PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250107
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)

zpycialec

Sorry ale Twoje pytanie jest po prostu śmieszne .... to tak jak porównywać wojsko niemieckie i wathę rucholi na początku 2 wojny światowej gdzie to niemcy siali pogrom u ruskich 10x mniejszymi siłami

ocenił(a) film na 9
spectobj

No dokładnie, takie pytanie, na którego nie za bardzo mogę odpowiedzieć.

darkar1998

To super że Thrandiego jest tak dużo :)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Też się cieszę ^^

ocenił(a) film na 8
darkar1998

1.Czy to prawda,że Kili olewa rodzinę i ginie w obronie Tauriel?:_:
2. Thorin i reszta reagują jakoś na śmierć Filiego?
Z góry dzięki za odpowiedź :)

ocenił(a) film na 9
Velice

1. Nie, Kili już walczył i to w jego obronie stanęła Tauriel
2. Krzyczą ze łzami w oczach po czym rzucają się na orków.

A teraz sorry ale na resztę pytać odpowiem jutro jestem padnięty xd

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Czy film zaczyna się jakimś prologiem?

Saskini

Darkar już chyba poszedł wiec ja przejmę pałeczkę i odpowiem: film zaczyna się od ataku Smauga na Esgaroth.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Dzięki za odpowiedź. Eh szkoda :(
Liczyłam, że tak jak wszystkie dotychczasowe filmy ten też będzie miał jakiś prolog.
Co nie zmienia faktu, że i tak czekam na film z niecierpliwością :)

kamilxxx09

Sorry bardzo ale zeby miec prawo przejac paleczke po darkarze i sie wypowiadac trzeba byc po seansie filmu oraz znac jego tresc, a nie pisac to co wie wiekszosc osob, ktora przeczytala streszczenie.
Znowu probujesz na sile zgywac guru tego forum... schemat sprzed dwoch lat i sprzed roku sie powtarza... zal dupe sciska, ze ktos inny niz ty wypowiada sie o filmie i jest rozchwytywany na forum pytaniami.
Jestes mega egocentrykiem... to smutne.

MrBaggins

Weź się odczep. Uzytkownik oczekiwał odpowiedzi, a ze info o poczatku filmu jest na forum dośc powszechnie znane, to odpowiedziałem. Zajmij się lepiej sobą, a nie komentujesz. Jestes najwiekszym hipokrytą na tym forum. Ile to razy pisałes, że już do mnie nie napiszesz, hę? Ile? Bo nie słysze?

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

A tam ten Baggins to kolega spycialca widać że się dobrali głupi i głupszy,MrBaggins znany jest z nieustannej krytyki Hobbitów,nawet jak filmy okazują się świetne to zaczyna robić burdel swoimi żalami.Lallala MrBaggins idź się wyżalić do spycialca ,a nie mąć tutaj swoimi głupimi wymysłami.

zpycialec

Po pierwsze nie jestem znany z nieustannej krytyki Hobbitow lecz z krytyki zachowania kamila i jemu podobnych... czyli takze i ciebie. Jesli uwazasz, ze fanatyczna postawa kamia na forum jest spoko... ok. Wiemy dzieki temu, ktory z was jest glupi a ktory glupszy... :)
Po drugie widac, ze jestes kolejnym fanatykiem jesli nie trolem, z ktorym szkoda pisac wiec ogranicze sie do tego jednego posta.
Po trzecie nie jestem kolega spycialca - to ze mamy podobne nastawienie do fanboyow tych watpliwych "arcydziel" - jak mowia o filmach fanatycy serii Hobbit - to juz inna kwestia.
A co do samych filmow to ponownie sie mylisz, gdyz nie jestem hejterem filmow. Pewne kwestie i elementy skladowe filmu jak kostiumy, chartakteryzacja, gra aktorska czy momentami muzyka oceniam bardzo wysoko, inne elementy bardzo krytycznie. Dlaczego? Bo to jest forum i mam do tego prawo a jak tobie i kilku innym fanatykom to przeszkadza, ze cos zlego ktos napisze na temat filmu (nota bene prawde, ktorej wy nie chcecie zaakceptowac i dorabiacie wlasna ideologie) to sorry... polecam masc na bol dupy :)

