Chciałbym zaproponować aby jedna osoba wymyśliła pytanie odnośnie VII części. Ale nie chodzi o tępe i proste pytania typu z kim ożenił się Harry, ale chodzi o jak najbardziej trudne wyszukane i skomplikowane pytania. Zapraszam do zabawy..... zobaczymy kto najdokładniej przestudiował książkę.:)
Kolejna? To się robi nudne. Jakbyście nie zauważyli to jest portal o FILMACH, a nie o grach. "Co wiesz o Harrym" - jest już podobna gra i wystarczy.
Spier...laj wampirka szmato!
Dobra gra!
Ekstra - super!
Macie! się! w! nią! BAWIĆ!
Zrozumiano?!!!!
Taaa... Nie martw się dziecinko, mama kupi Ci kredki i wszystko będzie już dobrze. W końcu domowe przedszkole wszystkie dzieci kocha.
ok, ja w to wchodzę :D tylko co by tu wymyślić... może to: kogo Snape opieprzył za to, że używa słowa "szlama"? Mam nadzieję że nie za trudne
Mi jedyne co przychodzi do głowy to Bella malfoy lub ten śmierciożerca który razem ze snape'm zaraz na początku książki zdawali raport SWK
kurde ja też na to zwróciłem uwagę ... ale nie pamiętam... chyba dracona :) ale głowy nie dam za tą odpowiedź :D
Podpowiedż: opieprzał osobę nieżyjącą. To nie był duch, a Snape był dyrektorem, to było w jego gabinecie, więc...
taaaa jego jego, właśnie sobie przypomniałem buhahaha, następne pytanie poproszę :D
Kto dal pomysl, zeby trasportowac 7 harrych z jego domu? Poprosze o pelna odp. ;) narazie nic mi innego sie nie przypomnialo :P
Snape to wymyślił żeby potterów było więcej niż jede i żeby użyli eliksiru wielosokowego :)
a teraz z grubej rury !!! :):):) od kogo Ron chciał wziąć przepis(na potrawę) żeby ją pokazać na oddziale zatruć w Św.Mungu ???
hehe super !!:D:D:D mam jeszcze jedno, to chyba już bedzie ostatnie bo pomysłu nie mam :) Kto spowodował że DAWLISH (sorry za ew.błąd w pisownii)nie doceniwszy przeciwnika wylądował w Św.Mungu ?
O masakra no nie wiem! Ale nie mów może ktoś odpowie. Albo ja sobie przypomnę. Spoko, nie mam książki przy sobie więc nie sprawdzę :P
ok narazie nie bede sie odzywał :D:D:D tym czasem ide na imprezke :) MIŁEGO WIECZORKA WSZYSTKIM !
Czekajcie jeszcze powróćmy do poprzedniego pytania czy to aby nie potret dumbledore'a dał pomysł 7 harrych??
Nie jestem pewna myślę że Dumbledore powiedział Snapowi po prostu zeby podsunął Mungundusowi jakiś podstęp jeśli już miał powiedziec Voldemortowi prawdę o terminie akcji ale nie upieram się. Wiecie o tym Dawlishu? Bo ja nie poddaje się nic nie mogłam wymyślić spac srzez to nie mogłam :D
No mi też się wydaje że to był raczej pomysł dumbledora który poprostu urzeczywistnił snape ale nie jestem pewien jak coś to mnie poprawdzie bo dawno książki nie czytałem. A co do Dawlisha to też nie mam pojęcia.
hehe to co mam dać odpowiedź ?:):):) ... ok a więc załatwiła go ... babcia Newila :) bo ponoć śmierciożercy jej nie docenili i wysłali tylko jego żeby ją złapał... no cóż miał pecha :)
Teraz ja: Skoro zarówno Voldemort jak i Harry pochodzili z rodu Pevellerów to czy byli ze sobą spokrewnini??
O Jezu koligacje rodzinne zawsze mnie załamywały... Ale spróbujmy: matka Voldemorta pochodziła z rodu Gauntów, Marvolo miał pierścień chyba po jakimś wuju...
A ojciec Harrego pochodził w prostej linii od Peverellów bo przecież odziedziczył pelerynę.
