PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249671
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czytane książki

ocenił(a) film na 6

Jaki jest tytuł książki, którą aktualnie czytacie, lub czytaliście ostatnio? Chciałbym sprawdzić jak wiele osób na forum czyta hobbita, więc proszę o uczciwą odpowiedź :)
Cook- czarna kompania

ocenił(a) film na 8
pemmil

,, Saga o Wiedźminie: Pani Jeziora" - Andrzej Sapkowski

ocenił(a) film na 4
pemmil

Nie wiem czy odpowiedzieć szczerze bo jeden z użytkowników ma z tego powodu podłe żarty. Aktualnie czytam dwie książki "Znaleźć Boga w Hobbicie" Jima Ware oraz "Opowieści z Narnii" Lewisa. A wcześniej zaczęłam "Hobbit i filozofia. Prawdziwa historia tam i z powrotem" ale książka mnie zmordowała więc ją rzuciłam po paru rozdziałach.

ocenił(a) film na 6
Belief

Jakieś dokumentalne? Blisko hobbita, ale nie do końca. :)
Zauważyłem, że wszyscy tu dają same "pewniaki" :D lewis, martin sapkowski. A ja przed cookiem czytałem simmonsa- hyperiona. Jestem odmieńcem :D

ocenił(a) film na 4
pemmil

Takie tam analizatorsko-rozmyśleniowe. Podają przykład z Hobbita a potem z życia lub Biblii albo filozofii. Ale w tej jednej są dokładnie cytowane długie fragmenty z Hobbita więc trochę go jednak czytam :D

Wiesz co co do Lewisa to zawsze chciałam przeczytać te jego Opowieści. Przypadek, że akurat teraz.

Belief

Ile już "Opowieści..." przeczytałas?

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Dopiero zaczęłam :). Jestem na pierwszej.

Belief

Aaa. Pierwsza moja ulubiona :D Tak jak film :)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

"Siostrzeniec Czarodzieja" najlepszy.

Kjcdudbjsdv

Tez fajny, ale u mnie gdzies na 4 miejscu, jesli chodzi o Narnię.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

W sumie nigdy nie przeczytałem narnii. Czy będę miał odczucie, że jest za dziecinna? Bo miałem tak przy powrocie do HP

pemmil

To zalezy, ile jest w Tobie dziecka :D Ksiażki mają basniowy klimat, podobnie jak książkowy Hobbit. Ale to podstawowe ksiażki fantasy. Obowiązkowo trzeba przeczytać :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Też tak uważam, piękna klasyka fantasy. Każdą część czytałam wielokrotnie. Moja ulubiona: Ostatnia Bitwa :)

Julia_20

Ja czytałem pierwsze 3 części kilka razy. Natomiast 4,5,6,7 po jednym razie. Ale muszę kiedyś do nich wrócić. Moze na poczatku przyszłego roku :D

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ja bardzo lubię wracać do nich szczególnie wiosną - bo Narnia w ogóle kojarzy mi się z tą porą roku :)

Julia_20

Mnie z zima. Ale to chyba przez 1 cześć :)

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Podobno jest tam najpiękniejszy opis końca świata. Tak słyszałam. :)

ocenił(a) film na 8
Belief

Jedynie końca Narnii - tej starej Narnii. Bo świat z którego pochodzi rodzeństwo Pevensie istnieje nadal. Ale już nie będę spojlerować ;)

ocenił(a) film na 4
Julia_20

:) Nie spoleruj. Nie lubię tego. Dlatego juz nie mogę się doczekać tych opowieści niezekranizowanych.

użytkownik usunięty
Belief

Tylko fantastyke czytasz?

ocenił(a) film na 4

Nie no pewnie, że nie :). W ogóle to uwielbiam romanse historyczne, choć to w sumie też lekka fantastyka :D. Wiem, wiem co teraz myślisz. :]. I tak się nacięłam na te cholerne dary anioła na tą wersje z tymi piekielnymi maszynami ;/. Myślę sobie "nie dość, że romans osadzony w latach które uwielbiam to jeszcze trochę fantastyki" :/

użytkownik usunięty
Belief

O tak :D. Właśnie kolega polecał mi cykl "Piekielne Maszyny". Z książek Cassandry przeczytałem tylko Dary Anioła: Miasto Kośći

ocenił(a) film na 8

Piekielne Maszyny - fajne, według mnie lepsze od Darów Anioła :-).

użytkownik usunięty
Luthien2707

Może w nastepne wakacje sie skusze ;-)

ocenił(a) film na 8

Myślę, że warto. Wiadomo arcydziełem to one nie są, ale przyjemnie się czyta :-).

użytkownik usunięty
Luthien2707

Ile jest w sumie części?

ocenił(a) film na 8

Trzy: Mechaniczny Anioł, Mechaniczny Książę, Mechaniczna Księżniczka.

To jedna z niewielu serii, gdzie uważam, że każda kolejna część jest lepsza od poprzedniej.

użytkownik usunięty
Luthien2707

Ja zazwyczaj trafiam ze drugie czesci sa najlepsze min. W Pierścieniu Ognia czy Próby Ognia

ocenił(a) film na 8

Zgadzam się, co do WPO. Spotkałam się z trzema przypadkami, że 3 część( ostatnia) jest najlepsza:,, Mechaniczna Księżniczka",,, Dar Julii"( szczególnie polecam) i ,,Władca Pierścieni: Powrót Króla".

użytkownik usunięty
Luthien2707

Co to Dar Julii?

ocenił(a) film na 8

Dotyk Julii, Sekret Julii, Dar Julii - Tehereh Mafi. Rewelacyjne książki. Według mnie obok Igrzysk i Niezgodnej najlepsza młodzieżowa trylogia.

