Jaki jest tytuł książki, którą aktualnie czytacie, lub czytaliście ostatnio? Chciałbym sprawdzić jak wiele osób na forum czyta hobbita, więc proszę o uczciwą odpowiedź :)
Cook- czarna kompania
Klauni ogólnie są straszni, więc się nie dziwię. A książka to dla mnie najlepsze dzieło kinga, a mówię to po lśnieniu, miasteczku salem, misery i cmętarzu dla zwiężąt. A one były niesamowite.
Pewnie że istniejej i jest zajebista... Co prawda gdy przeczytałam ją po raz pierwszy ilośc poznanych przezemnie wulgaryzmów zwiększyła się o 80% ale historia niesamowita. :D
druga cześć "Oko księżyca" równieź ciekawa
Skończyłam wczoraj - "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" - Jonasson Jonas
A od dziś - "Opowiadania" - M.Bułhakow ;)
Aktualnie czytam tylko Kosogłosa - wersję angielską.
Ogólnie sierpień jest dla mnie miesiącem bez ksiażek. W lipcu nadgoniłem co chciałem przeczytać:
1. Gwiazd Naszych Wina - John Green
2. Papierowe Miasta - John Green
3. 19 razy Katherine - John Green
4. Szukając Alaski - John Green
5. Komórka - Stephen King
6. Nawałnica Mieczy cz 1 - George R.R. Martin
7. Nawałnica Mieczy cz 2 - George R.R. Martin
8. Mężczyźni Którzy Nienawidzą Kobiet - Stieg Larsson
9. Dziewczyna Która Igrała z Ogniem - Stieg Larsson
Też słyszałam. Mam ją w domu, ale jakoś do tej pory do niej nie sięgnęłam - czas najwyższy. A jak podobały Ci się książki Greena? Czytałam wszystkie, jestem ciekawa, Twoich wrażeń :-).
Że tak powiem - książki Greena są F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-E.
Ale rozłóżmy opinie na każde z 4 książek Greena
1. Gwiazd Naszych Wina (11/10)
Według mnie najlepsza książka Greena. Uwielbiam Greena jak opisał śmierć w tej książce! I bardzo podoba mi się, że autor nie zwraca uwagi na chorobę jaką dotknięta jest Hazele... Podoba mi sie z jaką ironią autor podchodzi do choroby (i nie tylko). I w ogóle najlepsze w tej ksiażce jest to, że John jej tak naprawdę nie zakończył - tak jak to było z Ciosem Udręki, która czytała Hazel, a potem Augustus. Książka pełna metafor.
I te piękne cytaty:
"Świat nie jest instytucją zajmującą się spełnianiem życzeń"
lub
"Czasami trafiasz na książkę, która przepełnia cię dziwną ewangeliczną gorliwością oraz niezachwianą pewnością, że roztrzaskany na kawałki świat nigdy już nie będzie stanowił całości, dopóki wszyscy żyjący ludzie jej nie przeczytają. Ale są też dzieła takie jak to, o których możesz opowiadać innym, książki tak rzadkie i wyjątkowe, i twoje, że dzielenie się nimi wydaje się niemalże zdradą."
lub
"Poszedłem rano do klinki i wyznałem chirurgowi, że wolałbym być głuchy niż ślepy. A on na to: „To nie działa w ten sposób”, więc ja: „Tja, rozumiem, że to tak nie działa. Mówię tylko, że wolałbym być głuchy niż ślepy, gdybym miał wybór, choć przecież wiem, że go nie mam”. A facet odpowiedział: „Dobra wiadomość jest taka, że nie będziesz głuchy”. Odrzekłem więc: „Dziękuję za zapewnienie, że nie ogłuchnę z powodu raka oka. Mam wielkie szczęście, że taki intelektualny gigant jak pan zgodził się mnie operować”. - Isaac **
lub
"- Jestem granatem - powtórzyłam. - Chcę trzymać się z dala od ludzi, czytać książki, rozmyślać i spędzać czas z wami, ponieważ i tak nie mogę zrobić nic, żeby was nie zranić. Jesteście zbyt zaangażowani, więc pozwólcie mi po prostu żyć tak, jak chcę, dobrze? Nie mam depresji. Nie muszę nigdzie wychodzić. I nie mogę być typową nastolatką, ponieważ jestem granatem."
