonach to one raczej mogły wprowadzić zmiany jedynie w np. nadmiarze owłosienia u dziewcząt w takich partiach jak broda czy też mogą to być wyrażne i dośc obfite ' wąsiki ', lub w przypadku chłopców np. kształtne piersi ( jak u dojrzewającej nastolatki ) czy po prostu uboższe owłosienie np. brak włosów pod pachami. nie sąde, aby te hormony miały wpływ na to czy w przyszłości dziecko będzie homoseksualistą z powodu tych zmian.

więc w mojej definicji homoseksualizm nadal nie jest chorobą.

z tego co mi wiadomo WHO pare lat temu usuneło z jakiejś międzynarodowej statystycznej klasyfikacji chrób coś tam, coś tam homoseksualizm twierdząc, że żadna orientacja seksualna czy to bi czy homo nie powinna być traktowana jako zaburzenie/upośledzenie.

Natu

Natu nie przejmuj sie tymi oszołomami.
Moje poparcie masz!
pozdrawiam :>

ocenił(a) film na 6
the_men_from_okinawa

waż uważnie swoje słowa.
swoją postawą pokazujesz tylko jakim ignorantem jesteś.

ocenił(a) film na 7
Gremster

ZADAŁEM SOBIE TEN TRUD

10 Kłamstw GEJOWSKIEJ PROPAGANDY:
W swej propagandzie działacze gejowscy posługują się zwykle tymi samymi argumentami, opartymi na `faktach naukowych' lub po prostu zmyśleniach. Tu wymieniam najczęstsze z nich, i demaskuję ich kłamliwość.

1. `W społeczeństwie jest 10% homoseksualistów'. Ten procent został wymyślony, aby podkreślić jak dużą grupą społeczną są homoseksualiści. Ostatnio propagandziści zaczynają podawać 6-7%, aby ta liczba nie była zbyt okrągła. Wiarygodne źródła natomiast podają jednak ten odsetek na 1-2%, łącznie z biseksualistami. Nigdy i nigdzie nie było ich więcej, i nie mogło być, w przeciwnym wypadku w strukturach społecznych musiałyby wykształcić się mechanizmy uwzględniające potrzeby tak licznej grupy społecznej, oraz nadające jej specyficzne funkcje.
Umysły postępowych homofilów nie są w stanie zrozumieć, że występowanie pewnego odsetka zboczeńców w populacji nie jest żadnym powodem do akceptacji zboczeń. W każdym społeczeństwie występuje też pewien odsetek złodziei, kidnaperów, sutenerów, zabójców, narkomanów, oszustów, śmierdzących brudasów, pijaków, sikających w miejscach publicznych itp. Lecz z tego powodu nie widzę podstaw, by akceptować śmierdzącego menela, który sika pod mym płotem.

2. `Homoseksualizm jest naturalny, bo występuje u zwierząt'. W rzeczywistości nigdy takich zachowań u dziko żyjących zwierząt nie zaobserwowano. Ponieważ przyczyny zachowań homoseksualnych są ciągle niejasne, nie można faktycznie wykluczyć, że i wśród innych gatunków ssaków takie odchylenie wystąpi. Jednak mechanizmy behawioralne (sztywne wzorce zachowań seksualnych, terytorializm), populacyjne (rzadko zdarzają się u zwierząt grupy osobników liczące ich więcej niż kilkadziesiąt - a jeśli już, to zawiązują się poza okresem godowym; dlatego spotkanie się dwóch aktywnych płciowo osobników homoseksualnych jest bardzo mało prawdopodobne) i fizjologiczne (aktywność płciowa ograniczona w czasie) praktycznie uniemożliwiają wystąpienie w naturze zachowań homoseksualnych u zwierząt.
Pozostaje jeszcze kwestia błędnej interpretacji obserwowanych zachowań. np. pozorowanej kopulacji albo wzajemne dotykanie się u małp. Są to zachowania czysto społeczne, które propagandziści uznają za homoseksualizm, sugerując się pozorami. W rzeczywistości ich sens nie ma nic wspólnego z zachowaniami seksualnymi, celem może być np. wykazanie dominacji nad drugim osobnikiem lub umocnienie więzi społecznych. Nie seks.
I zwierzęta w niewoli - tu można czasem zaobserwować zachowania pozornie homoseksualne, ale są to warunki sztuczne. Rzekomo homoseksualne osobniki, kiedy dopuścić je do samic, zachowują się już zgodnie z przypisaną im rolą, i przestają się sobą interesować. Podobnie jak więźniowie - w więzieniach homoseksualizm jest nagminny, ale po wyjściu na wolność nie przejawiają oni takich skłonności.
A dla tych, którzy nie chcą wdawać się w dyskusję merytoryczną, pozostaje najprostszy argument. Nie jesteśmy zwierzętami, lecz ludźmi, i dlatego kierujemy się rozumem, a nie popędami.

