PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Okazuje się że w filmie będzie miał nie tylko syna, ale dwie córki. Grają je córki Jamesa Nesbitta - Peggy i Mary: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151755546759821&am p;set=a.10151309193484821.480716.6425769820&type=1&r elevant_count=1&ref=nf

Coraz więcej i więcej tych zmian względem pierwowzoru literackiego. Oby tylko tym razem Jackson nie przedobrzył.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Dzięki serdeczne za inf.

ocenił(a) film na 10
katie_17

No dobrze, dobrze, owszem, nie jest dobrze. Ale wolniej myślącym przypominam, że to EKRANIZACJA, a one nigdy nie idą w 100% w parze z oryginałem. Poza tym gdyby wszystko było toćka w toćkę identyczne, nie mielibyśmy tej drobnej radości z odkrywania nowych rzeczy o postaciach.. Ale jeśli już kogoś krew zalewa na te "nowości", niech zrobi jak ja - uznaje jedynie książkę. I proszę, żebyście przestali się tak podniecać tym "co jest w filmie a nie było w książce:, bo to was tylko nakręca, a i tak przecież nic nie zmienicie.

ocenił(a) film na 10
Annqa

Dobrze gada, polać jej! xD

ocenił(a) film na 9
katie_17

Na YT znalazłam ciekawy dialog pod zwiastunem:

"I tak 4/5 ludzi którzy pójdą na ten film nie czytało książki, władce pierścieni widziało w TVN, a twórczość Tolkiena ograniczają do 3-4 książek których i tak nigdy nie widzieli..
Ps. Już nie mówię o zgłębianiu się w gry (które są dosyć ciekawe, nie tylko fabularnie),a nie śmiem wspominać o "Niedokończonych opowieściach mistrza".."

'Racja! Wobec tego proponuję, żeby każdy widz przed wejściem na salę kinową rozwiązał test ze znajomości wszystkich dzieł Tolkiena i przedłożył oryginalne bilety ze wszystkich części "Władcy Pierścieni". Dopiero wtedy - dowiódłszy, że jest tego godny - powinien zostać wpuszczony na film."

Padłam na tym :D

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

hehe prawda!!! najlepsze ,że w samej ekranizacji Władcy... również zastosowano wiele zmian scenariuszowych...a efekt jest niepodważalnie świetny :)

ocenił(a) film na 9
DaroO2222

No właśnie i nikt się teraz nad tym nie roztrząsa bo wyszło świetnie.
Ale ten test ze znajomości Tolkiena mnie rozwalił. Widać nie każdy może być godzien tych filmów:D

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

Świetnie to dobre słowo :) Więc dajmy Hobbitowi 2 spokój aż do premiery :)

ocenił(a) film na 7
Aredhel125

Najlepiej wprowadzić jeszcze taką małą maturę z Tolkiena, a co. Bo przecież oglądanie bez wiedzy książkowej to profanacja. Ludzie to zawsze znajdą powód do narzekania i czepiania się.

Pani_Zima_1989

Ja tam bym mogla zdawać maturę z Tolkiena. Mogłoby tak być zamiast matury z polskiego. Przynajmniej człowiek naprawdę by sie na nia nauczył bo robiłby to z przyjemnością :D

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ja sobie wzięłam Władce Pierścieni na pracy maturalnej:)

Aredhel125

Ja to samo: robiłam porównanie film ksiazka na podstawie całej trylogii. Oczywiście jak sie rozgadałam to polowy rzeczy nie zdążyłam powiedzieć, ale miałam na tyle spoko komisje ze dopytała sie mnie reszty w pytaniach i nie pojechali mi za bardzo po punktach :D

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ja na maturze miałem Różne sposoby kreowania światów alternatywnych w literaturze fantasy :P Tolkien przewodził w przykładach :)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Mi to całkiem sprawnie poszło pamiętam, miałam wysoko punkty. Miałam coś tam o odwadze w temacie i dałam między innymi za przykład Froda.

