PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1319}

Imię róży

Der Name der Rose
1986
7,7 177 tys. ocen
7,7 10 1 177197
7,2 54 krytyków
Imię róży
powrót do forum filmu Imię róży

Ten film ma nas przekonać do rzekomych okrucieństw Inkwizycji, a ja w nim
widzę same przekłamania historii ,nadużycia itd.
Po I - inkwizytor Bernard Gui jest pokazany jako okrutnik ,wręcz ociekający
krwią zabitych ,posyłający na stos każdego kogo zobaczy w otoczeniu. To
ściema - w inkwizycji zawsze pzeprowadzano proces sądowy,nie można było od
tak kogoś spalić za niewinność lub rzekome związki z szatanem.
Po II - wspomniany Bernard Gui umarł w rzeczywistosci śmiercią naturalną
jako staruszek, nie jako ofiara wściekłego tłumu wieśniaków.
Po III - oskarżony musiał mieć zawsze adwokata ,co było nowością w
nowożytnym sądownictwie oraz dowody na popełnione winy , w filmie nie było
nic , po prostu przyjechał koleś w czarnym ubraniu i zjarał trzy osoby bez
powodu.
No tak,ale czego się spodziewać po subiektywnej książce Umberto Eco ,który
jest zajadłym ateistą i ogólnie wrogiem religii katolickiej,to twór
propagandowy zakłamujący rzeczywistość i skierowany na oczernienie
katolicyzmu w oczach opinii publicznej a nie dzieło filmowe, takie jest
moje zdanie !

elte18

Takim samym dowodem sa cuda opisane w PŚ
Jesli ten incydent sprzed paruset lat to wasz główny dowód to gz
Prawda jest taka ze przez biblijne (około) 6k lat chrzescijanie nie byli w stanie znalezc namacalnego wiarygodnego dowodu na istnienie "panaboga".

a właśnie wy wierzycie w to 6000 lat? W to ze Noe zmieścil miliony gatunków zwierzac na arce? Wierzycie w dinozaury? (nie pytam o teorie ewolucji bo wiem ze nie) Jak wytlumaczycie to ze istnieją galaktyki oddalone o ponad 6000 lat swietlnych od Ziemi? Dzieło szatana, racja.
:D

Aha czyli nie patriota tylko nacjonalista a moze nawet szowinista- fajnie:D Wiesz ze jestes dzielem XX wieku i niedlugo twoj gatunek sie skonczy? Czekam az rzucisz na mnie jakas chrzescijanska klatwe czy cos w tym rodzaju. A moze zachowaj się jak na katolika przystalo i sie za mnie pomódl?
Masz racje nie uwierze w waszego boga ale jeszzce troche zycia mi zostalo :D wiec kto wie co mi sie pozmienia w głowie przez te lata. Moze dolacze do jakiejs krucjaty :D

TheJ4ck4L

Kolejnym dowodem, jest jeden z najlepiej udokumentowanych cudów:
(przywrócenie amputowanej nogi pewnemu młodemu mężczyźnie w Hiszpanii):
http://adonai.pl/cuda/?id=36

O św. Inkwizycji:
http://niniwa2.cba.pl/INK.HTM

Co do reszty pytań, wybacz, ale nie masz 7 lat (chyba), żeby Ci tłumaczyć takie sprawy jak symbol, budowa Biblii, sposób przekazywania przez nią informacji, sposób jej uszeregowania itd....
takie coś się przerabia z tego co wiem w pierwszej klasie LO, jeżeli jesteś uczniem gimnazjum, jeszcze na ten temat się będziesz uczyć, jeżeli jesteś starszy- to co napisałeś świadczy tylko o Twojej niewiedzy, i ograniczonym sposobie myślenia zwężonym tylko to tego, co czerwoni Ci przekażą.
Żegnam z modlitwą.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
TheJ4ck4L

eech, żal mi Was ludzie. Mało o życiu wiecie a myślicie że wszystkie rozumy żeś pozjadali. . Ludzie bez wiary są nikim.

użytkownik usunięty

Po za tym, co to za słownictwo, człowieczku?TheJ4ck4L jest chyba kimś ograniczonym nie tylko duchowo.

spiwi

Aha i po tym co napisalem wyzej wbilem na twoj profil i co widze jestes starym panem po 60 wiec powiem ci cos smiesznego- mlodziez (gimnazjum szczegolnie, aha i pytales o wiek teraz ide do 1 LO, gadam ze starym prykiem ktory wierzy w bajki, dobranocki tez pan oglada ?) ma w dupie kosciol, przyszle pokolenia od niego odejda, rydzyk wkrotce umrze bo jest stary, jego telefonia dla uposledzonych mu zycia nie przedluzy
Wiem ze zabolało, wracaj do kosciolka wyznawac cos czego nie ma i naiwnie wierzyc ze wyrosna ci skrzydelka i bediesz niesmiertelny
Jestes tak glupi albo tak zmanipulowany, stawiam na to drugie