3. `Homoseksualistą człowiek się rodzi, i nie można tego zmienić, ani zostać homoseksualistą na życzenie'. Tak naprawdę to nie wiadomo tego do końca. U wielu homoseksualistów źródła zaburzeń łatwo określić (uwiedzenie w dzieciństwie, nieprawidłowe relacje w rodzinie), są też i tacy, którzy mieli udane rodziny i żadnych traumatycznych przeżyć. A młodociane męskie prostytutki są znakomitym przykładem na to, że można z własnej woli przybrać orientację homoseksualną. Być może, nie ma jednej określonej przyczyny tego zaburzenia i prawda leży pośrodku.

4. `Masowy homoseksualizm u starożytnych Greków i Rzymian'. Po pierwsze fizjologia ludzka nie zmieniła się przez 2000 lat na tyle, by można było przypuszczać że homoseksualistów miało być wtedy dużo więcej niż dziś. Po drugie, żadne źródła historyczne nie potwierdzają, by w jakiejkolwiek kulturze homoseksualizm był gloryfikowany. Raczej należy przyjąć, że także w starożytności homoseksualiści zawsze byli na marginesie, i z reguły byli pogardzani, jak dzisiaj. Pośrednie dowody na takie podejście do owej kwestii znajdujemy w religiach. Biblia, Talmud i Koran zdecydowanie potępiają praktyki homoseksualne. A co do religii greckiej - wśród bogów i herosów nie ma ani jednego homoseksualisty, chociaż wprost pławią się oni w rozpuście i wszelkich innych zboczeniach. Jak wiadomo, zachowania greckich bogów niewiele odbiegały od ówczesnych wzorców społecznych. Jedyny mityczny bohater który miał epizod homoseksualny - król Lajos - został za ten występek ukarany pozbawieniem zdolności do posiadania potomstwa. Wobec tego brak homoseksualistów wśród bogów greckich i surowe potraktowanie Lajosa trudno pogodzić z tezą o jego powszechności w społeczeństwie.
A co do zachowań homoseksualnych wśród rzymskich patrycjuszy - faktycznie były częstsze niż wśród ogółu społeczeństwa, ale równie częste były pozostałe zboczenia (pedofilia, zoofilia, kazirodztwo itp.) i wszelkie inne naganne zachowania. Jak się okazało, przyczyną był nie tylko hedonizm tej grupy, zblazowanej nadmiernym dobrobytem, ale też chroniczne zatrucia metalami ciężkimi, głównie ołowiem pochodzącym z ołowianych wodociągów, rtęcią i arsenem, których związki wchodziły w skład kosmetyków. Metale te kumulują się w organizmie, a objawami zatrucia są między innymi zaburzenia psychiczne. Archeolodzy potwierdzają, że kości bogatych Rzymian zawierają o wiele więcej metali ciężkich, niż osób ubogich z tego okresu.
Ponadto powoływanie się przez homo aktywistów na częsty homoseksualizm u starożytnych stoi w sprzeczności z ich twierdzeniem wymienionym w punkcie
4 - że nie można swojej orientacji zmienić. Bo w takim wypadku niemożliwa byłaby masowość tego zjawiska w jakimkolwiek społeczeństwie.

5. Homoseksualizm nie jest chorobą, bo został skreślony z listy chorób. Odbyło się to w 1973 roku, pod silnym naporem homoseksualnego lobby Prezydium American Psychiatric Society w swoim oficjalnym poradniku diagnostycznym zastąpiło definicję homoseksualizmu z `choroby' na termin `schorzenie'. Dzięki temu Światowa Organizacja Zdrowia skreśliła homoseksualizm z listy chorób psychicznych.
Nie oznacza to, że homoseksualizm jest stanem normalnym. Fakt wcześniejszego wpisania tego zjawiska na listę chorób kiedyś, udowadnia że jest to jednak odchylenie, niezależnie czy za chorobę zostaje uznane, czy nie. Normą jest przecież ogół, a nie margines.

