Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153323
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
ocenił(a) film na 2
Nevarius

Taki jest mój odbiór i nie tylko mój, z tego co można zaobserwować ;)

Pewnie gdyby ta nowa trylogia tak nie olewała 1-6, gdyby szanowała jej dokonania i bohaterów, gdyby miała swój styl zamiast kopiować schematy, to pewnie niektóre rzeczy dałoby się przełknąć.

ocenił(a) film na 10
Ryloth

Tak samo mój pozytywny odbiór jest mój i nie tylko mój z tego co można zaobserwować.

Cóż, wybrali okres 30 lat w przód po Powrocie Jedi, trudno, żeby mieli nagle odciąć się od wszystkiego. Kopiowanie schematów jest domeną Star Wars. Sam George Lucas w książce "Star Wars and Philosophy: More Powerful than You Can Possibly Imagine" się o tym wypowiada. Tylko tam nazywa to "kołem mocy", czy coś w tym rodzaju.

ocenił(a) film na 2
Nevarius

Zgadza się, tak około 50% krytyków i zadowolonych, patrząc na rotten czy metacritic.

Schematy - tak. Kopiowanie - nie. Jakoś 1-3 wyraźnie różni się stylem od 4-6, zachowując niektóre podobne rzeczy. Części 7-9 to natomiast nieudolne odcinanie kuponów, brak czegoś, co by je wyróżniało + traktowanie części 1-6 jakby nigdy nie istniały. 1-6 to teraz zamknięta historia, a Disney zrobił tak, że nie ma ona żadnego znaczenia. Nie o to chodziło

ocenił(a) film na 10
Ryloth

Inne strony, trendy google, IMDB, niezależne serwisy oraz ankiety na facebooku pokazują wyraźną przewagę dla pozytywnego odbioru. Ale i tak to jest "Argumentum ad populum", więc zero merytoryczności w dyskusji.

"Jakoś 1-3 wyraźnie różni się stylem od 4-6, zachowując niektóre podobne rzeczy." - zgadza się, w końcu jest to czas wojen klonów.

"Części 7-9 to natomiast nieudolne odcinanie kuponów"

Mogę link do filmu 9?

"brak czegoś, co by je wyróżniało + traktowanie części 1-6 jakby nigdy nie istniały."

Co? Gdzie? Jak?

ocenił(a) film na 2
Nevarius

To nie argument. Ja jedynie cieszę się, że ludzie dostrzegają jaki to crap ;)

A czy 9 skasuje 7 i 8? Nie, więc będzie kontynuować te idiotyczne wątki.

Ano tak, że wszystko z Powrotu Jedi nie ma już sensu. Zrobiono reboot. Skasowano wszystkie osiągnięcia bohaterów i tak ich zeszmacono, żeby zrobić remake Starej trylogii bez żadnych obciążeń. Nie potrafili wymyśleć nic oryginalnego, więc poszli na mega łatwiznę, jednocześnie powodując, że saga SW dzieli się na spójną całość 1-6 i nowe części 7-9, które traktują poprzednią sagę jako zbędny balast pod pretekstem oddawania im szacunku. A co najlepsze (i jednocześnie najsmutniejsze) to to, że wiele osób się na to nabrało i cieszy się, iż to: https://www.youtube.com/watch?v=AiM5zEEI_Jo nie ma już żadnego znaczenia dla uniwersum.