Albo po prostu jebany tchorzyk boi sie smierci
............. hahahahahaah lol

TheJ4ck4L

Idę teraz do klasy maturalnej kolego, to, że lubię stare kino (okres 30-74 w polskim filmie (a szczególnie okres 56-74 (+/-) był najwspanialszym okresem..., nasze filmy stanowiły wzór dla zachodu, a takich AKTORÓW jak np. Cybulski Zbigniew naśladowali młodzi ludzie nawet w NY...), nie oznacza, że jestem starym prykiem jak mnie nazwałeś, oznacza, to, że lubię dobre filmy po prostu.
Tą małą nauką na temat polskiego kina pragnę zakończyć z Tobą dyskusję.
Wybacz, ale do tak niskiego poziomu jak Twój zniżać się nie będę...
rozmawiałem, dyskutowałem z wieloma ludźmi, czy to w internecie, czy w rzeczywistości, wszędzie nawet na takim onecie spotykałem się z próbami kulturalnej wymiany zdań chociaż, zawsze... ale tak obrzydliwego w swoim sposobie myślenia człowieka jak Ty (zauważ, że mimo wszystko mam do Ciebie szacunek, w końcu jesteś moim bratem, dobrym z natury człowiekiem, bo wszystko co Pan stworzył jest dobre), jeszcze w życiu nie spotkałem...
Jestem wręcz zszokowany, nie jestem zły, ale zszokowany, wstrząśnięty...
Człowieku obrażasz moją wiarę, obrażasz ludzi, których nie znasz (np. o. Rydzyk, którego nie popieram, bo tworzy swoisty Kościół w Kościele, ale Ty tego nie zrozumiesz, może kiedyś, kiedy wyzbędziesz się nienawiści, ale nie teraz...), obrażasz szereg starszych ludzi (a trzeba mieć na uwadze, że nie każdy może być stary... no i to, ze ludzie na starość mądrzeją...).
Żegnam z modlitwą.

Bardziej nienawistnego człowieka w życiu nie spotkałem... będę się modlić o Twoje nawrócenie, nawróciła się dzięki modlitwie cała rzesza starych, czasami i agresywnych działaczy komunistycznych, czy masońskich, to i dla Ciebie jest nadzieja... obyś tego nawrócenia dożył (pamiętaj, że nie każdy ma zaszczyt być starym prykiem...).
Pozdrawiam, z Panem Bogiem.

spiwi

Sorry ze cie nazwalem starym prykiem, po prostu twoje poglądy + to kino = cos tu nie gra.
Wiem ze jestem okropny itepe, ja sie po prostu nie pieprze z tymi waszymi katolickimi bzdurami i nie okazuje szacunku waszej religii, jedynie dziedzictwu kulturowemu.
"(np. o. Rydzyk, którego nie popieram, bo tworzy swoisty Kościół w Kościele)"
Nie swoisty kosciol w kosciele tylko ogolnopolska sekte, ktora biorac pod uwage ilosc starych fanatykow moze przybrac rozmiary mafii wewnatrzwatykanskich. Jestes slepy głupi gluchy, łykasz cale to bloto ktora ci pokazuja. Dla mnie jestes tylko warzywkiem i tyle. Albo po prostu jestes smiertelnie chory i boisz sie zdychac, wiec nagle bog istnieje:D
Aha moja teoria o zanizeniu wplywow kochanego kosciolka w naszej pierd***len europie jest bardzo realna, wiec lepiej modl sie zebyscie nie byli mniejszoscia. Statystyki g*wno mowia nawet teraz jest was coraz mniej z roku na rok,, ja np mialem bierzmowanie i jestem uznawany w ksiegach za katolika - teraz rozwazam apostazje zeby wam statystyk nie nabijac:D
Aha a slyszales zacofancu o takim czyms jak coraz wieksze wplywy islamu w europie? haha We Francji islamisci wykupuja koscioly i zamieniaja je w maczety. Biorac pod uwage dzisiejsza wolnosc wyznania i maksymalna poprawnosc polityczna spoleczenstwa (czarnuch - zle, białas - dobrze) to islam moze niedlugo byc dla was katoliczków bardzo groźny:) Gdyby nie mordercy z Izraela to arabowie by już dawo zalali Europe, jestes za głupi zeby to wiedziec wiec cie uswiadamiam. Zydzi sprawiaja ze np po wyjsciu na ulice widzisz dziewczyny w minówach;]
Katolicyzm juz dawno odplynal od glownych zalozen chrzescijanstwa, jesli ta religia nie zostanie zniszczona to bedzie naprawde niezly syf
Aha zeby nie bylo, nie jestem za islamem (zreszta to chyba latwo rozkminic skoro jestem ateista nie?). Taka wizja jest naprawde nieciekawa i nie chcialbym na ulicach widziec gosci w turbanach w stosunku 2:1 do reszty.
I zeby nie było KATOLIKU ze zjechalem z tonu i już jestem miły:) Dla mnie jestes tylko przygłupem, czlowiekiem ktory hamuje rozwoj spoleczenstwa. Takich jak ty sa miliony i wszyscy sa g*wno warci. Gleboka wiara w boga i zero wiedzy
Mozesz sie modlic za moja dusze, mozesz ja przeklnac, tylko prosze nie stawiaj czerwonych obok mnie bo nienawidze komunizm a ty tylko po raz kolejny wykazujesz sie stereotypami i niewiedzą niedouku

TheJ4ck4L

no właśnie... i jak tu potępiać św.Inkwizycję widząc co z ludźmi się porobiło po
jej upadku, jeszcze ze 100 lat temu takie słowa które tu padają pod adresem
świętego Kościoła nie przeszłyby bez echa.
Zacytuję tutaj encyklikę Pawła IV ,która obowiązywała aż do soboru watykanskiego..

""Prócz tego chcemy i postanawiamy, aby w każdy z tych wyroków, cenzur i kar
popadli wszyscy, którzy dotychczas odpadli od wiary katolickiej, bądź wpadli w
jakąkolwiek herezję, czy też popadli w stan schizmy, albo ją wzbudzili, czy też
zostali pochwyceni na takim uczynku, bądź go wyznali, albo został im udowodniony
[...] Zdajemy sobie sprawę, że sytuacja jest do tego stopnia poważna i
niebezpieczna, iż w razie odstępstwa od wiary można się sprzeciwić nawet
papieżowi, który pełni władzę BOGA i Pana naszego JEZUSA CHRYSTUSA na ziemi, a nad
narodami posiada pełnię mocy i wszystko podpada pod jego osąd, on sam zaś na tym
świecie przez nikogo nie może być osądzony
[...] mamy obowiązek wiernie troszczyć się o tę trzodę i owocnie nią kierować.
Winniśmy więc obyczajem dbałego pasterza pilnie czuwać i uważnie zadbać o to, aby
nauczycielami błędu nie stali się ci, którzy gardzą tym, że są uczniami prawdy,
oraz o to, aby wygnać z owczarni Chrystusowej, tych, którzy w tych czasach pełnych
grzechu, na własnej polegając roztropności, świadomie i zgubnie występują
przeciwko porządkowi prawdziwej wiary, a przez przesądy i fałszywe wymysły
odwracają sposób rozumienia Pisma świętego i usiłują rozbić jedność Kościoła
katolickiego, jednorodną zaś tunikę Pańską starają się rozedrzeć.""

