JAkI obstawiacie finalny wynik?
#Ja max 1,5 mld $.#
Nie ma bata na 2.. a 1,7 mld $ będzie bardzo ciężko.
Ja powiem tak że Avatar o możne nie jest wybitny film odnośnie fabuły itp. Ale na moje wszystko co zarobił 2,7 miliarda jak najbardziej mu się należy.
Z dwóch powodów :
1) Nie oszukujmy się ale od czasu Avatara nikt jeśli chodzi o efekty specjalne go nie zdetronizował - Hobbity , Transformersy, wszystko od Marvela i DC no i Star Wars 2015 ładnie to wyglądało ale to nie ten poziom w efektach co film Camerona.
2) Avatar od początku był kręcony kamerami 3D a nie poddawany jakimś śmiesznym konwersją. Ludzie którzy widzieli Avatara 3D w kinie i filmy 3D po konwersji wiedzą o co chodzi. Jak do tej pory żaden film nie zbliżył się nawet w połowie do poziomu Avatara jeśli chodzi o 3D i właśnie za to ludzie płacili na świecie za bilety. Cameron może trochę olał fabułę ale sprzedał widzom niezapomniane wrażenia 3D w kinie. Być może Avatar 2 nie pobije wyniku Star Wars w USA może nawet nie przejść pierwszego Avatara ale na świecie ludzie będą wydawać krocie jeśli tylko Cameron utrzyma poziom w efektach i 3D.
Cameron czekał celowo bardzo długo z premierą Avatara do 2009.
Wiedział, że w czasach Titanica nie było możliwości nakręcenia Avatara w sposób jaki sobie życzył. Więc na film czekaliśmy 12 lat :)
A w przerwie nakręcił tylko dwa dokumenty.
W sumie prawie każdy film Camerona był pionierem w efektach specjalnych. Obcy 2 1986, Otchłań 1989, Terminator 2 1991, Titanic 1997, Avatar 2009 - każdy z tych filmów dostał oskara za efekty i do dziś robią duże wrażenie te filmy.
Czemu nikt nie przebił Avatara ? Za dużo szybkiego i taniego CGI, za mało ciężkiej i drogiej pracy, budowania makiet, używania tradycyjnych sposobów tworzenia efektów bez nadużywania komputera.
Terminator Genesis z 2015 wygląda gorzej niż T2 1991.
Hobbity wyglądają gorzej niż Władca pierścieni.
Cameron twierdzi, że Avatar 2 pójdzie na 3,5mld.
Trójka i czwórka wydawane po roku mogą już nie być tak dochodowe, ale to normalna kolej rzeczy.
Niemal tak samo pewne, że Star wars VIII i IX nie zarobią tyle co Przebudzenie mocy. Wydawane są zbyt szybko, w dwuletnich odstępach, będzie przesyt.
Nie wiem czy wiesz, ale pierwszym filmem w całości nakręconym przez kamery IMAX ma być Avengers- Infinity war, podzielony na dwie części (part 1 w 2018, part 2 w 2019) Film też może prezentować się dobrze na tle Avatarów 2-4 i Star warsów 8-9.
Ja się tylko dziwię że po Avatarze wytwórnie filmowe nie poszły śladem Camerona odnośnie kręcenia kamerami 3D.
To na pewno kosztowna zabawa ale takie produkcje jak Hobbit, Avengers, Jurassic World czy Star Wars chyba mają budżety pozwalające na kręcenie kamerami 3D jeśli nie całych filmów to chociaż kluczowych scen akcji. Jak mógł by wyglądać np. San Andreas nakręcony kamerami 3D.
No i mamy juz oficjalne wyniki z dnia 10.06.2016
Oficjalne wyniki są wyższe od tych szacowanych.
USA 812.734.828 $
Świat $ 935.400.000
Razem 1.748.134.828 $ Tak więc oficjalny wynik jest wyższy o 15 mln
Za to w Chinach film zarabia słabo jak na film, który ma walczyć o miejsce nr 2 w boxofficie.
W 3 dzień zaledwie 7,32mln, a w czwarty 6,25mln.
Po 4 dniach 60mln i wygląda na to, że zarobi mniej niż Jurassic world u nich 228mln.
W Chinach miało premiere aż 7 filmów w 2015 roku, które zarobiły w
ich kraju ogółem więcej niż SW zarobi (max 200-220).
4 z Chin, 3 ze Stanów. Niektórzy pisali o 500mln. Niezłe żarty :)
Ale bida w poniedziałkowym BO....
