PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250100
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)

darkar1998

Czy Azog rozmawiał z Thorinem przed lub w trakcie walki ?

ocenił(a) film na 9
stalowoki

Jest pewna wymiana zdań aczkolwiek to nie zbyt wiele i nic personalnego.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
spycialec

Sentymentalnie.

ocenił(a) film na 5
spycialec

To nie ten film......

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Ile jest scen z Radagasatem i wymień mi jego udział.Jeszcze powiedz co to są te ogry?

ocenił(a) film na 10
spycialec

Haha wiesz co? Rozwaliłeś mnie.

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Radagast pojawia się w pierwszych minutach gdy za pomocą rozmawia w jakiś sposób na odległość z Gandalfem w niezrozumiałym języku coś epickiego. Potem jeszcze podczas bitwy w Dol Guldur gdy zabiera Gandalfa następnie w Lesie przed jego chatką a potem w trakcie bitwy gdy razem z Beornem przybywają z armią orłów i atakują armię orków w wyjątkowo epickiej sekwencji. A te ogry były dwa i nie nazwał bym ich ogrami to raczej takie pół trolo większe niż orkowie ale mniejsze niż trole.

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A nazgule?Wiadomo który to Czarnoksiężnik z Angmaru?I co z palantirem?

darkar1998

A jak w Dol Guldur co się działo ? :))

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Gorkin: Na początku nie wiadomo dopiero gdy potem wszystkie zjawiają się na tle oka Saurona jeden stoi wyraźnie po środku więc to za pewne Czarnoksiężnik. A o Palantirze nie ma nic.
mariusz: Dol Guldur niestety krótkie ale epickie efekty nie zawiodły Elrond wymiata a Saruman spuszcza Nazgulom wpie*dol zycia :D Ale i tak co najbardziej zadziwia to walka Saurona z Garadrielą, która na krótko przybiera postać Czarnej Królowej takiej jak w Drużynie Pierścienia.

darkar1998

O jak fajnie Dzięki ;))

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Nie ma za co ^^

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Saruman i wpie.... to mi się podoba XD

Gorkin

O TAK :D

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Nazgule było dosłownie rzucane przez Białego Czarodzieja. Gdy już zjawił się Sauron za równo Saruman jak i Elrond trochę się przestraszyli aczkolwiek było widać ten błysk w oku Sarumana coś w rodzaju fascynacji Sauronem. Wtedy też wbiła Garadriela i się zaczęło :D

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A Saruman nic a nic Sauronowi nie zrobił?

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Niestety nie, powiedział tylko po tym jak Sauron uciekł by Elrond zajął się Galadrielą a Saurona niech zostawi jemu.

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A jak trolle się prezentują i jakie zauważyłeś na filmie z jakim uzbrojeniem ?

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Ogólnie Trolle mają pancerze co jest na plus i są bardzo fajne. Nie ma ich za dużo co jest dobre a gdy już coś robią to robią to epicko.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

A czy pokazano jak Radagast przekazał stój kostur Gandalfowi? Bo jak widać, Gandalf posiada po przybyciu do Dale kostur Radagasta. Liczę cały czas na jakąś krótką wymianę Czarodziejów w tej sprawie... choć akurat nie zdziwie się, że zostanie to tak pominięte jak kwestia Klucza i Mapy do Ereboru.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

I tu też byłem lekko rozczarowany. Jest scena gdzie Gandalf i Radagast są przed chatką tego drugiego w lesie i Gandalf wyrusza. O kosturze nic a w następnej scenie Gandalf na koniu już z kosturem. Podejrzewam, że będzie to w wersji reżyserskiej.

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Nie to mnie teraz dobiło

ocenił(a) film na 9
Gorkin

No niestety ale co zrobić. Liczę na ten moment w reżyserskiej.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

No to nic tylko czekać na wersję reżyserską na tego rodzaju smaczki.
Pamiętam jak kręcono scenę gdzie z planu widać było, że chyba właśnie grali ten moment gdzie Gandalf krzyknął do Radagasta, że potrzebuje konia.
Może właśnie ta scena zostanie rozbudowana o przekazanie kostura w wersji reżyserskiej? Cóż... pozostaje czekać i liczyć by materiału było jak najwięcej i duża ilość smaczków uzupełniających treść filmu.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Owszem scena z koniem była. Gandalf mówił do Radagasta, że mu potrzebny ale niestety o kosturze nic.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

W jednym z tv spotów widać także krótka scenkę z pierścieniem ognia wokół postaci Saurona. Widać, że Galadriela leży na ziemi, przy niej klęczy Elrond zaś Saruman stoi skierowany w stronę postaci Saurona...
Czy taka scena też była? Czy TV spot dał urywek czegoś, czego w wersji kinowej nie widać?