Ta postawa jest nadal aktywna w działaniach o.Rydzyka, bractw św.Piusa i św.Piotra

Co do islamu - własnie dzięki radykalizmowi wielu ludzi zaczyna wierzyć w
islam,zaś Kościół utracił tą cnotę wraz z masońskim II soborem

elte18

Nie przeczytałem cytatu bo nie mam czasu na takie bzdety ale rozjebał mnie tekst
"eszcze ze 100 lat temu takie słowa które tu padają pod adresem
świętego Kościoła nie przeszłyby bez echa."
Masz racje, przynajmniej ty jakos ogarniasz. A pomysl sobie ze jest coraz gorzej:D Byc moze niedlugo sie to odwroci i za wielbienie boga bedziesz wysmiewany od niedorozwinietych chlopiecow ze wsi
To nie jest tak ze chodze po internecie i mowie prawde. Wszyscy moi znajomi w REALU!! wiedza ze jestem ateisa, zreszta zwykli szarzy ludzie sa tak slabi ze wystarczy im podrzucic pare watpliwosci zeby przestali wierzyc. Dlatego kosciol sie sypie a takie szkodniki jak ty znikają.:D Jeszcze coś? Jeszcze jakies bzdurki?

ocenił(a) film na 7
TheJ4ck4L

Wyjdź stąd obszczymurze który nic sensownego do powiedzenia nie ma. Nikt nie chce tu chyba czytać Twoich chorych wywodów.
Jako agnostyk chciałbym mieć pozwolenie i możliwość na natychmiastowe uśmiercanie takich jednostek jak ty ( nie żaden stos i tortury - kula w łeb o ile mówimy o realnych środkach). Za co ? Za Twoją głupotę i za psucie krwi innym ludziom. Nie powinieneś mieć prawa do posiadania potomstwa a nie wiem czy i Twojemu ojcu nie powinni go również odebrać. Z osób "plujących na ekran" to Ty jesteś przodownikiem stada. Wyjdź i zabij się, przysłużysz się światu.
Pozdrawiam wszystkich tu obecnych (nawet nacjonalistów :/) za wyjątkiem prostaka do którego post jest skierowany.

ocenił(a) film na 7
Nocarz

Ej, żeś Waść dał manifę przyzwoitości, rozsądku i opanowania.

- "natychmiastowe uśmiercanie takich jednostek"
- "Wyjdź i zabij się"

Aha. To już nie dyskusja o religii, światopoglądzie, Inkwizycji itd. To przykład tego, że wciąż wielu ludziom, którzy uważają, iż czynią coś właściwego, bardzo łatwo dokonać makabrycznej zbrodni.

To o Was świadczy niezbyt pozytywnie, że nie potraficie przejść ponad bluzganiem TheJ4ck4L i spokojnie z nim rozmawiać. Bo nawet jeżeli momentami staje się ohydny, to przecież nikogo tym podobne wypowiedzi nie powinny dotykać - należy natomiast szukać zawartego w nich sensu lub bezsensu i z tym polemizować.

Pozdrawiam.

elte18

Trochę minęło od ostatniego posta,ale tak się zapytam. Czy ten ostatni post był na serio?;]] Kurde nie wiedziałem,że nadal tylu fanatyków chrześcijańskich w Polsce jest. Tylko ja mam jedno pytanie. Czym się różni wiara w Jahwe od wiary w Hadesa albo w Hermesa? Ach no tym,że te opowiastki o bogach greckich teraz służą do nauki na konkurs mitologiczny, a na bajkach o Jahwe i wierze chrześcijańskiej,która jest młodszą religią od judaizmu i islamu grube kutasy zarabiają miliony na takich jak osoba pisząca ostatniego posta. Nic nie mam do Waszej wiary, mam tylko prośbę nie wpie*** się w nie swoje sprawy. Era Teokracji minęła dla Was bezpowrotnie mam nadzieję i nikt nie popełni błędów z przeszłości i nie dopuści kościoła do władzy. Jak każda religia tak i katolicyzm to coś złego i napędzającego że się tak wyrażę "zło" które każdy "wierzący" chce zwalczać. Mam nadzieję,że doczekam się dnia w którym nie będzie żadnej religii i nikt w cywilizowanym świecie nie będzie wierzyć Jahwe i inne Bafomety.

ocenił(a) film na 7
niewazne_3

Islam datuje się na VII w naszej ery od czasu działalności Mahometa, zaś kalendarz islamski rozpoczyna się w 622 r. wedle naszej rachuby lat.

O samej kulturze Twojej uwagi wypowiadać się nie będę.
Natomiast ostatni post był jak najbardziej na serio, jedyne, co może w nim bawić, to czytanie Racjonalisty - rzeczywiście wesoły portal.
I co wskazuje w mojej wypowiedzi na fanatyzm? Symobu KuKluxKlanu w emblemacie nie mam. Choć gwiazda Dawida to też nie jest, żebyś nie miał wątpliwości.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
scum721_2

Na post tak żałosnej treści nie ma innej odpowiedzi, niż natychmiastowe zgłoszenie do usunięcia. Co oby się stało jak najrychlej w trosce o ratowanie resztek dobrego poziomu tego forum.

