PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250107
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)

ocenił(a) film na 6
darkar1998

w ktorym momencie?? nie zauwazylem... najpierw byla rozmowa krola elfow z krolem krasnolodow a gdy mialo dojsc do natarcia zaatakowali orkowie...;

ocenił(a) film na 6
darkar1998

nie ma

ocenił(a) film na 9
rotanimod

Otóż gdy bitwa już trwa, spora ilość krasnoludów naciera na orków właśnie na kozach więc chyba o tą scenę mu chodzi.

ocenił(a) film na 4
darkar1998

HEj, male pytanko, odpowiedz tylko tak lub nie. SPOILERRR!! Czy krasnoludy widzą martwego Thorina po bitwie czy nie? :)

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Tak

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Czy ta scena była poruszająca ? ;p

ocenił(a) film na 9
Joecrou

To zależy mnie raczej mało co rusza aczkolwiek cb na przykład może ruszyć ;)

ocenił(a) film na 9
darkar1998

czy raczej wszystkie sceny ze zwiastunów były w filmie?

ocenił(a) film na 9
elrond123

Tak, przynajmniej tak mi się wydaje.

ocenił(a) film na 6
elrond123

nie
nie bylo szarzy i nie bylo balist krasnoludow.. a na ich szarże czekalem najbardziej

ocenił(a) film na 9
rotanimod

Z tego co mi wiadomo ma to być w wersji rozszerzonej, na którą osobiście czekam. W sumie mam nadzieję, że wyjdzie szybciej niż dwie poprzednie.

darkar1998

Wątpie. Wygląda na to, ze poczekamy do listopada :P

użytkownik usunięty
darkar1998

gdyby miało być w lipcu to już by był pierwszy klip, co roku wychodziło w listopadzie a 2 miesiące wcześniej czyli w sierpniu dostaliśmy pierwszy klip

http://www.youtube.com/watch?v=IIN_NGHLR5s

dla przypomnienia

http://www.youtube.com/watch?v=-QxupJNAoZg

we wrześniu były trailery

http://www.youtube.com/watch?v=PfKS_B2Upm0

http://www.youtube.com/watch?v=PihiFuH0JZE

gdyby tu miało wyjść w lipcu już by było no chyba że będzie w sierpniu ale obstawiam i tak listopad...

ocenił(a) film na 9

Szkoda, co cóż wygląda na to, że sobie poczekamy.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Mogłabym napisać identycznie ! :)
Byłam, zobaczyłam i pokochałam ! Krótko i na temat :)

ocenił(a) film na 9
Gwen_1

I fajnie :D <3

użytkownik usunięty
darkar1998

premiera edycji rozszerzonej BPA 16 listopada 2015

ocenił(a) film na 9

Czyli jednak, hmmm teraz czekać na jakiś trailer.

użytkownik usunięty
darkar1998

trzeba czekać :p

ocenił(a) film na 9

Jak coś będziesz miał do wrzucaj tutaj ^^

użytkownik usunięty
darkar1998

zawsze do usług :)

użytkownik usunięty
darkar1998

http://www.youtube.com/watch?v=fk1XbAIpud4

mówisz i masz :) nie jest to co prawda potwierdzenie ale zawsze to coś :) spekulacje też są ok

ocenił(a) film na 9

Fajnie, teraz czekać tylko na coś oficjalnego :D

użytkownik usunięty
darkar1998

www.blu-ray.com/movies/The-Hobbit-The-Battle-of-the-Five-Armies-3D-Blu-ray/12335 4/

czyli 3 listopad :) i to już pewne

ocenił(a) film na 9

A jednak, teraz tylko czekać na jakiś trailer. Wiesz może w jakim okresie ukazywały się trailery do poprzednich wersji EE ?

użytkownik usunięty
darkar1998

w sierpniu w poprzednich dwóch latach były clipy jedna scena.

Z niezwykłej podróży była rozmowa Elronda i Bilba

z pustkowia przeprawa przez rzekę.

We wrześniu były trailery.

ocenił(a) film na 9

Jak dobrze sprzedam to 5 sierpnia ten pierwszy klip miał premierę... pozostaje wierzyć, że w 1 połowie sierpnia może coś się pojawi.

