Głęboka czerwień

Profondo rosso
1975
7,1 7,2 tys. ocen
7,1 10 1 7247
7,1 23 krytyków
Głęboka czerwień
powrót do forum filmu Głęboka czerwień

Przede wszystkim zawiodłem się na muzyce Goblina. Nie wiem jak mistrz wizualizacji mógł dać tak nie dopasowaną ścieżke dźwiękową. Historia opowiedziana w filmie jest ciekawa i wciąga, ale wszystko to psuje wyżej wspomniana muzyka. Co do morderstw i ich uzasadnienia to jest ono jasne choć troszeczke naciągane. Właściwie zniechęcił mnie troche początek filmu (jakieś pierwsze 20 min), który był taki jakiś nijaki i troszeczke mdły. Niepodobała mi się również postać reporterki, która czasem wprowadzała niepotrzebne akcenty komediowe (!). Ode mnie tylko szósteczka.

ocenił(a) film na 7
Cyryn

Po powtórnym obejrzeniu cofam to co napisałem o muzyce. Muzyka jest genialna, świetna i idealnie dopasowana do wydarzeń w filmie. Jednak ocena zostaje ta sama

ocenił(a) film na 10
Cyryn

Szkoda... Ta muzyka dodaje tego "czegos" filmowi.

P.S.
Nie Goblina tylko Goblinow bo to kapela cala :P

ocenił(a) film na 7
blacknever

Goblinów jakbym mówił o cżłonkach, ale mówiłem o kapeli czyli Goblina, a właściwie piwinno być Goblinu.

pzdr

ocenił(a) film na 10
Cyryn

... Specjalizowali sie w muzyce filmowej. Polecam Ci zapoznac sie tez z innymi sciezkami dzwiekowymi GOBLINA. Warto.
Mnie najbardziej przypadly do gustu "Suspiria" i "Buio Omega" oraz dwa policyjne "Squadra antigangsters" i "Squadra Antimafia". Mozna je znalezc ;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
blacknever

Suspirie i Buio omega znam. Ogólnie lubie Goblina ;)

ocenił(a) film na 9
Cyryn

hehe zabawnie żeś to zdanie tak zmienił w drugim poście :)
W każdym razie jak dla mnie to jedna z najbardziej udanych ścieżek dźwękowych i jedna z moich naj naj naj ulubieńszych. I uwielbiam w tym filmie i czołówkę i ten cały wstęp. Ta aktorka grająca reporterkę nie podoba mi się z wyglądu, no ale taka była wtedy moda, więc biorę na to poprawkę i jest ok.

ocenił(a) film na 7
Eleonora

Hehe... nie wiem czemu za pierwszym razem mi się nie podobała :) Teraz to nawet czasem sobie puszczem samą ścieżkę dźwiekową z tego filmu ;) A reporterka z wyglądu też nie zaciekawa była, ale ujdzie.

ocenił(a) film na 9
Cyryn

Ona jest jak transwestyta ;P
Ale ta muzyka jest super - oczarowała mnie już za pierwszym razem, kiedy to przed laty puścili ten film w telewizji. Nagrałam wtedy nawet na magnetofon, bo jakaś powtórka była, czy podzielili to może na odcinki - nie pamiętam.
A powiedz tak z ciekawości - ile gwiazdek teraz dałeś? Bo zmieniłeś ocenę czy zostawiłeś?

ocenił(a) film na 7
Eleonora

Ciągle jest sześć gwiazdek.

ocenił(a) film na 9
Cyryn

łoooo malutko ;P

ocenił(a) film na 7
Eleonora

U mnie wogóle filmy Argento nie mają jakiś wysokich ocen. Najwyżej ma Suspiria 9/10, a najniżej Matka łez 3/10.