Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295638
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Ilu z was przeczytało jakąkolwiek książkę z tej trylogii? Pytam z czystej ciekawości. ;)

ocenił(a) film na 10
natix_xd

ja przeczytałam wszystkie :) nie mogę się doczekać dwóch kolejnych filmów ;) to będzie genialne :D

ocenił(a) film na 8
kanarek1811

PYTANIE DO PŁCI MĘSKIEJ, SPECJALNIE DLA CIEBIE DRUKOWANYMI LITERAMI.

ocenił(a) film na 9
natix_xd

Ja również przeczytałem wszystkie części i muszę przyznać, że każda z nich była rewelacyjna ( w szczególności Kosogłos). Niewiele jest takich książek, które zostają jeszcze gdzieś tam w środku na długo po skończeniu lektury, jednak Igrzyska bez wątpienia do nich należą. Z tego co wiem wielu uważa, że jest to trylogia skierowana przede wszystkim do kobiet. Nie mam pojęcia skąd się to wzięło, ale według mnie jest to kompletna bzdura. Igrzyska poleciłbym każdemu i jestem zdania, że płeć nie ma tu żadnego znaczenia.

użytkownik usunięty
Anpeo

Racja, Anpeo. To znaczy ja jestem dziewczyną ale na swoją obronę mogę dodać, że nie znoszę opisów typu "maślane oczy do tego przystojniaka obok" i roztkliwiania się nad sobą w książkach. Bez obaw, w Igrzyskach tego nie ma, ale tak się zastanawiam, jak zniosłeś te opisy strojów i ozdób? Bo Katniss dużo nadawała o tych sukienkach i w ogóle. Dobrze, że nie było żadnych scen o tym, jaki to piekny jest obiket westchnień głównej bohaterki bo po książkach Cassandry Clare mam już dość i chyba bym się porzygała :-p

ocenił(a) film na 9

Hmm z tego co pamiętam Katniss właśnie niezbyt przepadała za modą. Z resztą same opisy strojów Cinny bynajmniej mnie nie nudziły, wręcz przeciwnie.

użytkownik usunięty
Anpeo

Po prostu jakiś koleś gdzieś na Filmwebie napisał, że nie mógł znieść tej ilości opisów strojów Katniss i dlatego mnie zainteresowało, czy Ty też miałeś z tym problem... :-)

ocenił(a) film na 8

Chyba bardziej tego całego jedzenia. Za każdym razem robiłam się głodna ;_;

Wampirzycaaaa

też tak miałam;) non stop chciało mi sie jeść;D

Anpeo

"Kosogłos" był najlepszy, w istocie. Bardzo mi się podobało, że nie pokazali tej całej rewolucji tak jednoznacznie pozytywnie, jak by tego wymagała kliszowa fabuła :)

ocenił(a) film na 9
natix_xd

Przeczytałam wszystkie części :)

ocenił(a) film na 8
FightClub_2

PYTANIE DO PŁCI MĘSKIEJ, SPECJALNIE DLA CIEBIE DRUKOWANYMI LITERAMI.

ocenił(a) film na 9
Lepkam

Dziękuję bardzo ;) Duże litery bardzo mi się przydadzą.

ocenił(a) film na 8
natix_xd

Ja na razie przeczytałem dwie i za parę dni koleżanka pożyczy mi trzecią część. W sumie to mnie zaskoczyło, narracja 1osobowa + na dodatek z perspektywy dziewczyny, a z reguły to pierwsze odrzuca mnie na wejściu, a narracja z perspektywy dziewczyny czytana przez chłopaka też nie powinna grać. Strasznie mnie wciągnęły te książki, teraz planuję obejrzeć sobie film, a później poczekać do 2013 na następną część. :P

Lepkam

Ja nie przeczytałem żadnej. Ba, nawet nie wiedziałem że takowe książki istnieją (tak wiem jestem ignorantem) gdyby nie to że Woody Harelson i Jennifer Lawrence grają w pierwszej części filmu to nadal bym nie wiedział że coś takiego jest. A tak obejrze i może kiedyś przeczytam ( jak mi się spodoba tak jak Władca Pierścieni czy Jurasic Park.. bo te książki przeczytalem dopiero po seansie filmowym.. ale wątpie żeby Igrzyska były tak dobre:P )

ocenił(a) film na 8
koza_2

Wiesz co, to zależy. Ja na przykład bardzo lubię książki fantasy osadzone w klimacie średniowiecza bądź książki o średniowieczu z lekką domieszką fantasy (saga o Wiedźminie, trylogia husycka itp.), a taki Władca Pierścieni wcale mi się nie spodobał. Fakt, książki z LOTRa czytałem w 5 klasie podstawówki, może jeszcze do nich wtedy nie dojrzałem, ale baardzo mnie zanudziły. Pomimo tego, że jest to mój ulubiony gatunek. Z kolei film (a właściwie filmy) są świetne, co rzadko się zdarza, bo zazwyczaj to książka jest lepsza od filmu. ;)

Jaki to ma związek z IŚ? A taki, że tutaj sytuacja jest odwrotna - film wyszedł taki sobie, za to książka (książki) są świetne. Znacznie bardziej wciągnęły mnie, niż opowieści Tolkiena. Może ten świat nie jest aż tak bardzo rozbudowany i opisany, ale na pewno jest znacznie bardziej wciągający. Także nie ma co się nastawiać na kiepską lekturę. :)

koza_2

Wiadomo, że IŚ nie są tak dobre jak WP, ale warto. Naprawdę warto. Film w porównaniu do książki jest kiepściutki, moim zdaniem. Relacje między ludźmi są przedstawione całkiem inaczej. Czyta się naprawdę dobrze, fabuła jest świetna. Całą trylogię niemal wciągnęłam nosem w kilka dni, a była tak wciągająca, że siedziałam do 4-5 rano i czytałam. A teraz mimo że jestem już kilka miesięcy po przeczytaniu, nadal siedzi we mnie ta historia. Więc warto :)

użytkownik usunięty
masquerade__

Ja zaczęłam pod koniec kwietnia, skończyłam na początku maja i też do tej pory ta historia we mnie siedzi (dobrze ujęte z Twojej str ;-) Teraz siostrę zagoniłam do czytania i też jest zachwycona. Niestety wie co się, bo nie mogłam się oprzec i musiałam jej powiedzieć ;-) Ale nie ma wielkich pretensji do mnie o to, na szczęście :-)