P.S. Z tematu o newsach dotyczących EE Bitwy5Armii zrobił się śmietnik o Star Wars... tak trudno ludziom śledzić swoje ulubione filmy na forach poświęconych tym filmom... a tak rozpoczęła się dyskusja o tym czym będzie Star Wars w kinach etc... rozumiem ekscytację, ale nie rozumiem wszechobecnego pisania o tym, zwłaszcza tam gdzie temat tego nie dotyczy.

użytkownik usunięty
khazad7_2

http://m.youtube.com/watch?v=-QxupJNAoZg

z Hobbit Niezwykła Podróż był 2 Siepnia

http://m.youtube.com/watch?v=f2-gzaH7K7Y

z Pustkowia był 5 sierpnia.

Tak więc trzeba liczyć że w sierpniu na dniach dostaniemy clip BPA EE

ps. Nie ja zacząłem te rozmowe... Ale nic w niej złego nie ma.

ocenił(a) film na 9

No to faktycznie pozostaje nadzieja :)
Oj byłaby to fajna niespodzianka... no zobaczymy jak to będzie.
Coś mi się wydaje, że do przyszłego weekendu coś już zamieszczą.

ocenił(a) film na 9

A więc teoretycznie możemy spodziewać się czegoś już na dniach. Szczerze liczę na to, że Jackson zadedykuje edycję specjalną dla Sir Christophera Lee (R.I.P), oby pojawiły się jakieś nowe sceny z Sarumanem.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Mowa była swego czasu o tym, że w wersji rozszerzonej mógłby być pokazany pojedynek (słowny lub coś w rodzaju galadriela vs sauron), Sarumana z Sauronem... ale czy faktycznie taka scena będzie miała miejsce, przekonamy się już "niebawem".
Też na to liczę... w sumie dziwne by było pozostawienie samej kwestii Sarumana po akcji w Dol Guldur: "Leave Sauron to me", a potem brak kontynuacji tych słów i sceny.
Kto wie? Może w ogóle wątek Dol Guldur zostanie zmieniony, skoro mogłaby być scena uwolnienia Beorna przez Radagasta czy też ciekawsze ukazanie mocy 3 elfickich pierścieni. Zobaczymy...

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Nad wątkiem Dol Guldur muszą sporo popracować. W kinówce wygląda jakby był doklejony na siłę, jakby był z innego filmu. Bardzo słabe domknięcie dobrego wątku z poprzedniej części.

ocenił(a) film na 9
Banner

Owszem. Wątek ten wymaga dopracowania. Też miałem wrażenie jakby były i tam sceny mocno pocięte, np. nagły trzask prask Galadrieli w Orka... potem podnosi Gandalfa i nagle jest scena gdzie z oddali widać schodzącą Galadrielę po schodach, albo nagle wpada Radagast w sam wir walki. Myślę, że np. tutaj może być scena uzupełniająca gdzie np. Radagast ratuje Beorna a potem rusza na ratunek Gandalfowi i wtedy Jego pojawienie się nie byłoby takie zaskakujące.

No nic... mam nadzieję, że sceny rozszerzone tego wątku będą trwały dłużej niż 5 minut.

khazad7_2

Ale Beorn nie był uwieziony, gdy Biała Rada uderzyła na Dol Guldur. Gdy kompania odwiedza jego dom, już wówczas widzimy na jego ciele blizny i kajdany na rękach. Do tortur musiało dojśc wczesniej. Poniżej wytłumaczyłem, jak to moze być pokazane, bo były na ten temat plotki, bodajże na oneringu.

ocenił(a) film na 9
Banner

Całe szczęście owy wątek został ukazany, niestety ale tak było go za mało. To co widzieliśmy było epickie ale za krótkie. Wątek Sarumana musi być tutaj pociągnięty.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

W kronice jest także treść jakoby miałabyś ukazana moc pierścienia Elronda i Jego pojedynek z Królem Nazguli...
No ale wiadomo, kroniki to także szkice koncepcyjne, więc równie dobrze może tego w ogóle nie być...

użytkownik usunięty
Banner

zgadzam się :) dlatego jak mówiłem wcześniej ten wątek da się naprawić mimo wszystko

ocenił(a) film na 4

Sam wątek pewnie tak, ale wtedy chodziło mi o samą naparzankę z Nazgulami. Tego już się nie da naprawić.