Jesli nie widzisz wad filmu lub nie chcesz ich widziec to znaczy nie dojrzales do tego aby sie tutaj udzielac zatem szkoda czasu na dalsza polemike.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
zpycialec

Wiesz, jemu może się nie podobać film, a tobie tak. Więc nie możesz obiektywnie stwierdzić, że te filmy górują nad resztą.

zpycialec

Co mnie mialo zabolec? Wynurzenia chlopca po przejsciach? :) Po pierwsze ortografia i interpunkcja.
Po drugie pocwicz konstruowanie mysli i tego jak ja przlozyc na tekst pisany.
Po trzecie to, ze kogos mam w znajomych nie czyni mnie owa osoba... tym bardziej, ze owe posiadanie kogos w znajomych na jakims forum to tak naprawde tylko znajomosc wirtualna. Jesli na takiej podstawie oceniasz ludzi... no coz przyglup jestes i tyle.
Po czwarte nie wiem jak to byc w grupie chamow. Podobnie jak ty nie wiesz jak to jest uzywac mozgu. Jak bede potrzebowal rad odnosnie tego co jest chamskie a co nie, to na pewno zglosze sie do ciebie bowiem brylujesz w tej kwestii na forum... Zero tresci tylko slowne przepychanki.

Jak mowilem... dojrzej do udzielania sie na forum. A wczesniej udaj sie do apteki po masc na bol dupy :)

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Ahh nie przeczytałeś może mojego tematu w którym cię przeprosiłem ,są Święta nie chciał bym nikomu robić na złość więc przepraszam,że tak cię nazwałem i życzę Wesołych Świąt raz jeszcze ,jak chcesz to sobie zobacz mój temat Przesłanie do wszystkich . Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Temat gdzieś zniknął ale to nic mogę ci tu poświadczyć że go stworzyłem,jeszcze raz przepraszam życzę Wesołych Świąt (czasem mam takie humory i jestem nerwowy) nie bierz do siebie tego co napisałem,nie będę już komentował w taki sposób niczyjej wypowiedzi ,to jak zgoda :) wybaczam ci i przepraszam za swoje słowa.

zpycialec

Szkoda gadac. Ma się za fana, a tak naprawdę zachowuje się jak antyfan.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Jedno nie wyklucza drugiego. Fanem mainstreamowego Hobbita być nie trzeba.

Owszem, nie wyklucza, ale sprawia, ze jest się niewiarygodnym dla innych - jak widac powyżej, nie tylko dla mnie. Jego problem.

kamilxxx09

A Ty uwazasz sie za wiarygodnego? Stary... nie jestes. A dlaczego? Nie masz niestety zadnej wiedzy na temat filmu ani tym bardziej uniwersum i juz ci wiele razy to udowodnilem na forum. A Ty dalej nie kminsz o co mi biega nie? O moj Boże... Wkurza mnie to, ze nie majac podstaw ani tym bardziej prawa do tego by udawac znawce sprawiasz wraznie jakbys byl tutaj glownym guru-moderatorem, jakby forum bylo twoje. Dakar mial cos do powiedzenia bo mial przyjemnosc obejrzec film i dzieki temu byl zasypywany pytaniami, na ktore chetnie odpowiadal. Gdy juz zniknal z forum ty wyskoczyles "przejmujac paleczke" i zaczales udzielac odpowiedzi na pytania POMIMO, ZE SAM FILMU NIE WIDZIALES a wzorujesz sie tylko tym, co wyczytales na forach zagranicznych.

Wiec sam sobie odpowiedz kto tu jest hipokryta i kto niewiarygodny...

