Chciałbym zaproponować aby jedna osoba wymyśliła pytanie odnośnie VII części. Ale nie chodzi o tępe i proste pytania typu z kim ożenił się Harry, ale chodzi o jak najbardziej trudne wyszukane i skomplikowane pytania. Zapraszam do zabawy..... zobaczymy kto najdokładniej przestudiował książkę.:)
ej dobra, ale to jest temat "Odnośnie Insygniów Śmierci"
ja jedno z wielu dręczących mnie pytań.
Skoro młody Lupin urodził się w 7 części hp, a w ostatnim rozdziale pt. "DZIEWIĘTNAŚCIE lat później" jest wzmianka o tym, że on jedzie do szkoły, co znaczyło by że ma co najmniej 19 lat i co najmniej 2 lata nie zdał ?
"... a on mi powiedział ze ja odprowadza! I żebym spływał!"
To powiedział młody James. Tak wiec albo Lupin naprawde tylko odporwadzał przyjaciół i Victorie na dworzec, albo niedopatrzenie ze strony Rowling ;]
Off top. Marta jak sama dobrze zauwazylas zginela w łazience, a Quirrel... Skad ten pomysl ze zginal w Komnacie Tajemnic? przeczytalam I tom co najmniej kilkanasice razy i nie znalazlam chociazby aluzji ze to co sie działo na koncu ksiazki mialo miejsce w Komnacie. To były podziemia, jak powiedzial Dumbledore i nie zostało sprecyzowane gdzie dokladnie ;]
Pytanie: Dlaczeog Narcyza Malfoy sklamala przed Voldemortem ze Harry jest martwy?
Ponieważ Harry powiedział jej, że Draco jest żywy i jest w zamku.
to teraz kolejna moja rozkmina.
Kto "dziewiętnaście lat później" był dyrektorem Hogwartu?
Pytanie?
Skoro nikt nie zadał, to ja się zapytam.
Kiedy Harry zobaczył odbicie oka Aberforth'a Dumbledora w lusterku? Pamiętam 2 takie sytuacje na pewno.
A Ajlon ma rację. Quirell zginął w podziemiach, nie w Komnacie Tajemnic. Jak niby Harry miałby się tam dostać wtedy? I przecież przed jego wejściem do Komnaty ludzie (w tym Dumbledore) szukali jej przez wiele lat. A było powiedziane, że to Dumbledore wyniósł go po walce z Voldemortem w I klasie (więc nie szukałby Komnaty rok później).
po raz pierwszy, kiedy czyścił kufer, a po raz drugi kiedy prosił o pomoc w dworze Malfoy'ów.
Pytanie:
jak nazywała Lily Evans Snape'a?
Sev
Pytanie: Kto i w jaki sposób zabił ostatniego horkruksa, którym była Nagini?
Znowu nikt nie dał pytania.
W takim razie dodam ja.
-Jaki śmierciożerca towarzyszył Harry'eum, Ronowi, Hermionie i Gryfkowi, kiedy włamywali się do Banku Gringotta?
Ted. ( to pytanie juz wiele razy było)
hymm to chyba teraz ja moge:D moze tak z innej beczki: Kogo mogła dotyczyc (oprócz Harrego) przepowiednia Trelawney o tym "który ma moc pokonania Czarngo Pana..."?
Dubledora mogla by dotyczyc
snape tak srednio
Ale najbardziej Harrego
No to chyba moge teraz zadac pytanie
Jaki eliksir dawał szczescie na dobe <zalezy ile sie wypijel> kazdemu ktory go wypije
przypomne ze byl to eliksir zabroniony podczas meczow testow i roznych konkurencji
heh sory ale tu nie chodziło ani o Snape'a ani o Dumbledora.
Odpowiedzią jest Neville Longbottom!!! On urodził sie dziń przed Harrym czyli jak w przepowiedni na koniec 7 miesiąca, jego rodzice sprzeciwiali sie Voldemortowi itd. No ale Voldemort wybrał Harrego jako tego który ma moc pokonania go.
Jakby wybrał Nevilla to cykl ksiązek o nastoletnim czarodziju były by własnie o Nevillu:D
Tu jest cytat z wiki: "Przepowiednia z Departamentu Tajemnic mogła odnosić się też do Neville'a, ale dotyczy Harry'ego, gdyż Lord Voldemort "naznaczył go na równego sobie" (blizna) zgodnie z tą przepowiednią."
odp. eliksir dający szczęście to felixis(jakoś tak się pisze)
Wymień wszystkie horkruksy i powiedz jak je zniszczono
To też już było.
