PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 259 tys. ocen
7,2 10 1 259266
7,3 84 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

WYNIK W BOX OFFICE

użytkownik usunięty

JAkI obstawiacie finalny wynik?
#Ja max 1,5 mld $.#
Nie ma bata na 2.. a 1,7 mld $ będzie bardzo ciężko.

sentia

USA $770,381,043
Świat $821,300,000

Razem $1,591,681,043 z dniem 07.01.2016

użytkownik usunięty
sentia

http://www.thewrap.com/star-wars-heads-for-record-33-million-first-day-in-china/

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba rekord w Chinach jakiś 33 mln

użytkownik usunięty

http://variety.com/2016/film/news/star-wars-start-china-box-office-1201675842/

http://www.theguardian.com/film/2016/jan/09/star-wars-force-awakens-china-ticket -sales

Czekam na oficjalne z bomojoo

użytkownik usunięty
sentia

spoko :) jak co to podaj jak będziesz miała :)

oks

sentia

W 4 weekend USa 41mln.
Po 24 dniach Usa - 812mln. Poza Usa - 921mln.
Globalnie 1,733mld i 3 miejsce.
W Chinach bez rewelacji 53 mln po 2 dniach co wskazuje na przewidywania 200-250mln ze wskazaniem na 200.

returner

Na razie to jeszcze nie są oficjalne dane... .Zobaczymy jak to będzie :P

sentia

2 mld pękną. Tak to wychodzi.
Ale Titanica nie da rady przebić. Zbyt duże spadki.
Przewidywałem 2,0-2,2mld więc był tylko cień szansy na pokonanie 2,18 mld Titanica.
Ale może kiedyś wprowadzą reedycje na przykład wersji rozszerzonej o te 20-25 minut z bardziej spójną fabułą, a nie pociętą, ale raczej to nie nastąpi. Zostawią tak jak jest 2godz 18 min.

returner

No wiesz na razie dochód szacują
$ 1.733.411.043

Zastanawiam się ile Avatar miał po 24 dniach...nie mogę znaleźć takiej informacji żeby porównać

returner

A i przy okazji Avatar był wyświetlany w USA przez ponad 234 dni z tego co zauważyłam a Jurasic World przez 160. WięcGwiezdne wojny mają pewnie jeszcze ok 120 dni na zbieranie kasy
http://www.boxofficemojo.com/showdowns/chart/?view=daily&id=liberge.htm

sentia

To jak długo wyświetlany jest film zależy tylko od widowni czy jest popyt. W stanach są filmy, które utrzymują się w kinach 180-240 dni, a są takie, że max 60-70. W krajach poza Usa mało który film grają ponad 60 dni.

returner

Avatar mógł mieć w tym momencie porównywalnie z reszty świata, ale miał długo małe spadki. Pamiętam, że miał bodaj 6-7 weekendów ze świata z wpływami ponad 100mln. Zauważ, że Przebudzenie mocy ma teraz 4 weekend, a już ze świata nie jest za ciekawie.

returner

Nie przesadzaj zobacz, że boxofficemojo też nie ma danych ze wszystkich państw na ten sam okres czasu. Są dane z największych rynków jak Niemcy, Chiny, itd ale są np tygodniowe albo i 2 tygodniowe opóźnienia z mniejszych państw. Wiadomo że nie są to jakieś zawrotne kwoty ale jedna.

returner

Tak czy inaczej wydaje mi się że jeszcze te 180 mln w USA uzbiera i przekroczy granicę 1mld.... Jak będzie ze światem zobaczymy czas pokaże.

sentia

Póki co ma 812 mln. W tym samym czasie JW miał 556mln i dołożył tylko od tego momentu 96mln.
Ale wiadomo w tym momencie nawet wolniej zarabiał od SW.
mimo wszystko o brakujące 188mln do miliarda może być niezwykle ciężko. Aczkolwiek film może długo zarabiać jeszcze niezłe sumy, bo w styczniu i lutym brak konkurencji.
Przekonamy się jakie będą spadki w przyszły weekend i kolejnych. Co do świata idzie z dość dużą dokładnością być pewnym, że film zakończy żywot na
ok 2,1-2,2mld z hakiem

returner

załóżmy że w ciągu 3 weekendów zarobi kolejno powiedzmy 35 mln , 35 ml ( 25 stycznia jest dniem wolnym od pracy w USA) 20 mln to daje ok 90 mln przez 3 kolejne weekendy.. czyli do dnia 31 stycznia. 90 mln z samych weekendów... a w między czasie mamy jeszcze ok 12/13 dni...
Jeśli przyjmiemy że film każdego dnia zarobi ok 5 mln... to daje ok 60 mln dodatkowych milionów

Więc moim zdaniem do końca stycznia SW powinny dorzucić jeszcze ok 150 mln.... a pozostaje jeszcze luty...

sentia

No to nic dziwnego że tyle brakuje...dzięki Sentia za tą informacje :)

Dobije gdzie do 1,9 mld$. Titanica nie przeskoczy, nie wspominając już o Avatarze.

obleh

Poczekajmy jeszcze na wyniki z chin.

wort801

W Chinach przewidują zarobek w granicach tego co zarobił Avengers 2 (240mln) i Jurassic world (228mln).
A zatem tak jak szło przypuszczać nieźle, ale bez rewelacji, bo marka SW póki co jest zbyt mało znana w ich kraju.

obleh

Są duże szanse na przebicie 2 mld $, biorąc pod uwage, że jeszcze pozostały Chiny. Ale wyniku Titanica chyba nie da rady przeskoczyć.