No i ciekawi mnie ta scenka w której Saruman mówi: Surona zostawcie mi. Czy faktycznie też ma miejsce i czy coś się po niej dzieje, tzn. czy Saruman faktycznie zajmuje się Sauronem?

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

To najbardziej epicka scena w calym filmie ! Gdy już Saruman i Elrond pokonują Nazgule a Gandalfa zabiera Radagast nagle pojawia się postać Saurona a w okół niej pierścień ognia jego ogniste oko i przed nim zjawiają się Nazgule ustawione tak jak w Prologu do WP. W postaci duchów oczywiście, Elrodn się cofa a Saruman ukazuje (po mimice twarzy) strach oraz wielką fascynację Sauronem wtedy też podnosi się Garadriela i przybiera postać Mrocznej Królowej tak jak w Drużynie w tej też postaci rzuca jak by zaklęcie na Saurona lub coś w tym stylu ponieważ mówi do niego w normalnym języku ale jak by formułą, Nazgule znikają i toczy się bitwa między nią a Sauronem w tej też bitwie Pani Lorin przepędza Saurona po czym upada na ziemię z wyczerpania. Elrond ją zbiera jednak mówi, że trzeba ostrzec Gondor na co Saruman każe mu zająć się Galadrielą a sam wypowiada EPICKĄ już kwestie "Leave Sauron to me" i wtedy też niestety kończy się ten wątek. Więc podejrzewam, że coś więcej będzie w wersji reżyserskiej.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedzi! :) Jest na co czekać!

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Nie ma sprawy ^^ I tak jest, sam będąc 23 godziny po seansie już chcę obejrzeć film ponownie :D

darkar1998

Te półtrolocośtam to były jak mniemam olog-hai.

ocenił(a) film na 9
donat98

Nie mam pojęcia o czym dokładnie mówisz aczkolwiek te pół Trolle jak już mówiłem z wyglądu przypominają Trolle ale są od nich sporo mniejsze za to większe niż Orkowie.

darkar1998

jak prezentują się CGI, czy sztuczność rzuca się w oczy ?

ocenił(a) film na 9
stalowoki

Właśnie nie co mnie osobiście zaskoczyło. Na trailerze miałem obawy co do armii elfów, że będzie to coś na zasadzie kopiuj wklej aczkolwiek w filmie są dopracowani i każdy wygląda inaczej podobnie z resztą jak armia krasnoludów. A sam Dain na świni bojowej jest epicki. Jedynie pierwsze zjawienie się Thrandurila na tym łosi/reniferze wyglądało na początku dziwnie trochę jak Legolas na koniu w Pustkowiu ale potem jego zwierzak wyglądał już normalnie i CGI było niezauważalne.

ocenił(a) film na 4
stalowoki

Dołączam się i powiedz czy da się przeżyć Thranduila na jeleniu bo w spotach to wygląda okropnie.

ocenił(a) film na 9
Belief

Jak już mówiłem na samym początku przez dosłownie sekundę zaleciało CGI ale potem wyglądał całkowicie naturalnie aż sam się zdziwiłem .

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Musze powiedzieć, że to pocieszająca wiadomość. A Dain jak wygląda w tym CGI?

ocenił(a) film na 9
Belief

Dain wygląda jak normalna postać zupełnie nie powiedział bym, że to jakieś CGI.

ocenił(a) film na 4
darkar1998

To super :) Dzięki :)

ocenił(a) film na 9
Belief

Spoko ;)

darkar1998

no prosze :) A moja recenzja już w sobotę :)

kamilxxx09

A gdzie jedziesz ? :)

mariusz98_fw

Do Holandii.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Nie lepiej do Niemiec? Bliżej

GandalfTheWhite

Ale nie jadę specjalnie na seans, ale przy okazji, bo jade do rodziny, która niestety nie moze przyjechac do Polski na swięta :P

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

A spoko. Wesołych świąt z rodziną i miłego seansu