Ronemund

W 100%
Chylę czoło!.....................

<><

TheJ4ck4L

Sposób w jaki zwracasz się do drugiego człowieka (bezpodstawna nienawiść), i sposób w jaki go oceniasz (bezpodstawne wstawki o mojej wiedzy w tych tematach) świadczy tylko Tobie młodszy kolego.
Zapamiętaj sobie:
To co Marcin mówi o Pawle, nie świadczy o Pawle, tylko o Marcinie.

Dzieli nas zbyt wiele, żebyśmy mogli razem rozmawiać, pod każdym względem (kultura osobista, wiedza, styl wypowiedzi...).

Dziękuję za uwagę, żegnam z modlitwą.

PS. nienawiść kiedyś Cię zgubi.

spiwi

Ty w ogole przeczytales co napisalem głupolu czy od razu pieprzneles tym tanim tekstem? Jestes tak niedouczony ze nie potrafisz sie ustosunkowac do tego co napisałem, walniesz tylko cos debilnego w stylu "jestes pełen nienawisci, synu...", ty na serio nie kontaktujesz prawda? Przykład zidiocenia przez sluchanie radia marYja
Moja nienawisc jest skierowana do religii ktore tak samo jak pieniadze dziela ludzi i jesli zdarzyloby mi sie zdobyc wladze to bym cos z tym zrobił. A ty nie pierdol bo jestes pare epok do tyłu:):D

TheJ4ck4L

"Moja nienawisc jest skierowana do religii ktore tak samo jak pieniadze dziela ludzi"
ale kicz:P no ale wiecie o co chodzi:D

TheJ4ck4L

Słuchaj, o czym ja mam z Tobą gadać?
Do czego mam się ustosunkować? Do głupolu, stary pryku? Człowieku, Ty nic konkretnego nie piszesz same inwektywy wzdłuż i wszerz...
Skończyłeś gimnazjum, poczytałeś trochę Trybuny, Polityki, Wyborczej i myślisz, ze pozjadałeś wszystkie rozumy.

Cechuje Cię wyjątkowa pycha, nienawiść, i pogarda do drugiego człowieka.

Dlaczego piszesz, ze jestem niedouczony? Głupi? Karmisz dzięki temu swoje rozdymane Ego? Przestań człowieku, znajdź sobie dziewczynę, pograj w piłkę z chłopakami, zapisz się na karate, i nie zajmuj się rzeczami, do których jeszcze nie dorosłeś.
Piszesz tutaj wielkie wypowiedzi, ale nie mają one żadnej treści, żadnej wartości, to jest nic innego tylko jeden wielki bluzg.
Pozwól, ze wymienię (od ostatniego posta):
"Nie swoisty kosciol w kosciele tylko ogolnopolska sekte, ktora biorac pod uwage ilosc starych fanatykow moze przybrac rozmiary mafii wewnatrzwatykanskich. Jestes slepy głupi gluchy, łykasz cale to bloto ktora ci pokazuja. Dla mnie jestes tylko warzywkiem i tyle. Albo po prostu jestes smiertelnie chory i boisz sie zdychac, wiec nagle bog istnieje:D"
Jakiej sekty, chłopie...
Ja łykam treści z RM, i Trwam? Na jakiej podstawie... trzymaj się faktów :-).

Dalej:
"Aha moja teoria o zanizeniu wplywow kochanego kosciolka w naszej pierd***len europie jest bardzo realna, wiec lepiej modl sie zebyscie nie byli mniejszoscia. Statystyki g*wno mowia nawet teraz jest was coraz mniej z roku na rok,, ja np mialem bierzmowanie i jestem uznawany w ksiegach za katolika - teraz rozwazam apostazje zeby wam statystyk nie nabijac:D"
Oczywiście masz racje (i to nie jest Twoja teoria ;-)), ale nie wiem, czy to jest powód do szczęścia, laicyzacja zachodu i jego oderwanie się od chrześcijańskich wartości, podstaw na których wyrósł jest niebezpieczne, o niebezpieczeństwach wynikających z oderwania się od tradycji, korzeni pisał już Edmund Burke ("Rozważania o rewolucji we Francji" 1790, polecam przeczytać).

"Aha a slyszales zacofancu o takim czyms jak coraz wieksze wplywy islamu w europie? haha We Francji islamisci wykupuja koscioly i zamieniaja je w maczety. Biorac pod uwage dzisiejsza wolnosc wyznania i maksymalna poprawnosc polityczna spoleczenstwa (czarnuch - zle, białas - dobrze) to islam moze niedlugo byc dla was katoliczków bardzo groźny:) Gdyby nie mordercy z Izraela to arabowie by już dawo zalali Europe, jestes za głupi zeby to wiedziec wiec cie uswiadamiam."

Wiem o tym doskonale, wyobraź sobie, że przeczytałem na temat Islamu więcej książek niż Ty w życiu na oczy widziałeś (sądząc po Twoim stylu pisania, i braku jakichkolwiek wartości), znam również Koran.
Ogólnie muzułmanów szanuję, za ich radykalizm, i bezkompromisowość, której nam po SVII brakuje, a także za np. nie picie alkoholu, szacunek dla własnej tradycji, częstość modlitwy, czy pomoc biednym.
Boleję nad tym strasznie, że w ciągu najbliższych 70 lat Europa to będzie jeden wielki Kalifat, ale i Ty powinieneś się tego obawiać.
Muzułmanie postępują wg. zasad tzw. świętej wojny (żydowski herem (doskonale opisany w księdze Jozuego, tak Torę, i ST znam również)), wybijają wszystkich niewiernych rozumiesz?
Nienawiść do KK tak Cię zaślepiła, że nie widzisz niebezpieczeństwa dla samego siebie ze strony Islamu, jak będziesz miał "szczęście" to i Ciebie zapytają: na kolanka i łeb na pal, czy 5x dziennie zginamy się w stronę Mekki, hmm?
KK otacza nas zewsząd w Polsce, może to i źle, może to i dobrze, jak dla kogo, ale MY ten KK znamy, chrześcijaństwo to część naszej tożsamości narodowej, jeżeli wyzbędziemy się z naszych serc chrześcijaństwa, to wyzbędziemy się i własnej tożsamości (mówili o tym panowie: doktor filozofii Terlikowski i profesor filozofii Wolniewicz).
Wiadomo w naturze nie ma próżni, a co zastąpi chrześcijaństwo w Europie?
Zgadza się, Islam.