I chyba najlepszy z NAJLEPSZYCH!:
"To tylko nasza, a nie gwiazd naszych wina" <3
Jak widać z tej książki można wiele i to bardzo wiele cytatów wybierać.
2.Papierowe miasta (10/10)
Chyba druga najlepsza książka Greena. Powieść bardzo wciągająca. Książka tak naprawdę o dojrzewaniu. I intrygująca jest tutaj postać Margo - chyba najlepsza z tej książki. Mam nadzieję, że do ekranizacji znajdą jakąś bardzo dobrą aktorkę. Pełna uczuć i właśnie na takie ksiażki można tracić czas.
3.Szukajac Alaski (9.5/10)
Troszke słabsza od dwóch poprzednich ale nadal trzyma poziom. Następna ksiażka o dojrzewaniu. Niesamowita i ostatnie 130str; strasznie wzruszająca. Naprawdę genialnie opisał utrate osoby, którą sie kocha. Ahh, który chłopak nie zakochałby się w Alasce??
4.19 razy Katherine (9/10)
Ksiażka inna niż poprzednie Greena. Ale nadal wciągająca, błyskotliwa i genialna. Chciałbym mieć matematykę w jednym palcu jak nasz główny bohater Colin. I te anagramy! Z twórczości Greena, najwięcej się na tej książce uśmiałem (moment z szerszeniami lub jak udają francózów).
Najlepsze u Greena jest to że piekielnie dobrze kreuje postacie! Wszyscy są niesamowicie inteligentni. Niby, że pisze powieści dla młodzieży, a tak naprawdę są to powieści dla wszystkich. Pokazuje niezwykłe wartości np. dojrzewania czy utrata kogoś bliskiego. Genialny i wspaniały pisarz :D
Ja mam taki sam ranking :-). A jak podobał Ci się film,, Gwiazd naszych wina"? Moim zdaniem bardzo dobry, choć oczywiście wiele brakuje mu do książki. Co do ekranizacji,, Papierowych Miast" - Nat Wolff wydaje mi się trafnie dobrany. W temacie na forum Paper Towns stwierdziłeś, że dobrą aktorką do roli Margo mogłaby się okazać Abigail Breslin. Zdecydowanie się zgadzam.
Koniecznie :-). Ale najlepiej znaleźć adres mailowy do asystentki Greena, bo podejrzewam, że John niczym van Houten ma sporo listów od fanów :-).
Hehe ;)
Ten Van Houten to chamski typ czlowieka... Hazele powinna mu przywalic ;P
Czytając książkę miałam taką nadzieję :-). W filmie też był bardzo przekonujący :-).
W filmie wyszła super:,, Mamy pięć nóg, cztery pary oczu i 2,5 zestawu sprawnych płuc i dwa tuziny jajek." - świetne :-D.
Chyba nikt sie nie sprzeciwi jak ktos przeczyta choc jedna jego ksiazke. Jako pierwsza powinna to byc Gwiazd Naszych Wina wg mnie ;D
Świetny, ale szczególnie lubię także język pisania Tolkiena, Sapkowskiego i Mafi :-).
Sapkowskiego nie czytalem...
Za to podobają mi sie przemyslenia Katniss w Igrzyskach.
Ja nie miałam takich odczuć, ale to może sprawa mojego podekscytowania. Jak obejrzę na DVD to może zacznę też zwracać uwagę na szczegóły. Green zdradził, że na półce, w pokoju Hazel leżą Igzyska Śmierci. Muszę je wypatrzeć :-D!
Trzeba czekac ;). Choć jak bedzie pazdziernik bedzie fajnie bo Igrzyska i Hobbit blizej ;)
Już się nie mogę doczekać :-). Jeszcze 7 października dodatek do Niezgodnej - Cztery( wreszcie przetłumaczyli :-).
Wiem, że Niezgodna Cię nie zachwyciła jako książka, ale i tak polecam Ci Wierną :-).