6. `Homoseksualiści są inteligentni i wrażliwi' Nie ma dowodów na to, by homoseksualizm był jakoś związany ze szczególnymi zdolnościami. Jak już wspomniałem, nie znane są jego przyczyny, a i sami geje potwierdzają, że może trafić się w każdej rodzinie. Wobec tego rozkład inteligencji (i wszelkich innych cech) wśród homoseksualistów nie powinien odbiegać od przeciętnej. A więc wśród homoseksualistów będzie około 10% osób wybitnie inteligentnych, 10% osób o inteligencji poniżej normy, i 80% różnego stopnia średniaków. Jak w każdej innej grupie. Lecz propaganda homoseksualna ukazuje jedynie `górę', tendencyjnie pomijając istnienie grupy `homoseksualistów - przeciętniaków'.

7. `Wielu sławnych ludzi było homoseksualistami'. Czy to czegokolwiek dowodzi? Sławnych ludzi mamy w całej historii dziesiątki tysięcy, a że co setny człowiek jest homoseksualistą - to i wśród wybitnych jednostek musieli się tacy trafić (patrz punkt 7). Czysta statystyka. A sławni stali się przecież nie z powodu homoseksualizmu, ale dzięki swoim dokonaniom. Równie dobrze można mówić `wielu sławnych ludzi było diabetykami, zawałowcami, leworęcznymi, rudymi, itp. itd. Sławny człowiek, chociaż sławny, jest jednak człowiekiem, i jak każdy inny może stać się ofiarą wszelkiej ludzkiej przypadłości.

8. `Homoseksualizm to nie tylko seks'. Ale jak sama nazwa wskazuje homoseksualizm jest to związek oparty li tylko na seksie dewiacyjnym bo zachodzącym między osobnikami tej samej płci, a więc ich wiąże tylko pociąg seksualny. Kiedy pożądanie wygasa, te związki się rozpadają. Nic ich bowiem już nie trzyma ze sobą. Oni sobie i wszystkim wmawiają uczucia, które nie są ich udziałem, bo to nadaje iluzorycznie nieco przyzwoitości ich związkom i usprawiedliwia ich w oczach własnych, rodziny, otoczenia czy społeczeństwa. Homoseksualny związek trzeba jakoś uzasadnić, aby nie kojarzył się tak brukowo.

9. `Kłamstwo oświęcimskie'. W styczniu 2005 roku z okazji 60-tej rocznicy wyzwolenia obozu w Oświęcimiu w Parlamencie Europejskim przedłożono projekt rezolucji, w której wymieniano ofiary obozu według osobliwej logicznie klasyfikacji i w następującej kolejności: mieli to być Żydzi, Romowie, homoseksualiści (niczym naród), Polacy i inne narodowości. Skoro homoseksualiści zostali wymienieni na trzecim miejscu, a Polacy na czwartym, należy sądzić, że w Oświęcimiu cierpiało i umarło więcej gejów, niż Polaków. W rzeczywistości zginęło tam około 1,1-1,3 miliona Żydów, 70 tysięcy Polaków, 20 tysięcy Romów, 15 tysięcy jeńców sowieckich oraz 15 tysięcy przedstawicieli innych narodowości. Udokumentowane jest przebywanie w obozie z powodu homoseksualizmu 64 osób, z których zginęło 51. Byli to wyłącznie Niemcy, aresztowani jeszcze przed wybuchem wojny i osadzeni w różnych obozach na terenie Niemiec na równi z kryminalistami i więźniami politycznymi - zgodnie z obowiązującym wtedy w Niemczech (i w większości krajów europejskich!) prawem że homoseksualizm jest karany. Nie byli grupą specjalnie prześladowaną, a do Auschwitz zostali przewiezieni jako kapowie i funkcyjni w momencie organizacji obozu. Te osoby wymienia się przed 70 tysiącami Polaków, przemilcza jeńców i inne narodowości. Zatem homo-propaganda, nawet na terenie Parlamentu Europejskiego, może posunąć się do sugerowania, że 51 to więcej, niż 70 000.

