PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250118
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie wróciłem do domu z seansu w Kinie (Mieszkam w Niemczech, NRW Euskirchen) mógł bym dużo pisać o tym filmie aczkolwiek nie chcę wam spoilerować więc jeżeli któryś z was jest koniecznie ciekawy niektórych scen czy też faktów mogę odpowiedzieć. Od siebie dodam tylko, że efekty 3D są epickie i naprawdę minusy całości mógł bym wyliczyć na palcach jednej ręki natomiast pozytywów jest cała masa. Tak więc jeżeli ktoś nie może się doczekać i ma konkretne pytania mogę odpowiedzieć :)

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A czy Gandalf ma jakąś scenę z Legolasem?

ocenił(a) film na 9
feliks35

Owszem przed bitwą spotykają się i krótko wymieniają zdania.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Ile tak trwał powrót Bilba do Shire?

ocenił(a) film na 9
elrond123

Nie długo ponieważ to już końcówka filmu.

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Gdzie rozpoczyna się walka pod Ereborem czy w Dale?

darkar1998

A jak Bolga walczy z Legolasem , to w trailerze używa tych takich dwóch sztyletów , a gdzie indziej Orcrista , to czym walczył w filmie , i w ogóle jak wyglądała ich walka ? :))

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Tgranduil: Walka zaczyna się przed Ereborem a raczej tam zbierają się armie potem dopiero przenosi się do Dale
mariusz: najpierw używa dłuższego miecza ale potem go traci i walczy tymi dwoma sztyletami. Ogólnie walka jest długa i ciekawa ale niestety właśnie w jej trakcie ma miejsce jeden moment, który mógł bym określić jako jeden z niewielu ale niestety największych minusów filmu.

ocenił(a) film na 9
darkar1998

Thranduil* sorki mój błąd >.<

darkar1998

O a jaki ? :D

ocenił(a) film na 7
mariusz98_fw

TAURIEL.

ocenił(a) film na 9
thorin3

Nie, właśnie, że nie. Z Legolasa zrobili Matrixa, który skakał po odrywających się cegłach z obalonej wieży zupełnie jak by go grawitacja nie obowiązywała. W momencie tej sceny nawet w kinie było słychać od wszystkie takie typowe "heh..."

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 9
thorin3

Może by to tak nie raziło gdyby nie serio przeholowanie bo to nie były trzy cegiełki ale kilka metrów w dodatku serio mi się osobiście ten moment nie podobał. Ale po za tym sama walka jest epicka !

ocenił(a) film na 10
darkar1998

A czy ktoś zabił Smauga?

ocenił(a) film na 9
filmowy03817

Nie no sorry ale na to pytanie odpowiadałem już ponad 5 razy więc zwyczajnie zobacz sobie na górze lub na poprzedniej stronie.

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
darkar1998

A czy Thorin zginął podcza bitwy?

ocenił(a) film na 9
filmowy03817

Tak, to też jest stronę wcześniej xd

ocenił(a) film na 6
darkar1998

Czy koniec to kontynuacja tego co było w hobbicie niezwykłej podróży a co było wstępem do lotra?

ocenił(a) film na 9
pemmil

Serio chcesz znać zakończenie filmu ? Nie lepiej poczekać te kilka dni i nie psuć sobie seansu ?

ocenił(a) film na 6
darkar1998

Jako, że w niezwykłej podróży pojawia się moment przed przyjęciem, a ty piszesz że hobbit kończy się tam gdzie zaczyna władca to jest to prosta detekcja i tego i tak się spodziewam w kinie.

ocenił(a) film na 8
pemmil

Właśnie przeczytałem wszystkie strony tego wątku i żartobliwie dodam, że może wpadałoby zmienić jego nazwę na 100 pytań do darkar1998 o Hobbit Bitwa 5 Armi? :D Wszystkim tak chętnie odpowiadasz, że już znaczną część filmu opowiedziałeś. Jednocześnie choć rozumiem niecierpliwość użytkowników jak Mariusz98 to ostatecznie sami sobie psujecie zabawę, to tak jak przeczytanie 2,3 ostatnich stron książki w którą się dopiero wchodzi. Wasz wybór....

Purespirit

Chciałem się po prostu dowiedzieć co będzie w filmie :)

ocenił(a) film na 9
mariusz98_fw

Dobrze to rozumiem aczkolwiek tu już padło tylko spoilerów, że można powiedzieć, iż opowiedziałem wam cały film xd

ocenił(a) film na 8
darkar1998

Byłem tej nocy na maratonie Hobbita. O ile sama koncepcja 3 części z kolei jest świetna tak ostatnią odsłoną lekko się rozczarowałem. Będą SPOILERY kto nie chce niech nie czyta. Generalnie film b. dobry ale wszystkie filmiki, artykuł z gazet i pewne porównania do władcy to nastawiło mnie na coś trochę lepszego.
Co mi się nie podobało:
- pierwsze i najważniejsze - bitwa 5 armii... samej bitwy jest tu nie wiele bardziej pojedynki, potyczki. Przygotowałem się na epicką batalię ludzi, elfów, krasnoludów i orków (bo orłów jako armii bym nie określił) a tu średnio. Obrona Hełmowego Parowu i bitwa na polach Pelennoru są znacznie lepsze, tam widać jest rozmach
- odnośnie walk ja rozumiem, że Azgog i Bolg to główne czarne charaktery ale tu zrobili z nich terminatorów, siekają, dźgają ich a oni dalej jak nowi prawie. Dla porównania ciężko opancerzeni orkowie padają po jednym ciosie a te większe sztuki nieraz po strzale z łuku (patrz np Bard)
- momentami przegięte sceny, na pierwszym miejscu ta gdy Legolas skacze po spadających kamieniach
- sposób w jaki zginął Thorin... Nie nawiązuje już do tego jak to jest w lekturze ale to było takie naiwne i tanie, od razu człowiek się domyśla co się stanie
To w sumie tyle. Powtórzę, że film jest naprawdę dobry i na pewno obejrzę jeszcze kilka x w kinie ale obecnie 2ga część bardziej mi się podoba. A co z Bitwy 5 Armii najbardziej to przewodnia piosenka Billiego Boyda.

