PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683180}

Furia

Fury
2014
7,4 171 tys. ocen
7,4 10 1 171409
6,7 40 krytyków
Furia
powrót do forum filmu Furia

„Furia / Fury” (2014) – kwiecień 1945 roku, amerykański czołg wdziera się w głąb Niemiec. Zero realizmu pola walki, zero przekonujących postaci. Mogło być o naznaczonych okropieństwami wojny żołnierzach, jest bezmyślna paplanina (bracia broni chcieli by zachować czystość, ale z jakiś przyczyn - jakich? - coś ich brudzi) i równie bezmyślna zadyma (tak infantylnego finałowego starcia w kinie wojennym - z przyzwoitym budżetem - jeszcze nie widziałem) . Szkoda.

Trudno na poważnie dyskutować o tym gniocie.

ocenił(a) film na 2
Woooo

Obrona Wizny też po ostatnich badaniach wyglądała trochę inaczej niż w znanej piosence Sabatonu/a i przy okazji w podręcznikach:)

ocenił(a) film na 1
Woooo

czemu kinomanom, bardziej wymagającym i mającym nieporównywalnie większe pojęcie o kuchni filmowej niż ty, bronisz wyrażać, inteligentnie i ciekawie, swoje zdanie? kompleksy cię wtedy zaczynają zżerać?

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

O co chodzi z tym brakiem używania wielkich liter?

ocenił(a) film na 1
Knl

moja filmwebowa tradycja z dawnych lat - oczywiście dotyczy tylko pierwszej litery w zdaniu, tam gdzie takt nakazuje (no co tam Panie Kowalski w tej Czarnogórze) serwuję kulturalnie większy wymiar.

ocenił(a) film na 6
harkonen_mgla

A skąd wiesz, Zarozumialcze, cokolwiek o mojej wiedzy filmowej. Pisałem tylko, innymi słowy, że jesteś zarozumiały i arogancki. Twoją wiedzę mogą ocenić inni na podstwie jej objawów. Jak na razie nie zdradziłeś żadnego. A jeśli dajesz jedynkę za taki film jak Furia, to co dasz za Kac Wawa? Twoje deklaracje o osiągnięciu Parnasu pozostają wyłacze w sferze ostentacji przerośniętego ego.

ocenił(a) film na 1
Woooo

zauważyłeś, że się pogubiłeś? (a tworów filmopodobnych nie oglądam i nie oceniam)

ocenił(a) film na 6
harkonen_mgla

Tak, zżerają mnie kompleksy: oto spotkałem Boga Filmu :) On Ci rosądzi u ukaże :)

ocenił(a) film na 1
Woooo

zawsze możesz się czegoś nauczyć

ocenił(a) film na 6
harkonen_mgla

Czego? Mędzenia? Czepialstwa? „Bo to wygląda nierealistycznie”? Dualizmu ocen: albo 10 albo 1, nic po środku? Braku punktów odniesienia, skali ocen? Zaburzeń dwubiegunowych? Samochwalstwa? Zarozumiałości? Arogancji? Nie, dziękuję.

ocenił(a) film na 1
Woooo

kultury dyskusji

ocenił(a) film na 5
harkonen_mgla

Dobrze prawi! Polać mu!

ocenił(a) film na 1
Jachups

nie zapominajmy o zagryzce

ocenił(a) film na 9
harkonen_mgla

Dobrze prawi ale nawiązań do westernu nie zauważył. W sumie to western jest

ocenił(a) film na 1
HuteK

bynajmniej; jednostki są wtłoczone w schemat masowego konfliktu, w który brakuje miejsca na indywidualny konflikt adwersarzy. nie uświadczy się również ducha budowy nowego świat. jak wszyscy wiemy namiastki indywidualnych sporów rozstrzyganych za pomocą broni ręcznej oraz wewnętrzna mutacja lokalnych struktur społecznych nigdy nie uprawni do szukania w produkcji westernowych korzeni.

ocenił(a) film na 9
harkonen_mgla

a obrona alamo na końcu?

ocenił(a) film na 1
HuteK

"nie uświadczy się również ducha budowy nowego świat" "wewnętrzna mutacja lokalnych struktur społecznych nigdy nie uprawni do szukania w produkcji westernowych korzeni."

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

Before filming, Ayer required the actors to undergo a four-month preparation process. This included a week long boot camp run by Navy SEALs. Pitt stated, "It was set up to break us down, to keep us cold, to keep us exhausted, to make us miserable, to keep us wet, make us eat cold food. And if our stuff wasn't together we had to pay for it with physical forfeits. We're up at five in the morning, we're doing night watches on the hour."

Ayer also pushed the cast to physically spar each other, leading to many black eyes and bloody noses. They insulted each other with personal attacks as well. On top of that, the actors were forced to live in the tank together for an extended period of time where they ate, slept, and defecated.

In regard to his choices, Ayer defended himself, saying, "I am ruthless as a director. I will do whatever I think is necessary to get what I want.”

ocenił(a) film na 1
fabio

i wszystko w ramach prac nad tym gniotem? nawet ciocia Halinka potrafi doczytać standardowy bełkot wytwórni. tak, ciocia Halinka to wyjadacz.

