PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117935
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Antypolski film?

ocenił(a) film na 8

Krytykować dzieła sztuki można w warstwie faktograficznej tylko wtedy, jeśli kłamią. Pytam: czy nie było/jest w Polsce antysemityzmu? Czy nie było szmalcownictwa i mordowania Żydów? Czy nie było Żydów w komunistycznym aparacie represji?
Czy "Pluton" to film antyamerykański? Czy "Lektor" to film antyniemiecki? Czy "Spaleni słońcen" to film antyrosyjski? Mogą inne narody rozliczać się ze swoją niechlubną przeszłością (zresztą teraźniejszością też), powinniśmy i my. Całe szczęście, że w naszej historii niewielu było ludobójców, zdrajców, itp. wielkich zbrodniarzy; stąd tak stosunkowo sporo dzieł literackich i filmowych o antysemityzmie - bo to jeden z największych naszych grzechów narodowych. Im bardziej "prawdziwi Polacy" będą protestować i obrażać przeciwników ideowych, tym będzie ich więcej. Spodziewam się też licznych tematów odnoszących się do ksenofobii, homofobii, katolickiego obskurantyzmu i zacofania, aborcji, równych praw kobiet, pogardy dla kultury, itp.
Na koniec: czy film o Dzierżyńskim też będzie antypolski?

ocenił(a) film na 1
jak45

A Żydzi nie są groźni? Polecam dokument (niemiecki) Tears of Gaza (DOKUMENT!), a nie domysły. Skoro potencjalnie groźni są kibole, to ja już nie wiem jak bardzo groźni są Żydzi.
Film Omar oglądałem i tam są pokazane dwie strony, nie tylko Żydzi są źle pokazani, ale i Palestyńczycy (który naród bardzo cenię, bo tyle lat cierpią przez działania swojego "sąsiada"). Wątpię, że Izrael kiedyś wypuści podobny film.
Niestety, Żydzi swą polityką w każdym człowieku starają się zasadzić kłamstwo jakoby był to naród, który ciągle cierpi i trzeba mu pomagać. Na ślepo, bez rozumu.
Ida to film antypolski, nie będę tu kopiował, ale dam link do strony sympatyków polskiego bohatera, wybitnego ekonomisty, prof. Witolda Kieżuna: https://www.facebook.com/profwitoldkiezun/posts/690304291086083
A zacytuję z linku dostępnego tam takie oto zdanie:
"W filmie bardziej niepokoi jednak coś innego. Z warszawskiego getta Wolińską (jeszcze pod nazwiskiem Fajgi Mindii Danielak) uratowali Polacy. Tymczasem w filmie to Polacy są mordercami. Znów - jak w zakłamanym „Pokłosiu” - mamy polskich sąsiadów mordujących Żydów dla niskich, materialnych korzyści. O Niemcach znów ani słowa."
To dlatego jest antypolski.

ocenił(a) film na 1
Pomezaniac

norweski*

ocenił(a) film na 1
jak45

Jak45 To juz tylko Twoja interpretacja ze ten film jest propolski. Ten film nie pokazal ani jednego pozytywnego Polaka. Nie wskazal ani jednego pozytywnego zjawiska o Polakach.

ocenił(a) film na 1
rafal_szczepanski

Zgadzam się w 100%
Ach chyba nie można dodawać linków :) No to trudno, ale polcem na fb znaleźć Prof. Witold Kieżun. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
rafal_szczepanski

Chodziło mi o to, że film w sumie jest korzystny dla Polski, pokazując potępienie zdrowej części społeczeństwa dla antysemityzmu. Im więcej będzie takich zapiekłych antysemitów, jak ty i paru innych dyskutantów, tym bardziej potrzebne są takie filmy - bo w sumie nie chodzi tylko o rozliczanie przeszłości, ale również o kształtowanie teraźniejszości. Nie możemy ciągle "zarabiać" na opinię najbardziej ksenofobicznego i zapyziałego kraju Europy.

ocenił(a) film na 1
jak45

O proszę! Jaki tolerancyjny postępak. On będzie rozliczał... Ale tylko tych, których wskażą Żydzi w swoich podszeptach. Niech ci rozliczający Żydzi najpierw się sami rozliczą. Albo ty ich rozlicz, tolerancyjny niezapyziały postępaku...

