PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324930
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Chciałbym zaproponować aby jedna osoba wymyśliła pytanie odnośnie VII części. Ale nie chodzi o tępe i proste pytania typu z kim ożenił się Harry, ale chodzi o jak najbardziej trudne wyszukane i skomplikowane pytania. Zapraszam do zabawy..... zobaczymy kto najdokładniej przestudiował książkę.:)

Kruchy_serious

Kolejna? To się robi nudne. Jakbyście nie zauważyli to jest portal o FILMACH, a nie o grach. "Co wiesz o Harrym" - jest już podobna gra i wystarczy.

ocenił(a) film na 6
Wampiratka

Spier...laj wampirka szmato!
Dobra gra!
Ekstra - super!
Macie! się! w! nią! BAWIĆ!
Zrozumiano?!!!!

_Phoenix_

Taaa... Nie martw się dziecinko, mama kupi Ci kredki i wszystko będzie już dobrze. W końcu domowe przedszkole wszystkie dzieci kocha.

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

ok, ja w to wchodzę :D tylko co by tu wymyślić... może to: kogo Snape opieprzył za to, że używa słowa "szlama"? Mam nadzieję że nie za trudne

ocenił(a) film na 6
_edziulka_

Zrobiłaś mi niezłego ćwieka, kurde nie mam pojęcia:)

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

Jakoś na to zwróciłam uwagę przy czytaniu. powiedzieć, czy jeszcze nie?

ocenił(a) film na 6
_edziulka_

Mi jedyne co przychodzi do głowy to Bella malfoy lub ten śmierciożerca który razem ze snape'm zaraz na początku książki zdawali raport SWK

Kruchy_serious

Nie ma czegoś takiego jak "Bella Malfoy";)

ocenił(a) film na 8
_edziulka_

kurde ja też na to zwróciłem uwagę ... ale nie pamiętam... chyba dracona :) ale głowy nie dam za tą odpowiedź :D

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

Podpowiedż: opieprzał osobę nieżyjącą. To nie był duch, a Snape był dyrektorem, to było w jego gabinecie, więc...

_edziulka_

może Fineasa Nigellusa?

ocenił(a) film na 8
malarkey

taaaa jego jego, właśnie sobie przypomniałem buhahaha, następne pytanie poproszę :D

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

Kto dal pomysl, zeby trasportowac 7 harrych z jego domu? Poprosze o pelna odp. ;) narazie nic mi innego sie nie przypomnialo :P

ocenił(a) film na 8
mlipowski90

Snape to wymyślił żeby potterów było więcej niż jede i żeby użyli eliksiru wielosokowego :)

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

a teraz z grubej rury !!! :):):) od kogo Ron chciał wziąć przepis(na potrawę) żeby ją pokazać na oddziale zatruć w Św.Mungu ???

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

Od Ksenia Lovegooda! Na wywar z czegośtam. Chyba

ocenił(a) film na 8
_edziulka_

hehe super !!:D:D:D mam jeszcze jedno, to chyba już bedzie ostatnie bo pomysłu nie mam :) Kto spowodował że DAWLISH (sorry za ew.błąd w pisownii)nie doceniwszy przeciwnika wylądował w Św.Mungu ?

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

ooooj teraz dowaliłeś! Ale możliwe że kogoś z uczniów Hogwartu nie docenił :D

ocenił(a) film na 8
_edziulka_

podpowiedz: to nie był uczeń :) on szedł tego kogoś aresztować :):):)

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

O masakra no nie wiem! Ale nie mów może ktoś odpowie. Albo ja sobie przypomnę. Spoko, nie mam książki przy sobie więc nie sprawdzę :P

ocenił(a) film na 8
_edziulka_

ok narazie nie bede sie odzywał :D:D:D tym czasem ide na imprezke :) MIŁEGO WIECZORKA WSZYSTKIM !

ocenił(a) film na 6
Pietro_6

Czekajcie jeszcze powróćmy do poprzedniego pytania czy to aby nie potret dumbledore'a dał pomysł 7 harrych??

