Myślę, że nie umiesz włączać opcji "UWAGA SPOILERY".
Co do sedna - zmartwię cię, nie jesteś pierwszą osobą, która tak podejrzewa. Choć według mnie równie prawdopodobne w tej chwili jest to, że jest to sam Palpatine.
To tylko teoria, więc po co zaznaczanie spoilera?
"nie jesteś pierwszą osobą, która tak podejrzewa" no shit Sherlock, teoria wzięta z internetów, nie widziałem jeszcze takiego wątku na fw, więc postanowiłem stworzyć
Ja się będę uparcie trzymał teorii, że Darth Plagueis to Jar Jar. ;) Snoke może nim i jest, ale po reinkarnacji z Jar Jara. :D
I w dodatku jest ojcem Anakina gdyż jak wiemy został poczęty przez moc, a Palpatine mówi, że Plagueis miał zdolność do kontrolowania życia ;) Jako Jar Jar upewnił sie żeby Anakin został uczniem Palpatina, a następnie go zabił żeby mógł wrócić jako Snoke i na szczątkach pokonanego Imperium mógł sam dojść do władzy nad galaktyką. Stąd tez obsesja na punkcie Skywalkera gdyż nie jest mu już potrzebny w jego planach, dlatego przeciąga na swoja stronę jego siostrzeńca żeby go zabił, a potem to samo spotkało by Kylo żeby Snoke w pojedynkę mógł rządzić i dzielić w całej galaktyce jako najpotężniejsza istota jedyna umiejąca się w pełni posługiwać mocą :P Rodziców Rey też nie poznaliśmy więc w to tez może być zamieszany Plagueis i może chcieć ją wykorzytsać do odnalezienia i zniszczenia Luka...
Ale to by było grube :O
[spoilers]
Po usłyszeniu z ust Kylo Rena zdania "Supreme Leader is wise" wierzę że to będzie to! Do tego dochodzi bardzo podobny motyw muzyczny Snoka i Tragedy of Darth Plagueis The Wise z E3, wiekowy wygląd Snoka i rany na głowie (po zamachu Palpatine?)
Darth Plagueis posiadał umiejętność tworzenia życia dzięki Mocy, jak krejzole wymyślą że to on doprowadził do poczęcia Anakina z Mocy to będzie: ojcem Vadera, dziadkiem Luke i Lei, pradziadkiem Kylo Rena. Największy mindfak wszystkich części? :D
Czytając pierwsze wycieki fabuły epizodu VIII to myślę że ten mój prawie roczny post to będzie nic w porównaniu z tym co przygotowali nam twórcy :D
Ja uniknąłem a jedyny spoiler jaki miałem przed Łotrom to że Tarkin jest :)
Nawet na Bastion rzadko wchodzę.
"Supreme Leader" może równie dobrze sugerować Palpatine'a: Supreme Chancellor, tego już nie pamiętacie a to przecież też z "nowych części"....
Rany z kolei też mogą sugerować Palpatine'a - raczej mało kto wpada do reaktora Gwiazdy Śmierci i następnie jak gdyby nigdy nic wstaje, otrzepuje się i idzie dalej :)
W książce "Darth Plagueis" jest taki dialog między Plagueis'em a Tenebrous'em, i Plagueis mówi tam, że śmierć Tenebrousa zapoczątkuje nastanie nowego porządku, na którego czele przez tysiąc lat stanie Plagueis. Dla mnie ten nowy porządek to Najwyższy Porządek z TFA.Poza tym w tym samym dialogu jest mowa o końcu Zasady Dwóch, a jak wiadomo z TFA Kylo nie był jedynym uczniem Snoke'a. Snoke = Plagueis.
xDDD
To było by coś gdyby Darth Jar Jar okazał się potrójnym agentem, niby szpiegował i wysługiwał się Palpatimowi ale tak naprawdę działał na zlecenie Plaguisa !
Według mnie jest to nie możliwe , by to był Darth Plagueis bo poległ z ręki palatina .
Zginął albo nie zginął, nie zapominaj, że według legendy miał potrafić tworzyć życie. A co jeśli po zabiciu przez Palpatine'a jego świadomość przetrwała i odtworzyła jego ciało by ten mógł stać się Snokiem? ;) Teraz mogą wszystko - pozostaje czekać.
@cahir_5 - co prawda ta książka już nie jest kanoniczna, ale zdecydowanie coś w tym jest i sądzę, że jest to prawdopodobne
@bartekkrtn - rzeczywiście to byłby niezły mindf*** (że niby to słowo jest przekleństwem, popadamy w paranoję! :) ), zwłaszcza dla niewtajemniczonych; poza tym to wcale nie jest taka głupia teoria, a nawet dość prawdopodobna ;)
Możesz mieć , racje jednak nie jestem fanem nowych sw . Wole klasyczne części które zrobił lucas .
Akurat przywołane fakty zostały opisane w starym kanonie i książce "Darth Plaguies", która polecam.
Nie wiem czy jest ci wiadome , ale disney zamknął lucasatrs i zwolnił pracowników . Jak o tym nic nie wiesz , to info prześle .
Wiem, ale nie widzę związku. Poza tym wszystko funkcjonuje teraz w strukturach Disneya - oczywiście, że to co miało być już raczej nie powstanie, ale nic nie zrobisz. Rozumiem też, że należysz do fanów wciąż obrażonych na cały świat, ale ja się od SW nie odwróciłem i nadal mnie cieszą, także te nowe.
To nie jest tak że należę do fanów obrażonych na cały świat . Po prostu fani sw np ja mają za złe disneyowi zamknięcie lucasarts . Star wars to moje drugie ulubione uniwersum , a pierwszym ulubionym uniwersum to dragon ball .
Byłem i jestem fanem SW, ale nie mam za złe zamknięcia lucasarts czy kasacji poprzedniego EU - to się po prostu stało, a życie toczy się dalej.
uwaga spoiler w sieci wycieklo kiedys takie zdjecie ŻE jak vader zdjął maske to mial blizne nad okiem snoke tez ma
Niby "Plaguis the wise" i "Supreme leader is wise", ale z drugiej strony:
"Supreme Chancellor/Emperor" i "Supreme Leader".
Myślę że twórcy chcą, żebyśmy przez najbliższe 2 lata krążyli między Palpatine'em i Plaguis'em.
Myślę że ten Darth Plaguis (nie wiem jak się pisze) był by już za stary, a po za tym ponoć Palpatin go zabił.
Nie zapominajmy, że wszystkie dialogi z książek (jw.) są poza kanonem, i raczej nie można sie nimi sugerować €:
kubix45
To powiedz to J.J. Abbramsowi :)
W TFA ewidentnie(!!!) świadomie lub podświadomie, inspirował się książkami.
No błagam was - zły syn państwa Solo? Jacen Solo? :)
I jeszcze to imię - Ben. W książce Ben był co prawda synem Luke'a - no ale jednak Ben no i J.J. Abbrams też może nie chciał przegiąć ze zbyt dosłownym czerpaniem z książek :)
A ja nie uważam, że Snoke to Palpatine albo Darth Plaqueis. Snoke to po prostu Snoke, zupełnie odrębna postać. Koniec.