Pytanie do Ciebie za 100 punktów, wolisz żyć jako antyteista w kraju takim jakim jest teraz Polska- chrześcijańskim, czy kraju, w którym panuje szariat?

Odpowiedz sobie, i pomyśl, który kraj jest dla Ciebie lepszy, i kogo teraz popierasz.

Owszem Islam zniszczy chrześcijaństwo, co Ciebie ucieszy, ale Twoje szczęście po 5 minutach się skończy, przyjdzie pan w turbanie (skrót myślowy) założy na Twoją żonę burkę, Twoim dzieciom każe się zginać 5x dziennie w stronę Mekki, a Ciebie zetną. W kraju chrześcijańskim, chyba jesteś bardziej wolny, nie?

"Katolicyzm juz dawno odplynal od glownych zalozen chrzescijanstwa, jesli ta religia nie zostanie zniszczona to bedzie naprawde niezly syf"
Gdzie odpłynął, proszę podać mnie cytaty z encyklik papieskich zaprzeczających Ewangelii.
Jeżeli KK upadnie, jeżeli chrześcijaństwo upadnie, to dopiero będzie syf, patrzy opis wyżej.

"Aha zeby nie bylo, nie jestem za islamem (zreszta to chyba latwo rozkminic skoro jestem ateista nie?). Taka wizja jest naprawde nieciekawa i nie chcialbym na ulicach widziec gosci w turbanach w stosunku 2:1 do reszty."
Ale chcesz, żeby KK i chrześcijaństwo upadło, nie?
Co Ty sobie wyobrażasz, że chrześcijaństwo upadnie, i wszystko będzie dobrze? Masz chyba na tyle dużo oleju w głowie, że wiesz, iż to będzie wielka tragedia, dla wszystkich, KK jest opoką, przy której musimy stać, bo tylko KK zapewni nam tożsamość i oparcie w czasach narastające potęgi Islamu, jeżeli odrzucimy KK będziemy sami, a sami przegramy, tak jak już przegrywają Francuzi, Rosjanie, Hiszpanie itd.

"zeby nie było KATOLIKU ze zjechalem z tonu i już jestem miły:) Dla mnie jestes tylko przygłupem, czlowiekiem ktory hamuje rozwoj spoleczenstwa. Takich jak ty sa miliony i wszyscy sa g*wno warci. Gleboka wiara w boga i zero wiedzy"
Aha, hamuję rozwój społeczeństwa, brawo, gdyby nie chrześcijaństwo to chodzilibyśmy w Turbanach już od 10 wieku. Chrześcijaństwo nie hamuje rozwoju społeczeństwa, ono dba o jego spójność (wspólne korzenie) i moralność, wybacz, ale ten liberalny świat rodem z Polityki, to świat na 10-50 lat...
Chrześcijaństwo dzięki swojemu konserwatyzmowi utrzymywało się i utrzymuje od wieków, wszelkie lewicowe idee upadną tak jak upadła rewolucja jakobinów, czy komunizm (chodź ten nadal żywy na zachodzie).
Niestety dzisiaj ludzi odchodzą nie tylko od chrześcijaństwa, ale i od konserwatyzmu, jak fatalne to może przynieść skutki? Widzimy to na zachodzie, i będziemy tego świadkami za jakieś 30-50 lat, tak, jeszcze za naszego życia kolego spotkamy się z panem w turbanie.

"Mozesz sie modlic za moja dusze, mozesz ja przeklnac"
Ja nic przeklinać nie będę, dlaczego użyłeś słowa duszę, przecież w nią nie wierzysz?

"tylko prosze nie stawiaj czerwonych obok mnie bo nienawidze komunizm a ty tylko po raz kolejny wykazujesz sie stereotypami i niewiedzą niedouku"
:-D
Nienawidzisz komunizmu, ale popierasz idee jakobinów, Krępowieckiego, Marksa, Lenina, Dzierżyńskiego, czy Stalina całym sercem :-).
Brawo :-D

Normalnie jak Lechu (zwany Bolkiem).

Jestem zadowolony z upadku chrześcijaństwa, ale nie chcę panów w turbanach.
Jestem za liberalizacją życia społecznego, i jego domniemanym rozwojem (chyba cofnięciem się do barbarzyńskich obyczajów rodem z cesarstwa rzymskiego), ale nienawidzę komuny!

Faktycznie jesteś przedstawicielem bardzo oświeconej grupy społecznej :-).

Wcześniej mnie tylko martwiłeś swoją postawą, ale dzięki, zajrzałem głębiej w Twoje wypowiedzi, i zaczynasz mnie bawić :-).

:-)
Zajrzę d starszych postów, zobaczymy jakie kwiatki tam przyszykowałeś ;-):

"Wasz panbuk przywraca noge jakiemus losowemu ludzikowi na zadupiu a pozwala umrzec setkom tysiecy w obozach zaglady?Hahahahahhaha zal mi cie zjebany katolicki smieciarzu"
Oj, proszę to przeczytać (ten link, który tam podałem), facet sobie to wymodlił.
Co do Boga, to nieźle obnażyłeś swoją głęboką niewiedzę na Jego temat, byś chociaż kolego Torę przeczytał, mnie się nie chce tłumaczyć, szkoda czasu (wybacz, ale jesteś wyjątkowym czerwonym betonem, ale będę się za Ciebie modlić).

