PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324943
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Chciałbym zaproponować aby jedna osoba wymyśliła pytanie odnośnie VII części. Ale nie chodzi o tępe i proste pytania typu z kim ożenił się Harry, ale chodzi o jak najbardziej trudne wyszukane i skomplikowane pytania. Zapraszam do zabawy..... zobaczymy kto najdokładniej przestudiował książkę.:)

ocenił(a) film na 10
EmmaWatsonAdriana

ej dobra, ale to jest temat "Odnośnie Insygniów Śmierci"

ja jedno z wielu dręczących mnie pytań.
Skoro młody Lupin urodził się w 7 części hp, a w ostatnim rozdziale pt. "DZIEWIĘTNAŚCIE lat później" jest wzmianka o tym, że on jedzie do szkoły, co znaczyło by że ma co najmniej 19 lat i co najmniej 2 lata nie zdał ?

ocenił(a) film na 7
kaskaizyd

"... a on mi powiedział ze ja odprowadza! I żebym spływał!"
To powiedział młody James. Tak wiec albo Lupin naprawde tylko odporwadzał przyjaciół i Victorie na dworzec, albo niedopatrzenie ze strony Rowling ;]

Off top. Marta jak sama dobrze zauwazylas zginela w łazience, a Quirrel... Skad ten pomysl ze zginal w Komnacie Tajemnic? przeczytalam I tom co najmniej kilkanasice razy i nie znalazlam chociazby aluzji ze to co sie działo na koncu ksiazki mialo miejsce w Komnacie. To były podziemia, jak powiedzial Dumbledore i nie zostało sprecyzowane gdzie dokladnie ;]

Pytanie: Dlaczeog Narcyza Malfoy sklamala przed Voldemortem ze Harry jest martwy?

ocenił(a) film na 10
Ajlon_2

Ponieważ Harry powiedział jej, że Draco jest żywy i jest w zamku.

to teraz kolejna moja rozkmina.
Kto "dziewiętnaście lat później" był dyrektorem Hogwartu?

kaskaizyd

Minerwa McGonagall. (za krótki.za krótki)

ocenił(a) film na 10
Penelopa_3

Pytanie?
Skoro nikt nie zadał, to ja się zapytam.
Kiedy Harry zobaczył odbicie oka Aberforth'a Dumbledora w lusterku? Pamiętam 2 takie sytuacje na pewno.

A Ajlon ma rację. Quirell zginął w podziemiach, nie w Komnacie Tajemnic. Jak niby Harry miałby się tam dostać wtedy? I przecież przed jego wejściem do Komnaty ludzie (w tym Dumbledore) szukali jej przez wiele lat. A było powiedziane, że to Dumbledore wyniósł go po walce z Voldemortem w I klasie (więc nie szukałby Komnaty rok później).

goska_p_m

po raz pierwszy, kiedy czyścił kufer, a po raz drugi kiedy prosił o pomoc w dworze Malfoy'ów.

Pytanie:
jak nazywała Lily Evans Snape'a?

użytkownik usunięty
yoko_6

Sev

Pytanie: Kto i w jaki sposób zabił ostatniego horkruksa, którym była Nagini?

Neville - Mieczem Gryffindora. (za krótki bla bla bla)

ocenił(a) film na 10
Penelopa_3

Znowu nikt nie dał pytania.
W takim razie dodam ja.

-Jaki śmierciożerca towarzyszył Harry'eum, Ronowi, Hermionie i Gryfkowi, kiedy włamywali się do Banku Gringotta?

ocenił(a) film na 7
goska_p_m

Odpowiedź brzmi Travers :P
Jak na imię miał syn Lunatyka ?