Jedne z moich ulubionych cytatów:

"Mój świat jest utkaną ze słów pajęczyną, splatającą kończyny, kości i ścięgna, myśli i obrazy. Jestem istotą złożoną z liter, postacią stworzoną przez zdania, wytworem wyobraźni, fikcją."

"Czasem wydaje mi się, ze moja samotność eksploduje, rozsadzając mnie od środka.
Czasem zastanawiam się, czy wypłakanie, wykrzyczenie albo wyśmianie tego obłędu może w czymkolwiek pomoc.
Czasem pragnienie dotyku, bycia dotykaną, czucia jest tak silne, ze porywa mnie do jakiegoś innego wszechświata, a tam, stojąc na krawędzi przepaści, nabieram pewności, ze spadnę i nikomu nigdy nie uda się mnie znaleźć."

„Jestem klepsydrą. Siedemnaście lat przesypało się przeze mnie i pogrzebało mnie w mym własnym wnętrzu. Czuję, że mam zrośnięte, ciężkie od piasku nogi, umysł przepełniony ziarenkami wahania i niedokonanych wyborów, tracę cierpliwość, w miarę jak czas przecieka mi przez ciało. Mała wskazówka poklepuje mnie na raz, dwa, trzy i cztery, szepcząc: dzień dobry, wstawaj, rusz się, obudź się obudź się”

użytkownik usunięty
Luthien2707

To jakis romans?

ocenił(a) film na 8

Tak, aczkolwiek nie do końca. Miłość nie jest na pierwszym planie. Nie chcę pisać Ci opisu, bo może brzmieć trochę tandetnie, a wolałabym, żebyś nie zraził się do książki. Naprawdę warto przeczytać, choćby dla niezwykłego stylu pisania.

użytkownik usunięty
Luthien2707

Zaintrygowalas mnie ;D

ocenił(a) film na 8

Cieszę się, o to mi chodziło ;-). Nie musisz czekać do następnych wakacji :-). Szybko się czyta. Niestety, ma być ekranizacja, a to jest bardzo trudna książka do przeniesienia na ekran - jest bardzo emocjonalna - zresztą sam zobaczysz :-).

użytkownik usunięty
Luthien2707

Niestety chyba bede musiał bo czekaja mnie wazne egzaminy w tym roku szkolnym i muszę sie uczyc ;/

ocenił(a) film na 8

Zatem życzę powodzenia :-)

użytkownik usunięty
Luthien2707

Nie dziękuję - nie bede zapeszac xD

użytkownik usunięty
Belief

Czytałaś może:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/204005/zlodziejka-ksiazek ?

Koleżanka mi mówiła że zaje...ista książka.

ocenił(a) film na 4

Nie, ale też słyszałam, że jest dobra. Nawet miałam przyjaciółce kupić w prezencie a potem pożyczyć. :D.

I jak te Dary Anioła? Podobały Ci się? Na Internecie znalazłam ebooki tylko, że czytasz na stronie. Wybierasz sobie rozdział i ci się wyświetla. Kilka przeczytałam i powiem Ci szczerze, że mnie to nie zachwyca. Właściwie to takie...hmm...dla nastolatek. Ale Piekielne Maszyny mają trochę inny styl.

użytkownik usunięty
Belief

Kupie może jutro tą Złodziejkę Książek. Podobno Śmierć jest narratorem :P

Powiem Ci że język nie powala - bardziej dla nastolatek, tak samo jak seria PLL - do przełknięcia.

ocenił(a) film na 4

"Śmierć jest narratorem"

To najlepsza reklama jaką przeczytałam odnośnie tej książki :). Kup i zdaj mi relację czy warto kasę wydawać. :D

użytkownik usunięty
Belief

Hehe w sumie ja też. Dlatego postanowiłem ją kupić

ocenił(a) film na 6
Belief

Czytasz to na własną odpowiedzialność ;p

ocenił(a) film na 4
calays

A co z tą książką jest nie tak? :)

ocenił(a) film na 6
Belief

No 1 cz. jako tako spoko nie przeczę, tak na luzie do poczytania ale reszta .... ja po prostu nie sądziłam, że przez tyle części można ciągnąć i wałkować pewien temat i tyle razy bawić się w "oszukać przeznaczenie" ... już nic cie potem nie trzyma w napięciu bo myślisz sobie...znów te "dylematy" jak "szansa na sukces", ja tak miałam ty nie musisz oczywiście. 1 cz. jest tak po prostu OK,;) ale już potem .... kto co lubi.

calays

A o czym piszecie, jesli można wiedzieć?

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

O złodziejce książek

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/204005/zlodziejka-ksiazek

Belief

Aha

ocenił(a) film na 6
Belief

No 1 cz. jako tako spoko nie przeczę, tak na luzie do poczytania ale reszta .... ja po prostu nie sądziłam, że przez tyle części można ciągnąć i wałkować pewien temat i tyle razy bawić się w "oszukać przeznaczenie" ... już nic cie potem nie trzyma w napięciu bo myślisz sobie...znów te "dylematy" jak "szansa na sukces", ja tak miałam ty nie musisz oczywiście. 1 cz. jest tak po prostu OK,;) ale już potem .... kto co lubi.

ocenił(a) film na 6
calays

oooooo podwójnie ..... przepraszam