"Symbol budowa bilbii hahaha ladny z ciebie frajer pajacu
Wytlumacz mi jak to jest z tymi latami swietlnymi bo to ze swiat ma 6000 lat jasno wynika z twojej kolorowanki"
Co jasno wynika, gdzie?
Znam świetnie cały ST, a tego nigdzie nie znalazłem... hmm... chyba ktoś znowu się wygłupił.

"Hahahh czerwoni, ja bym ich raczej nazwał inteligentnymi ludzmi, naukowcami, nie wiarzacymi w bajki sprzed paru tysiecy lat."
Czerwoni to czerwoni, człowiek może mieć poglądy prawicowe, lewicowe (czerwone), lub nie mieć ich wcale, jak myślisz po której stronie stoją "oświeceni" naukowcy? :>
:-D
Wspaniały cytat, jak to się ma drogi kolego do tego:
"tylko prosze nie stawiaj czerwonych obok mnie bo nienawidze komunizm"
:-D Bardzo spójnie myślisz.

"Ale po tych czerwonych rozpoznaje PiSuara i Rydzjebowca wiec mam dla ciebie fajny cytat bialo czerwony naiwniaku aka wielki patrioto i piekny katoliku
"Religia jest dla ludzi bez rozumu."
J. Piłsudski
I nie zarzucaj mi tu katolckimi linkami smierdzielu bo osmieszasz i siebie i swoja sekte"
Stek bluzg, i kto się wyłania?
Piłsudski, brawo!
Nie dość, że podziwiasz czerwonych, ale ich nienawidzisz, to jeszcze za autorytet w sprawach duchowych stawiasz sobie austriackiego agenta- narodowego socjalistę Piłsudskiego! :-D
Czytam dalej, zobaczymy co tam jeszcze wypisałeś :-).

"Aha i po tym co napisalem wyzej wbilem na twoj profil i co widze jestes starym panem po 60 wiec powiem ci cos smiesznego"
Nie ma to jak na podstawie zainteresowań oceniać wiek ludzi ;-).

"mlodziez (gimnazjum szczegolnie, aha i pytales o wiek teraz ide do 1 LO, gadam ze starym prykiem ktory wierzy w bajki, dobranocki tez pan oglada ?)"
Jaka młodzież, chłopie, młodzież to się zaczyna w 2-3 klasie LO, młodzież studiuje, w gimnazjach są dopiero wyrośnięte dzieci...

"ma w dupie kosciol, przyszle pokolenia od niego odejda, rydzyk wkrotce umrze bo jest stary, jego telefonia dla uposledzonych mu zycia nie przedluzy
Wiem ze zabolało, wracaj do kosciolka wyznawac cos czego nie ma i naiwnie wierzyc ze wyrosna ci skrzydelka i bediesz niesmiertelny
Jestes tak glupi albo tak zmanipulowany, stawiam na to drugie"

Pisz więcej bracie :-).
Może już odpisywać nie będę (szkoda czasu, spędzonego przyjemnie, bo na rozrywce, ale jednak straconego..., ale czytać będę na pewno :-)).

Żegnam z modlitwą :-).

spiwi

Kolego napisz ew. odpowiedź jeszcze dzisiaj, chcę sobie poczytać i poprawić humor (Nienawidzę komunistów, ale ich podziwiam (cytowanie Twojego autorytetu czerwonego Piłsudskiego też było niezłe), czy nienawidzę chrześcijaństwa, ale nie chcę Islamu, śmieszą nadal, ale się szybko znudzą...), jutro wyjeżdżam, chcę się jeszcze parę razy uśmiechnąć przed podróżą :-).
Teksty a'la "TY GŁUPOLU!" możesz sobie odpuścić (ani to śmieszne, ani mądre...), choć swoją drogą, bez inwektyw Twoje teksty raczej obszerne nie są... ale przecież nie o to chodzi chyba :-).
Tylko jeszcze dzisiaj, proszę :-).

PS. Wyjeżdżam do samotni, pomodlę się trochę za Ciebie.
Wiesz, mimo, ze obecnie siedzisz w bagnie możesz z tego wyjść, będę się modlił o to, żeby Bóg zesłał Ci jakiegoś mądrego księdza, czy katechetę w liceum. Przez internet mimo podanych faktów świadczących o Bogu, czy obnażenia Twojej niewiedzy Cię nie przekonam...