użytkownik usunięty
Banner

sam z tej nawalanki z Nazgulami nie jestem zadowolony, a ich wygląd to już w ogóle parodia... w ogóle nie budzą grozy a szkoda.

khazad7_2

Scena uwolnienia Beorna ma być podobno retrospekcją. Radagast przed Bitwą Pieciu Armii pójdzie do niego i namówi go do wzięcia udziału w tej bitwie. Wtedy Beorn przypomni sobie, jak go torturowano i się zgodzi. Takie przynajmniej plotki swego czasu chodziły.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No to byłaby też świetna scena. Ale mam nadzieję, że w takiej retrospekcji nie zabraknie udziału Radagasta w uwolnieniu Beorna.
Powiem Ci, że taki scenariusz nawet bardziej mi by pasował niż połączenie tych scen z akcją w Dol Guldur.
W Dol Guldur wystarczyłoby nieco poszerzyć wątek członków Białej Rady, dać także pojedynek Sarumana z Sauronem i wystarczy.

khazad7_2

Mnie osobiście w Dol Guldur niczego nie brakuje, choć fajnie by było zobaczyć ten cały motyw z pierścieniami (podobno ma być), skoro już w NP EE dodano to na zgromadzeniu Białej Rady i w PS EE też dodano coś o pierścieniu (scena z Thrainem, gdy Azog oddcina mu pierscien). Coś w tym musi być, że Jackson chciał wątek pierścieni poprowadzić głownie w wersji rozszerzonej, wiec możemy sie spodziewac, ze w B5A EE też coś o pierściniach będzie (patrz ujęcie, gdy Galadriela wchodzi do Dol Guldur i błyszczy jej pierścień, patrz również na nazwę utworu muzycznego).

Co do Beorna - myśle, że Radagast mógł go uwlnić już wtedy, gdy poszedł do Dol Guldur, natknął się na Witchkinga i odebrał mu Ostrze Morgulu.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Że już nie wspomnę o pierścieniu Gandalfa, który widać, że ma założony w momencie kiedy Galadriela jest u Jego boku.
Jedno jest pewne... jest cała masa ciekawych wątków, które mogliby rozwinąć i mam nadzieję, że postarają się w wersji reżyserskiej wszystkie istotne treści pozamykać.

Co do Radagasta...bardzo na to liczę, że pokażą Jego akcję z uwolnieniem Beorna aby mógł jako postać nieco heroizmu i siły pokazać jako członka Białej Rady i Istari.
Choć i tak moim zdaniem pokazał już swoją odwagę i siłę kiedy sam wybrał się do Dol Guldur i spotkał tam Nazgula. Przydałoby się jednak jeszcze coś! :)

khazad7_2

No właśnie.
Poza tym licze na scenę, gdy Elrond wrzuca Ostrze Morgulu z powrotem do grobowców Nazguli. W Kronice 4 jest mowa o tym, ze taka scena została nakręcona, wiec jest duża szansa, ze znajdzie się w filmie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Zapomniałem o tym wątku... faktycznie coś takiego było napisane.
Zatem realne jest, że pojedynek Elronda z Witchkingiem zostanie pokazany... tzn. być może :)

khazad7_2

Kronika 4 str. 166.
Poza tym jest jeszcze zestaw Lego z Elrondem, Galadrielą i Witchkingiem. Wiem, ze zestawy Lego nie zawsze idealnie przekładają sie na sceny z filmu, ale myślę, że coś w tym moze być.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Pozostaje zatem czekać.
Oj naszło mnie teraz by sobie dziś przewertować dokładnie jedną z kronik....albo 4 albo 5-tą :)
Ciekawe jak będzie prezentowała się ta mapa bitwy jako dodatek do 6 Kroniki... niestety nigdzie nie zamieszczano żadnych zdjęć poza okładką kroniki.

khazad7_2

No mnie też. Chyba sobie poczytam część 5.
A zdjecia z Kroniki 5 są. Co prawda niewiele, ale są. Tylko mapy brak.

https://www.wetanz.com/chronicles-the-art-of-war-signed/

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No kilka ich jest, fakt.
A ja dziś zamówiłem Klucz do Ereboru od WETA :) Pięknie będzie się z mapą Thorina prezentował :)
No to ciekawe czy do przyszłego weekendu dostaniemy już jakieś newsy...

khazad7_2

Jak będzie mój nowy temat na forum, to znaczy, że coś nadeszło :P