Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Hobbit Pustkowie Smauga to absolutny fenomen, oryginalny i na najwyższym poziomie. Nie
będe się za dużo rozpisywał, bo to że film jest fenomenalny to oczywistość.
Gra aktorska na najwyższym poziomie: Freeman genialny jak w NP, McKellen i Armitage świetni,
Cumberbatch w roli Smauga gra równie mistrzowsko co Serkis Golluma, a do tego dochodza
jeszcze nowe postacie, bardzo doby legolas, Bard, Tauriel, która stała się moją ulubioną elfką
zaraz obok Galadrieli i rewelacyjny Lee Pace jako Thranduil :)

Fabuła i scenariusz naprawdę świetne: duzo się dzieje, jest ogrom akcji, pojedynków, szybkie,
dynamiczne tempo. To co jest w książce w zasadzie jest i w filmie (może poza drobnostkami).
Dodatki takie jak Dol Guldur, High Fells czy Bree jeszcze bardziej urozmaicają cały film i idealnie
wpasowują się w uniwersum Śródziemia

Kostiumy, scenografia, charakteryzacja, muzyka - wszystko na najwyższym poziomie.
MAJSTERSZTYK!
Efekty, strona techniczna i wizualna jednak miażdżą totalnie. Sceny akcji z elfami i orkami
(szczególnie akcja z beczkami) są świetne i nawet na moment nie można odwrócić od nich
wzroku. Tauriel i Legolas tworzą świetny duet. Fajnie, ze pokazano równiez przeminę Beorna z
niedźwiedzia w człowieka, dobrze tez, ze było sporo Bolga. Przy okazji bardzo porządne CGI.
Największe wrażenie robią jednak sceny w Dol Guldur, rumowiska Rhudauru i Erebor. Nie
spodziewałem się że High Fells na zewnątrz będzie tak monumentalne. Podobnie jak Dol
Guldur. Armie wychodzace z twierdzy sa epickie, ale jeszcze lepszy jest pojedynek Gandalf vs.
Nekromanta. Walkę z Balrogiem bije na głowę.
Od klimatycznego Bree przy którym poczułem się jak w domu aż pod Erebor wystawiłbym mocne
9. Brakowało mi troszkę więcej Mrocznej Puszczy (zaczarowany strumień, wiewiórki, jeleń). Ale
gdy obejrzałem ostatnie 40 minut w Górze totalnie mnie rozłożyło na łopatki. SMAUG TO
NAJLEPSZA BESTIA W HISTORII KINEMATOGRAFII. Jego wygląd, jego głos, jego charakter -
CUDO. Scena rozmowy z Bilbem to PERŁA podobnie jak zagadki z Gollumem w NP, może nawet
lepsze. Sceny walki ze Smaugiem to coś, czego jeszcze nigdy w filmie fantasy nie było. Przy tym
nawet Pellenor, czy Helomowy Jar wymiękają. Zobaczyć krasnoludzkie kuźnie, wagony do
kopalń, i te wszystkie sale to niesamowite doświadczenie. Trzeba jeszcze wspomnieć o
wzruszającej scenie gdy krasnoludy wchodza do Góry i Balin się wzrusza. PIĘKNE. Po prostu te
40 minut to ARCYDZIEŁO i nigdy czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
Przy finale filmu serce waliło mi jak młotem, przy Tauriel i towarzyszacej jej epickiej elfickiej
muzyce miałem ciary, przy wejściu do Góry i słowach Thorina o spłonięciu razem nawet się
wzruszyłem.
Daję szczere i zasłużone 10/10 i serduszko :D Polecam napisy 3D.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
straightlines

Ale w tobie jest tyle nienawiści !

ocenił(a) film na 7
D01

mam powod

straightlines

Powód?
Moim zdaniem nie istnieje żaden racjonalny powód dla którego uwydatniasz swoją nienawiść do użytkownika kamilxxx09. Denerwuje Cię jego postawa i ocena filmu? Dobrze, ale zważ, że i Twoje poglądy mogą kogoś denerwować. Jak często w swoich kłótniach z kamilxxx09 używałeś stwierdzenia, że tolerancja jest najważniejsza i że każdy ma prawo do własnego zdania? Jak na razie pokazujesz tylko, że było to z Twojej strony jedynie czcze gadanie.
Analizując wasze poprzednie kłótnie można zauważyć, że kamilxxx09 stopniowo zmieniał swoją postawę i widać, że teraz dał sobie spokój i unika kłótni, jednak Ty na każdym kroku nadal starasz się je wszczynać. Uważam, że powinieneś już skończyć te nic nie warte sprzeczki i przede wszystkim przestać rzucać wyzwiskami na każdym kroku.
kamilxxx09 twierdzi, że ten film to Arcydzieło. Ma do tego pełne prawo. Ty masz prawo się z tym nie zgadzać. Więc proszę was: przedyskutujcie wasze odmienne stanowiska w spokoju i zakończcie wreszcie ten spór. Będzie to z pożytkiem dla wszystkich...

ocenił(a) film na 7
Suweren1

no wlasnie wiec wobec niego stosuje to co on stosuje do wszystkich ktorzy maja inne od niego zdania, a mianowicie - brak tolerancji.

