JAkI obstawiacie finalny wynik?
#Ja max 1,5 mld $.#
Nie ma bata na 2.. a 1,7 mld $ będzie bardzo ciężko.
http://www.thewrap.com/star-wars-heads-for-record-33-million-first-day-in-china/
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba rekord w Chinach jakiś 33 mln
http://variety.com/2016/film/news/star-wars-start-china-box-office-1201675842/
http://www.theguardian.com/film/2016/jan/09/star-wars-force-awakens-china-ticket -sales
W 4 weekend USa 41mln.
Po 24 dniach Usa - 812mln. Poza Usa - 921mln.
Globalnie 1,733mld i 3 miejsce.
W Chinach bez rewelacji 53 mln po 2 dniach co wskazuje na przewidywania 200-250mln ze wskazaniem na 200.
2 mld pękną. Tak to wychodzi.
Ale Titanica nie da rady przebić. Zbyt duże spadki.
Przewidywałem 2,0-2,2mld więc był tylko cień szansy na pokonanie 2,18 mld Titanica.
Ale może kiedyś wprowadzą reedycje na przykład wersji rozszerzonej o te 20-25 minut z bardziej spójną fabułą, a nie pociętą, ale raczej to nie nastąpi. Zostawią tak jak jest 2godz 18 min.
No wiesz na razie dochód szacują
$ 1.733.411.043
Zastanawiam się ile Avatar miał po 24 dniach...nie mogę znaleźć takiej informacji żeby porównać
A i przy okazji Avatar był wyświetlany w USA przez ponad 234 dni z tego co zauważyłam a Jurasic World przez 160. WięcGwiezdne wojny mają pewnie jeszcze ok 120 dni na zbieranie kasy
http://www.boxofficemojo.com/showdowns/chart/?view=daily&id=liberge.htm
To jak długo wyświetlany jest film zależy tylko od widowni czy jest popyt. W stanach są filmy, które utrzymują się w kinach 180-240 dni, a są takie, że max 60-70. W krajach poza Usa mało który film grają ponad 60 dni.
Avatar mógł mieć w tym momencie porównywalnie z reszty świata, ale miał długo małe spadki. Pamiętam, że miał bodaj 6-7 weekendów ze świata z wpływami ponad 100mln. Zauważ, że Przebudzenie mocy ma teraz 4 weekend, a już ze świata nie jest za ciekawie.
Nie przesadzaj zobacz, że boxofficemojo też nie ma danych ze wszystkich państw na ten sam okres czasu. Są dane z największych rynków jak Niemcy, Chiny, itd ale są np tygodniowe albo i 2 tygodniowe opóźnienia z mniejszych państw. Wiadomo że nie są to jakieś zawrotne kwoty ale jedna.
Tak czy inaczej wydaje mi się że jeszcze te 180 mln w USA uzbiera i przekroczy granicę 1mld.... Jak będzie ze światem zobaczymy czas pokaże.
Póki co ma 812 mln. W tym samym czasie JW miał 556mln i dołożył tylko od tego momentu 96mln.
Ale wiadomo w tym momencie nawet wolniej zarabiał od SW.
mimo wszystko o brakujące 188mln do miliarda może być niezwykle ciężko. Aczkolwiek film może długo zarabiać jeszcze niezłe sumy, bo w styczniu i lutym brak konkurencji.
Przekonamy się jakie będą spadki w przyszły weekend i kolejnych. Co do świata idzie z dość dużą dokładnością być pewnym, że film zakończy żywot na
ok 2,1-2,2mld z hakiem
załóżmy że w ciągu 3 weekendów zarobi kolejno powiedzmy 35 mln , 35 ml ( 25 stycznia jest dniem wolnym od pracy w USA) 20 mln to daje ok 90 mln przez 3 kolejne weekendy.. czyli do dnia 31 stycznia. 90 mln z samych weekendów... a w między czasie mamy jeszcze ok 12/13 dni...
Jeśli przyjmiemy że film każdego dnia zarobi ok 5 mln... to daje ok 60 mln dodatkowych milionów
Więc moim zdaniem do końca stycznia SW powinny dorzucić jeszcze ok 150 mln.... a pozostaje jeszcze luty...
W Chinach przewidują zarobek w granicach tego co zarobił Avengers 2 (240mln) i Jurassic world (228mln).
A zatem tak jak szło przypuszczać nieźle, ale bez rewelacji, bo marka SW póki co jest zbyt mało znana w ich kraju.