1. Dziennik Toma Riddle'a – Harry kłem Bazyliszka (w Komnacie Tajemnic)
2. Pierścień Marvolo Gaunta – Dumbledore mieczem Gryffindora
3. Medalion Slytherina – Ron Mieczem Gryffindora
4. Czarka Hufflepuff - Hermiona kłem Bazyliszka
5. Nagini (wąż V. jak by kto nie wiedział) - Neville Longbottom Mieczem Gryffindora
6. Diadem Ravenclaw - Vincent Crabbe (przypadkowo) w Pokoju Życzeń (czy jakoś tak)
7. Harry Potter - Voldemort waląc w niego Avadą
Sorki, zapomniałam, już daje pytanie: Kto miał medalion Slytherina, gdy Harry-itd. chcieli go zniszczyć?
stara różowa landryna Umbridge:D
w jaki sposób HRH uciekli z banku Gringotta podczas akcji kradziezy jednego z horkruksów?
Ale chodzi o pożegnanie że umarł??
To wykopał mu grób i napisał ,,Tu spoczywa Zgredek wolny skrzat"
pytanie:Jak miał na imię jeden ze strażników pilnujących wejścia do Gringota??
tak chodzi mi o to kiedy umarł;)
miał na imię Mariusz;]
kto( wymień przynajmniej 3 ) nadawał w Potterwarcie?
Do aguska1534 przetłumaczyłaś jego imię na polski czy co;)
pytanie:Czemu Voldemort nie ogłosił się ministrem(proszę o pełną odpowiedż!!)
Bo był strasznie leniwy? Chociaż nie. To na pewno przez Umbridge - ten róż nie pasował mu do szaty...
Nie dlatego że był leniwy tylko po co miał być ministrem skoro ministarsto objeli i tak śmierciozercy
pytanie:Po co braciom potrzebne były Insygnie(kaień wskrzeszenia,różdżka,peleryna)??
Do NINY BAGGINS: nie, no co Ty...;) przecież tak jest w książce;]
"-Chwileczkę proszę pani- powiedział jeden ze strażników, podnoszac próbnik.
-Przeciez przed chwilą to zrobiłes! - zawołała Hermiona władczym, opryskliwym głosem Bellatriks.
Travers obejrzal sie, unoszac brwi. Straznik zmieszal sie. Spojrzal na swoj cienki, zloty probnik, a potem na swojego towarzysza, ktory powiedzial troche nieprzytomnym tonem:
-No tak, MARIUSZU, dopiero co ich sprawdzałes. "
Widać jakieś Polskie (Słowiańskie) korzenie. Chociaż to był goblin, więc może lepiej się nie przyznawać...
No to tak Rowena miała diadem,ale córka jej wzięła i gdzieś tam w lesie ukryła(nie pamiętam gdzie) no...i potem chyba voldzio go znalazł:)
koniec:)
nie wiem jakie pytanie bo nie wiem czy dobra odpowiedż
No, więc jak już ukryła diadem w lesie w Albanii, to jej matka zachorowała na jakąś śmiertelną chorobę i (mimo zdrady) chciała ostatni raz zobaczyć córkę - wysłała gościa, znanego później jako Krwawy Baron (jako duch), który był w Helenie zakochany, więc Ravenclaw wiedziała, że nie wróci nie odnalazłwszy H. Gdy K.B. znalazł H. a ona nie chciała wrócić do domu z wściekłości pchnął ją nożem. Dręczyły go straszliwe wyrzuty sumienia i siebie też zabił tym nożem.
Po śmierci, Helena Ravenclaw stała się duchem i zamieszkała w Hogwarcie, gdzie nie ujawniła swojej prawdziwej tożsamości i była nazywana Szarą Damą.
Sorki, że troche nie po polsku.
Oj nie wiem. Z tego co zrozumiałam jak przybyli do Hogwartu to nie byli w nikogo przemienieni
no hermiona zamienila sie w Bellatriks.........wiecie co a tak poza tematem to jestem ciekawa czy to bedzie pokazane w filmie.......>?
I nie mam narazie pytania
człowieku czy ty myslisz wogole do szkoły sie idzie jak sie urodzi czy jak sie ma 11 lat
najlepszy był Bill, nie Ron !
moje pytanie: jakie zakęcie rzuciła Hermiona na Fineasa Nigellusa, kiedy pojawił się w swoich ramach?