Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 251 tys. ocen
7,2 10 1 250981
5,6 48 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czytane książki

ocenił(a) film na 6

Jaki jest tytuł książki, którą aktualnie czytacie, lub czytaliście ostatnio? Chciałbym sprawdzić jak wiele osób na forum czyta hobbita, więc proszę o uczciwą odpowiedź :)
Cook- czarna kompania

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Wiesz o co mi chodzi :)

pemmil

Nom wiem :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

To od nas zależy czy będziemy pielęgnować to dziecko w sobie. Niestety świat dorosłych nie sprzyja temu "dziecku". Natomiast naturalnym procesem jest samo dorastanie i dojrzewanie. To normalne, że czasem pewna infantylność będzie nam przeszkadzać. Myślę jednak, że wszystko zależy też od podejścia i nastawienia. Jak zobaczyłam te obrazki to zwątpiłam. Odłożyłam książkę i poczekałam aż moje "dziecko" będzie chciało się nakarmić :). (Albo ta filozofia mnie dobiła i musiałam odreagować :]. Niektóre teorie są spoko, ale niektóre to takie pierdoły...)

ocenił(a) film na 6
Belief

Z tym moim dzieckiem, to ja nigdy nie wiem kiedy się pokaże. Czytam HP- infantylne.
Widzę zestaw lego Lotr, to mam taki dialog w głowie:
Ja1: CHCĘ TO
Ja2: jesteś za stary na lego
Ja1: Ale ja chcę
Ja2: zobacz jakie drogie
Ja1: prrroszęęęę
Ja2:nie
Ja1:aaaaargh
Ale już grę lego lotr na pc kupiłem. Mam słabość do gier lego

ocenił(a) film na 4
pemmil

Ha ha ha też tak czasem mam choć już bardzo rzadko. No i nie z lego :P.

A może po prostu jestem już na tyle dojrzała, że pozbyłam się związanych z tym wyrzutów sumienia? W końcu jestem dorosła i wolno mi kupować co chcę. :P.

ocenił(a) film na 6
Belief

Mi to jakoś bardzo nie przeszkadza, ale lego to moja taka brama do dzieciństwa i gdy widzę lego, chcę znów być dzieckiem, żeby móc czuć tą radość gdy się stworzy np: samolot. To nie przypominało nawet samolotu ale co to była za radość :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

Też tak czasem mam. Ostatnio chodziło za mną takie dziwne uczucie. Coś chciałam zrobić, ale nie wiedziałam co. Dopiero potem do mnie dotarło, że kiedyś były takie Polly Pocket. To były takie zamykane małe domki i laleczki, które mieściły się w dłoni. Kiedyś miałam takie dwa. I nawet nie tyle bym się tym pobawiła co potrzymała chwilę w ręku by się na to napatrzyć. To chyba chodzi o te wspomnienia tej radości wynikającej z takiej zabawy :).

ocenił(a) film na 6
Belief

Minuta ciszy dla dzieciństwa :(

ocenił(a) film na 4
pemmil

Ehh... :(

Belief

Polly Pocket - kojarzę to! Mnie natomiast ostatnio powróciły wspomnienia z robotami Bionicle. Miałem i mam jeszcze ich kilkanaście. Potem jednak zrobili już inne :(

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

W sumie bionicle to lego. Też ich trochę miałem. Ale były drogie :(

pemmil

No, potem były droższe, ale i ciekawsze.

Belief

Polly Pocket - kojarzę to! Mnie natomiast ostatnio powróciły wspomnienia z robotami Bionicle. Miałem i mam jeszcze ich kilkanaście. Potem jednak zrobili już inne :(

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

"roboty Bionicle" niestety nie kojarzę. To już nie moje dzieciństwo. Jedyne roboty jakie znam z dzieciństwa to transformersy.

Belief

Też były.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ooo... Polly Pocket - wspomnienia odżyły :-). Jednak LEGO zawsze było moją ulubioną zabawką - i nie powiem, teraz też często nie mogę się oprzeć zestawom z Lotra :-).

pemmil

jeżeli jakaś książka ma obudzić w tobie dziecko podczas czytania, to tylko i wyłącznie Narnia :)

ocenił(a) film na 6
lolmiki

Jakoś hobbit budzi te wspomnienia, więc nie wyłącznie ;)

pemmil

Ale Narnia bardziej :P Zwłaszcza pierwsza część. A najsłabsza wg mnie jest trzecia.

ocenił(a) film na 4
pemmil

"W sumie nigdy nie przeczytałem narnii. Czy będę miał odczucie, że jest za dziecinna?"

Śmiało czytaj :). Ja właśnie skończyłam. Na samym początku opowieści miałam ze 2-3 razy taki moment, że się "uśmiechnęłam", ale im dalej tym te opowieści się zmieniają. Mimo, że są to bajki to daleko im do dziecinności. Lewis pisał przepięknym językiem. Miał bogate słownictwo, potrafił wspaniale budować zdania, nie męczy opisami a jednocześnie wszystko tak doskonale tłumaczy. Niesamowite wydarzenia czy rzeczy potrafi wytłumaczyć w najprostszy sposób nie odbierając im nic z ich niezwykłości. Mimo, że czytasz bajki nie odczuwasz dziecinności a są to przepiękne, poruszające historie warte przeczytania.