Są duże szanse na przebicie 2 mld $, biorąc pod uwage, że jeszcze pozostały Chiny. Ale wyniku Titanica chyba nie da rady przeskoczyć.
W 4 weekend w Usa będzie gigantyczny spadek w stosunku do ubiegłego weekendu.
W Stanach są bardzo duże spadki od 4 stycznia. Cóż skończył się okres świąteczny i noworoczny co sprzyjało chodzeniu do kin, bo było dużo wolnego. W Chinach wynik nie będzie aż tak wielki (przewidują 220-250mln)
2 mld pękną. Ale czy przebiją Titanica - raczej nie. Spekulowałem 2,0-2,2mld co samo mówi, że jest niewielki cień szansy na przebicie 2,18mld Titanica.
To prawda, spadki w USA są teraz spore. Myślę, że 900 mln $ film tak zgarnie, ale miliarda raczej nie. A globalnie około 2mld $, może z hakiem.
Świat $ 921.400.000
USA $ 812.011.043
Oczywiście jak na razie to są tylko kwoty oszacowane. Na dokładniejsze dane trzeba poczekać.
Razem mamy $ 1.733.411.043 i 3 miejsce w klasyfikacji najbardziej dochodowego filmu.
Zobaczymy co będzie dalej.
Szkoda, że w Ameryce jest teraz duży spadek. Liczyłam,że pobije Avatara. Nie wszystko stracone, może przy reedycji się kiedyś uda :P
No ciężko jest mi sobie wyobrazić jakiś inny film który byłby w stanie przebić Avatara.... poza Avatarem :P
Choć w sumie mógłby to być jakiś film Marvela... ale widząc tempo w jakim brzydko powiedziawszy (wysry@#ją) kolejne filmy to przypuszczam iż małe szanse na to i tak powoli już można zaobserwować przesyt Marvela
"No chyba że DC się ruszy ... może jakiś film od nich pokona Avatara ?np Liga Sprawiedliwych."
Wierzysz w to ? Batman vs Superman globalnie nie ma zbyt dużych szans z CA 3. A liga sprawiedliwych wątpię, by wyraźniej zarobiła na świecie niż B vs S. To nie są filmy nawet na 1,5mld. A ty marzysz o 2,78mld.
Po zwiastunie raziło i to bardzo CGI. A wiadomo, że Hobbity kulejące pod tym względem nie zwojowały boxoffice.
Kandydatów na pobicie rekordu w boxoffice 2,78mld znajdzie się kilku. Będzie co raz łatwiej o to, bo z każdym rokiem w Chinach filmy zarabiają co raz więcej i to będzie robić różnicę. Na przykład Transformers 2 2009 zarobił w Chinach 65mln, Transformers 3 2011- 165mln, Trasformers 4 2014 - 32mln. Ogromy progres.
Transformers 5 będzie bankowo miało ponad 400mln.
Avangers 1 2012 - 86mln, a Avangers 2 2015 - 240mln.
Więc Infinity war może zarabiać w granicach 400-500mln.
Kandydaci na 2 miliardy:
Star wars VIII 2017
Avangers - Infinity war part 1 2018 oraz part 2019
Star wars IX 2019
Cameron mówił coś, że Avatar 2 liczy, że zarobi 3,5mld,
a na samą promocje przeznaczy krocie.
Nie było szans żądnych na pokonanie Avatara. Za małe wpływy ze świata.
Pytanie było tylko czy da radę dogonić Titanica czy nie. Teraz wychodzi, że nie.
A 2 miejsce do Avatara dzieli przecież jeszcze przepaść 600mln.
SW miał mocny start, a mniejsze spadki były w Stanach, ale wynikały z okresu świąt i noworocznego, kiedy ludzie mieli dużo wolnego. Widać to bardzo po tym jak duże spadki nastąpiły od 4 stycznia. Ze świata było wiadomo, że nie będzie rewelacji. Przewidywania były na 2mld.
Powiedzmy sobie szczerze że SW zaskoczyło wynikiem w USA. Na rynku zewnętrznym też nieźle zarabia ale nie robi już tzw różnicy jak Avatar, Titanic czy Furious 7. Choć do Furious 7 brakuje jeszcze ok 230 mln$ to za dwa tygodnie pewnie prześcignie go na rynku zewnętrznym ale to już może być poważne stadium usypiania mocy SW.