Pierwsza Zjawa z 4 mln... a drugie SW z 3.1 mln...
http://www.boxofficemojo.com/daily/chart/?view=1day&sortdate=2016-01-11&p=.htm
Bida z nyndzą tak ogólnie....
Im mocniejsze otwarcia tym mocniejsze spadki. Takie zasady boxoffice.
Filmy startujące słabiej mają dłuższe nogi, małe spadki długofalowo.
Film ma co raz mniejsze szanse na nawiązanie walki z Titaniciem.
Ale 2 mld pękną na bank.
Ale zobacz że ogólnie słaby był ten poniedziałek... nie tylko dla GW... inne filmy też nie zarobiły kokosów
Hmmm, oprócz zjawy nie ma nic godnego uwagi w box officie. Mam na myśli to, że nie było nic nowego. Zjawa dorownała Star Warsom i te 4 miliony to odpowiedni wynik dla takiego otwarcia. Star Warsy maja duże spadki. Jest szybka faza wyhamowanai przy duzych zarobkach na początku. Jakby Avatar mial takie otwarcie jak SW i utrzymywał sie tak jak sie utrzymywał 6-7 lat temu to by miał 1,5 miliarda dolców. No ale każdy film, inne prawa, inny popyt. Na star warsy się kończy. Każdy kolejny film z serii będzie miał mniej kasy. Bo ludzie się przejedzą star warsami, nad czym bardzo ubolewam. Moge to porównać do gry Fifa - co roku nowa edycja, co roku to samo, ze star warsami będzie to samo, tyle że w kinie.
Zwłaszcza, że każdy epizod będzie co 2 lata, a nie jak kiedyś co 3 i do tego jeszcze spin offy między epizodami. Na 100% się to przeje. Zbyt gęsto dali te filmy.
Marvel jakoś daje radę a filmy z tymi samymi bohaterami w różnej konfiguracji są praktycznie co roku
Serial Rzym zarżnęło szybko HBO, a było taką złotą kurą,
a bliźniaczo podobna Gra o tron jest traktowana tak, by nie popełnić drugi raz tego samego błędu.
Zobaczymy czy furorę w boxoffice zrobią
Avengers-Infinity war part 1-2. Pierwsze filmy w
pełni nakręcone kamerami Imax.
Był już Avatar kręcony cały kamerami 3d, który w sumie przez to stał się takim królem boxoffice.
Teraz pora na kamery Imax.
Może też zarobi 2mld któryś part.
Natomiast Avatar 2 to chyba najbliższy film, który ewentualnie ma szansę przebić finansowo jedynke.
Nie wiem czy taki ant man dał radę, czy hulki dały radę. Nie daje rady. Takie wyniki 400-600 milionów przy budżetach 200 są poniżej oczekiwań.
SW może zapomnieć o 2 miliardach. Ten weekend będzie kluczowy w Chinach
jak zarobi z 40 mln $ plus reszta świata to da razem 1,850 mln$.
Jak dociągnie finalnie do 1,9 miliarda $ to będzie szczyt jego mocy. Tak jak mówiłem wcześniej SW nie robi różnicy na rynku zewnętrznym tak jak Furious 7 i jego wynik zewnętrzny jest poza zasięgiem mocy SW.
To było do przewidzenia, że o pokonaniu Titanica nie ma mowy. Przypominam, że film Camerona był w 2d i nawet te bilety na 2d były dużo tańsze niż dzisiaj.
W Chinach SW mało zarabia. Jakie 40mln w ten weekend u nich ? W snach :):):)
W piątek 5,42mln, w sobotę 8,42mln.
Po 8 dniach 89,7mln. Film u nich nie zarobi nawet 150mln.
Dla porównania filmy, które najwięcej zarobiły w 2015 w Chinach:
Furious 7 - 390mln
Monster hunt - 382 mln
Lost in Hong Kong - 253 mln
Mojin-The Lost Legend - 251 mln
Avengers 2 - 240mln
Jurassic world 228mln
Goodbye Mr. Loser - 226mln
Jian Bing Man - 186mln
The Man from Macau II - 154mln
Monkey King: Hero Is Back - 153 mln
Mission: Impossible - Rogue Nation - 135mln
Mr. Six - 124mln
The Hobbit: The Battle of the Five Armies - 121 mln (premiere miał w styczniu)
Dragon Blade - 116mln
Terminator: Genisys - 113 mln
Szacunkowe wpływy łącznie z weekendem 15-17
Świat $ 1.012.600.000
USA 856.944.841
Razem $ 1.869.544.841
Nie zapominajmy że są to kwoty przybliżone ostatecznie wpływy mogą być niższe albo wręcz przeciwnie.