spiwi

"Jakiej sekty, chłopie... "
Chodzilo mi oczywiscie o cala polityke Rydzyka, o to ze jego nauka odbiega od chrzescijanizmu i o to ze sam Rydzyk jeszcze nie odpowiedzial za kradziez kasy stoczniowców, co jest tylko dowodem na bezprawie w Polsce.
BTW jak jestes taki madry to moze mi powiesz dlaczego niektorzy politycy PiSuaru zasiadajacy w rzadzie pare lat temu byli z Opus dei mimo ze to wbrew prawu?? Albo dlaczego ludzie przyjezdzaja do Watykanu prac brudna kase? (wszystko idzie przez fundacje, banki i wraca do ciebie piekna czysta kaska, oczywiscie prowizja musi byc- i to nie zadna teoria spiskowa) Kosciol katolicki jako instytucja to syf i tyle
A rydzyk powinien isc do paki
Nie zginac tylko isc siedziec zeby nie zrobili z niego meczennika a pozniej pewnie nawet swietego
"Oczywiście masz racje (i to nie jest Twoja teoria ;-)), ale nie wiem, czy to jest powód do szczęścia, laicyzacja zachodu i jego oderwanie się od chrześcijańskich wartości, podstaw na których wyrósł jest niebezpieczne, o niebezpieczeństwach wynikających z oderwania się od tradycji, korzeni pisał już Edmund Burke ("Rozważania o rewolucji we Francji" 1790, polecam przeczytać"
Pytanie do Ciebie za 100 punktów, wolisz żyć jako antyteista w kraju takim jakim jest teraz Polska- chrześcijańskim, czy kraju, w którym panuje szariat?
W kraju
Odpowiedz sobie, i pomyśl, który kraj jest dla Ciebie lepszy, i kogo teraz popierasz."
Nie popieram zadnej religii, a wybieranie KK ktory ma tak samo fanatycznych wyznawcow jak Islam (tylko nie az tak mocno wierzących, wiec nie wysadzaja sie w restauracjach w imie PANA) byłoby tylko mniejszym złem. Swiat doskonale poradzilby sobie bez jakichkolwiek religii na poczatku byloby erzeczywiscie ciezko ale tak zawsze jest przy wiekszyc zmianach np ustroju czy nawet rządu w panstwie
"Owszem Islam zniszczy chrześcijaństwo, co Ciebie ucieszy, ale Twoje szczęście po 5 minutach się skończy, przyjdzie pan w turbanie (skrót myślowy) założy na Twoją żonę burkę, Twoim dzieciom każe się zginać 5x dziennie w stronę Mekki, a Ciebie zetną. W kraju chrześcijańskim, chyba jesteś bardziej wolny, nie?"
Nie ucieszy mnie to oczywiste:D hehe Ale z drugiej strony kosciol katolicki zmaleje, byc moze nie bedzie mial tak wielkiego wplywu na polityke jak obecnie.
Poza tym nie spodziewalbym sie tej fali islamu w Europie zbyt predko, rzeczywiscie np we Francji (bodajze na poludniu) i na polwyspie Iberyjskim jest nieciekawie ale trzeba brac pod uwage takie czynniki jak odwieczna niechec europejczykow do muzulmanow czy chociazby wplywy KK. Poza tym zostaje jeszcze kwestia polityczna a szczegolnie polityka zagraniczna USA no i oczywiscie to co sie bedzie dzialo w najblizszych 30 latach, juz teraz mamy wzmozona aktywnosc rosjii i grozby korei, do tego jeszcze mozna dodac fakt ze USA potrzebuje kolejnej wojny na bliskim wschodzie
weic z islamem moze byc roznie to co napisalem to tylko jedna z mozliwosci
"Gdzie odpłynął, proszę podać mnie cytaty z encyklik papieskich zaprzeczających Ewangelii. "
Nie bede podawal zadnych cytatow, chodzi o to ze koscioly ewangeliczne opieraja sie bezposrednio na Biblii a KK wymyslil sobie te swoje przykazania koscielne i inne pierdoły z kosmosu. Moze mi powiez ze tak nie jest?
"Co Ty sobie wyobrażasz, że chrześcijaństwo upadnie, i wszystko będzie dobrze? Masz chyba na tyle dużo oleju w głowie, że wiesz, iż to będzie wielka tragedia, dla wszystkich, KK jest opoką, przy której musimy stać, bo tylko KK zapewni nam tożsamość i oparcie w czasach narastające potęgi Islamu, jeżeli odrzucimy KK będziemy sami, a sami przegramy, tak jak już przegrywają Francuzi, Rosjanie, Hiszpanie itd. "
Czyli teraz musimy sie zjednoczyc z KK zeby zatrzymac potege Islamu, kolejny debilny powod zeby sie nawrocic. Wyobraz sobie jak idelny bylby swiat gdyby nie bylo ani chrzescijanstwa ani islamu ani nawet hinduizmu (chyba najłagodniejsza religia i nie pisz mi tutaj o mordowaniu chrzescijan w Indiach bo o tym wiem)
"zachodzie, i będziemy tego świadkami za jakieś 30-50 lat, tak, jeszcze za naszego życia kolego spotkamy się z panem w turbanie. "
Nawet jesli tak bedzie za naszych czasow to bda stanowili mniejszosc a nie zyjemy w sredniowieczu wiec nie bedzie takich akcji jak opisales pare linijek wyzej.
"Ja nic przeklinać nie będę, dlaczego użyłeś słowa duszę, przecież w nią nie wierzysz?"
To bylo napisane dla jaj, bardziej absurdalne jest gadanie do 2 kawalkow drewna moim zdaniem
"Jestem zadowolony z upadku chrześcijaństwa, ale nie chcę panów w turbanach. "
Tak, takie trudne??
"Jestem za liberalizacją życia społecznego, i jego domniemanym rozwojem (chyba cofnięciem się do barbarzyńskich obyczajów rodem z cesarstwa rzymskiego), ale nienawidzę komuny! "
Wg ciebie jak upadnie chrzescijanstwo to ludzie sie cofna w rozwoju? Niby z jakiej paki?? Kosciol w ogole nie przyczynia sie do rozwoju nowoczesnej techniki, nie zyjemy w sredniowieczu (pisze to po raz 2., wiem)
"Wcześniej mnie tylko martwiłeś swoją postawą, ale dzięki, zajrzałem głębiej w Twoje wypowiedzi, i zaczynasz mnie bawić :-). "
Ciesze sie, ale to ty mnie bawisz czlowieku bo nie potrafie pojac jak mozna byc wierzacym w tych czasach, w czasach takiego rozwoju techniki. no chyba ze udajesz ze wierzysz bo teraz powoli mi zaczynasz wkrecac srube ze KK jest po to zeby walczyc z islamem
"Oj, proszę to przeczytać (ten link, który tam podałem), facet sobie to wymodlił."
Czyli wszyscy ludzie zabici w masowych mordach byli ateistami i zaslugiwali na smierc? Jakis pedal bez nogi byl wiecej wart od nich? Fajnego masz boga xD
"Co jasno wynika, gdzie? "
Nie pamietam ale na 1000% tak jest, nie czytalem calego starego testamentu poszukaj sobie na necie
Moze jeszcze dzisiaj ci napisze z czego to wynika
":-D Bardzo spójnie myślisz. "
A ty jestes pierdolniety, on nazwał czerwonymi wlasnie ludzi postępu, wiec ocb? T Wez sie ogarnij
"Nie dość, że podziwiasz czerwonych, ale ich nienawidzisz, to jeszcze za autorytet w sprawach duchowych stawiasz sobie austriackiego agenta- narodowego socjalistę Piłsudskiego! :-D "
Nie bede wnikal w tegop agenta austrackiego ale ty chyba radia ma ryja swojego kochanego nie wlaczasz. Tam sa gloszone idee nacjonalistyczne, a gosc z reka z mieczem na avku to idealny przyklad ich sluchacza nasjonalista mocno wierzacy katolik
"Nie ma to jak na podstawie zainteresowań oceniać wiek ludzi ;-). "
Masz zjebane zainteresowania, w zyciu bym nie pomyslal ze masz mniej niz 5 dyszek na karku. Musiales dorastac w bardzo katolickiej rodzinie, niezle ci mozg wypaliło
"Jaka młodzież, chłopie, młodzież to się zaczyna w 2-3 klasie LO, młodzież studiuje, w gimnazjach są dopiero wyrośnięte dzieci... "
A juz w gimnazjum lduzie odchodza od KK smieszne prawda? Myslisz ze pozniej sie nawracaja? Im dalej w zycie tym szybciej sie zapomina o bogu, tylko ludzie na starosc sobie przypominaja bo nadchodzi strach przez smiercia
Poza tym mlodziez jest juz w gim. Nie wciskaj mi sciemy ze nie masz tych 50 lat to czuc na odleglosc
"Pisz więcej bracie :-).
Może już odpisywać nie będę (szkoda czasu, spędzonego przyjemnie, bo na rozrywce, ale jednak straconego..., ale czytać będę na pewno :-)). "
Co bys nie napisal i ile bys ksiazek nie przeczytal i tak jestem krok przed toba, bo nie wierze w te bzdury.
Nie bede sciemnial jestes bardziej oczytany ode mnie wiec jesli chodzi o wiedze teoretyczna masz mnie jak chcesz
Ale tak naprawde nie napisales nic madrego, rzeczywiscie pare razy sie wyglupilem i mi pojechales ale nic poza tym
Widac ze masz jakies problemy skoro prosisz mnie o odpowiedz:D Prosze bardzo, jedyna rozrywka jaka masz biedaczku, pewnie zielska nigdy w ustach nie miales? Seks przedmalzenski tez nie wchodzi w gre? Nawet masturbacja? (to takze grzech wg twojego kosciola):D Wspolczuje calym rozumem
Tak wiec pierdo* sie geju :D (musialem zakonczyc po swojemu zeby nie zepsuc wyrobionej opinii)