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

przy twoim Alzheimerze obecność na forum ci nie służy

fabio

Mistrz. Prawidłowo. Harkonen sobie wmówił, że jest znawcą kina. Ubzdurał sobie, że wiarygodność jego wypowiedzi wzrośnie, jak wplecie w swoje komentarze najtrudniejsze słowa, jakie poznał w swoim smutnym życiu. Ocenia bardzo dobre produkcje na 1*, byleby pomarudzić i pokazać, jak bardzo wybrednym jest konsumentem. Z jednej strony jest mi żal takich ludzi. Ale bity w szkole, gnębiony w pracy i popychany w życiu może przynajmniej tutaj się wyszaleć.

ocenił(a) film na 9
Dmoszkovsky

Z chęcią się zrzucę żeby ten biedny chłopaczyna w końcu poruchał hehehe

ocenił(a) film na 1
HuteK

a twoja mamusia ma wysoką stawkę?

ocenił(a) film na 8
HuteK

Mgła lubi chłopców i ich robaczki.

ocenił(a) film na 1
Dmoszkovsky

tak się łasisz? odpychające

ale, ale ciekawe, że wspomniałeś o biciu w szkole, gnębieniu w pracy i popychaniu w życiu. cóż najbardziej ci dokuczało? śmiało, tu są sami przyjaciele.

harkonen_mgla

Pozostańmy przy alzheimerze, bo to jedyne prawdopodobne wytłumaczenie Twoich nędznych wypowiedzi. Szkoda mi czasu na rozmowę na tak niskim poziomie. Ubliżanie matce świadczy o Twoim ograniczeniu prosty człowieku. Ale uznajmy, że urosłeś w naszych oczach, bo chyba do tego dążysz. Bez odbioru.

ocenił(a) film na 1
Dmoszkovsky

"ale, ale ciekawe, że wspomniałeś o biciu w szkole, gnębieniu w pracy i popychaniu w życiu. cóż najbardziej ci dokuczało? śmiało, tu są sami przyjaciele."

zbyt boli byś się otworzył? przykro ci, że twoją mamą się nie interesuję? no cóż, to sprawy dorosłych chłopcze, nic ci do nich.

harkonen_mgla

Już cichutko, nudzisz.

ocenił(a) film na 1
Dmoszkovsky

chyba zabolało cię bardziej niż podejrzewałem.
kompleksy i strach to jedno, ale zazdrość? opanuj się.

ocenił(a) film na 1
fabio

tka maskujesz swą gafę?

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

twoje życie mgiełko to jedna wielka gafa!

ocenił(a) film na 1
fabio

tak ci ojciec powiedział? no, przesadził, w końcu to jednak ojciec! mam z nim porozmawiać?

harkonen_mgla

Szkoda, że twój nie rozmawiał z tobą, bo wyszło z tego to, co wyszło...

ocenił(a) film na 8
Dmoszkovsky

Nawet jego ojciec się do niego nie przyznaje i żartobliwie nazywa go gafa. "Gafa, przynieś papcie".

fabio

I teraz Gafa tylko do noszenia kapci się nadaje ;)

ocenił(a) film na 1
fabio

nie jest ci nieco niezręcznie z klonem debatować?

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

gafa, przynieś papcie!

ocenił(a) film na 1
fabio

a więc jednak. no i co poczniesz z tym faktem robaczku?

ocenił(a) film na 1
Dmoszkovsky

chyba zabolało cię bardziej niż podejrzewałem.
kompleksy i strach to jedno, ale zazdrość (i to zazdrość o mojego ojca!)? opanuj się.

harkonen_mgla

Ahh... ty i twoja wybujała wyobraźnia. Ale ponoć jest to cecha charakterystyczna u osób upośledzonych.

ocenił(a) film na 1
Dmoszkovsky

czyli tatuś uważa cię za upośledzonego intelektualnie (a zapewne i fizycznie) co oczywiście burzy strukturę waszych relacji. czy mówiłeś już mu, że jego surowa ocena rani twoje uczucia?

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

to brutalne męskie kino, "smrodliwa mgiełka" mógł poczuć się w trakcie seansu obco i nieswojo

ocenił(a) film na 1
fabio

zgubiłeś się robaczku? pomóc odnaleźć drogę? nie, zbyt się wstydzisz by poprosić.

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

gdzie poznałeś realizm pola walki? w bibliotece?

ocenił(a) film na 1
fabio

w tak pokrętny sposób prosisz o pomoc, interesujące. no robaczku, poproś otwarcie.

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

"gdzie poznałeś realizm pola walki? w bibliotece?"

fabio

Szkoda polemizować z tym upośledzonym człowiekiem Fabio ;)

ocenił(a) film na 1
Dmoszkovsky

tak się łasisz? odpychające

ocenił(a) film na 8
Dmoszkovsky

Mgiełka nie polemizuje, czyta tylko z wypiekami kilka razy własne wpisy.

ocenił(a) film na 1
fabio

w tak pokrętny sposób prosisz o pomoc, interesujące. no robaczku, poproś otwarcie.

ocenił(a) film na 8
harkonen_mgla

Pora zmienić pieluchę dziadku, zacinasz się.