Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)
Z czyjej ręki ginie smaug. Czy wogóle ginie. I czy dobre jest zakończenie wystarczy że napiszesz słowo dobre
Smaug ginie podobnie jak w książce z reki Barda zostaje zabity czarną strzałą. A zakończenie filmu tak jest satysfakcjonujące zwłaszcza, że kończy się w tym miejscu, w którym zaczyna się Drużyna Pierścienia. Dokładnej sceny nie podam bo to by było całkowite zdradzenie zakończenia a tego chyba nie chcesz sobie popsuć ;)
Spoko ^^ wiem jak to jest na coś czekać z niecierpliwością więc nie chcę wam psuć filmu :D I tak już masa spoilerów poleciała.
Na pewno zaczyna się bardziej niespodziewanie no i zakończenie nie jest takie jednostronne. Ogólnie ciężko powiedzieć na pewno dzięki elfom kojarzyła mi się trochę z bitwą z prologu do WP a to duży plus. Ogólnie hmm powiem tak obydwie są epickie !
Wychodziłem z Sali jako ostatni i szczerze łezka się zakręciła w oku gdy były te rysunki bohaterów i imiona aktorów zupełnie jak na końcu Powrotu Króla. Wychodziłem z Sali i byłem za razem szczęśliwy, że film to arcydzieło ale i za razem smutny, że to już koniec.
Czyżby - "It begans from a forgeing of a great rings " ? xD
Mam pytanie na Kruczym gnieździe Thorin i Azog giną czy podczas bitwy na dole ?
Czy tylko się posmyrali na punkcie ?
Jak to się stanie że Azog z Kruczego będzie dowodził i skąd się wezmą te znaki tam ?
Nie, nie tą sceną ;)
Obydwoje będą na tym wzgórzu gdzie będą ustawione przez orków takie jak by flagi na drewnianych rączkach ruchome, które będą sygnalizować co dane armie mają robić. I obydwoje będą walczyli tam i też obydwoje tam zginą.
Ok dzięki za odp darkar !
Ps. Swoją drogą zemnie kretyn przecież kucie pierścieni w Eregionie było jeszcze przed wyprawą na samotną górę ! Co za zemnie jeleń ;P
Czyżby Bilbo zacznie pisać "Tam i z powrotem " ? ;P Czy moment jak pierścień wpada.
Ps.2 Widziałem rozszerzoną wersję Niespodziewanej podróży i widziałem fajną scenę w której widać zachwyt Bilba nad Imladris oraz rozmowę z Elrondem który zaprasza go i mówi że może tu w każdej chwili wrócić :] i zostać - fajnie się to zgrywa z tym co widzimy w Lotrze 1 ;)
Jest aczkolwiek nie za wiele. Niestety ale kategoria wiekowa to 12 więc nie można oczekiwać zbyt wiele jeżeli chodzi o krew itp.
Czy pod koniec filmu pokazano ponowny rozkwit Dale i Ereboru? Filmowe albumy chyba sugerują coś takiego.
Nie, za pewne będzie to w wersji reżyserskiej.
lolmiki: wykończysz mnie xd Głównie w scenach bitwy postacie dostające łomot mają krew na twarzy no i rany są krwawiące xd
Czy jest wyjaśnione jak Thranduil dowiaduje się o ataku Smauga? I co skłoniło go do wyjścia z lasu z armią?
Jest powiedziane, że wieści o śmierci Smoka szybko się rozejdą po za tym Thorin wysłał ptaka z informacjami do królestw Krasnoludzkich. Podejrzewam, że szczegóły będą w wersji reżyserskiej :P
No wiesz w książce ptaszki gadały. :D A właśnie jak Bard dowie się gdzie strzelać w Smauga w sensie gdzie brak mu łuski?
Będzie do niego strzelał z normalnych strzał ale one będą się odbijały i gdy już będzie przygotowywał się do wystrzału czarnej zauważy, że Smaug ma właśnie tą małą lukę i będzie w nią celował i tam też strzeli gdy Smok będzie już bliżej.
Tak jak by, cięciwę zaczepił o takie jak by pręty od dwóch słupków na wierzy a strzałę oparł na ramieniu swojego syna samemu celując. EPICKA scena i ten strach w oczach. Musisz sam zobaczyć ciężko to opisać :D
Aaaa to o to chodziło. Nie bardzo mogłam zrozumieć to ramię syna jak to opisywali po angielsku.
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi :).
Już już moment :D Zrozum nie tak łatwo odpowiadać 30 osobom na raz xd jak mi coś umknie to zawsze można przypomnieć albo zapytać na pw ^^
Czy były 2 armię orków tzn ci z tarczami i mieczami oraz ci doborowi z pikami?A ci biali orkowie z świecącymi oczami byli zwiadowcami ?
Były dwie Armie jedna prowadzona przez Azoga, która rozpoczęła bitwę a druga przez Bolga, która przyszła odrobinę później. Jedni właśnie Ci pierwsi z mieczami i tarczami a Ci drudzy z pikami.
To tacy bardziej zwiadowcy wojownicy ponieważ nie było ich zbyt wielu ale rozmiarem byli duzi. Gobliny też były :D
W zbroje xd To były takie gobliny jak w Pierwszym filmie tj Podróż tylko, że bardziej odziane w zbroje.
Jedno pytanko. Czy Thranduil ma dużo scen i czy bierze czynny udział w jakichkolwiek walkach? :)
Tak i TAK :D Osobiście pokochałem postać Thranduila to taki mroczny elf bardzo mi podpasował. Pojawia się praktycznie w pierwszych minutach filmu i zostaje w nim praktycznie do końca. Najpierw sporo walczy przed Ereborem a potem robi masakrę orków w mieście :D
No właśnie to miałem na myśli. :D Saruman najlepszy, może rzeczywiście napisałem to troszkę nie jasno.
Jeśli chodzi o śmierć Bolga,była to najbardziej brutalna scena w całym filmie prawda?