PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250107
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Z czyjej ręki ginie smaug. Czy wogóle ginie. I czy dobre jest zakończenie wystarczy że napiszesz słowo dobre

master123_fw

No z ręki Barda .

ocenił(a) film na 9
master123_fw

Smaug ginie podobnie jak w książce z reki Barda zostaje zabity czarną strzałą. A zakończenie filmu tak jest satysfakcjonujące zwłaszcza, że kończy się w tym miejscu, w którym zaczyna się Drużyna Pierścienia. Dokładnej sceny nie podam bo to by było całkowite zdradzenie zakończenia a tego chyba nie chcesz sobie popsuć ;)

darkar1998

No nie podawaj nam :D

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Spoko ^^ wiem jak to jest na coś czekać z niecierpliwością więc nie chcę wam psuć filmu :D I tak już masa spoilerów poleciała.

ocenił(a) film na 7
mariusz98_fw

Czy sama bitwa wg Ciebie przebija Bitwę na Polach Pelennoru z PK?

ocenił(a) film na 9
matbyd93

Na pewno zaczyna się bardziej niespodziewanie no i zakończenie nie jest takie jednostronne. Ogólnie ciężko powiedzieć na pewno dzięki elfom kojarzyła mi się trochę z bitwą z prologu do WP a to duży plus. Ogólnie hmm powiem tak obydwie są epickie !

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Jakie miałeś uczucie gdy wyszłeś z kina

ocenił(a) film na 9
master123_fw

Wychodziłem z Sali jako ostatni i szczerze łezka się zakręciła w oku gdy były te rysunki bohaterów i imiona aktorów zupełnie jak na końcu Powrotu Króla. Wychodziłem z Sali i byłem za razem szczęśliwy, że film to arcydzieło ale i za razem smutny, że to już koniec.

ocenił(a) film na 5
darkar1998

Czyżby - "It begans from a forgeing of a great rings " ? xD

Mam pytanie na Kruczym gnieździe Thorin i Azog giną czy podczas bitwy na dole ?
Czy tylko się posmyrali na punkcie ?
Jak to się stanie że Azog z Kruczego będzie dowodził i skąd się wezmą te znaki tam ?

ocenił(a) film na 9
Joseph88

Nie, nie tą sceną ;)

Obydwoje będą na tym wzgórzu gdzie będą ustawione przez orków takie jak by flagi na drewnianych rączkach ruchome, które będą sygnalizować co dane armie mają robić. I obydwoje będą walczyli tam i też obydwoje tam zginą.

ocenił(a) film na 5
darkar1998

Ok dzięki za odp darkar !

Ps. Swoją drogą zemnie kretyn przecież kucie pierścieni w Eregionie było jeszcze przed wyprawą na samotną górę ! Co za zemnie jeleń ;P

Czyżby Bilbo zacznie pisać "Tam i z powrotem " ? ;P Czy moment jak pierścień wpada.

Ps.2 Widziałem rozszerzoną wersję Niespodziewanej podróży i widziałem fajną scenę w której widać zachwyt Bilba nad Imladris oraz rozmowę z Elrondem który zaprasza go i mówi że może tu w każdej chwili wrócić :] i zostać - fajnie się to zgrywa z tym co widzimy w Lotrze 1 ;)

ocenił(a) film na 9
Joseph88

Owszem film ma sporo nawiązań.

darkar1998

Jest krew?

ocenił(a) film na 9
lolmiki

Jest aczkolwiek nie za wiele. Niestety ale kategoria wiekowa to 12 więc nie można oczekiwać zbyt wiele jeżeli chodzi o krew itp.

darkar1998

podaj wszystkie sceny z filmu, w których występuje krew.

darkar1998

Proszę :)

ocenił(a) film na 8
darkar1998

Czy pod koniec filmu pokazano ponowny rozkwit Dale i Ereboru? Filmowe albumy chyba sugerują coś takiego.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Nie, za pewne będzie to w wersji reżyserskiej.
lolmiki: wykończysz mnie xd Głównie w scenach bitwy postacie dostające łomot mają krew na twarzy no i rany są krwawiące xd

darkar1998

A jest krew na mieczach?

ocenił(a) film na 9
lolmiki

Jako tako jest aczkolwiek to w większości krew orków więc jest ciemna.