10. "Homoseksualiści mają taki sam wskaźnik HIV jak heteroseksualiści"
Bzdura. Dane za Instytutem Roberta Kocha, można sprawdzić ich wiarygodność na niemieckiej stronie w/w Instytutu.- "W Niemczech żyje 49.000 (39.500 mężczyźni + 9.500 kobiety) zarażonych HIV i chorych na Aids, z tego: -31.000 zinfekowanych i chorych to mężczyźnie mający seks z mężczyznami. -5.500 zaraziła sie na drodze heteroseksualnych kontaktów -6.000 na drodze brania dożylnego narkotyków - 600 transfuzje krwi Daje to 600 nosicieli na milion mieszkańców. Ponad 370 z nich to geje. Nowe infekcje w 2005: ogólnie 2.600 , z tego (2.250 mężczyzn i 350 kobiet) z tego: 70% to mężczyźni, mający seks z mężczyznami 20% zaraziła się HIV na drodze heteroseksualnych kontaktów. 9% w wyniku brania dożylnego narkotyków.
W 2003 roku liczba zakażeń HIV w środowisku męskich homoseksualistów wynosiła 50%. W ciągu dwóch lat wzrosła aż o 20%. Dla porównania, w "faszystowskiej Polsce" (słowa Szymona Niemca) liczba zarejestrowanych nosicieli (w Niemczech też mówimy tylko o zarejestrowanych) wynosi ok. 10 tys., co daje 200 nosicieli na milion mieszkańców. Trzy razy mniej niż w Niemczech. Koszt leczenia jednego nosiciela HIV terapią HAART wynosi grubo ponad 4000 zł miesięcznie, więc najbardziej zadowolone są zapewne firmy farmaceutyczne.
W Niemczech zarabiają na czysto 30 mln euro - miesięcznie. Dzięki działalności lobby gejowskiego jednym z głównych punktów nowej (2006) unijnej strategii *walki z epidemią AIDS* jest... poszanowanie praw mniejszości seksualnych, jakkolwiek absurdalnie to by nie brzmiało w takim dokumencie. Wymowa tej strategii jest więc mniej więcej taka: wy sobie walczcie z HIV jak tam sobie chcecie, a my się będziemy **** jak popadnie bo mamy takie kaprycho a gum nie lubimy (30-36% badanych podaje taki argument).

Charlie_M_

"ZADAŁEM SOBIE TEN TRUD"
taaak...
ctrl-c, ctrl-v.
zauważyłem, że na innych forach internetowych też sobie często ten trud "zadajesz".
tylko po co?
chyba tylko ty sie podniecasz, i tobie podobni, gdy zamieszczony zostaje taki tekst (przez co traci to celowość).
większość rozsądnych ludzi nie marnuje czasu na czytanie grafomani na takim poziomie.
pozdrawiam o...
:)

Charlie_M_

Jesteś homoseksualistą, że aż tak interesujesz się tym tematem? Tak bardzo nienawidzisz pedałów, bo sam nim wewnętrznie jesteś? A może po prostu kocha się kogo się kocha i już, może te wszystkie podziały są gówno warte, może wszyscy są dajmy na to bi jak twierdził Freud? Miłość istnieje od zawsze, ujawniała się ona bardzo różnorodnie i tyle. Jeśli chodzi o starożytnych musiałbyś zaglądnąć do ich dzieł z tamtego okresu i zdziwiłbyś się ile byś o tym tam znalazł, ale to nie ważne, zresztą wtedy nie przeżywano tak bardzo spraw związanych z seksem, bo jawiły się one jako naturalne, w przeciwieństwie do ludzi z czasów obecnych, od czasów upadku cesarstwa rzymskiego seksualność jawi się jako coś wrogiego, być może jest to zasługa świętego Pawła, który był impotentem i odczuwał niechęć do jakichkolwiek działań seksualnych, ale jako katolik pozwalał tylko na kontakt małżeński, nie był tak głupi wiedział, że w przeciwnym razie ludzkość by upadła jak Rzym;p, od tamtego czasu seksualność z naturalnej stała się grzechem, działaniem Szatana i ludzkość zachodu ocipiała i narodził się lęk, który rozwijał podobnie jak lęk przed śmiercią psychozy. Ot i tyla, czysta bajka. Dzisiaj ludzkość tak ocipiała, że podzieliła się na dwa odłamy: jeden mówi ze tylko małżonkowie, drudzy, że libertynizm. Zapomniano zupełnie o miłości, o której pisano w czasach starożytnych. Dzisiaj jest tylko seks i do tego budzi takie kontrowersje i oburzenia, kolejny dowód na to, że myślenie nie prowadzi do niczego dobrego

Charlie_M_

Charlie powołujesz się na WHO, jakby była wyrocznią. Zapoznaj się z jedną z książek o psychologii ogólnej, wyciągnij wnioski i porównaj je z opinią WHO na temat homoseksualizmu (nie wiem czy zresztą prawdziwą, nie sprawdzałem). Piszesz, że homoseksualizm to "schorzenie". Mógłbyś przedstawić mi definicję schorzenia? Tylko oszczędź sobie kopiowania z Wikipedii, napisz własnymi słowami.

