PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328291
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Gdybyście mogli, to co zmienilibyście w filmie?

ocenił(a) film na 7
Baronek7

Czy to jest tylko Twoje marzenie czy Ty dysponujesz jakąś wiedzą dotyczącą żony Thranduila? :)

ocenił(a) film na 8
Belief

wiedzą? :)

dobre pytanie:)

'Tu w grę wchodzi to,co twoje plemię nazywa marzeniem' - nawiązując do słów Galadrieli z Lorien;
ponieważ najbardziej z wszystkich ras i plemion miłuję majarów i identyfikuję się z nimi kto bywał czasem w Lorien Irma ten potrafi projektować niezwykłe obrazy - co do wiedzy zaś,przypominam sobie relację o Thingolu i Melianie odpoczywających pod bukiem Doriath,buki rosły też w domostwie Thranduila,Meliana była z majarów i kształt mogła przybierać dowolny - była jednak najpiękniejszą majarką,jak Olorin najmądrzejszym;
czasem wiedza zawodzi - czasem wspomnienia są realniejsze od widoków i faktów - zawsze będę pod czarem legędy z Doriath bo ojczyzną jej mieszkanki był ogród Irma - mądrej głowie dość po słowie:)

ocenił(a) film na 7
Baronek7

Ach czyli sobie po prostu przełożyłaś projekcję z Melani i Thingola na Thranduila i jego żonę :) Szkoda bo ja jestem tak strasznie złakniona jakiejś informacji o niej.

ocenił(a) film na 8
Belief

to tak jak ja rozmów GANDALFA z NIENNĄ - :)

natomiast o żonie Olwego też nic się nie dowiesz - czy zaś Ingwe miał żonę - tez nie wiadomo - raczej posiadali,za wyjątkiem Felagunda którego Amarie z nim na wygnanie nie poszła ale ja wiem,że już są razem w Valinorze:)

Tolkien widać uznał tę osobę za zbędną - nie zasadną co do rozwoju opowieści:)

cóż - musisz sama zaspokoić swoje łaknienie w odpowiedni dla swej wiedzy i imaginacji sposób - :)

ocenił(a) film na 7
lolmiki

Mniej Legolasa.
Tauriel mogłaby zostać, ale nie jako tak ważna postać. No i oczywiście nie tyle czasu na ekranie.
Zero romansów.
Nie ożywiałabym Azoga.
Zlikwidowała ciągłą pogoń za Krasnoludami czyli zrobiła z tego przygodówkę.
Zmieniłabym walkę Krasnoludów w kuźni.
Zmieniłabym wątek Beorna.
Nie rozdzielałabym Goblinów na Gobliny i Orki.

W sumie tyle. Reszta jest ok.

ocenił(a) film na 7
Belief

Zgazdam się w 100% Przede wszystkim więcej klimatu przygody a nie ciągłej ucieczki:)

straightlines

Jakby był 1 film o którym tak marzysz to pewnie by była MEGA PRZYGODA. hahahahhaha

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Widzisz. Nigdy nie pisalem ze chce jeden film. Dlaczego przypisujesz mi klamstwa a sam to robisz. Zawsze twierdzilem ze powinny byc dwa 3h filmy plus jakies 40 minut do kazdego w EE.Zrob cos z soba bo naprawde przykry sa Twoje teksty.

straightlines

Po co tyle rozszerzonej wersji przy dwóch filmach?

kamilxxx09

To mają być dodatki a nie drugi film.

lolmiki

-Wygląd Legolasa
-Jego konia zamienił bym na naturalnego
-bez wątku romantycznego
-- więcej Puszczy która powinna być mniej kolorowa
- inny wygład orków
-zmiana fryzur krasnoludów
-bez beczek
- Smaug powinien być bardzie inteligentny

ocenił(a) film na 7
wort801

Ok wszystko prawie ok:) Aleee :) Mi tam fryzury nie przeszkadzały, no i jak to bez beczek?:)

wort801

Matko jak to czytam, to nie wiem czy smiaćsię czy płakac. Przecież Puszczqa jest ciemna jak... dobra nie dokończę. Smaug jest tak inteligentny że by Einsteina przebił, a beczki było w książce. HALO

kamilxxx09

Halo rozmawiamy o filmie a nie o książce.......................

wort801

To najlepiej wytnijmy Mordor z Powrotu Króla. Po co to? To było w ksiażce. W filmie nie musi.

kamilxxx09

Mordor a beczki porównujesz jedno i drugie serio ??? bez komentarza to zostawię

wort801

Jak moze nie być w filmie beczek? chłopie, co ty wygadujesz. Książkę czytał?

kamilxxx09

A ty myślisz co piszesz ????

wort801

No jasne.

kamilxxx09

Wiec brawo kamilxxx09..................

