PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324943
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Chciałbym zaproponować aby jedna osoba wymyśliła pytanie odnośnie VII części. Ale nie chodzi o tępe i proste pytania typu z kim ożenił się Harry, ale chodzi o jak najbardziej trudne wyszukane i skomplikowane pytania. Zapraszam do zabawy..... zobaczymy kto najdokładniej przestudiował książkę.:)

ocenił(a) film na 6
rozilla

sorry hagger .

paw_16_1992

Ale w Insygniach Neville ich wzywał przecież!

ocenił(a) film na 8
Penelopa_3

jakiego patronusa miał aberthof?
(monety były głownie używane w zakonie feniksa)

paw_16_1992

Koza. -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

ocenił(a) film na 8
Penelopa_3

jaki napis widniał na zniczu kiedy harry próbował go otworzyć??????

ocenił(a) film na 8
paw_16_1992

otwieram się na sam koniec (na samym końcu) jakoś tak :)

ocenił(a) film na 8
Pietro_6

jak się nazywali twórcy bajek m.in o trzech braciach???

paw_16_1992

Był tylko jeden twórca - Bard Beedle (czy jakoś tak).

Penelopa_3

co pozwalał Harremu rozmawiac z wężami i wnikac w świadomośc Voldemorta??

aguska1534

to że dzielił dusze z duszą voldemorta. dumbledor tłumaczy to jak harry umarł bo został zamordowany przez toma riddla.
i moje pytanie gdzie Albus rozmawiał z harrym po tym jak ten został zabity ??

DonVito_5

hmm.. tak jakby w głowie Harry'ego, który uważa że to dworzec King Cross.

Kruchy_serious

hmm... to pytanie jest dla spostrzegawczych czytelników Harry'ego.

Czy Harry i Voldemort w jakikolwiek sposób mogą być spokrewnieni??

wywnioskujcie z faktów =)

ocenił(a) film na 8
Futrzakk

To pytanie było na pierwszej stronie...

ocenił(a) film na 8
_edziulka_

jak zginął Zgredek i gdzie???? jaki napis widniał na jego grobie???

ocenił(a) film na 8
paw_16_1992

Zgredek zginął... Bellatriks rzuciła w niego nożem w domu Malfoyów. Ale dokładnie oddał ducha już na terenie Muszelki. Harry wykopał mu grób w ogrodzie i napisał "Zgredek - wolny skrzat domowy"
Ja jakoś nie mam pomysłów na pytania, no...

ocenił(a) film na 8
_edziulka_

jak sie nazywał drugi wytwórca różdzek (oprócz Ollivandera) od którego Voldemort próbował wyciągnąć wiadomości na temat Czarnej Różdzki??

ocenił(a) film na 10
paw_16_1992

Gregorowicz

od kogo był pożyczony namiot, w którym spali Harry, Ron i Hermiona podczas wyprawy?

ocenił(a) film na 8
kaskaizyd

od pana Weasleya (pod takim samym spali podczas mistrzostw świata w quidditchu)

ocenił(a) film na 8
paw_16_1992

jak się nazywała córka Roweny Ravenclaw????

ocenił(a) film na 10
paw_16_1992

Helena.

ale od kogo dostał/pożyczył go pan Wesley?

kaskaizyd

Od Perkinsa, kolegi z biura. Ja mam pytanie na interpretacje. Co miał na myśli Dumbeldore kiedy mówił do Snape ze jego zdaniem ceremonia przydziału powinna się odbywać troche później ??

ocenił(a) film na 7
DonVito_5

ponieważ Snape w przeciagu calego swojego życia zmienił się, wykazał się nieprawdopodbną odwagą a jak wiemy ta cecha charakteru jest charakterystyczna dla Domu Gryffindora. W ciagu całego swojeog zycia kształtujemy swoj charatker dlatego tez ceremonia powinna odbywać się pozniej, nie e wieku 11 lat kiedy czarodzieje sa tylko dziecmi i z ich w życiu wiele jezcze może się zmienić, przez co rownież czesto nastepuje ostateczne ukształtowanie ich charaktru ;]

Moje pytanie:
W Epilogu:
"Ogromna liczba twarzy, zarówno w pociągu, jak i przed, wydawała się zwracać ku Harry'emu.
"Dlaczego oni wszyscy się gapią?" dopytywał się Albus, kiedy on i Róża również wyciągnęli szyję by popatrzeć na innych wokoło.
"Nie martw się tym," powiedział Ron. "To przeze mnie, jestem niezmiernie sławny."

Z tego wnioskujemy ze Harry nie opowiedział dzieciom o swoich przygodach a zapewne w świecie czarodziejow jest najbardziej rozpoznawalna i znana postacia. Dlaczego Harry nie ujawnił przed dziecmi prawdy i wolal zeby sami dowiedzieli sie tego od innych co niewatpliwie kidyś miałoby miejsce ;>

ocenił(a) film na 7
Ajlon_2

Jest to pytanie rowniez na intrprtacje dlatego nie ma ani zlej ani dobrej odpowiedzi :)

Ajlon_2

Może żeby nie myślały, że się tatuś przechwala...

Penelopa_3

chciał je ochronić przed kompleksem narcyza, Wolał żeby same sie dowiedziały prawdy o swoim ojcu, tak jak harry dowiedział się prawdy od Dumbledora.

