PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465816}
7,1 64 tys. ocen
7,1 10 1 63964
7,0 31 krytyków
Frankenweenie
powrót do forum filmu Frankenweenie

Nawiązania

użytkownik usunięty

Dzisiaj byłem na Frankenweenie i jako ogromny fan Burtona, zauważyłem parę ciekawych nawiązań do poprzednich filmów Tima , np to ,że pokój Victora znajduje się na strychu zupełnie jak w Sweeney Todd , mało tego na strychu znajduje sie maszyna , dzięki której zostaje ożywiony Sparky , u Todda tez była "maszyna" ale służąca do czegoś wręcz przeciwnego :) , nie bede wspominał o kwestii osamotnienia i outsiderstwa , bo większość głównych bohaterów Bartona tym się charakteryzuje , następna rzecz to płonący wiatrak zupełnie jak w " Jeźdźcu bez głowy " , postury bohaterów jak w " Gnijącej " podkrążone oczy i ten czarno biały obraz , dodający klimatu i niepowtarzalności , Nie chcę się tu wychwalać , tylko zapytać czy wy też zauważyliście coś ciekawego . Film jest bardzo dobry , Burton poprzez konwencję filmu animowanego miał praktycznie nieograniczone możliwości co według mnie wykorzystał w pełni . Teraz tylko czekać na Burtonowską wersję Adamsów .

ocenił(a) film na 5
carnage_5

Nie wiem czemu nie zauważyliście nawiązania do Hello Kitty, tyle, że w Burtonowskiej wersji jest to Goodbye Kitty. (scena wykopywania Sparky'ego)

ocenił(a) film na 7
stonesi

Lubi chyba takie śmiertelne klimaty :)

ocenił(a) film na 8

Pan Rzykruski przypominał mi Vincenta Price'a.

użytkownik usunięty
Kriss_11

Mi Edgara Allana Poe. Z wyglądu.

ocenił(a) film na 8

Nie wiem, czy to już było wspomniane, ale scena w której Sparky ucieka w stronę wzgórza i goni go tłum ludzi pojawiła się też w Edwardzie Nożycorękim. Prawie takie samo ujęcie :)

ocenił(a) film na 7

W holenderskim kinie wyswietlany jest "Bambi". Burton za swoja "mroczna" tworczosc zostal wyrzucony z Disneya, a jak sam rezyser mowi, Disney wcale nie odbiego od ciemych stron w swoich filmach o czym swiadczy chocby smierc matki Bambiego, czy smierc Mufasy w "Krolu Lwie".

Fudzi

Co do śmierci w filmach Disneya - polecam scenę śmierci pod koniec "Tarzana".

ocenił(a) film na 10

Burton często pokazuje w swoich filmach martwe psy
-Frankenweenie
-Gnijąca panna młoda
-Miastaczko Halloween

ocenił(a) film na 3

W filmie są jeszcze nawiązania do takich produkcji jak:

Gdzie jest Nemo - nagrobek rybki Bubbles (http://pixar.wikia.com/Bubbles)

Smętarz dla zwierzaków - gdy Victor wykopuje psa, na nagrobku za nim pojawia się charakterystyczny kot
(tu kolejna ciekawostka: kot wskakuje na nagrobek psa "Pickles". Tak samo nazywał się pies, który przyczynił się do odnalezienia skradzionego w 1966 Pucharu Rimeta. Pies zginął zadławiwszy się podczas pościgu za... kotem).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pickles

użytkownik usunięty

Mi pan Pusiaczek w wersji koto-perza (tak to coś nazwijmy :D), przypominał niektóre stworki z "Miasteczka Halloween".

Nauczyciel fizyki wykapany Anton Ego z Ratatuj:)

ocenił(a) film na 9
czikibajron

Nie czytałem wszystkich wiadomości, więc mogę powtórzyć coś, co już ktoś napisał, ale ja również widziałem nawiązania do wielu innych filmów. Same nazwiska, Frankenstein to oczywiste, Van Helsing to pogromca Draculi, ta Elsa wygląda jak dziewczyna z Sok z Żuka i głos podkłada Winona Ryder, czyli odtwórczyni roli Lydii z sokożuczka. A jej pies ma fryzurę jak nażeczona frankensteina. Jeden dzieciak wygląda jak potwór frankensteina, jeden jak quasimodo. Japończyk stworzył wielkiego żółwia, który wygląda jak japoński potwór Gamera z popularnej tam serii filmów. http://www.filmweb.pl/film/Gamera-1965-123170 . Jak zakradają się na strych Victora, to jest taki cień na ścianie jak w "Nosferatu", te małe skaczące stwory i budka telefoniczna to jak gremliny. Koto nietoperz też jest bardzo podobny do stworów z pewnego filmu, ale tytuł mi uleciał z pamięci. Miasteczko wygląda jak w Edwardzie Nożycorękim. W tv widać fragment draculi z Christopherem Lee. To jak kot się połączył z nietoperzem trochę mi przypomina scenę z filmu "the fly", gdzie naukowiec połączył się z muchą. W pewnej scenie pod koniec widać kino, a tam pisze o premierze filmu "bambi", Jeszcze jest kilka scen, które kojarzę z innymi filmami, ale nie pamiętam tytułów tych filmów.

ocenił(a) film na 8
Peter_1987

Żółw miał na imię Shelley. Mary Shelley napisała Frankensteina

Dziewczynka z kotem wygląda jak ta z "The World of Stainboy" z odcinka "The Girl Who Stares".

ocenił(a) film na 7

Kot na cmentarzu, wskakujący na nagrobek, jest identyczny, jak ten z "Koraliny ...".

Jeśli chodzi o nawiązania, to zapraszam do siebie :)

http://kinosfera-extra.blogspot.com/2014/10/frankenweenie-wczoraj-i-dzis-czyli.h tml

ocenił(a) film na 8

"Smętarz dla zwierząt" - Motyw z wskrzeszaniem zwierzaków .
"Nosferatu" - kultowy cień na ścianę podczas wchodzenia schodami .
"Dracula" - Van Helsingowie .
"Frankenstein" - chyba wszystko :) Spalony wiatrak , wygląd psa , nazwisko rodziny głównego bohatera itd.