kamilxxx09

Powiedz mi gdzie w książce była wzmianka o tym że Bombur w Beczce jest kilerem? Gdzie tam były takie pierdoły. Typowy zabieg mający rozśmieszyć małych widzów i nadać familijnego klimatu...

sentia

Powiedz mi gdzie w ksiażce jest ktoś taki jak Lurtz?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Z założenia to zwykły uruk-hai, najwyżej dowódca. W filmie nie ma nawet jego imienia.

pemmil

Nie wazne. W ksiażce nie ma takiej roli. I dlczego Szeloba została przeniesiona do innnej czesci? Gdzie Tom Bombadil? Jak Saruman mógł zginąc na swojej wiezy Orthank, skoro miał zginąc w Shire?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

1. W książce nie ma roli zwykłego orka ?
2, jest chronologiczna ciągłość wydarzeń. Nic to nie zmienia, że sheloba jest w trzeciej części.
3. W starym lesie
4. Nigdy nie oglądałem rozszerzonej wersji powrotu króla, więc się nie wypowiem.

kamilxxx09

A podobno to jest forum Hobbita? To po co zaczynasz gadać o Władcy?

sentia

Po co ciągle porównujecie hobbita do Władcy i o nim gadacie?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Kamil zacznij sie kontrolowac wort napisal "bez beczek" czyli mial na mysli zmiane w tej kwestii. Po prostu inaczej chcialby to zobaczyc. Zgodnie z tematem.

straightlines

Mógł tak napisać.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Jak zwykle tylko ty nie zrozumiales i tylko z tego powodu sie klocicliscie. kazdy inny zrozumial.

straightlines

Nie zorzumiałem, bo nie napisał o scenach tylko ogólnie o beczkach, wiec nie wiem, czy miała być to prowokacja czy nie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To popatrz ilu "sprowokował" ludzi. Wychodzi na to że tylko Ciebie. Ok, koniec tematu myslę, ze wiesz o co chodzi.

straightlines

Może dlatego ze to było skierowane w moją strone?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Przeciez on o tych beczkach dal w odpowiedzi na temat.:)

kamilxxx09

Smaug był inteligentny w tym filmie ??? chyba inne filmy widzieliśmy:( dał się zrobić jak dziecko któremu lizaka zabrali

wort801

Ty nic nie rozumiesz. Smaug chciał miec pretekst zebyy uderzyć na esgaroth, dlatego dał sie rozzłościć. Jakby chciał wszystkich pozabijać to zaczałby od Bilba w skarbcu. A tego nie zrobił. Dlaczego? Myślę, ze sam powinienes odpowiedziec sobie na to pytanie. A Smaug był Bardzo inteligentną bestią, bo:
1. Potrafił mówić.
2. Wiedział o Sauronie i jego armii w Dol Guldur
3. Znał imię Thorina i wiedział o arcyklejnocie
4. Chciał zobaczyć, jak żądza arcyklejnotu pożera serce i umysł Thorina
5. Wiedział, ze kompania przybywa z Esgaroth i wiedział w ogóle, ze z Bilbem sa krasnoludy
6. Cenił sobie zemste

kamilxxx09

1 zacytuje ci tekst z filmu mówienie nie oznacza inteligencji
2 wiedza a inteligencja to nie to samo
ponieważ wyczuwał niektóre rzeczy ???

6 zemsta co ma to inteligencji ???

kamilxxx09

kamilxxx09 napisz że nie masz argumentów i tyle a nie wymyślasz na siłę .

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

1. Też potrafię, a nie czyni mnie to inteligentnym.
2. Wiedza to nie to samo co inteligencja
3. Wiedza to nie to samo co inteligencja
4. I szkoda że tego nie zrobił, wolał wybrać prymitywną przemoc i spopielenie wszystkich. W tej scenie zaleciało takim inteligentnym psychopatą.
5. Wiedza to nie to samo co inteligencja.
6. Zemsta jako oznaka inteligencji?

Anthrax91

Co to w ogóle ma być? Jesli nie umiesz normalnie pisac, nie pisz.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

To jest mój drogi Twój brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Anthrax91

To jest mój drogi twój brak umiejętności argumentowania swoich tez.

kamilxxx09

Napisał ten co ma argumenty ........

ocenił(a) film na 6
wort801

Pewnie wciąż nie może rozgryźć o co chodzi z tą wiedzą i inteligencją więc twierdzi że moja wypowiedź jest bez sensu :D

Anthrax91

Szuka w Googlach znaczenia tych słów :) :)

ocenił(a) film na 6
wort801

Hehe, przynajmniej trochę wiedzy mu przybędzie.

Anthrax91

Żeby tobie nie musiało przybyć. Zacznij pracowac nad synonimami, zamiast się powtarzać.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Oho, mamy tu polonistę :D

Anthrax91

No co ty