Aredhel125

LOTR jest chyba najłatwiejszym przedmiotem do opracowania na maturze bo można go użyć za przykład w wielu tematach

ocenił(a) film na 9
katie_17

Dokładnie. Ja miałam coś tam jeszcze, oprócz odwagi, już nie pamiętam dokładnie, nawet taki dość fajny temat. Nie sam motyw odwagi i takie tam bzdety, tylko ciekawy wybrałam, ale nie pamiętam jak brzmiało. Z Lotr spokojnie można maturę robić:) Chyba tylko motyw matki by nie podpasował:)

Aredhel125

Z książek Tolkiena to nawet coś o kazirodztwie można byłoby wycisnąć :p

katie_17

Zapewne mowisz o "Dzieciach Hurina"? Z tego to dobry serial mozna byloby nakrecic :D

MrBaggins

To najlepszy przykład tego zjawiska, chociaz ja akurat myslałam o obsesji Maeglina na punkcie Idril, oraz Numeronie, w czasach kiedy jego mieszkańcom zaczęło coraz bardziej odbijać. Bodajże ten ostatni król Ar Phrazon zmusił do małżeństwa swoja kuzynkę żeby zostać królem.

A wiesz, że nie pomyślałam o dzieciach Hurina w formie serialu. Zazwyczaj brałam pod uwagę jako serial cały Silmarillion, ale nie myslałam o tych historiach które mają konkretny główny watek jak Dzieci Hurina czy Beren i Luthien. Jak chcesz pprzeczytać moje zdanie odnosnie ekranizacji to zajrzyj tutaj: http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Pustkowie+Smauga-2013-469867/discussion/Odc zucia,2297780?page=3 (na samym dole)
Nie chce mi się dwa razy pisać tego samego ;)

ocenił(a) film na 8
katie_17

Będzie miał dwie córki?!!!! 1/10 bez oglądania, tak haniebna i gigantyczna zmiana nie ujdzie twórcom na sucho!

katedra

Trolling

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

też mam takie zdanie na temat tego newsa

katedra

Ale mój post był pod twoim postem a nie pod tematem:P

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To nie trolluj głąbie.

straightlines

Możesz się uspokoic, pajacu?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Znowu bydło robisz i każdego prowokujesz. Jedynie ty jesteś na tym forum pajacem. Nie mam czasu dla Ciebie patałąchu.

straightlines

Jak nie masz czasu, to nie pisz. I słownik ortograficzny ci polecam. Zresztą wyrazów bliskoznacznych też, bo masz bardzo ubogie słownictwo. Gdyby tak twój nauczyciel języka polskiego zobaczył, jak często używasz powtórzeń, chyba by padł na twarz.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tchórz z Ciebie jest i tyle, nie mam czasu na Ciebie więc nie pisz do mnie już żadnych bzdetów, nie zaśmiecaj i nie trolluj.

straightlines

Piszesz nie na temat.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Pisałem wyraźnie nie zaśmiecaj już.

straightlines

Skończ odpisywac, to nie będzie smietnika.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Panowie, proponuję zakopać topór wojenny i nie wdawać się w niepotrzebne dyskusje :)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ile razy mam Ci pisać, żebyś skończył pisać?? Zaśmiecasz i tyle.

straightlines

Nawzajem.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Na miłość Boską..której części zdania "Nie Odpisuj" nie rozumiesz??

straightlines

W takim razie już nie odpisuj.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Jak dużymi lterami mam Ci to napisać?? Nie odpisuj i nie zaśmiecaj rozumiesz??? Jeszcze raz głąbie odpiszesz chociaż Ci piszę żebyś tego nie robił? Udowadniasz, że jesteś największym trollem tego forum.

straightlines

Już ci napisałem, zebyś nie odpisywał, trollu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie pisz do mnie!!

straightlines

Nie zaśmiecaj forum.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
straightlines

Spadaj.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Nie pisz do niego, nie umiesz zrozumieć tak prostego tekstu tępaku?

dziadborowy123

Fajne masz multikonto, straightlines.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Naprawdę tępy jesteś.

dziadborowy123

Wzajemnie, panie straightlines.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
straightlines

Słaby tekst.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Przestań pisać do mnie trollu!!!!

straightlines

I co chcesz to ciagnąc w nieskończonośc? Przecież wiem pajacu że to twój cel. Zwykła prowokacja.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Cóż....zwykle ciągnie się aż do finału ;)