PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250100
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Jeżeli kiedyś grałeś w strategię Bitwę o Śródziemie to tam były takie duże żmije, które można było przywoływać. W filmie zjawiają się chyba 4 na początku bitwy wybijają się z ziemi wielkie niczym mumakile i robią przejście dla armi Azoga a potem znikają podziemią.

darkar1998

Oke :) Dzięki dzięki dzięki :))

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

A nie ma za co ^^

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Co z tym panem?
https://www.google.pl/search?q=hobbit+battle+of+five+armies+orc&rlz=1C1ASUM_enPL 567PL567&espv=2&biw=1344&bih=759&tbm=isch&imgil=3ApEYNqakkPRsM%253A%253Bf-G-yQ3R l99aJM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fsciencefiction.com%25252F2014%25252F11%25252 F05%25252Fnew-images-hobbit-battle-five-armies%25252F&source=iu&pf=m&fir=3ApEYNq akkPRsM%253A%252Cf-G-yQ3Rl99aJM%252C_&usg=__WpjNBXiJVQwwuClHMqmTLd_WmE4%3D&dpr=1 .25&ved=0CCkQyjc&ei=Y5GIVLTnKsvqUvachJAL#facrc=_&imgdii=_&imgrc=3ApEYNqakkPRsM%2 53A%3Bf-G-yQ3Rl99aJM%3Bhttp%253A%252F%252Fcdn1.sciencefiction.com%252Fwp-content %252Fuploads%252F2014%252F11%252Fthe-hobbit-battle-of-the-five-armies-orcs.jpg%3 Bhttp%253A%252F%252Fsciencefiction.com%252F2014%252F11%252F05%252Fnew-images-hob bit-battle-five-armies%252F%3B540%3B380

ocenił(a) film na 9
thorin3

Nie wiem o którego Ci dokładnie chodzi ale jeżeli o tego Orca na drugim zdjęciu od prawej to będą takie dwa to coś w rodzaju pół Troli większych niż Orcowie ale mniejszych niż Trole.

ocenił(a) film na 8
darkar1998

Czy armia Krasnoludów i sam Dain odgrywają znaczącą rolę podczas bitwy i czy ich przybycie pod górę jest mocne, epickie?

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Owszem jest, wybitne wręcz gdyby nie oni Thorin nie miał by szans. A sam Dain odgrywa sporą rolę i ma sporo sekwencji walk :D

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Która część według Ciebie była najlepsza?

ocenił(a) film na 9
Hobbit1

Ta ! Zdecydowanie ta !

darkar1998

Ale nam dzisiaj ucztę sprawiłes :)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Do usług :)

kamilxxx09

I to jaką :D

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A Biały Warg? Kto go zabija.

ocenił(a) film na 9
Gorkin

A warga w ogóle w bitwie nie ma. Na początku jedzie na nim Azog gdy przewodzi Armi a potem w bitwie jego pieska już nie widać.

ocenił(a) film na 10
darkar1998

No to błąd w filmie.

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Błąd lub będzie to w edycji reżyserskiej. Za pewne ta druga opcja.

Gorkin

No w PK w kinowej wersji też nie pokazali, co sie dzieje z Gothmogiem. A przecież to dowódca orków !!!

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Dokładnie zawsze mnie to zastanawiało w Kinówce dopiero po latach gdy zobaczyłem reżyserkę to sporo mi się wyjaśniło.

ocenił(a) film na 10
darkar1998

To Teraz mamy takie coś z Białym Wargiem

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Bolało mnie to.

ocenił(a) film na 9
thorin3

W sumie Gothmog w Powrocie to ważna postać i wycięcie jego śmierci to DUŻY błąd. A tutaj to tylko warg nic ważne równie dobrze mogło by go w filmie nie być.

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Masz rację.

ocenił(a) film na 9
thorin3

Mam tylko nadzieję, że odpowiedziałem na każde pytanie i nic mi nie umknęło bo masa ludzi pytała więc możliwe, że coś zgubiłem xd Jeżeli tak to proszę o wskazanie gdzie co i jak :D

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Dla mnie odpowiedziałeś na wszystkie :) Dzięki :)

darkar1998

Na moje pytania odpowiedziałeś i za to Wielkie Dzięki :)

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Tylko jednak oryginalnie wargowie są jedną z armii.

