Chciałbym zaproponować aby jedna osoba wymyśliła pytanie odnośnie VII części. Ale nie chodzi o tępe i proste pytania typu z kim ożenił się Harry, ale chodzi o jak najbardziej trudne wyszukane i skomplikowane pytania. Zapraszam do zabawy..... zobaczymy kto najdokładniej przestudiował książkę.:)
jakiego patronusa miał aberthof?
(monety były głownie używane w zakonie feniksa)
to że dzielił dusze z duszą voldemorta. dumbledor tłumaczy to jak harry umarł bo został zamordowany przez toma riddla.
i moje pytanie gdzie Albus rozmawiał z harrym po tym jak ten został zabity ??
hmm... to pytanie jest dla spostrzegawczych czytelników Harry'ego.
Czy Harry i Voldemort w jakikolwiek sposób mogą być spokrewnieni??
wywnioskujcie z faktów =)
Zgredek zginął... Bellatriks rzuciła w niego nożem w domu Malfoyów. Ale dokładnie oddał ducha już na terenie Muszelki. Harry wykopał mu grób w ogrodzie i napisał "Zgredek - wolny skrzat domowy"
Ja jakoś nie mam pomysłów na pytania, no...
jak sie nazywał drugi wytwórca różdzek (oprócz Ollivandera) od którego Voldemort próbował wyciągnąć wiadomości na temat Czarnej Różdzki??
Gregorowicz
od kogo był pożyczony namiot, w którym spali Harry, Ron i Hermiona podczas wyprawy?
Od Perkinsa, kolegi z biura. Ja mam pytanie na interpretacje. Co miał na myśli Dumbeldore kiedy mówił do Snape ze jego zdaniem ceremonia przydziału powinna się odbywać troche później ??
ponieważ Snape w przeciagu calego swojego życia zmienił się, wykazał się nieprawdopodbną odwagą a jak wiemy ta cecha charakteru jest charakterystyczna dla Domu Gryffindora. W ciagu całego swojeog zycia kształtujemy swoj charatker dlatego tez ceremonia powinna odbywać się pozniej, nie e wieku 11 lat kiedy czarodzieje sa tylko dziecmi i z ich w życiu wiele jezcze może się zmienić, przez co rownież czesto nastepuje ostateczne ukształtowanie ich charaktru ;]
Moje pytanie:
W Epilogu:
"Ogromna liczba twarzy, zarówno w pociągu, jak i przed, wydawała się zwracać ku Harry'emu.
"Dlaczego oni wszyscy się gapią?" dopytywał się Albus, kiedy on i Róża również wyciągnęli szyję by popatrzeć na innych wokoło.
"Nie martw się tym," powiedział Ron. "To przeze mnie, jestem niezmiernie sławny."
Z tego wnioskujemy ze Harry nie opowiedział dzieciom o swoich przygodach a zapewne w świecie czarodziejow jest najbardziej rozpoznawalna i znana postacia. Dlaczego Harry nie ujawnił przed dziecmi prawdy i wolal zeby sami dowiedzieli sie tego od innych co niewatpliwie kidyś miałoby miejsce ;>
Jest to pytanie rowniez na intrprtacje dlatego nie ma ani zlej ani dobrej odpowiedzi :)
chciał je ochronić przed kompleksem narcyza, Wolał żeby same sie dowiedziały prawdy o swoim ojcu, tak jak harry dowiedział się prawdy od Dumbledora.
a ja myślę, że nie chciał im opowiadać całej historii tego, co wydarzyło się od jego pierwszego pobytu w Hogwarcie (co musiałby uczynić chcąc wyjaśnić swoją sławę), aby nie miały na sobie moralnej odpowiedzialności za czyny swojego ojca i nie próbowały na siłę powtarzać jego bohaterskich starć z siłami ciemności. może nie dosłownie, ale głównie chodzi o to, aby były sobą, a nie nim.
Przyznam ze myslalam podobnie jak kaskaizyd...
No ale niech ktos teraz zadaje pytanie :)
no to ja.
kogo wskrzesił jeden z braci z "Opowieści o trzech braciach" i dlaczego mimo to nie był zadowolony z wyboru daru od śmierci.
jeden z braci wskrzesił swoją ukochaną którą miał poslubić lecz niestety umarła, jednak kiedy ja wskrzesił nie mogł jej nawet dotknąć (sama kobieta strasznie cierpiała) tak więc jeden z braci zabił siee aby żyć z nia wiecznie w innym życiu
Nie wiem czy powiem wszystkich bo troszki tego było, ale: Charity Burbage, Szalonooki Moody, Fred Weasley, Bathilda, Zgredek, Voldemort i Severus (tyle piamiętam, nie wiem czy to wszyscy więc nie zadaję pytania)
Colin Creevey, Tonks, Reamus Lupin... No i skoro zostal wymieniony Zgredek to nich bedzie tez Hedwiga =]
Wymień członków rodziny Dumbledora.
Rodzinka: Persiwal (ojciec); Kendra (matka); Aberforth (brat);
Ariana (siostra).
Umarli jeszcze:
- Rufus Scrimgeour
- Bellatriks Lestrange
- Ted Tonks
- Peter Pettigrew
- Vincent Crabbe
- Nagini
- Antonin Dołohow
Jeśli coś z tego wymieniliście już to sorry...
zmarł jeszcze jeden śmierciożerca, nie pamiętam dokładnie jak się nazywał Maccośtam.
to ja zadaję pytanie.
dlaczego Harry przeżył kolejny raz zaklęcie Avada Kedavra ?
Widzę, że nie ma pytania, więc je zadam:
Ile tabliczek było na bramie Lovegoodów i co było na nich napisane?
byly 3 tabliczki
1. Żongler.wydawca.ks.lovegood
2. zerwij sobie jemiołę
3.uwaga na sterowalne śliwki ;)
w kogo zamienila sie Hermiona kiedy mieli sie wkrasc do banku Gringotta...?
Zamieniła się w Bellatrix Lestrange.
Jak nazywał się śmierciożerca, który teleportował się wraz z Harrym, Hermioną i Ronem na Grimmauld Place, kiedy uciekali z Ministerstwa Magii?
Greyback nie był Śmierciożercą (bo jak się nie ma Mrocznego Znaku {a on nie miał} to się nie jest prawdziwym Śmierciożercą {chyba}).
Kogo (znanego nam) ugryzł Greyback?
Jakie było (wg niego) jego życiowe powołanie?
Greyback ugryzl Lupina tak????No i jego zyciowym powolaniem bylo to ze byl wilkolakiem i zabijanie ale dopiero jak ugryzl kogos to wtedy ten ktos staje sie rowniez wilkolakiem
życiowym powołaniem Greyback'a było ukąszenie jak największej liczby dzieci i zabranie ich od rodziców żeby od poczatku nienawidziły lasy ludzkiej
jeśli chodzi o całą książkę to jeszcze Quirrel, w pewnym sensie jeden horkruks-dziennik i jęcząca Marta-we wspomnieniu Riddle'a.