Więc śmiem twierdzić że Jakimiś tam dziesiąta woda po kisielu byli krewnymi Voldemort pochodził od brata średniego tego od kamienia, a Harry od najmłodszego, tego od peleryny. Yyy nie wiem czy mi to uznasz
Możemy się pokuśić o uznanie:).
Dobra teraz coś prostszego jakie według śmierciożerców zaklecie było popisowym numerem Harrego.
Expalliarmus
Wyjaśnienie - gdy Harry uciekał z Hagridem (w eskorcie innych Harrych) widząc Stuna Shunpike'a nie kryzknął Drętwota, tylko Expaliramus.
Okazując mu miłosierdzie i używając Expeliarmus złożył jakby swój podpis. Dlatego Śmierciożercy rzucili się w pościg za nim!
Pytanie:
(łatwe) jaki gatunek ryby miała rzekomo łowić Luna
Oj wcięłam Ci się :D szmalcownicy czyhali na ukrywających się mugolaków albo ludzi uznawanych za wrogów ministerstwa i kablowali na nich i zgarniali nagrodę za złapanie
szmalcownicy wyłappywali też wagarowiczów, bo jak wiadomo za panowania Voldemorta wprowadzono obowiązek nauki.
Harry pomylił matkę Tonks. Andromendę z jej siostrą Bellatrix
co było swistoklikiem, kiedy Harry i Hagrid mieli przenieść się do nory
Mała srebrna szczotka do włosów.
Dlaczego portret snape'a nie zawisł w gabinecie dyrektora Hogwartu.
spóźniłem się, a prtret był umieszczony w sypialni Aberfortha w gospodzie pod świńskim łbem i otwierał przejście do pokoju życzeń.
Zaprasszam na odpowiedz na ostatnie pytanie.
A nie zawisł? Właśnie ja nie wiem jak to jest wydaje mi się że nie było to powiedziane w książce
Znalazłem (jeżeli ktoś nie wie o co chodzi, to może to pominąć, ale zachęcam do czytania, bo to pochodzi z książki Rowling - Magiczne zwierzęta i jak je znaleźć czy jakoś tak)
o plumpkach - to JEDNAK RYBY
Plumpka
Okrągła, cętkowana ryba nieco przypominająca cytrynę, którą można rozpoznać po dwóch długich nogach zakończonych płetwiastymi stopami. Mieszka w głębokich jeziorach, gdzie ryje dno w poszukiwaniu pożywienia. Jej ulubionym pokarmem są wodne ślimaki. Nie jest zbyt groźna, ale może skubać ubrania i stopy pływaków. Trytony uważają ją za szkodnika, i chętnie się jej pozbywają. Zawiązują jej odnóża w supeł, wtedy plumka odpływa razem z prądem, i wraca dopiero jak się rozplącze (co zazwyczaj zajmuje jej kilka godzin).
a tu link to większej liczby ciekawych stworów
To co ludzie nikt nie wie dlaczego nie powiesili portretu snape'a dam wam 3 podpowiedzi.
Bo zabil dumbledore'a.
Bo wiszą tam tylko najbardziej zasłużeni dyrektorzy.
Bo Snap'e przed śmiercią uciekł z hogwartu.
no ja właśnie też nie pamiętam... wydaje mi się, że bezpośrednio w ksiązce tego nei było... może JKR powiedziała to w jakimś wywiadzie albo coś.. oświeć nas
i zgadzam się z poprzednikami, co z tego że zabił... pewnie Harry obronił jego "dobrego" imienia i nie okazał się takim złoczyńcą tylko bohaterem. A tak poza tym nie powinno być tu tego pytania, nigdzie to nie jest NAPISANE więc proponuje autorowi założyć nowy temat o domysłach czy coś w tym stylu bo chyba tam bardziej by się to nadawało. Kolejne pytanie poproszę :)
Dobra. Co stracił Ron gdy rozszczepił się przy teleportacji po kłótni z Harrym i Hermioną?
paznokcie lewej ręki
co Harry, Ron i Hermiona dostali w spadku po Dumbledore'rze i czemu im to miało służyć?
Hermiona - "Baśnie barda Beedle'a", żeby przeczytać o Insygniach; Ron - zapalniczka do zgaszania i zapalania latarni, żeby nie wiem co; Harry - też nie wiem:(