kamilxxx09

W 4 weekend w Usa będzie gigantyczny spadek w stosunku do ubiegłego weekendu.
W Stanach są bardzo duże spadki od 4 stycznia. Cóż skończył się okres świąteczny i noworoczny co sprzyjało chodzeniu do kin, bo było dużo wolnego. W Chinach wynik nie będzie aż tak wielki (przewidują 220-250mln)
2 mld pękną. Ale czy przebiją Titanica - raczej nie. Spekulowałem 2,0-2,2mld co samo mówi, że jest niewielki cień szansy na przebicie 2,18mld Titanica.

returner

To prawda, spadki w USA są teraz spore. Myślę, że 900 mln $ film tak zgarnie, ale miliarda raczej nie. A globalnie około 2mld $, może z hakiem.

kamilxxx09

Na miliard w Stanach nie ma szans. Chyba, że kiedyś będzie reedycja.

returner

Nom.

kamilxxx09

http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=starwars7.htm

Świat $ 921.400.000
USA $ 812.011.043

Oczywiście jak na razie to są tylko kwoty oszacowane. Na dokładniejsze dane trzeba poczekać.
Razem mamy $ 1.733.411.043 i 3 miejsce w klasyfikacji najbardziej dochodowego filmu.

Zobaczymy co będzie dalej.

sentia

Szkoda, że w Ameryce jest teraz duży spadek. Liczyłam,że pobije Avatara. Nie wszystko stracone, może przy reedycji się kiedyś uda :P

panienka_2

Też na to liczę :)

panienka_2

No było by fajnie.

sentia

Jak nie Gwiezdne Wojny to kto ?:)

wort801

No ciężko jest mi sobie wyobrazić jakiś inny film który byłby w stanie przebić Avatara.... poza Avatarem :P

sentia

To może inaczej...seanse musiałyby być tylko w 3D.

sentia

:)

wort801

Choć w sumie mógłby to być jakiś film Marvela... ale widząc tempo w jakim brzydko powiedziawszy (wysry@#ją) kolejne filmy to przypuszczam iż małe szanse na to i tak powoli już można zaobserwować przesyt Marvela

sentia

No chyba że DC się ruszy ... może jakiś film od nich pokona Avatara ?np Liga Sprawiedliwych.

wort801

"No chyba że DC się ruszy ... może jakiś film od nich pokona Avatara ?np Liga Sprawiedliwych."

Wierzysz w to ? Batman vs Superman globalnie nie ma zbyt dużych szans z CA 3. A liga sprawiedliwych wątpię, by wyraźniej zarobiła na świecie niż B vs S. To nie są filmy nawet na 1,5mld. A ty marzysz o 2,78mld.

returner

To była tylko spekulacja z mojej strony... :) A co myślisz na temat wyniku Warcrafta ??

wort801

Po zwiastunie raziło i to bardzo CGI. A wiadomo, że Hobbity kulejące pod tym względem nie zwojowały boxoffice.

returner

Ok dzięki za opinie :)

wort801

Kandydatów na pobicie rekordu w boxoffice 2,78mld znajdzie się kilku. Będzie co raz łatwiej o to, bo z każdym rokiem w Chinach filmy zarabiają co raz więcej i to będzie robić różnicę. Na przykład Transformers 2 2009 zarobił w Chinach 65mln, Transformers 3 2011- 165mln, Trasformers 4 2014 - 32mln. Ogromy progres.
Transformers 5 będzie bankowo miało ponad 400mln.
Avangers 1 2012 - 86mln, a Avangers 2 2015 - 240mln.
Więc Infinity war może zarabiać w granicach 400-500mln.

Kandydaci na 2 miliardy:
Star wars VIII 2017
Avangers - Infinity war part 1 2018 oraz part 2019
Star wars IX 2019
Cameron mówił coś, że Avatar 2 liczy, że zarobi 3,5mld,
a na samą promocje przeznaczy krocie.

returner

Miało być Transformers 4 - 320mln

panienka_2

Nie było szans żądnych na pokonanie Avatara. Za małe wpływy ze świata.
Pytanie było tylko czy da radę dogonić Titanica czy nie. Teraz wychodzi, że nie.
A 2 miejsce do Avatara dzieli przecież jeszcze przepaść 600mln.

returner

Prawie co dzień SW biło rekordy i miały małe spadki, wiec pytam jak oni to wszystko liczyli ??

wort801

SW miał mocny start, a mniejsze spadki były w Stanach, ale wynikały z okresu świąt i noworocznego, kiedy ludzie mieli dużo wolnego. Widać to bardzo po tym jak duże spadki nastąpiły od 4 stycznia. Ze świata było wiadomo, że nie będzie rewelacji. Przewidywania były na 2mld.

wort801

Powiedzmy sobie szczerze że SW zaskoczyło wynikiem w USA. Na rynku zewnętrznym też nieźle zarabia ale nie robi już tzw różnicy jak Avatar, Titanic czy Furious 7. Choć do Furious 7 brakuje jeszcze ok 230 mln$ to za dwa tygodnie pewnie prześcignie go na rynku zewnętrznym ale to już może być poważne stadium usypiania mocy SW.

madmax707

Mi osobiście się wydaje że Titanica jeszcze pokona.

wort801

My piszemy o rynku zewnętrznym (poza Usa), a nie globalnie (świat+Usa)

madmax707

SW7 raczej prześcignie na rynku zewnętrznym Furious 7 1,162mld.
Teraz widać jak kosmicznie zarabiał Avatar poza Stanami 2mld.