K69

Ted. ( to pytanie juz wiele razy było)

hymm to chyba teraz ja moge:D moze tak z innej beczki: Kogo mogła dotyczyc (oprócz Harrego) przepowiednia Trelawney o tym "który ma moc pokonania Czarngo Pana..."?

ukarz182

Dubledora mogla by dotyczyc
snape tak srednio
Ale najbardziej Harrego

No to chyba moge teraz zadac pytanie
Jaki eliksir dawał szczescie na dobe <zalezy ile sie wypijel> kazdemu ktory go wypije
przypomne ze byl to eliksir zabroniony podczas meczow testow i roznych konkurencji

mod171296

heh sory ale tu nie chodziło ani o Snape'a ani o Dumbledora.
Odpowiedzią jest Neville Longbottom!!! On urodził sie dziń przed Harrym czyli jak w przepowiedni na koniec 7 miesiąca, jego rodzice sprzeciwiali sie Voldemortowi itd. No ale Voldemort wybrał Harrego jako tego który ma moc pokonania go.
Jakby wybrał Nevilla to cykl ksiązek o nastoletnim czarodziju były by własnie o Nevillu:D

ukarz182

Tu jest cytat z wiki: "Przepowiednia z Departamentu Tajemnic mogła odnosić się też do Neville'a, ale dotyczy Harry'ego, gdyż Lord Voldemort "naznaczył go na równego sobie" (blizna) zgodnie z tą przepowiednią."

ocenił(a) film na 6
ukarz182

odp. eliksir dający szczęście to felixis(jakoś tak się pisze)
Wymień wszystkie horkruksy i powiedz jak je zniszczono

Nina_Undomiel

To też już było.

1. Dziennik Toma Riddle'a – Harry kłem Bazyliszka (w Komnacie Tajemnic)
2. Pierścień Marvolo Gaunta – Dumbledore mieczem Gryffindora
3. Medalion Slytherina – Ron Mieczem Gryffindora
4. Czarka Hufflepuff - Hermiona kłem Bazyliszka
5. Nagini (wąż V. jak by kto nie wiedział) - Neville Longbottom Mieczem Gryffindora
6. Diadem Ravenclaw - Vincent Crabbe (przypadkowo) w Pokoju Życzeń (czy jakoś tak)
7. Harry Potter - Voldemort waląc w niego Avadą

Penelopa_3

Sorki, zapomniałam, już daje pytanie: Kto miał medalion Slytherina, gdy Harry-itd. chcieli go zniszczyć?

Penelopa_3

stara różowa landryna Umbridge:D
w jaki sposób HRH uciekli z banku Gringotta podczas akcji kradziezy jednego z horkruksów?

ukarz182

uciekli na smoku, który pilnował krypt w Gringocie;)

jak Harry pozegnał Zgredka?

ocenił(a) film na 6
aguska1534

Ale chodzi o pożegnanie że umarł??
To wykopał mu grób i napisał ,,Tu spoczywa Zgredek wolny skrzat"
pytanie:Jak miał na imię jeden ze strażników pilnujących wejścia do Gringota??

Nina_Undomiel

tak chodzi mi o to kiedy umarł;)

miał na imię Mariusz;]

kto( wymień przynajmniej 3 ) nadawał w Potterwarcie?

aguska1534

1. Kingsley Shacklebolt
2. Fred Weasley (a może to był George?)
3. Lee Jordan

ocenił(a) film na 6
Penelopa_3

Do aguska1534 przetłumaczyłaś jego imię na polski czy co;)
pytanie:Czemu Voldemort nie ogłosił się ministrem(proszę o pełną odpowiedż!!)

ocenił(a) film na 7
Nina_Undomiel

Do ukarz182 No.. ale nie chce mi się tego wszystkiego czytać =//

Nina_Undomiel

Bo był strasznie leniwy? Chociaż nie. To na pewno przez Umbridge - ten róż nie pasował mu do szaty...

ocenił(a) film na 6
Penelopa_3

Nie dlatego że był leniwy tylko po co miał być ministrem skoro ministarsto objeli i tak śmierciozercy
pytanie:Po co braciom potrzebne były Insygnie(kaień wskrzeszenia,różdżka,peleryna)??