Gremster

musisz uwierzyć mi na słowo, ze waze swoje słowa uważnie.
ale ciebie również pozdrawiam oszołomku :>

ocenił(a) film na 10
the_men_from_okinawa

przynajmniej jeden mądry człowiek włączył się do tej jakże non sesnsowej dyskusji z tymi dwoma panami ;D
The Men From Okinawa : pozdrawiam baaaardzo serdecznie ;)

Charlie : zabawne... nie zadawaj sobie tyle trudu i tak ci to nic nie da. 'kopjuj i wklej' też tak potrafie...
przystaje przy swoim : to ani upośledzenie, ani zmiany hormonalne ( ?! ) ani choroba psychiczna ! gdybym miała się w to dalej zagrzebywać przekonałabym się raczej do błędu genetycznego, ale jednak przystaje na wybór człowieka.

ocenił(a) film na 7
Natu

Trud nie polegał na skopiowaniu, ale na znalezieniu odpowiednich argumentów a to było czasochłonne. Pozdrawiam i polecam jeden z wielu ośrodków na świecie leczących ludzi chorych homoseksualizm.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

aha... dziekuję bardzo, ale nie skorzystam. nie czuję ani nie zauważam takiej potrzeby.
szkoda, że nie ma ośrodków leczących pedofilie tylko akurat są takie dla hmomoseksualistów, bo to przecież groźniejszy popęd seksualny...

ocenił(a) film na 7
Natu

To się ciesz, że możesz się leczyć bo z tego co ja wiem to pedofilów zamykają w więzieniach.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

haha ! ciekawe skąd ci się wzieło, że ja jestem lesbijką ;D
jak dla mnie to pedofilą powinni jaja urywać, no ale... przecież to nie ich wina, bo to rzekomo ' choroba psychiczna '.
leczyć to się powinieneś ty... na arogancje i napady lękowe z domieszką zachowań agresywnych... ;)

ocenił(a) film na 7
Natu

Sorry pomyliłem Cię z kolesiem z forum innego filmu to jest gej. Ty za to się powinnaś leczyć na głupotę i słuch a może wzrok bo można mówić, pisać i nie dociera.

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

Widze, że strasznie cię ten temat rajcuje... nie wiem... zboczenie jakieś twoje ? Chyba bardzo lubisz wpierać swoje rzekome racje innym ludziom i przy tym poniżać homoseksualistów... Bardzo orginalne. Tylko najpierw sie zasanów nad sesnem swoich wypowiedzi, bo najpierw mówisz, że mimo wszystko nic do gejów nie masz, a tu zaraz karzesz iść im się leczyć... To chore jakieś jest...
Pisz sobie te bzdury ile razy chcesz... dla mnie to i tak głupota... z resztą nie dla mnie jednej...
A tak poza tym powiem ci, że ze słuchem u mnie wszystko gra ;D
Nie mam ochty ani czasu na ' niby ' dyskusje z kimś tak zaborczym...

ocenił(a) film na 7
Natu

Wiesz trudno żebym miał coś np. do chorych na schizofrenie, nic do ludzi chorych nie mam, ale to nie oznacza, że się nie powinni leczyć, wręcz przeciwnie.

Charlie_M_

W wyniku kampani ideologicznej i politycznej homoseksualizm został skreślony z listy chorób.
Więc homoseksualizm Nie jest chorobą.

użytkownik usunięty
Fanka_Keanu

Od razu widać, jak wy wszyscy jesteście tolerancyjni. Do gejów-niektórzy, owszem, ale do ludzi o innych poglądach, nie.

Przypominam, że to forum o filmie ,,Filadelfia", a nie o homoseksualizmie. Osobiście uważam, że jest on bardzo mądry i odważnie opowiada o tym, jak to bycie ,,homo" i noszenie wirusa HIV jest postrzegane w społeczeństwie. Do tego znakomite kreacje Hanksa i Washingtona.