ocenił(a) film na 8
robokopo

"Postępak" - neologizm! Niestety, dla ciebie już znany termin - wstecznik.

ocenił(a) film na 1
jak45

Proponuję, byś w swym postępactwie zaproponował to samo żydostwu, co tutaj tak hojnie oferujesz głupim gojom. Zobaczymy, czy wezmą pod uwagę "twoje" chwalebne dysocjacyjne i pokutne teorie socjologiczne... Ja wiem dokładnie, co się dzieje z takim pożytecznymi idiotami jak ty. Wiem, co się dzieje z tymi, którzy z tym plemieniem flirtują. Pora, byś się sam o tym przekonał, jeżeli twój intelekt w ogóle coś takiego jest w stanie unieść...

ocenił(a) film na 8
robokopo

Przeoczyłem tu: ble, ble, ble.

ocenił(a) film na 7
jak45

Zostałeś sprowadzony do parteru i zawiązany w supeł. Znowu dopadła cię represja. Nie walcz z tym, to rzeczywistość!

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

Subtelności twojej wypowiedzi żaden intelekt nie sprosta. Jaki supeł - bo w harcerstwie miałem z węzłologii sprawność?

ocenił(a) film na 8
jak45

Widzę, że zapisałeś się do mojej zabawy - odpowiadasz na nieaktualne posty...

ocenił(a) film na 7
jak45

"Nieaktualne posty", a co to takiego? :D :D :D

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

Wisiało długo, aż się zestarzało. Ja też, jak zwykle dla zabawy i z nudów, wyszukuję i odpowiadam na takie pozostawione "ogony" jakiejś wymiany zdań, które nie wyskakują już w powiadomieniach.

ocenił(a) film na 7
jak45

6 dni różnicy. Geniuszem nie jesteś.
To co sobie upier... w swojej bolszewickiej główce ma guzik z tym, że widzę post, to sobie na niego odpowiadam. Jaki on nieaktualny, skoro mogę się do niego odnieść? Nieaktualny to on jest tylko w twojej chorej bolszewickiej główce.

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

O nic też się spierasz do upadłego i jeszcze z wyzwiskami? One świadczą o twoim poziomie etycznym i umysłowym; bardzo źle świadczy - nawet fatalnie. O stanie nerwów też...

ocenił(a) film na 8
jak45

Zobacz jak można, bez wulgaryzmów: bajaj się frąflu, ze swoimi wypsiczynami...
To było do ciebie.

ocenił(a) film na 7
jak45

MAMO A ON BRZYDKO PISZE NA FORUM!

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

Czemu wołasz do mamy a nie do taty? On by mnie mógł pobić....

robokopo

Do "Idy", tak jak do "Pokłosia" i wszystkich filmów, radzę podchodzić z dystansem. Bo bez tego, to praktycznie każdemu filmowi można zarzucić szerzenie jakiejś propagandy.

Czy "Braveheart" to film skrajnie antyangielski, bo pokazuje Anglików i ich władcę w skrajnie negatywnym świetle, jako okrutnych, bezwzględnych okupantów? Czy "Patriota" to film antybrytyjski, bo ukazuje angielskiego pułkownika jako sadystycznego mordercę kobiet i dzieci?

Czy film "Braveheart" powstał pod wpływem lobby szkockiego w USA, które ma zamiar wyciągnąć od Anglii odszkodowania za krzywdy doznane przez nich w przeszłości?

Równie dobrze można by nazwać filmy takie jak "Flyboys - bohaterska eskadra", "Szeregowiec Ryan" czy "Indiana Jones" filmami skrajnie antyniemieckimi, a "Most na rzecze Kwai", "Pearl Harbor" i "Jednostka 731" - antyjapońskimi. I też doszukiwać się tu wpływu jakiegoś lobby, które chce wyciągnąć odszkodowania czy osiągnąć jakieś inne korzyści.