Nina_Undomiel

Żeby uciec śmierci. (za krótki blablabla)

Penelopa_3

Do NINY BAGGINS: nie, no co Ty...;) przecież tak jest w książce;]
"-Chwileczkę proszę pani- powiedział jeden ze strażników, podnoszac próbnik.
-Przeciez przed chwilą to zrobiłes! - zawołała Hermiona władczym, opryskliwym głosem Bellatriks.
Travers obejrzal sie, unoszac brwi. Straznik zmieszal sie. Spojrzal na swoj cienki, zloty probnik, a potem na swojego towarzysza, ktory powiedzial troche nieprzytomnym tonem:
-No tak, MARIUSZU, dopiero co ich sprawdzałes. "

aguska1534

Widać jakieś Polskie (Słowiańskie) korzenie. Chociaż to był goblin, więc może lepiej się nie przyznawać...

ocenił(a) film na 6
Penelopa_3

Acha to z góry przepraszam aguska
<zakrótki>

Nina_Undomiel

nie, nie ma sprawy;]

nie ma pytania...;]

więc.....jaka był historia diademu Roweny Ravenclaw?

ocenił(a) film na 6
aguska1534

No to tak Rowena miała diadem,ale córka jej wzięła i gdzieś tam w lesie ukryła(nie pamiętam gdzie) no...i potem chyba voldzio go znalazł:)
koniec:)
nie wiem jakie pytanie bo nie wiem czy dobra odpowiedż

Nina_Undomiel

tak, dobrze powiedziałas;) to było w puszczy w Albani;)

a co się stało z córką Rawenclaw?

aguska1534

No, więc jak już ukryła diadem w lesie w Albanii, to jej matka zachorowała na jakąś śmiertelną chorobę i (mimo zdrady) chciała ostatni raz zobaczyć córkę - wysłała gościa, znanego później jako Krwawy Baron (jako duch), który był w Helenie zakochany, więc Ravenclaw wiedziała, że nie wróci nie odnalazłwszy H. Gdy K.B. znalazł H. a ona nie chciała wrócić do domu z wściekłości pchnął ją nożem. Dręczyły go straszliwe wyrzuty sumienia i siebie też zabił tym nożem.
Po śmierci, Helena Ravenclaw stała się duchem i zamieszkała w Hogwarcie, gdzie nie ujawniła swojej prawdziwej tożsamości i była nazywana Szarą Damą.

Sorki, że troche nie po polsku.

Penelopa_3

nie, jest ok;]

w kogo zamieniła się Hermiona podczas "wizyty" w Hogwarcie?

ocenił(a) film na 8
aguska1534

Oj nie wiem. Z tego co zrozumiałam jak przybyli do Hogwartu to nie byli w nikogo przemienieni

_edziulka_

oj sorki, pomyłka;]

chodziło ma o Gringotta, a napisałam Hogwart;(

aguska1534

no hermiona zamienila sie w Bellatriks.........wiecie co a tak poza tematem to jestem ciekawa czy to bedzie pokazane w filmie.......>?
I nie mam narazie pytania

ocenił(a) film na 6
kaskaizyd

człowieku czy ty myslisz wogole do szkoły sie idzie jak sie urodzi czy jak sie ma 11 lat

ocenił(a) film na 6
kaskaizyd

pomyłka to nie do ciebie sorry

ocenił(a) film na 10
Kruchy_serious

Kto był najlepszy w zgadywaniu haseł do "Potterwarty"?

goska_p_m

Ron??

czyj obraz zabrała Hermiona do swojej torebki?

aguska1534

Fineas Nigellus??(nie pamietam jak sie to pisalo)

EmmaWatsonAdriana

najlepszy był Bill, nie Ron !
moje pytanie: jakie zakęcie rzuciła Hermiona na Fineasa Nigellusa, kiedy pojawił się w swoich ramach?

miss_kaprys

to było "obscuro" spowodowało ono, że na oczach Nigellusa pojawiła się czarna opaska

użytkownik usunięty
Kruchy_serious

Jakie były ostatnie słowa Dumbledore'a do członków Zakonu Feniksa?

Pewnie jakieś bardzo mądre... (za krótki bla bla bla)

Penelopa_3

NIEWIEM CZy to o to chodzi,ale to chyba bylo cos w rodzaju "Harry jest nasza jedyna nadzieja"???

ocenił(a) film na 10

"Harry jest naszą największą nadzieją. Zaufajcie mu."

oddaję pytanie

ocenił(a) film na 7
kaskaizyd

Czym tak na prawde był róg chrapaka krętorogiego?