Natu

Przypuszczam że takie bezsensowne komentarze piszą nastolatki, którzy są nie wyżyci seksualnie. Miałam dzisiaj w szkole lekcje na temat AIDS, oglądaliśmy na ten temat film. Serce mi się kroiło jak zobaczyłam że połowa klasy (szczególnie chłopaki) zaczęli się śmiać,,,

Nie wytłumaczysz tego tym ludziom że nie powinno się śmiać z takich rzeczy i traktować chora osobę jak kosmitę, bo oni tego nie zrozumieją, i tak wiedzą lepiej. Może pojęli by to gdyby sami zachorowali, lub ktoś z ich rodziny. Przecież AIDS można się zarazić przez stosunek seksualny lub kontakt z krwią, lub przez mleko matki, która jest chora, ale to tylko noworodki, więc nie rozumiem czemu traktuje sie tych ludzi jak upośledzonych? Przecież przez przebywanie z taką osobą nie można sie zarazić, nawet przez pocałunek z chorym nie można sie zarazić. Żal mi tych chorych ludzi, ale chyba bardziej tych którzy nie rozumieją powagi tej choroby oraz cierpienia ludzi na nią chorych.

Pozdrawiam;)

Natu

Hmm... No niby tak. Głównym wątkiem filmu jest nietolerancja przejawiająca się w tym wypadku bezspodstawnym zwolnieniem z pracy.
Dlaczego? Trudno jednoznacznie powiedzieć.
Moim zdaniem świat obiega zbyt wiele stereotypów na temat homoseksualistów. NIEDOBRZE. Bierze się to stąd, że nikt nie chce się zagłębiać w ich byt i usuwają ich ze społeczeństwa nie dając prawa do głosu. A tu z kolei pojawiają się parady. No cóż... "Niech sobie idą paradować po szosie, nie po ulicach miasta". O.K. Ale na Boga, to do niczego nie doprowadzi, kiedy obie strony zatykają uszy nie chcąc słuchać tych drugich :/
Swoją drogą, Natu, nie zaprzeczysz, że Andy niestety sam sobie zgotował taki los. Co oczywiście nie tłumaczy przykrości, jakie go spotkały ^^

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Scary__Nursery

oni nie pisali o tym, że tego nie tolerują, tylko się sprzeczali o to, czy
homoseksualizm jest schorzeniem...
każdy człowiek może robic co chce, choc to jednak jest odstępstwo od normy.
whatever.

ladyelyon

odstępstwem od normy jest człowiek, jako jedyne zwierzę, które odczuwa niepokój wobec tego jak postępuje, jedyne zwierzę które ocenia swoje postępowanie i odsuwa się od natury, jedyne zwierzę, które nie potrafi pogodzić się ze swoją inna naturą, ze swoimi darami, które otrzymał od matki natury i których inne zwierzęta nie mają, to jest odstępstwo od normy.

ocenił(a) film na 6
mariouszek

widać że ty też jesteś niezłym odstępstwem od normy.....

Natu

No cóż to oczywiste, wynika to z filmu, który nie jest najlepszy, właściwie jest słaby, scenariusz mało dopracowany, aktorstwo, szczególnie Hanksa mało ujmujące, nie ma się więc co dziwić, że odbiorca nie współodczuwa. Pewnie lepiej by ten film zrobił na przykład Spike Lee, na którego ostatnio mam fazę, ale tak czy siak film jest taki se.

Widzę, że odczuwasz się jako osoba oświecona i wiesz co dobre dla całej ludzkości, lepiej uważać z tym oświeceniem. Dawno temu kościół uważał się za oświecony i palił czarownice na stosie, więc nigdy nie wiadomo do końca z tym oświeceniem. Nie wiem czy to są dziwne i durnowate poglądy, jedni uważają, że pedały są nosicielami hiv, inni ze żydzi piją krew dzieci, a jeszcze inni uważają, że czarnych stworzył diabeł. Jaka prawda nikt nie wie, ale każdy ma prawo do swojego zdania, każdy jest indywidualną jednostką i każdy ma swoje zadanie do odbycia na tej ziemi. Myślę, że człowiek XXI wieku to człowiek opierający się na doświadczeniach poprzednich wieków, który potrafi nie potępiać, który godzi się na wszystko, który przyjmuje świat takim jakim jest - a nie jest to nauka nowa, bo pochodząca już od starożytnych.