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

Nie jestem pewna myślę że Dumbledore powiedział Snapowi po prostu zeby podsunął Mungundusowi jakiś podstęp jeśli już miał powiedziec Voldemortowi prawdę o terminie akcji ale nie upieram się. Wiecie o tym Dawlishu? Bo ja nie poddaje się nic nie mogłam wymyślić spac srzez to nie mogłam :D

ocenił(a) film na 6
_edziulka_

No mi też się wydaje że to był raczej pomysł dumbledora który poprostu urzeczywistnił snape ale nie jestem pewien jak coś to mnie poprawdzie bo dawno książki nie czytałem. A co do Dawlisha to też nie mam pojęcia.

ocenił(a) film na 6
Kruchy_serious

To co z tym Dewlishem bo mam następe pytanie a teraz stoimy w miejscu:)

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

hehe to co mam dać odpowiedź ?:):):) ... ok a więc załatwiła go ... babcia Newila :) bo ponoć śmierciożercy jej nie docenili i wysłali tylko jego żeby ją złapał... no cóż miał pecha :)

ocenił(a) film na 6
Pietro_6

Teraz ja: Skoro zarówno Voldemort jak i Harry pochodzili z rodu Pevellerów to czy byli ze sobą spokrewnini??

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

O Jezu koligacje rodzinne zawsze mnie załamywały... Ale spróbujmy: matka Voldemorta pochodziła z rodu Gauntów, Marvolo miał pierścień chyba po jakimś wuju...
A ojciec Harrego pochodził w prostej linii od Peverellów bo przecież odziedziczył pelerynę.
Więc śmiem twierdzić że Jakimiś tam dziesiąta woda po kisielu byli krewnymi Voldemort pochodził od brata średniego tego od kamienia, a Harry od najmłodszego, tego od peleryny. Yyy nie wiem czy mi to uznasz

ocenił(a) film na 6
_edziulka_

Możemy się pokuśić o uznanie:).

Dobra teraz coś prostszego jakie według śmierciożerców zaklecie było popisowym numerem Harrego.

ocenił(a) film na 6
Kruchy_serious

Expalliarmus

Wyjaśnienie - gdy Harry uciekał z Hagridem (w eskorcie innych Harrych) widząc Stuna Shunpike'a nie kryzknął Drętwota, tylko Expaliramus.

Okazując mu miłosierdzie i używając Expeliarmus złożył jakby swój podpis. Dlatego Śmierciożercy rzucili się w pościg za nim!

Pytanie:
(łatwe) jaki gatunek ryby miała rzekomo łowić Luna

ocenił(a) film na 8
_Phoenix_

plumpki ... chyba tak się zwą :) tylko nie wiem czy to w ogóle są ryby :)

ocenił(a) film na 6
Pietro_6

Teraz ja:)

Kim są szmalcownicy??

ciekawe czy dacie radę:D??

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

Oj wcięłam Ci się :D szmalcownicy czyhali na ukrywających się mugolaków albo ludzi uznawanych za wrogów ministerstwa i kablowali na nich i zgarniali nagrodę za złapanie

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

Dobrze! Z kim Harry pomylił matkę Nimfadory Tonks? :D

_edziulka_

szmalcownicy wyłappywali też wagarowiczów, bo jak wiadomo za panowania Voldemorta wprowadzono obowiązek nauki.

Harry pomylił matkę Tonks. Andromendę z jej siostrą Bellatrix

co było swistoklikiem, kiedy Harry i Hagrid mieli przenieść się do nory

ocenił(a) film na 8
Szyszka_11

szczotka do włosów :D
Gdzie był umieszczony portret siostry Dumbledora?

ocenił(a) film na 6
Szyszka_11

Mała srebrna szczotka do włosów.