P.S. Moge byc niewiarygodny dla ludzi twojego pokroju... i wiesz co? Guzik mnie to obchodzi :)
Najwazniejsze, ze ludzie myslacy jak realowiec, disclaimer, JBridges, Belief i inni wiedza kim jestem - a na pewno nie trolem czy hejterem filmow Hobbit co mi ciagle zarzuczasz. Oni wiedza kto tu jest zakala i kto ma problem.

MrBaggins

Nie dyskutuj z nim bo szkoda czasu :p Tutaj od 3 lat się przecież nic nie zmienia. BTW jestem już po seansie i generalnie czuję sie jak Kili, po tym jak Thorin zostawił go w Laketown. Generalnie nie było źle, ale to najważniejsze jak dla mnie spieprzyli. I to przyznaje już nawet ja.

katie_17

Czesc Katie :) Dawno Cie nie bylo... no wlasnie ja jestem jeszcze przed seansem ale po przeczytaniu spoilerow w sieci rece mi opadly do kostek. O ile pierwsza czesc byla naprawde znosna i posiadala klimat LOTRa, druga oceniam jako - poki co przynajmniej - najwieksza porazke w historii adpatacji kinowych ksiazek, to obawiam sie ze trojka dopelni dziela i przeleje czare goryczy. Kwestia smierci Kiliego, Filiego i Thorina - tj jej sposob i okolocznosci - uwazam nie tyle za niedorzeczne co po prostu przykre. Jesli to prawda - a obecnie wiemy juz ze na 100% jest to prawda - to zastanawia mnie jedno: jak majac tak prosta historie do zekranizowania - powtarzam do zekranizowania a nie zaadpatowania bo Jackson mogl sie pokusic o wyjatkowo dobra ekrnizacje - i majac doswiadczenie z LOTRem, w dodatku majac tak wysmienitych aktorow, kompozytora, rysownikow, charakteryzatorow i specow od efektow specjalnych w postaci WETY i przede wszystkim lekka acz fajna tresc, mogli zrobic taki meksyk... przeraza mnie to. Ja uwazam ze Jacksona zjadlo Hoillywood a raczej presja producentow. Poza tym Jackson stracil moim zdaniem pasje jaka posiadal przy pracy nad LOTRem. W dodatku te terminy... gonitwa... czy wszystko bedzie na czas... czy montaz sie uda... czy ZNOWU nie beda potrzebne dokretki... to wszystko sprawilo ze Jackson skopal dzielo. Co gorsza na wlasne zyczenie. Dwa filmy bez zbednych watkow (Radagasta, Tauriel i Legolasa, Nazguli, etc...) dodajac jedynie watke Dol Guldur i Saurona zapewnilby mu sukces a nam epopeje filmowa na miare LOTRa. Najbardziej smieszy mnie argument zagorzalych fanatykow ze Hobbit mial byc bardziej lekki, bardziej basniowy... heh. Ludzie pokazcie mi ta basniowosc... ja widze nieudana probe nawiazanie do LOTRa. Probe bo film nie ma w ogole startu. Hobbity - poza Niezwykla Podroza, ktora jest swietna - moga co najwyzej supportowac LOTRa. I nic poza tym.