W ogóle to dosyć zabawne jest doszukiwanie się ideologii w każdym obejrzanym filmie. Idąc tym tropem, można podobnie spojrzeć na film "Shrek" jako propagujący brzydotę zamiast urody, puszczanie bąków do wody, głośne bekanie, dmuchanie żaby i węża, jedzenie pajęczyn wraz ze złowionymi w nie owadami, rozwiązłość seksualną (dialog, a właściwie monolog wygłoszony przez Osła do smoczycy, gdy ta się w nim zadurzyła, obecność piosenki "Bad Reputation" znanej z sugestywnego teledysku), przemoc (tyle scen walk, a na końcu pożarcie lorda Farkłada przez smoczycę), feminizm (samotna kobieta powinna umieć się bronić na wypadek ataku bandy Robin Hooda), homoseksualizm (piosenka śpiewana przez otwartego geja, Rufusa Weinwrighta, poza tym w "Shreku 2" jedną z głównych ról gra gej Rupert Everett), itd.

Albo "Król Lew" jako film propagujący nieposłuszeństwo wobec ojca (złam zakaz, a tatuś i tak wyratuje cię z tarapatów), beztroską postawę (Hakuna Matata), śmianie się z cudzego nieszczęścia (gdy hiena Banzai wpadła na kolce), jedzenie robaków, puszczanie bąków, przemoc, tańczenie tańca hu-la i pewnie jeszcze mnóstwo innych rzeczy.

Podobnych "analiz" doczekały się już Smerfy jako propagujące masonerię, komunizm i uprawianie seksu z jedną partnerką przez wielu mężczyzn (jedna Smerfetka na 99 smerfów), Muminki jako propagujące ekshibicjonizm (Tatuś Muminka chodzi w samym cylindrze, Mamusia Muminka w samym fartuszku, a Muminek i Migotka nago), "Gwiezdne Wojny" jako propagujące buddyzm i/lub pogaństwo, i nie pamiętam co jeszcze.

"Pszczółka Maja" też propaguje ekshibicjonizm, z kolei filmy z Kaczorem Donaldem propagują chodzenie bez spodni. Kubuś Puchatek propaguje gender, bo nie ma określonej płci, poza tym też chodzi bez spodni. W dodatku jest o chorobach/zaburzeniach psychicznych, bo Puchatek często śmieje się bez powodu, Prosiaczek co chwila się czegoś boi, więc cierpi na zaburzenia lękowe, Kłapouchy cierpi na depresję, a Tygrysek ma ADHD.

ocenił(a) film na 8
Trojden

Celne. Taka argumentacja już tu padała, ale bez skutku. Tu niektórym nie chodzi o film, tylko wylanie swojej frustracji i prezentowanie chorych poglądów, fobii czy nawet objawów paranoi (jak podejrzewam, użytkownik "robocopo").

ocenił(a) film na 1
Trojden

Boże, co za niemożebne wypociny... Zacznij pisać "recenzje" dla lemingów. Uznają na pewno takie półinteligenckie wynurzenia jako szczyty intelektualizmu. A jak jeszcze uderzysz w syjonistyczną strunę pod odpowiednim kątem, to zostaniesz "autorytetem moralnym" kolejnego nieubłaganego etapu...

robokopo

A od kiedy gryzonie umieją czytać?

Poza tym: przestań szufladkować mnie i kogokolwiek, bo mnie naprawdę nie da się zaszufladkować. Jestem jak najdalszy od kogokolwiek stereotypowego lub typowego, i jak najdalszy od mainstreamu.

Jasne, że czasem zdarzają się spiski - jednak paranoją jest doszukiwanie się wszędzie spisków. I opieranie wszystkiego wyłącznie na pseudonaukowych publikacjach "jedynych znających prawdę" i na własnych wyobrażeniach.

Są tacy, którzy są przekonani, że światem rządzą Reptilianie oraz ich potomkowie i agenci. Chcesz pogadać o tej teorii?

ocenił(a) film na 1
Trojden

1. Boże! Widzisz i nie grzmisz? Co za pycha! "Mnie nie da się zaszufladkować"... i to jeszcze "naprawdę"... To jest naprawdę dobre! Każdego da się zaszufladkować... czyli zaklasyfikować... Co za absurd.

2. Nie będziesz decydował, czego ja mam się doszukiwać, a czego nie. Tak się niestety składa, że o żydowskim spisku mówią najtęższe głowy od stuleci (oczywiście wszyscy się mylą – Żydom nic a nic nie można zarzucić). Nawet oni sami w chwilach chełpliwości się do tego przyznają.