Dlaczego portret snape'a nie zawisł w gabinecie dyrektora Hogwartu.

ocenił(a) film na 6
Kruchy_serious

spóźniłem się, a prtret był umieszczony w sypialni Aberfortha w gospodzie pod świńskim łbem i otwierał przejście do pokoju życzeń.

Zaprasszam na odpowiedz na ostatnie pytanie.

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

A nie zawisł? Właśnie ja nie wiem jak to jest wydaje mi się że nie było to powiedziane w książce

ocenił(a) film na 6
Pietro_6

trafna uwaga o tych plumpkach, nawet o tym nie pomyślałem...

ocenił(a) film na 6
_Phoenix_

Znalazłem (jeżeli ktoś nie wie o co chodzi, to może to pominąć, ale zachęcam do czytania, bo to pochodzi z książki Rowling - Magiczne zwierzęta i jak je znaleźć czy jakoś tak)

o plumpkach - to JEDNAK RYBY

Plumpka
Okrągła, cętkowana ryba nieco przypominająca cytrynę, którą można rozpoznać po dwóch długich nogach zakończonych płetwiastymi stopami. Mieszka w głębokich jeziorach, gdzie ryje dno w poszukiwaniu pożywienia. Jej ulubionym pokarmem są wodne ślimaki. Nie jest zbyt groźna, ale może skubać ubrania i stopy pływaków. Trytony uważają ją za szkodnika, i chętnie się jej pozbywają. Zawiązują jej odnóża w supeł, wtedy plumka odpływa razem z prądem, i wraca dopiero jak się rozplącze (co zazwyczaj zajmuje jej kilka godzin).

a tu link to większej liczby ciekawych stworów

ocenił(a) film na 6
_Phoenix_

oto link
http://www.deptajem.pl/deptajem/readarticle.php?article_id=73

ocenił(a) film na 6
_Phoenix_

To co ludzie nikt nie wie dlaczego nie powiesili portretu snape'a dam wam 3 podpowiedzi.
Bo zabil dumbledore'a.
Bo wiszą tam tylko najbardziej zasłużeni dyrektorzy.
Bo Snap'e przed śmiercią uciekł z hogwartu.

ocenił(a) film na 8
Kruchy_serious

No dobra ale skąd to wiesz? Było to gdzieś napisane? Bo nie pamiętam

_edziulka_

no ja właśnie też nie pamiętam... wydaje mi się, że bezpośrednio w ksiązce tego nei było... może JKR powiedziała to w jakimś wywiadzie albo coś.. oświeć nas

ocenił(a) film na 8
Szyszka_11

i zgadzam się z poprzednikami, co z tego że zabił... pewnie Harry obronił jego "dobrego" imienia i nie okazał się takim złoczyńcą tylko bohaterem. A tak poza tym nie powinno być tu tego pytania, nigdzie to nie jest NAPISANE więc proponuje autorowi założyć nowy temat o domysłach czy coś w tym stylu bo chyba tam bardziej by się to nadawało. Kolejne pytanie poproszę :)

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

Dobra. Co stracił Ron gdy rozszczepił się przy teleportacji po kłótni z Harrym i Hermioną?

_edziulka_

paznokcie lewej ręki

co Harry, Ron i Hermiona dostali w spadku po Dumbledore'rze i czemu im to miało służyć?

Szyszka_11

Hermiona - "Baśnie barda Beedle'a", żeby przeczytać o Insygniach; Ron - zapalniczka do zgaszania i zapalania latarni, żeby nie wiem co; Harry - też nie wiem:(

Penelopa_3

Harry dostał znicz bo w środku był kamień wskrzeszenia i gdy wchodził do zakazanego lasu użył kamienia i pojawiły się zjawy Lupina, Syriusza, Lily i Jamsa
A teraz moje pytanie
Z jakiego powodu Harry, Ron i Hermiona uciekli z wesela Billa i Fleur?