Ostatnio na TORN ukazał się wywiad w którym Armitage potwierdza te dwa wątki w edycji
rozszerzonej
https://atolkienistperspective.wordpress.com/2013/12/14/dos-major-editorial-chan ges/
Był odstęp, dlatego stronka nie wchodziła
Widziałem to ;) Mimo wszystko nie wydaje mi się by były jakieś sceny z Dale w EE. Myślę że dopiero w trójce ; )
Mamy sporo potwierdzonych scen
- Gandalf vs Thrain w Dol Guldur
- więcej mrocznej puszczy
- Bombur i polowanie na białego jelenia
Teraz wystarczy czekać na polskie info potwierdzające kiedy będzie EE . Liczę że w październiku że
będzie gdyż sporo o EE ujawniono , o jedynce piersze info EE było w lipcu a tu mamy kwiecień i pierwsze info , myślę że w październiku może się ukazaç gdyż szybko mamy info o EE a o jedynce mieliśmy pierwsze info w lipcu . Mam wielką nadzieję że czas trwania filmu będzie wydłużony o 30 minut nie jak w przypadku jedynki 12 minut .
Mnie się ten wątek polityczny właśnie bardzo podoba, dzięki temu, obraz Esgaroth jest pełniejszy / w książce jest go zbyt mało a Bard jest strasznie płaską i bezbarwną postacią / a więcej Beorna akurat zasługuje na EE
Rozszerzenie postaci Barda jak najbardziej na plus. W końcu jest on ważna postacią w całej historii hobbita.
Dokładnie. W książce to był najbardziej przygnębiający fragment podróży, nie wiem czemu w filmie nie mogło być tak samo. Pomijając sam wygląd puszczy, która z byciem mroczną nie miała nic wspólnego. Właściwszą nazwą byłby Szary Zagajnik, bo nie miało to ani wielkości puszczy ani żadnego mroku. Owszem sceny pomimo tego, że zmienione były bardzo fajne. Szczególnie spodobał mi się pomysł halucynacji. Ale powinno to wszystko trwać dużo dłużej, może nie na ekranie, ale żeby było czuć, że idą przez ten las tygodniami.