Nie to nie jest LOTR i taki ma nie być. Nie jest to też prznudnawa jedynka co wlecze się jak flaki
z olejem. To prawie nowa jakość. Prawie robi różnicę. Już uspokajam. Powielone zostały
nieliczne błędy z jedynki plus jeden masakrycznie błąd Jacksona , jak on mógł to tak spartolić?
Ale do rzeczy. Tak jak pisałem, wierzyłem, że będzie lepiej. Pajaki?? Miodzio! Mirkwood,
świetne. Sceny w Laketown zajebiaszcze. Ale najlepsze zostawili na koniec. Nie liczyłem czasu
ale Smaug jest dobre 40 minut bohaterem. Bilbo żwawszy, Legolas commando. Tauriel to jest
bardzo jasny punkt filmu, spaja jakby całość nadając jej kształtu filmu akcji. Teraz minusy:
znowu rzeczy jak w mIRKWOOD BYŁO), Armitage powrócił do gęby wkurzonego dwulatka
któremu zabrano zabawki i nie raczy jej opuścić i przede wszystkim....tu brak mi słów...Jak oni
mogli dać tak mało Beorna...wtf??? Oj Panie Jackson. Overall, film zdecydowanie lepszy od
kiepskiej jedynki, pacing o wiele lepszy, nowe postacie nadają charakteru temu filmowi no i
oczywiście Bilbo jest gwiazdą na równi ze Smaugiem. W końcu! Przecież ten film nosi nazwę
Hobbit a nie zgraja bezdomnych górników:).
Ocena 8,5/10 :D
p.s. Smaug wymiata!:D
Ale was pogięło. Przestań ją robić w konia. Scena łóżkowa w filmie dla dzieci?? A, zaraz, zapomniałam, że przecież genderyzm teraz rządzi. Tfu!
BTW- nie widziałam jeszcze filmu, ale nie sądzę by był tam pokazany jakiś WIELKI ROMANS;) A jeśli tak to, już tylko wymysł reżysera i scenarzysty, (żeby ludzi do kin przyciągnąć) a nie Tolkiena.
Wiem :) jestem fanką Tolkina i czytałam hobbita i WP chyba ze 100 razy... Ale sporo słyszałam o tym, ze razem z dodaniem Tauriel bedzie jakiś wątek miłosny.
Są dwie sceny z Tauriel i Kili. W jednej ona mówi że jak na krasnoluda to jest wysoki. W drugiej ratuje mu życie a on majaczy czy go pokocha i trzyma ją za rękę. Zadowlona?? Boże....
Nie ma romansów między elfami i krasnoludami.
Legolas i Gimli to wyjątek w- PRZYJAŹNI! Bo to nie GEJE! ( to wyjaśnienie dla dzieci gender).
Ogladałam Hobbita 14 grudnia w Anglii.
Odnośnie romansów międzyrasowych. sa jak najbardziej możliwe. Rasy w powieści Tolkiena symbolizuja rasy ludzkie w realnym życiu. Na przykład elfy to biali europejczycy, Krasnoludy to (H)Indusi, i tak dalej - Azjaci, Afroamerykanie, Latynosi... Jest tutaj nieograniczone pole dla wyobraźni.
Krasnolud Kili jest wrażliwy, odwazny, przystojny, mógł spodobać sie elfce, czemu nie? Na zarganicznych forach Hobbita jest o tym mowa.
Tak, mógłby się spodobać. "Mezalianse" u Tolkiena też są. Ale takiego wątku w "Hobbicie" nie było- to wymysł reżysera. Tylko o to mi chodzi.
Nie lubiłam tej aktorki, ale ostatecznie fajnie że się w filmie pojawiła. Poczekaj jeszcze trochę to sama ocenisz :)
W filmie, gdyby nie silna postać kobieca, przez trzy godziny ogladałoby się samych facetów!
Tauriel polubiłam, gdyż jest elfką o dobrym sercu, potrafiacą zaopiekować się przyjacielem w potrzebie, a do tego jest świetna wojowniczką. Byłam pod wrażeniem, gdy jej strzała z łuku strąciła w locie strzałę orka, ratując... (kogo? bez spoilerów)
Drogie kobiety. Ależ utyskujecie jak sufrażystki w XIX wieku. Najważaniejszym tonem filmu jest odzyskanie królestwa przez krasnoludów a nie jakieś tam romanse...
Bo kobiety to lubią; ) Bo romans może być ok..... Ale tylko taki, który nie jest wciśnięty "na siłę".
Ja to osadze dokladnie po premierze za tydzien i juz doczekac sie nie moge ;].
Bolg
Romanse
Smok
Pajaki
Muzyka
Beczki
Gandalf
Beorn
To wszystko sam osadze dokladnie po premierze !!!;] Musze sie wczesniej upic.
Ja jestem ciekawa jak rozwiążą sytuację między Kilim a Tauriel - mam nadzieję, że w trzeciej części nie otrzymamy fragmentów łzawego romansu (zważywszy na to, co się stanie z Kilim). Wiem, że takie miłosne zabiegi podnoszą oglądalność i zainteresowanie filmem, ale nie jestem do końca przekonana czy akurat w Hobbicie to było konieczne.
W dwójce jest wszystko, z czym mamy doczynienia w życiu - przyjaźń, romanse, umieranie, choroby, mordobicie, elementy humorystyczne, przygodę. Ciekawe jak za rok rozwiąże się sprawa z Arcyklejnotem.
Każda opinia poparta jakimś rozmysłem jest cenna. Więcej ludzi nam trzeba co myślą a nie bezmyślnie daje 10 lub 1 bo tak.
Mam wielki żal do Pidżeja za wykorzystanie Evangeline Lilly - ona jak wmordę strzelił pasowała by w ciemnych włosach na Luthien ..idealny wybór !
w ciemnych wlosach nie byla by tak zapamietywalna.Ja uwazam ze to byl strzal w dziesiatke ze zrobili z niej rudzielca ;].Swietnie wyglada i zostaje w pamieci dzieki temu wlasnie.