MrBaggins

Ja też nie rozumiem jak można spierdzielić taką ekranizację, przy możliwościach które się ma. Gdyby to jeszcze dotyczyło Dol Guldur, pobytu w Rivendell czy jakiejstam innej pierdoły. Ale k**** nie bitwę, praktycznie to, na co człowiek najbardziej czekał. Wiesz ja jestem naprawdę w stanie dużo wybaczyć, a po 2 pierwszych Hobbitach wychodziłam z kina z uśmiechem na ustach. Teraz był tylko taki nieprzyjemny szok, taka obojętność. Do bitwy wszystko jest super. Smaug odszedł z hukiem, Dol Guldur też ok, dobrze i dosyc wiernie z ksiązka pokazane jak ludzie z laketown radzili sobie po ataku, przyjazd Thranduila, negocjacje z Thorinem itd, no i wreszcie samo ukazanie szaleństwa Thorina. Ten film należy do Armitage'a, który zagrał najlepiej ze wszystkich części. Ale sama bitwa i te cięcia po niej to załamka. Juz mi nawet nie chodzi czy to wierne z ksiązką czy nie, bo się oduczyłam przywiązywać do tego sporą wagę. I tak zawsze będzie pozmieniane, chyba że mówimy o Igrzyskach Śmierci. Ale wracając do Hobbita to prawie wszystkie najważniejsze wydarzenia dali. A sama bitwa i to co następuje po niej to jest taka jak opisałam tutaj http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Generalnie+%C5%9Bwietnie%2C+ale+po+raz+pierwszy+jest+pewne+rozczarowanie.,25 63614
Moze jak obejrze więcej razy to trochę sie do tego przyzwyczaję, ale na pewno nie będzie to we mnie wywoływać takich uczuć jak jak bitwy w LOTR. Bitwa Pięciu Armii miała szansę przebić rozmachem i epickością, bitwy z LOTR. I na to zresztą liczyłam, przy tych możliwościach ktore oni mieli. Oczywiście sie nie udało, jak zresztą żadnemu innemu filmowi w ciągu ostatnich 12-11 lat. Liczę, że może wersja rozszerzona co nieco poprawi ale niestety mleko sie rozlało. Szczerze to wolę zardzewiała Hutę Katowice z 2 niż to co było teraz ;) I tak jeszcze po filmie naszło mnie, że lepiej aby zostawili Silmarillion w spokoju. Jeżeli tak mają wyglądać bitwy o Beleriand to ja dziękuję....

katie_17

No dobra, Dol Guldur moze nie jest pierdołą ale na to jednak sie nie czekało jak na bitwę. Która jest kurny nędzy w tytule filmu!

MrBaggins

Pierwsze 3 linijki twojego postu to kompletne kłamstwo.
Kto jest hipokryta? No ty, rzecz jasna. Przeciez dopiero co kilka tygodni temu napisałes, ze już nie będziesz mi odpisywał. Teraz nawet nie musze do ciebie pisac - sam piszesz do mnie. Wieje hipokryzją na kilometr.
A co do odpowiedzi na pytanie - juz ci napisałem. Dziwne, ze ty masz z tym problem a darkar nie, jemu to nie przeszkadza, ze odpowiedziałem za niego, pomagając tym samym innemu uzytkownikowi, który szukał odpowiedzi na pytanie.
PS. Twoi przyjaciele (w tym najwiekszy troll straightlines) mnie nie interesują.

kamilxxx09

Klamstwo? Jasne. Jestes specem. Od kronik i przewodnikow. Dalej nie kumasz o co mi chodzi... brak slow. Po prostu brak slow i szkoda czasu.

Co do pomagania... wiesz jak komus zalezy to wsrod ponad 1300 tematow jakies 20 zawiera odpowiedz. Co wiecej w kazdym z nich sie udzielasz i "dzielisz" sie plotkami. Bo poki co wzorujesz sie na tym co ci inni powiedza.
Filmu nie widziales wiec nie mow, ze wiesz lepiej.

P.S Nie znasz defincji slowa hipokryzja i hipokryta. Jak zwykle urabiasz sobie wlasna ideologie co do mojej osoby, odchodzac od tematu. Zauwazylem ponadto, ze zbyt czesto uzywasz tych okreslen w stosunku co do wiekszosci twoich antyfanow. Powtarzam TWOICH, nie Hobbita.

MrBaggins

"Filmu nie widziales wiec nie mow, ze wiesz lepiej." - kolejne twoje kłamstwo, bo to wcale nie moje słowa.

kamilxxx09

Nie cytuj bo nie umiesz tego robic. Jak zawsze interpretujesz na swoj chory sposob kazda wypowiedz. Zal to czytac. Doprawdy. Konczmy juz bo znowu robi sie smietnik a ty i tak nic nie zrozumiesz.