DonVito_5

No. Żeby nie były wstrętnymi malfoykami.

ocenił(a) film na 10
Penelopa_3

a ja myślę, że nie chciał im opowiadać całej historii tego, co wydarzyło się od jego pierwszego pobytu w Hogwarcie (co musiałby uczynić chcąc wyjaśnić swoją sławę), aby nie miały na sobie moralnej odpowiedzialności za czyny swojego ojca i nie próbowały na siłę powtarzać jego bohaterskich starć z siłami ciemności. może nie dosłownie, ale głównie chodzi o to, aby były sobą, a nie nim.

ocenił(a) film na 7
kaskaizyd

Przyznam ze myslalam podobnie jak kaskaizyd...
No ale niech ktos teraz zadaje pytanie :)

ocenił(a) film na 10
Ajlon_2

no to ja.

kogo wskrzesił jeden z braci z "Opowieści o trzech braciach" i dlaczego mimo to nie był zadowolony z wyboru daru od śmierci.

ocenił(a) film na 8
kaskaizyd

jeden z braci wskrzesił swoją ukochaną którą miał poslubić lecz niestety umarła, jednak kiedy ja wskrzesił nie mogł jej nawet dotknąć (sama kobieta strasznie cierpiała) tak więc jeden z braci zabił siee aby żyć z nia wiecznie w innym życiu

ocenił(a) film na 10
paw_16_1992

a pytanie? :)

[... za krótki... za krótki...]

goska_p_m

Wymień postacie uśmiercone (w Insygniacg)

ocenił(a) film na 7
Penelopa_3

Nie wiem czy powiem wszystkich bo troszki tego było, ale: Charity Burbage, Szalonooki Moody, Fred Weasley, Bathilda, Zgredek, Voldemort i Severus (tyle piamiętam, nie wiem czy to wszyscy więc nie zadaję pytania)

ocenił(a) film na 7
Mala_Lady_Punk

Colin Creevey, Tonks, Reamus Lupin... No i skoro zostal wymieniony Zgredek to nich bedzie tez Hedwiga =]

Wymień członków rodziny Dumbledora.

Ajlon_2

Rodzinka: Persiwal (ojciec); Kendra (matka); Aberforth (brat);
Ariana (siostra).

Umarli jeszcze:
- Rufus Scrimgeour
- Bellatriks Lestrange
- Ted Tonks
- Peter Pettigrew
- Vincent Crabbe
- Nagini
- Antonin Dołohow
Jeśli coś z tego wymieniliście już to sorry...

ocenił(a) film na 10
Penelopa_3

zmarł jeszcze jeden śmierciożerca, nie pamiętam dokładnie jak się nazywał Maccośtam.

to ja zadaję pytanie.
dlaczego Harry przeżył kolejny raz zaklęcie Avada Kedavra ?

kaskaizyd

ponieważ miał w sobie czastke duszy Voldemorta i Czrny Pan sam sobie ją zniszczył;)

aguska1534

i wtedy Harremu została czysta nienaruszona tylko jego dusza;)

użytkownik usunięty
aguska1534

Widzę, że nie ma pytania, więc je zadam:
Ile tabliczek było na bramie Lovegoodów i co było na nich napisane?

byly 3 tabliczki
1. Żongler.wydawca.ks.lovegood
2. zerwij sobie jemiołę
3.uwaga na sterowalne śliwki ;)
w kogo zamienila sie Hermiona kiedy mieli sie wkrasc do banku Gringotta...?

ocenił(a) film na 10
EmmaWatsonAdriana

Zamieniła się w Bellatrix Lestrange.

Jak nazywał się śmierciożerca, który teleportował się wraz z Harrym, Hermioną i Ronem na Grimmauld Place, kiedy uciekali z Ministerstwa Magii?

użytkownik usunięty
goska_p_m

To był Yaxley?Albo Greyback?

Nie jestem pewien, więc nie mam pytania

Greyback nie był Śmierciożercą (bo jak się nie ma Mrocznego Znaku {a on nie miał} to się nie jest prawdziwym Śmierciożercą {chyba}).
Kogo (znanego nam) ugryzł Greyback?
Jakie było (wg niego) jego życiowe powołanie?

Penelopa_3

Greyback ugryzl Lupina tak????No i jego zyciowym powolaniem bylo to ze byl wilkolakiem i zabijanie ale dopiero jak ugryzl kogos to wtedy ten ktos staje sie rowniez wilkolakiem

EmmaWatsonAdriana

życiowym powołaniem Greyback'a było ukąszenie jak największej liczby dzieci i zabranie ich od rodziców żeby od poczatku nienawidziły lasy ludzkiej

użytkownik usunięty
Szyszka_11

Kto zginal w Komnacie Tajemnic?

EmmaWatsonAdriana

No i też Billa ugryzł.
W Komnacie zginął Bazyliszek.

ocenił(a) film na 10
Penelopa_3

jeśli chodzi o całą książkę to jeszcze Quirrel, w pewnym sensie jeden horkruks-dziennik i jęcząca Marta-we wspomnieniu Riddle'a.

ocenił(a) film na 7
kaskaizyd

Marta i Quirrel zgineli w Komnacie? ;o

<za krotki><za krotki>

Ajlon_2

No tak......chociaz nie Marta zginęła w łazience przed wejsciem do komnaty a Quirrel zginął w komnacie wtedy co walczyl z Harrym przy tym lustrze.....no to bylo w komnacie bazylizek tez...ale marta nie