Jak widziałeś filmy to najgorzej jest przebrnąć przez pierwsze dwie, bo wiesz co się zdarzy. Z Wędrowcem już nie ma tego problemu bo spotkało go to co Hobbita tylko w gorszym stopniu. W Hobbicie co nieco się zgadza a z Wędrowca zrobili kompletnie inną historię. Zaś kolejne 4 opowieści to sama przyjemność. Jak się dorwałam do Siostrzeńca Czarodzieja to odłożyłam go dopiero po przeczytaniu (choć planowałam tylko kilka rozdziałów). Żałuję, że nie napisał ich więcej. :(

ocenił(a) film na 8
Belief

I która najbardziej Ci się spodobała? :)

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Bardzo podobała mi się "Podróż "Wędrowca do Świtu"", ale nie ukrywam, że to od "Siostrzeńca Czarodzieja" nie mogłam się oderwać :). A Tobie która najbardziej przypadła do gustu?

ocenił(a) film na 8
Belief

Ciężko wybrać jedną, ale powiedziałabym jednak że Ostatnia bitwa. Wędrowca też bardzo lubię, i Siostrzeńca. Mogę je uznać za moje "top 3" xd

ocenił(a) film na 10
Belief

Właśnie. Która?

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Ta sama co Tobie - Siostrzeniec Czarodzieja :)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Pierwsza jest dokładnie taka jak film. Uderzyło mnie jak dokładnie to nakręcili.

Belief

Zdecydowanie tak :) W książce tylko walki na zamarzniętym jeziorze nie ma i Bitwa jest bardzo słabo opisana. Wiec 2 wielkie plusy dla filmu.

ocenił(a) film na 10
pemmil

"Saga o Wiedźminie: Miecz Przeznaczenia" - Andrzej Sapkowski (już 5 raz)
"Pieśń Lodu i Ognia: Starcie Królów" - G.R.R. Martin

ocenił(a) film na 8
Kjcdudbjsdv

5 raz? Nie dziwię Ci się :-). Ja czytam po raz pierwszy, kończę właśnie Panią Jeziora - rewelacja. Kto wie - być może Saga o Wiedźminie trafi na 2 miejsce( po WP) listy moich ulubionych książek :-).

ocenił(a) film na 10
Luthien2707

A Martina czytałaś?

ocenił(a) film na 8
Kjcdudbjsdv

Szczerze mówiąc, to nie. Polecasz?

ocenił(a) film na 10
Luthien2707

Oczywiście że tak. G.R.R. Martin, Sapkowski i Tolkien to najlepsi pisarze fantastyki na świecie (według mnie).

ocenił(a) film na 8
Kjcdudbjsdv

Słyszałam dużo dobrego o Martinie, ale do tej pory jakoś mnie nie ciągnęło do Gry o Tron. Ale może to zmienię w najbliższej przyszłości. Póki co, skończyłam Sagę o Wiedźminie. Sezon Burz stasznie mnie zawiódł, ale cała seria jest wspaniała.

ocenił(a) film na 10
Luthien2707

Mówie ci. Jego ksiażki są genialne. Nie chce się od nich oderwać. Ja obecnie kończę Starcie Królów.

ocenił(a) film na 5
pemmil

Anthony Robins ,, Olbrzymie Kroki". Psychologia i relacje międzyludzkie to moja pasja numer 2 ;)

ocenił(a) film na 10
Pallado

A jaka jest pasja numer 1?

ocenił(a) film na 5
Kjcdudbjsdv

Pasją numer jeden jest siłownia. Nie mógłbym bez tego normalnie funkcjonować ;) Do tego dochodzi jeszcze dietetyka jako dziedzina związana z rozbudową własnego ciała.

ocenił(a) film na 10
pemmil

Jeszcze Rowling - "Harry Potter i Insygnia Śmierci" i Bowden - "Assassin's Creed Tajemna Krucjata"

pemmil

"Bastion" - Stephen King.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Fajna? Bo mam na liście do przeczytania

pemmil

Przeczytałem około 3/4 powiesci, iwęc myśle ze moge dokonac wstepnej oceny. Świetna. Jedna z najlepszych Kinga.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Jak narazie najlepszą książką kinga jest dla mnie "to". Świetna

pemmil

Czytałem. Jedna z moich ulubionych książek. Trudno jest mi dokonac jakiejś listy ksiażek Kinga, aby posortowac je od najlepszej do najgorszej, ale "TO" jest na pewno w Top 3 najlepszych ksiażek Kinga.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ale jak spróbować opowiedzieć o czym jest to brzmi niewiarygodnie głupio :D

pemmil

Dlaczego?

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Psychopatyczny klaun atakuje małe dzieci. Po latach dzieci wracają by się z nim zmierzyć. Klaun okazuje się wielkim pająkiem, który oprócz żółwia jest najpotężniejszy we wszechświecie.

pemmil

No comment haha

ocenił(a) film na 4
pemmil

Też mi kiedyś polecali przeczytać "TO", ale rzeczywiście Twój opis średnio zachęca :D

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Aż dziwne, że taka fabuła może wciągnąć :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

Nakręcili też film w dwóch częściach. Druga jest tak głupia jak głupio brzmi opis który tu wkleiłeś. Zaś pierwsza jest straszna - w dobrym znaczeniu. Klaun w pierwszej mnie przerażał gdy byłam jeszcze dzieckiem. Scenę z balonami długo miałam przed oczami. Podobno ekipę też ten klaun przerażał nawet na planie i prosili aktora, aby nie zbliżał się do nich tak ucharakteryzowany.
A książka podobno jest dobra.