straightlines

Dobrze... więc rób jak chcesz ale proszę Cię: hamuj się trochę, bo nikt nie ma ochoty czytać non-stop tych samych, bezcelowych kłótni.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Okey... Mam nadzieję, że wyrażając swoją opinię nie wplączę się w tą kłótnie. ;D
Film bardzo mi się podobał, (może dlatego, że dopiero co wróciłam z kina?) jednak arcydziełem nie był. Nie wiem, jak ktoś może uważać, że bitwy w LOTR są gorsze od walki z Hobbita. Z Hobbita zrobili totalną bajkę dla dzieci. Nie licząc pierwszych momentów filmu w karczmie, zero klimatu Śródziemia. Czasami miałam wrażenie, że oglądam jak ktoś gra w grę komputerową. ;D Zero realizmu. Chociaż smok był świetny. Naprawdę cudowny. Poruszał się naturalnie, a scena walki ze Smaugiem, perełka. Jednak, nadal za nisko na ocenę 10. Nie wiem czym się tak podniecasz, Kamil.
I na koniec pytanie. LOTR dzieje się jakieś 50/60 lat później. Po co oni wpychali Saurona już tutaj? I co teraz? Odkryli wroga i dadzą mu gnić przez tyle lat w twierdzy???...

Naora

Biała Rada wypedzi go stamtąd.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nawet jeśli? Nie zabiją go od razu? A jak go zabiją, LOTRa już równie dobrze mogłoby nie być....

ocenił(a) film na 10
Naora

Nie zabiją go. Nie wiedzą ciągle, że pierścień się odnalazł, chociaż Gandalf podejrzewa już coś. A żeby zabić Saurona trzeba zniszczyć pierścień. Zatem nie zabiją go...

ocenił(a) film na 7
Casto

Tylko że Gandalf w LOTR 1 wie już o Pierścieniu....

ocenił(a) film na 10
Naora

Przecież on się dopiero dowiedział się jak wyruszył do Minas Tirith by przeglądnąć stare zwoje -.-

ocenił(a) film na 7
Lurtz599

Hmm.... Rzeczywiście, masz rację. xD Mój błąd. I'm sorry.

ocenił(a) film na 10
Naora

;)

ocenił(a) film na 7
Lurtz599

Ale i tak sądzę, że niepotrzebnie wrzucili tu Saurona. ;D

ocenił(a) film na 10
Naora

No przecież nawet w książce Sauron zamieszkiwał Dol Guldur pod postacią Nekromanty

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ta czesc ujdzie, 1 hobbita byla lepsza, legolas byl juz wczesniej wiec nie jest nowy, ciekawe co pokazą w 3 i 4 częsci hobbita

marcin_filmweb

Nie będzie 4 czesci.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

racja, w końcu trylogia

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Arcydzieło warte Oscara. Zdecydowanie najlepiej zagrany film w tym roku. Freeman przewyższa nawet Hopkinsa w "Milczeniu Owiec". Nie zapomnijmy także o idealnym, pozbawionym niedociągnięć scenariuszu i naturalnym krajobrazie, pozbawionym jakiejkolwiek komputerowej przeróbki. Zdecydowanie najlepszy obraz w historii kina.

ocenił(a) film na 5
DramaticBrony

Trudno się nie zgodzić XD.

ocenił(a) film na 5
Silencium

Bardzo łatwo. To w końcu sarkastyczna opinia.

ocenił(a) film na 5
DramaticBrony

Zauważyłam :).

kamilxxx09

Mogłeś sobie oszczędzić wzmianek porównawczych o LotR na korzyść Hobbita, bo tym tylko prowokujesz jego fanów do kłótni i dyskusyjnego burdelu.

hr_dooku

Skoro inni robią to samo ale na korzyśc Lotra to ja tez mam coś do powiedzenia.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

też uważam, że Hobbit jest lepszy od Lotra. głownie ze względu na grę aktorów, klimat też mi bardziej pasuje. Teraz możecie mnie zabić, skoro ośmieliłam się wyrazić swoje zdanie :)

annikki27

racja:)

annikki27

taa te krasnoludy to się po prostu popisali grą aktorską... milcząc, chodząc, jedząc, walcząc. Thranduil, Alfrid, Bard, Smaug (głos Benedicta) zasługują tu głównie na uznanie.

lord_pawlik

Przynajmniej go mam. Ty go nie posiadasz.

lord_pawlik

Żegnam.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Kapkę zabrakło do prawdziwego arcydzieła, niemniej jednak jest to rewelacyjny i rozkładający na czynniki pierwsze film fantasty. 9 i serducho? Jak najbardziej.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Zgadzam się w 100% i podpisuję rękami i nogami. Zwłaszcza z opinią o spławie beczkami. Za samą tą scenę Jacksonowi należą się przynajmniej 3 Oscary.

Facet po prostu po raz kolejny udowodnił, że jest mistrzem gatunku.

KerianRegis

Dokładnie. Tak przy okazji nie spodziewałem się, ze mój temat bedzie aż tak popularny hehe :D

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Przebił nawet mój Quiz - z czego 80% komentarzy tutaj to hej na ten temat, ahh ci ludzie, nikomu nie dogodzisz.

KerianRegis

Jako rezyser filmow fantasy - tak, jest mistrzem jak nie krolem gatunku jesli chodzi o rezyserie filmow fantasy.
Jako wspoltworca scenariusza podajacy sie za fana i znawce ksiazek Tolkiena - jest karykatura scenarzysty co udowodnil w Pustkowiu. I nie chodzi mi juz wcale o zmiany fabuly wzgledem ksiazkowego pierwowzoru.

ocenił(a) film na 10
MrBaggins

Możesz rozszerzyć swoja opinię o Peterze? Chodzi mi o "karykaturę".