2 mld jest 100% pewne, ale pogoń za Titaniciem będzie raczej nieudana.
Przebudzenie mocy jest dopiero 5 filmem, który poza granicami Usa zgromadził ponad miliard. Wcześniej dokonały tego tylko Titanic, Avatar oraz dwa filmy z premierą w 2015 roku Furious 7 i Jurassic world. Widać po 3 filmach z 2015 roku,
że będzie to co raz łatwiejsze.
Trochę tempo zarabiania siada. Bardzo mocny pierwszy miesiąc i
bardzo duże spadki. Może byłoby lepiej pod tym względem, gdyby film był
trochę lepszy i dostał więcej nominacji w ważnych kategoriach,
bo to bardzo sprzyja filmom oskarowym w ich zarabianiu styczniu, lutym i marcu, bo mają małe spadki. Zjawa najbardziej na tym zyskuje.
Do końca stycznia Przebudzenie mocy powinno zbliżyć się do 2 miliardów.
przez weekend łącznie około 37 mln, nie wiadomo jak w czwartek, ale... do 2 miliardów chyba już mało brakuje?
Wiesz co ja zawsze czekam na oficjalne dane z weekendów bo są bardzo duże rozbieżności. Ale do 2 miliardów brakuje ok 50 milionów
Przewidywania na dzień 31.01.2016.
USA $895,426,162
Świat $1,087,800,000
Razem $1,983,226,162
Są to na razie przewidywania w zeszłym tygodniu przewidywania były zaniżone dla SW o 10 mln.
Jeszcze 17 mln od bariery 2 mld.
Niedługo doczłapie do tych 2 mld na czworakach,
ale spadki na całym świecie duże :)
Nie ma mowy, by uzbierał 2,1mld.
Titanic zatem bezpieczny przynajmniej jeszcze z 2-4 lata
(premiery Star wars VIII, Star wars IX, Avatar 2,
Avengers-Infinity war 1 i 2)
Natomiast wynik Star wars VII w Stanach jest kosmiczny i
będzie pewnie długo nie do pobicia. 930mln będzie.
W lutym i marcu w Usa dojdzie jeszcze te 35mln.
Na miliard nie ma szans, ale może kiedyś zrobią reedycje, by film przekroczył tą barierę, na przykład przed premierą Star wars VIII.
Premiera filmu na DVD/Blu-ray 5 kwietnia.
W kwietniu więc w Stanach w kinie już będzie mało zarabiać, bo większość będzie miała możliwość zobaczenia tego w domu dzięki nośnikom lub dobrej kopii z sieci, która na przełomie marca/kwietnia też z pewnością się ukaże.
BO z dnia 04.02.2016 (czwartek)
$1,095,600,000 świat
$899,071,469 USA
Razem $1,994,671,469
Tak więc w ten weekend pykną 2 miliardy
już dali "nius" na filmwebie nawet :). Jestem ciekawy czy pociągnie do 2,5 miliardów ?
do 2,5 :) wiem nierealne ale chciałbym z takim sukcesem SW ale i tak niezle 2 miliardy :)
Ale wyskoczyłeś z tym 2,5mld. Pewnie, że będą film trzymać długo w kinach, by miał szanse przegonić Titanica. Problem w tym, że poza Stanami film zarabia już grosze. Dlatego najbardziej prawdopodobne wydaje się ok 2,1mld. Ale Titanica 2,18mld raczej nie przegoni i będzie musiał zadowolić się 3 miejscem. 5 Kwietnia premiera DVD/Blu-Ray więc w kwietniu będzie zarabiać mało. W maju prawdopodobnie będzie wykasowany z kin.
W 8 weekend poza Usa właściwie już nic nie zarabia.
Jak na takiego giganta bardzo szybko film zanotował regres.
Wystarczyło niecałe 2 miesiące.
Mocny start i mocny upadek.
Avatar i Titanic na świecie poza Stanami zarabiały dość solidnie ponad 4 miesiące. W Stanach o wiele dłużej.
Cóż 2,1mld jest w takim razie nierealne.
Stan na 7.2.2016 Przewidywania
$1,102,400,000 świat ( warto wspomnieć że na BO bardzo dużo wpływów nie jest jeszcze dodanych
$905,961,469 USA
Razem ok $2,008,361,469