PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=163903}

Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80274
5,6 29 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

?

ocenił(a) film na 5

Wiążę wielkie nadzieje z tym filmem, Gra Endera jest książką mojego dzieciństwa zaraz obok
"Ptaśka" i chyba się załamię psychicznie jak zobaczę coś słabego ;P Specjalnie na tą
okazję wróciłam do książki ;)))

użytkownik usunięty
Marta_2410

Gra endera i Mówca umarłych to dwie pierwsze części sagi o Enderze, dzięki którym zacząłem przygodę z s-f (Mówca jest chyba jeszcze lepszy niż Gra, choć to nieco inne odmiany scince fiction). Ale...nie nastawiam się na nic dobrego w związku z tym filmem, bo Gavin Hood już spier...spartaczył jeden kultowy komiks o Wolverinie (który byłby totalna klapą, gdyby nie rewelacyjny Hugh Jakman). Także przykro mi to mówić, ale raczej nie nastawiaj się na arcydzieło...

ocenił(a) film na 5

Jakby nie patrzeć to cenna uwaga, ale mimo to ciągle mam jakąś tam nadzieję ;) Dobrze to wygląda co do współpracy OSC z ekipą filmową, to jest obiecujące. Hugh Jackman jeśli chodzi o Wolverine'a to jest cudotwórcą. To już raczej taki standard, że ekranizacje są słabe w porównaniu do książek. Pozdrawiam Enderofana :)

użytkownik usunięty
Marta_2410

Dzięki - również Cię pozdrawiam:)

Niestety kolejne części sagi nie okazały się tak genialne jak dwie pierwsze, ale trudno się dziwić. Ja na miejscu Orsona Scotta Carda dałbym sobie spokój z "dokrętkami" (najbardziej chyba rozwaliła mnie część napisana z perspektywy Groszka; wyszło na to, że Ender to pikuś;P). Wracając zaś do obrazu Gavina Hooda...obejrzę jako fan książkowego pierwowzoru (zresztą ten film miał być zrealizowany już dawno temu, ale projekt w końcu zarzucono..), ale naprawdę nie nastawiam się na nic lub też mówiąc szczerze, jestem umiarkowanym pesymistą;)

Dla mnie najsłabszy okazał się "Ender na wygnaniu" - reszta książek była świetna. Ja się jakoś nie nastawiam do tego filmu, podchodzę na chłodno, żeby się nie rozczarować jak wyjdzie gniot,. Mimo wszystko mam nadzieję, ze z kina wyjdę z uśmiechem po udanym seansie :)

użytkownik usunięty
Haqu22

No lepiej na chłodno, choć pomimo latek na karku trochę trudno w ten sposób podchodzić do ekranizacji kultowej książki, książki, którą przeczytało się w jeden dzień i część nocy;)

Ekranizacje kultowych książek to zawsze problem. Ja często, gdy oglądana ekranizacja odbiega od moich wyobrażeń traktuję ją jako indywidualną, niezależną prezentację czyjejś wizji. Tak było z Diuną Lyncha, która nijak nie pasowała do świata, który widziałem czytając. No, może czerwie się ostały jedynie.
Przeładowany efektami produkt filmopodobny (jak niestety przeczuwam) nie będzie w żaden sposób naruszał "mojego" świata Endera. A kontynuacja w "Mówcy Umarłych", co nam grozi po prawdopodobnym sukcesie Gry może odbiegać już znacząco od pierwowzoru. Szczególnie po obecnych komentarzach Orsona Scotta Carda.

Marta_2410

Kurcze przeczytałem to ponad 20 lat temu w miesięczniku "Fantastyka" ale wciąż dużo pamiętam może wrócę do tej książki, ze względu na film, hm zobaczę w końcu sagę cienia też czytałem choć już dawno temu..:-)