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Czy jest wyjaśnione jak Thranduil dowiaduje się o ataku Smauga? I co skłoniło go do wyjścia z lasu z armią?

ocenił(a) film na 8
Belief

Myślę, że zwiadowcy króla dostrzegli łunę ognia nad LakeTown ;)

ocenił(a) film na 9
Belief

Jest powiedziane, że wieści o śmierci Smoka szybko się rozejdą po za tym Thorin wysłał ptaka z informacjami do królestw Krasnoludzkich. Podejrzewam, że szczegóły będą w wersji reżyserskiej :P

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Ptaka? Ale gadającego ptaka czy z doczepioną wiadomością? :)

ocenił(a) film na 9
Belief

Nie no takiego raczej z wiadomością doczepianą xd

ocenił(a) film na 4
darkar1998

No wiesz w książce ptaszki gadały. :D A właśnie jak Bard dowie się gdzie strzelać w Smauga w sensie gdzie brak mu łuski?

ocenił(a) film na 9
Belief

Będzie do niego strzelał z normalnych strzał ale one będą się odbijały i gdy już będzie przygotowywał się do wystrzału czarnej zauważy, że Smaug ma właśnie tą małą lukę i będzie w nią celował i tam też strzeli gdy Smok będzie już bliżej.

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Ale strzałę wystrzeli z łuku?

ocenił(a) film na 9
Belief

Tak jak by, cięciwę zaczepił o takie jak by pręty od dwóch słupków na wierzy a strzałę oparł na ramieniu swojego syna samemu celując. EPICKA scena i ten strach w oczach. Musisz sam zobaczyć ciężko to opisać :D

ocenił(a) film na 4
darkar1998

Aaaa to o to chodziło. Nie bardzo mogłam zrozumieć to ramię syna jak to opisywali po angielsku.

Bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi :).

ocenił(a) film na 9
Belief

Nie ma za co ^^

ocenił(a) film na 7
darkar1998

proszę odpowiedz na moje pytanie powyżej ;)

ocenił(a) film na 9
matbyd93

Już już moment :D Zrozum nie tak łatwo odpowiadać 30 osobom na raz xd jak mi coś umknie to zawsze można przypomnieć albo zapytać na pw ^^

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Czy były 2 armię orków tzn ci z tarczami i mieczami oraz ci doborowi z pikami?A ci biali orkowie z świecącymi oczami byli zwiadowcami ?

ocenił(a) film na 9
zpycialec

Były dwie Armie jedna prowadzona przez Azoga, która rozpoczęła bitwę a druga przez Bolga, która przyszła odrobinę później. Jedni właśnie Ci pierwsi z mieczami i tarczami a Ci drudzy z pikami.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

A ci biali orkowie,którzy zaatakowali Bilba byli czymś w rodzaju zwiadowców/

ocenił(a) film na 10
zpycialec

Mi to na gobliny ciągle wygląda

ocenił(a) film na 9
Gorkin

To tacy bardziej zwiadowcy wojownicy ponieważ nie było ich zbyt wielu ale rozmiarem byli duzi. Gobliny też były :D

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A gobliny w co były uzbrojone?

ocenił(a) film na 9
Gorkin

W zbroje xd To były takie gobliny jak w Pierwszym filmie tj Podróż tylko, że bardziej odziane w zbroje.

ocenił(a) film na 6
darkar1998

Jedno pytanko. Czy Thranduil ma dużo scen i czy bierze czynny udział w jakichkolwiek walkach? :)

ocenił(a) film na 9
majkwazowski

Tak i TAK :D Osobiście pokochałem postać Thranduila to taki mroczny elf bardzo mi podpasował. Pojawia się praktycznie w pierwszych minutach filmu i zostaje w nim praktycznie do końca. Najpierw sporo walczy przed Ereborem a potem robi masakrę orków w mieście :D

ocenił(a) film na 6
darkar1998

Dzięki, z hobbita to (zaraz po Sarumanie) moja ulubiona postać

ocenił(a) film na 9
majkwazowski

No to witam w klubie z tym, że u mnie Saruman na 1 miejscu a Thranduril na 2 :D

ocenił(a) film na 6
darkar1998

No właśnie to miałem na myśli. :D Saruman najlepszy, może rzeczywiście napisałem to troszkę nie jasno.

ocenił(a) film na 9
majkwazowski

O tak :D I w tym filmie to udowadnia :D

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Jeśli chodzi o śmierć Bolga,była to najbardziej brutalna scena w całym filmie prawda?

ocenił(a) film na 9
zpycialec

Jedna z aczkolwiek spokojnie było by to w TOP 3 ;)

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Tak się zastanawiam orków było zdecydowanie więcej niż sił Wolnych Ludów,ciekawe jak nie mając przewagi liczebnej pokonali orków,może zastosowali lepszą taktykę(np użyli tarcz do stworzenia żywego muru jak Spartanie)