Ja też zaganiam siostrę do czytania, mimo że wie już praktycznie wszystko :)

ocenił(a) film na 8
natix_xd

ja przeczytałem Igrzyska, teraz zabieram się za resztę.

użytkownik usunięty
natix_xd

przeczytałem Igrzyska śmierci i W pierścieniu ognia a teraz zaczynam 3. część

natix_xd

Całą trylogie walnąłem w 5 dni! A do moli książkowych nie należę :)

użytkownik usunięty
Alex2207

Heh, a ja czytam masę książek a czytanie całej trylogii zajęło mi prawie 2 tyg. No ale czytałam jako ebooki, więc jak chciałam isć na dwór albo mamie pomóc w gospodarstwie, to nie mogłam książki wziąć ze sobą wieć chyba dlatego tak długo.

ocenił(a) film na 8
Alex2207

mi też 5 dni zajęło :D szybko się czytało, ogólnie wciagająca. Denerwuje tylko ta narracja w czasie teraźniejszym. Ale ogólnie to świetna książka.

poziomka4

A ja tak przywykłam do takiej narracji, że jak kilka dni później sięgnęłam po inną książkę, to dziwnie mi się czytało :D

masquerade__

Masquerade, ja też po przeczytaniu wszystkich trzech części na raz (innych książek nie czytałem w tym czasie) sięgnąłem po "Tylko ty możesz uratować ludzkość " Prachetta to dziwaczna książka jakaś :D

użytkownik usunięty
natix_xd

jestem w trakcie czytania 3 :)

natix_xd

Ja przeczytałem wszystkie. A co do obsady "W pierścieniu ognia" to wygląda ona naprawdę imponująco. Najbardziej obawiam się o postac Finnika, którego zagra ten sam gośc co bezbarwnego księżulka w ostatnich Piratach.

użytkownik usunięty
Maniek2008

Chwila, chwila. COOO????????????? Ten aktor, co xiędza grał w czwórce Piratów???? Boże, a ja tak liczyłam, że Garretta Hedlunda wezmą. Ale to już potwierdzone i pewne, że on?

To jest niemal pewne, ale może w ostatniej chwili stanie się coś, że ten sztywniak jednak nie dostanie angażu. Zobacz sobie tutaj:

http://www.filmweb.pl/news/Sam+Claflin+zagra+Finnicka+w+kontynuacji+%22Igrzysk+% C5%9Bmierci%22-87151

użytkownik usunięty
Maniek2008

Załamka... Totalna załamka.... Błagam, błagam, niech oni go zmienią!

Mi się jego rola podobała

użytkownik usunięty
Falloutmaniak

W "Piratach" to ja też go lubiłam i postać tego księdza też całkiem ciekawa, ale nie widzę go po prostu jako Finnicka Odaira.

ocenił(a) film na 9
natix_xd

Przeczytałem wszystkie :D Moja ulubiona seria.

ocenił(a) film na 7
natix_xd

Ja - kilka dni zajęły mi wszystkie trzy części.

ocenił(a) film na 7
natix_xd

Na razie przeczytałem pierwszą cześć. Kolejne też mam zamiar.

ocenił(a) film na 10
Radeon16

Ja przeczytałem wszystkie części. I od tej pory są to moje ulubione książki zaraz po Harrym Potterze :D. Teeraz czekam na ekranizacje 2 ostatnich części :)

użytkownik usunięty
humorek22

A która Twoim zdaniem najlepsza?

ocenił(a) film na 10

3:)

użytkownik usunięty
humorek22

Jasna sprawa. Kosogłos THE BEST!

Racja. Jest najlepsza. ;)
A Ty miałaś wpadać do Marsjan. ;P

użytkownik usunięty
natix_xd

Że tak to ujmę: jesteś stamtąd? No proszę, Echelon jest wszędzie jak widzę :-)

Ups. Ten mój długi język. ;D

użytkownik usunięty
natix_xd

Ha ha ha :-D No spoko, już tam chyba obiecałam, że wpadnę, jak będę miała trochę wolnego czasu, a teraz niestety znów mam szkołę i cienko z tych Free Time'm ;-)

Rozumiem Cię doskonale. Nawet moja cywilizacja chodzi do szkoły... Także jak Cię olśni, że masz chwilkę, to wsiadaj w rakietę, bo teraz jest tam jakieś odludnienie.

natix_xd

Przeczytałem I część, ale już kupiłem II i z pewnością przeczytam;)
Aczkolwiek fakt faktem, że książka ta jest jakby bardziej przeznaczona dla dziewczyn....A szkoda....Ale jakoś wytrzymuje;D

LajkAboss

Dlaczego tak myślisz? :)

Orphanka

w sumie wcale tak nie sądzę, ale wszyscy tak mówią

LajkAboss

Ale czytało Ci się dobrze?

Orphanka

No moze te wątki o miłości mnie specjalnie nie zachwycały, ale generalnie tak - dobrze

LajkAboss

Okej, jeszcze tylko jedno pytanie: ile masz lat? (bo zastanawiam się, czy polecać kolegom w moim wieku)