ocenił(a) film na 9
Purespirit

Tak jak mówiłem Legolas to istny Matrix i sama bitwa zwyczajnie jest inna niż w WP więc ciężko to porównywać. I tak masz rację tyle pytań serio niektórym się dziwię zwłaszcza tym co pytają kto zginął lub o końcówkę filmu.

darkar1998

Ja jeszcze nie byłam, ale się szykuję a kocham i tak ;-)

ocenił(a) film na 9
elwis100

I dobrze ^^

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Jak Thorin odzyskuje Orcrista ?

ocenił(a) film na 7
darkar1998

Przeczytałam tylko 3 strony tego wątku, lecz z racji tego że nie chce mi się czytać dalej zapytam:
Co się stanie potem z Tauriel. Widziałam tu że pisałeś że ona nie zginie, a więc.. I co dokładnie się działo w wątku Kiliel (Kili x Tauriel) ? Oj wiem, że większość z fandomu Tolkiena jej nienawidzi, ale ja ją lubie.

ocenił(a) film na 8
Aspheris

Asper przejrzyj wątek, darkar już o tym pisał. Ja książki przeczytałem kilka lat temu (obecnie przymierzam się do kupna ale po angielsku tym razem). Początkowo czepiałem się trochę władcy, że Jackson za dużo sobie pozwala zmieniając to i tamto ale z czasem mi przeszło i cieszę się z tego co nakręcił. Tauriel owszem nie było w Hobbicie ale jest ona moją ulubioną postacią tej trylogii. Jako jedyna spośród elfów dba o dobro ogólne a nie tylko swego podwórka. Jej relacja z Kilim przypomina mi miłość Aruen i Aragorna taką czystą wbrew wszystkiemu. Scenę z 2 części zaraz po spływie w beczkach gdy Tauriel rozmawia z Legolasem jest moją ulubioną z całego Hobbita. W bitwie 5 armii wątek jej i Kiliego nie jest tak mocno rozbudowany co jednocześnie może niektórych zasmucić a z drugiej stron nie powinno dziwić skoro nie występuje ona w książce. Apsher poczekaj na film, cierpliwość jest cnotą.
W ostatniej części najbardziej podoba mi się odbicie Gandalfa a szczególnie pojedynek (nazwałbym to mentalnym siłowaniem się na rękę) Saurona i Galadrieli.
elwis mówisz, że kochasz.... a faceta szukasz może haha :P pół żartem pół serią

ocenił(a) film na 7
Purespirit

Oh, przejrzałabym w sumie cały temat, lecz są też tu rzeczy które mnie nie interesują tak bardzo aby sobie spoilerować. I tak już postanowiłam skończyć szukania odpowiedzi na moje pytania, aby mieć więcej niespodzianek w kinie, choć do Polskiej premiery troche zostało. Do wątku Tauriel i Kiliego.. tak na serio miałam nadzieje że mało go będzie, aczkolwiek tak jak podkreśliłeś nie ma Tauriel w książce i aż tak bardzo mnie nie zaciekawił ich ''romans', raczej zaciekawiła mnie sama Tauriel . Chociaż co do porównania ich relacji z miłością Arweny i Aragorna masz racje.
Widziałam chyba na jakimś trailer'ze jak Galadriel niesie Gandalfa.. To na prawde silna kobieta.

ocenił(a) film na 9
Aspheris

Nie tylko fizycznie silna tyle powiem ;)

ocenił(a) film na 8
darkar1998

Ja mam pytanie odnośnie długości filmu, ile on trwa? Mam nadzieję, że nie tyle co podaje filmweb czyli lekko ponad 140 min.

raptor59

no tak 144 minuty trwa wszędzie tak pisze . :)

ocenił(a) film na 8
mariusz98_fw

Szkoda, ale za to reżyserka będzie trwała o 30 min dłużej :)

ocenił(a) film na 9
raptor59

Dokładnie

ocenił(a) film na 7
raptor59

O,jesteś tutaj :)

ocenił(a) film na 8
thorin3

Jestem ;)

ocenił(a) film na 6
darkar1998

co z blizna Thranduil?? wyjasnilo sie cos??

ocenił(a) film na 9
rotanimod

Było to już wyjaśnione w 2 części. Król elfów mówił, że ten miał do czynienia z ogniem smoka na północy więc można się reszty domyśleć samemu.

ocenił(a) film na 6
darkar1998

no ale mogl zrobic iluzje blizny ;) albo iluzja zakryc blizne ;) to jaka jest odp?

rotanimod

Raczej to drugie. Zakrył iluzją prawdziwą bliznę.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Iluzją może nie aczkolwiek jakimś rodzajem magii.

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 6
darkar1998

o to mi chodzilo

ocenił(a) film na 9
rotanimod

To dobrze ;)

ocenił(a) film na 10
darkar1998

Czy w filmie jest scena, kiedy armia krasnoludów jedzie na kozłach? To scena z 1 zwiastuna.

ocenił(a) film na 9
mie46ole

Owszem jest.