3. "Pogadać" to ja mogę z kimś na poziomie wychodzącym poza żydowską dialektykę. Ty jesteś umoczony po uszy w tym łajnie. Znam ten "stan ducha" z autopsji, bo sam kiedyś tak bredziłem jak ty. Jeżeli nie poddasz się głębokiej detoksykacji od syjonistycznej propagandy, to w tym stanie ducha, w tym styropianie będziesz sobie lewitował aż do usranej śmierci... I na nic zda się "gadanie", bo ty się tylko ślizgasz po zagadnieniu zgodnie z tymi, którzy cię "nastrajali"...

robokopo

Jakim znowu "łajnie"?

Nie wiesz o mnie nic, a wypowiadasz się w takim tonie, jakbyś wiedział wszystko. Usiłujesz wmówić innym, że każdy kto nie zgadza się z twoją wizją świata ten słucha TVN-u, bezkrytycznie wierzy Gazecie Wybiórczej, ulega syjonistycznej propagandzie itd.

Przecież to ja podałem przykład wrogów chrześcijaństwa wytykających chrześcijaństwu żydowskie pochodzenie, a ty jakoś o tym milczysz.

Żydom można zarzucić wiele, i zarzucam im to, co jest prawdziwym zarzutem - np. masakry dokonywane przez Jozuego, masa bezsensownych przepisów i tabu religijnych, stworzenie judaizmu i chrześcijaństwa, z których później obficie czerpał islam, trzecia wielka szkodliwa religia obok judaizmu i chrześcijaństwa. Jednocześnie cenię Żydów za wiele rzeczy, które wymieniłem już dawno temu w innym miejscu.

Co to konkretnie jest "żydowska dialektyka"? Posługujesz się jakimiś tylko sobie znanymi frazami, jednocześnie zarzucając innym uleganie jakiejś propagandzie.
Tak się składa, że jestem bardzo krytyczny wobec jakiejkolwiek propagandy - zarówno pro, jak i antyżydowskiej.

ocenił(a) film na 8
Trojden

Tak trzymać! Z dialektyką zapewne chodzi mu o Hegla i Marksa - Żydów (jak Ottoni I - III, Bismarck i Hitler oraz w zasadzie wszyscy tzw. Niemcy czy nawet Europejczycy - z wyjątkiem niego samego, oczywiście).

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ad 1. Mamuta np. się nie da zaszufladkować, bo nikt tak dużej szufladki a nawet szuflady nie widział; chyba że zbudują szufladzisko... ale komu by się tam chcialo.
Ad 2. "Tak się niestety składa, że o żydowskim spisku mówią najtęższe głowy od stuleci"; słusznie "niestety", bo jak te głowy poszły do siebie po rozum, to się dostać nie mogły z powodu ich tęgości (może to wodogłowie?); zaczęły wtedy pukać się w głwę młotem i od tego zgłupiały do twojego poziomu (albo nawet "ekspertów" Macierewicza) - i wtedy już nic rozsądnego nie potrafiły wymyśleć...
Ad 3. Moja diagnoza była słuszna!: kiedyś byłeś zdrowy a później zachorowałęś "na główke", biedaku.

Teraz na serio: jak ktoś bredzi, to się domaga bredni w odpowiedzi.

ocenił(a) film na 1
jak45

Poważnie myślisz, że mnie zainteresuje taki pierdek, które tutaj właśnie popuściłeś? Dostaniesz odpowiedź tylko na coś: a) co ma sens, b) jest piramidalnym idiotyzmem...

ocenił(a) film na 8
robokopo

NIepiramidalne przepuścisz? Więc masz: Większość intelektualistów to pożyteczni idioci.

ocenił(a) film na 1
jak45

Zgadza się, większość intelektualistów to pożyteczni idioci, a spośród pseudo- wszyscy. Ty należysz do tej drugiej klasy.

ocenił(a) film na 8
robokopo

Następne niepiramidalne: siedzisz w Mossadzie i twoja tu działalnośc ma na celu uzupełnianie list "pożytecznych idiotów" i antysemitów; potem zamierzacie posadzić drzewka tym pierwszym oraz... na tych drugich.

ocenił(a) film na 8
Trojden

Moim zdaniem, światem rządzi Wielki Latający Potwór Spaghetti. W jego świecie odpowiednikiem Szatana jest Wielki Pełzający Platfus Antysemita.