MrBaggins

No widzisz. To po co zaczynasz, skoro i tak wiesz, ze dysusja jest bezcelowa? Dyskutuj wiec z kimś innym.

ocenił(a) film na 6
MrBaggins

Nie jestem po niczyjej stronie, ale jakby nie patrzeć darkar już wcześniej o braku prologu napisał w tym temacie.

pemmil

No wlasnie... dlatego jak napisalem wczesniej - nie trzeba bawic sie w przejmowanie paleczki i udzielac odpowiedzi na pytania po kims innym. Tym bardziej gdy odpowiedz jest juz w temacie jasno podana. Takich tematow jest juz kilkanascie/kilkadziesiat i na wiekszosc pytan wszyscy maja podane gotowe odpowiedzi. Ale - nie atakujac nikgo lecz stwierdzajac fakt - wiekszosci uzytkownikom tutaj po prostu nie chce sie szukac informacji na forum. Co rusz zakladany jest nowy temat i w kolko sa walkowane te same tresci. Robi sie burdel.

ocenił(a) film na 6
MrBaggins

Też prawda.

kamilxxx09

Ja sie nie czepiam tylko stwierdzam fakty :)

MrBaggins

Odpowiedziałem na pytania innego usera, bo znałem odpowiedx. To chyba nie jest zbrodnią. Pomyśl.

kamilxxx09

Nie znales. Piszesz tylko to, co sam wyczytales na forach zagranicznych. Jak dziesiatki - jesli nie setki - innych ludzi na tym forum. To ty pomysl. Przekazujesz informacje, ktorych sam do konca nie jestes pewien bo filmu nie widziales.

MrBaggins

Oczywiscie, ze znałem. Setki ludzi pisało o tym na zagranicznych stronach. Darkar tez o tym pisał.

użytkownik usunięty
MrBaggins

zostaw go nie ma sensu rozmawiać z tym trollem. Widzisz co robi. A to że zachowuje się jak guru to widać, nie od dziś. Nie warto mu odpowiadać. Przestańcie pisać do niego i będzie na tym forum sam jak palec. Nie potrzebnie się stresujesz. Czekajmy na film :) na forum są nowe opinie. Jedna pozytywna, druga już mniej ale także świetna dzisiaj powinny być kolejne :)

ocenił(a) film na 5
darkar1998

Jak sprawuje się muzyka?

ocenił(a) film na 9
hevi129

Bardzo dobrze, zwłaszcza w Dol Guldur

ocenił(a) film na 7
darkar1998

dla mnie najlepsza muzyka była w czasie bitwy w Dol Guldur też niezła

ocenił(a) film na 4
realowiec

Oglądałeś już film?

ocenił(a) film na 7
Hobbit1

Tak

ocenił(a) film na 8
darkar1998

Jeszcze jedno pytanie, mogące wydać sie retoryczne ale czy Azog zostaje zabity przez Thorina? Bo zajrzałem do książek a tam że Azoga zabija Dain i to w zupełnie innej bitwie :p

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
witek10010

Azoga zabija Thorin. Po za tym prosił bym żebyście też przeglądali wcześniejsze strony ponieważ pytania strasznie często się powtarzają a to serio męczące odpowiadać na to samo po 100 razy xd

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Czy jest jakieś nawiązanie do postaci z Władcy Pierścieni? Np: Froda?

ocenił(a) film na 9
feliks35

Do samego Froda nie aczkolwiek jest nawiązanie do Gondoru w Dol Guldur gdzie Elrond mówi, że trzeba ich ostrzec oraz jest bardzo duże nawiązanie do Aragorna na koniec filmu gdy Thranduril mówi do Legolasa by udał się do plemienia Dunadanów a tam jest młody strażnik syn Arathorna, który był wielkim człowiekiem. Mówi też, że ten strażnik może stać się kimś większym więc Legolas musi go odszukać. A na pytanie o jego imię król elfów odpowiada "sam musisz je poznać".

ocenił(a) film na 7
darkar1998

to było dobre