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Niby tak aczkolwiek jakoś ich brak nie razi po oczach ;)

darkar1998

A ogólnie wargowie są w filmie? Albo w Bitwie?

darkar1998

Tak samo z Sarumanem. To to juz wgl.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Na wargach jeżdżą na początku Azog i Bolg a po za tym za wiele ich tam nie ma. A Saruman w walce z Nazgulami wymiata jak już mówiłem Elrond się popisał ale Saruman spuścił im wpie*dol życia :D Co osobiście jako wielki fan Sir Christophera Lee niesamowicie doceniam i bardzo mi się podobało. Liczę na więcej Sarumana w wersji Reżyserskiej ! ^^

darkar1998

Super :) dzięki :) A sa jakieś machiny oblężnicze czy cos?

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Są Trolle bojowe z katapultami. Oraz troll taran, którego akcja dosłownie rozwaliła całą salę xd było trochę śmiechu :D

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Czy ktoś ważny zginął?

ocenił(a) film na 9
master123_fw

Oczywiście, że tak. Ale serio jesteś pewny, że chcesz sobie aż tak spoilerować ?

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Poczekam do premiery

ocenił(a) film na 9
master123_fw

Mądrze ^^

ocenił(a) film na 9
darkar1998

A 3D warto

ocenił(a) film na 9
master123_fw

Oooooo tak ! Poprzednie dwie części miały znośne efekty ale w tym filmie są one epickie. Jak Bard strzelał do Smauga sam się odruchowo uchylałem przed jego strzałami. Efekty są nieziemskie :D

ocenił(a) film na 7
darkar1998

1.Czy Thorin podczas bitwy walczył w koronie czy w normalnym stroju?
2.Czy Gandalf podczas bitwy używał czarów?
3. Czy to prawda, że Filiemu Azog odciął głowę(czy była pokazana z bliska? Była krew?)
4.W jaki sposób umiera Kili?
5.W jaki sposób umiera Thorin?
6.Kto zabija Azoga?
Taki zestaw pytań ;)

ocenił(a) film na 9
Thranduil231

Oj posypią się spoilery xd

1. W normalnym stroju na początku Krasnoludy będąc jeszcze w Ereborze są w pełnych epickich zbrojach ale gdy wyruszają do bitwy mają już normalne. Zdejmują zbroje po jak by to powiedzieć xd nawróceniu Thorina
2. Nie, tylko walka mieczem i wspomaganie się laską ale bez magii
3. Nie, jeżeli mnie pamięć nie myli to przebija go od tyłu ostrzem, krwi też niestety trochę brak
4. Bolg go zabił, miał taką maczugę a ostrym końcem i tym właśnie końcem przebił klatkę piersiową Killiego
5. Zostaje przebity przez Azoga w podobny sposób jak Fili
6. Thorin przebijając go na wylot swoim mieczem chwilę po tym jak Azog przebija go swoim ostrzem :)

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Heh dzięki ;)
Jeszcze 2 pytania:
1.Czy jest pokazane królestwo leśne lub wymarsz elfów?
2. Co się dzieje z Tauriel po bitwie?

ocenił(a) film na 9
Thranduil231

1. Nie i nie, Elfy pojawiają się nagle zaskakują mieszkańców w nocy całkiem fajne wejście.
2. Organizuje pogrzeb Killiego godny jak sama to ujmuje (sama scena nie pokazana tylko mów, że chce to zrobić) a potem jeżeli się nie mylę i tu nie jestem pewien chyba mi to jakoś umknęło ale wydaje mi się, że udaje się gdzieś w podróż lub coś takiego.

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Dziękuję bardzo!
O zakończenie już nie będę pytał....

ocenił(a) film na 7
Thranduil231

Nie chce zniszczyć filmu.A było epickie?

ocenił(a) film na 9
Thranduil231

Bardzo, zwłaszcza iż dokładnie jak mówił Jackson zakończenie idealnie łączy Hobbita z Władcą ;) Więcej nie powiem ale jeżeli dobrze pamiętasz Drużynę Pierścienia to będziesz wiedział o czym mówię ^^

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Prolog hmmm?

ocenił(a) film na 9
Thranduil231

Nie, akcja zaczyna się w miejscu gdzie kończy się Pustkowie

darkar1998

Jak reaguje Thorin po kradzieży arcyklejnotu przez Bilba?

ocenił(a) film na 9
stalowoki

Jest niewyobrażalnie wkurzony najpierw krzyczy a potem osobiście chciał wypchnąć Bilbo za mury Erebory a raczej zrzucić go z wysokości ale Gandalf zaczął z nim rozmawiać więc puścił Bilbo a ten uciekł.