ocenił(a) film na 8
robokopo

Co to są lemingi?
W struny należy uderzać pod kątem prostym, inaczej powstają fałsze. Chyba że w syjonistyczną...
Nieubłagany etap to wymarcie ksenofobii itp. na Ziemi.

ocenił(a) film na 1
jak45

Tak wiem, że taki jest nieubłagany etap... JA TO WIEM i ty to wiesz, ale myliłby się ten, kto by twierdził, że wiemy to samo... Ja wiem bowiem, że ten etap to "wymarcie" ksenofobii między gojami, czyli stopienie wszystkich gojów w bezbronną psychicznie masę. Z kolei ksenofobia na linii żyd-goj jest jak najbardziej pożądana i na pewno ten etap przetrwa... by wreszcie nastąpiło tak upragnione ujarzmienie całego świata gojów... Już ty swojej główki nie łam takimi problemami...

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ble, ble, ble. Mało wymyślne, stać cię na więcej.

jak45

Lemingi to takie gryzonie żyjące m.in. na Syberii.

ocenił(a) film na 8
Trojden

To on jest też gryzoń, bo kąsa?

ocenił(a) film na 9
rafal_szczepanski

Nieuwaznie ogladales - ojciec lezacy w szpitalu przeciez chronil te zydowska rodzine. Nie musial ich chowac w lesie, karmic. To jego syn zadecydowal zeby ich zabic. Czyli mamy dobrych i zlych.

ocenił(a) film na 1
mszywiol

Uuu... Jaka prościutka osóbka... "Czyli mamy dobrych i złych"... A czy Żydzi też "mają dobrych i złych"? Czy oni kiedykolwiek się z czegokolwiek gojom tłumaczyli?

ocenił(a) film na 9
robokopo

Zaznaczylam w mojej poprzedniej wypowiedzi, ze nie chce z toba rozmawiac, wiec prosze nie prowokuj. To moja ostatnia odpowiedz na twoj jakikolwiek post.

ocenił(a) film na 1
mszywiol

W mnie to gówno obchodzi. Wypowiadasz się publicznie. Jest na to reakcja.

ocenił(a) film na 8
robokopo

G. mnie obchodzi twoja reakcja. NIe będziesz ostatni w tym pojedynku; ja będę!

użytkownik usunięty
jak45

wyluzuj staruszku bo na zawał zejdziesz

ocenił(a) film na 8

Spadaj, dzieciaku.

użytkownik usunięty
jak45

dajcie mu rozrusznik serca bo zaraz wykituje

ocenił(a) film na 8

Dajcie mu rozrusznik mózgu...

ocenił(a) film na 1
jak45

Proszę, proszę... Pożyteczny idiota "pyta"... A może "zapytasz", skąd się brały pieniądze na najkrwawszą łaźnię w historii ludzkości urządzonej przez bolszewizm? Od kogo w Nowym Jorku taki choćby Lejba Bronstein (pseudonim konspiracyjny "Lew Trocki") brał kasę na rewolucję bolszewicką? Jaki był jej cel?

ocenił(a) film na 8
robokopo

Jasne, Dżingis Chan też od Żydów dostawałł pieniądze.

ocenił(a) film na 1
jak45

Tak! Rewolucję bolszewicką, która pochłonęła 60 mln istnień ludzkich, sponsorowało amerykańskie żydostwo w myśl protokołu "Ażeby dowieść żeśmy ujarzmili rządy gojów w Europie, pokażemy naszą siłę jednemu z nich przez zbrodnie gwałtów, czyli przez panowanie terroru". od 76% do 100% wierchuszki NKWD stanowiło żydostwo. I to nie jest żaden przypadek. Na ich koncie są największe zbrodnie na ludzkości. To, że ty wierzysz w żydowskie bajeczki, już doskonale wiem. Ale nie wszyscy są tak głusi i ślepi jak ty.

robokopo

Bredzisz. Nikołaj Jeżow był pół-Rosjaninem, pół-Litwinem, Beria był Gruzinem, Iwan Sierow i Wasilij Błochin byli Rosjanami.
Stalin też był Gruzinem.

Zetknąłem się kiedyś z kretyńską, obłąkańczą tezą, jakoby zbrodnia katyńska była żydowskim mordem rytualnym. Nie idź tą drogą.