Ilu z was przeczytało jakąkolwiek książkę z tej trylogii? Pytam z czystej ciekawości. ;)
to mnie pocieszyliście...zamiast pisać prace inz to będę sie treaz snuł miesiąc nie wiedząc co z sobą zrobić :(
Przeczytałem pierwszą część i nie mam chęci do brania się za kolejne. Tragedii nie ma, ale za dużo miłości i romansu, a za mało brutalności i emocji.
Jak chcesz żeby trup siał się gęsto musisz dotrwać do końcowki drugiej części a od tego momentu trupów i emocji Ci nie zabraknie
przeczytałem wszytkie, i dla mnie ta saga ma 2-gie miejsce po wiedzminie, wycinajac oczywiscie fragmenty z babskim pierd*******...
ja przesłuchałem audiobooki, bo nie miałem czasu na czytanie. W sumie chyba mam jeszcze z pół trzeciego domu do odsłuchania.
Szczerze? Kiedy obejrzałem pierwszą część, zainteresowałem się książkami. Przeczytałem pierwszą i... film, który do tej pory uznawałem za świetny, po lekturze przestał mi się podobać (książka DUŻO lepsza). Potem złapałem część 2 i 3 (dwójka ŚWIETNA, a trójka była trochę słabsza od genialnego 'W pierścieniu ognia', ale ogólnie OK). Teraz czekam na filmy :)
Wiem, że jestem kobietą i pytanie nie jest skierowane do mnie :P ale po przeczytaniu książek z tej serii poleciłam je mojemu bratu. Udało mu się przeczytać pierwszą część w całości i połowę drugiej. O ile książka mu się spodobała, to film nie za bardzo, ale uważa, że jedno i drugie warto przeczytać i obejrzeć.
Przeczytałem Igrzska Śmierci i W Pierścieniu Ognia.
W moim odczuciu rewelacyjne, a narracja z perspektywy dziewczyny w ogóle mi nie przeszkadzała.......do momentu gdy zacząłem czytać Kosogłosa. Po raz drugi podchodzę by ją przeczytać, jednak znów te ciągłe narzekania i bolączki Katniss mnie powstrzymują przed dalszą lekturą. Nie jestem w stanie przeczytać ani jednej strony, jestem obecnie chyba na 90.
To jest istna katorga czytać wypociny Collins o "biednej, zahukanej, niestabilnej emocjonalnie dziewczyny".
Gdzie się podziała butna, waleczna i odważna dziewczyna, która dobrowolnie zgłosiła się na dożynkach by wziąć udział w krwawym show Kapitolu zamiast wylosowanej siostry?
Mam wrażenie jakby zamiast Katniss, dostałem Belle ze Zmierzchu.
Muszę się jednak przełamać i kontynuować lekturę, bo chyba gdzieś w połowie Kosogłos zaczyna być ciekawszy.
Przeczytałem wszystkie książki i każda część mi się bardzo podobała. Najmniej ostatnia, lecz nie zmienia to faktu, że trylogia rewelacyjna jak dla mnie.
Zawsze przed oglądnięciem filmu powstałego na podstawie książki muszę ją najpierw przeczytać. W 6 dni przeczytałem wszystkie 3 tomy. Jest sporo różnic w filmie i parę ciekawych i dość ważnych wątków które nie pokazali, ale wiadomo mieli tylko 2,5h, żeby pokazać cały pierwszy tom. Trylogia bardzo fajna dobrze się czyta, film też do najgorszych nie należy dość dobry :)
Mnie pomimo wszystkiego trylogia wciągnęła na tyle że przeczytałem całość ( w formie e booków ) w bodajże 3 dni i naprawdę ją polubiłem za dość nietypową wizję przyszłości głównie, wątek Katniss-Peeta-Gale mnie natomiast drażnił, szczególnie w Kosogłosie gdyż w mojej opinii nie pasuje do tego typu poważnej tematyki no ale w końcu to książka dla nastolatek. Całej serii wlepiłbym 7/10 z czystym sercem, LOTR to to nie jest ale naprawdę dobrze się to czyta i niesamowicie wciąga i mogę ją z czystym sercem polecić.