TheJ4ck4L

"Chodzilo mi oczywiscie o cala polityke Rydzyka, o to ze jego nauka odbiega od chrzescijanizmu"
Zgadzam się.

"i o to ze sam Rydzyk jeszcze nie odpowiedzial za kradziez kasy stoczniowców, co jest tylko dowodem na bezprawie w Polsce."
Mam podobne zdanie, co do tego, też mnie się nie podoba zniknięcie tej kasy..., ale prokuratura jednak umorzyła, my zwykli ludzie nic zrobić nie możemy.

"BTW jak jestes taki madry to moze mi powiesz dlaczego niektorzy politycy PiSuaru zasiadajacy w rzadzie pare lat temu byli z Opus dei mimo ze to wbrew prawu??"
To nie można być w Opus Dei i zasiadać w polskim sejmie?
Podaj mnie jakieś ustawy tego dotyczące bo pierwsze słyszę.

"Albo dlaczego ludzie przyjezdzaja do Watykanu prac brudna kase? (wszystko idzie przez fundacje, banki i wraca do ciebie piekna czysta kaska, oczywiscie prowizja musi byc- i to nie zadna teoria spiskowa) Kosciol katolicki jako instytucja to syf i tyle"
Źródła, wyroki itp., proszę.

"A rydzyk powinien isc do paki
Nie zginac tylko isc siedziec zeby nie zrobili z niego meczennika a pozniej pewnie nawet swietego"
Co do pójścia do paki, nie my o tym decydujemy, co do tego drugiego- nie grozi mu to.

"Nie popieram zadnej religii, a wybieranie KK ktory ma tak samo fanatycznych wyznawcow jak Islam (tylko nie az tak mocno wierzących, wiec nie wysadzaja sie w restauracjach w imie PANA) byłoby tylko mniejszym złem. Swiat doskonale poradzilby sobie bez jakichkolwiek religii na poczatku byloby erzeczywiscie ciezko ale tak zawsze jest przy wiekszyc zmianach np ustroju czy nawet rządu w panstwie"
Utopia.
Lepiej się trzymać starego dobrego niegroźnego bezpośrednio chrześcijaństwa (nie koniecznie wierzyć itd.), niż walczyć z nim (a raczej z jego wartościami), i pomóc wejść do nas naprawdę groźnemu Islamowi...

"Nie ucieszy mnie to oczywiste:D hehe Ale z drugiej strony kosciol katolicki zmaleje, byc moze nie bedzie mial tak wielkiego wplywu na polityke jak obecnie.
Poza tym nie spodziewalbym sie tej fali islamu w Europie zbyt predko, rzeczywiscie np we Francji (bodajze na poludniu) i na polwyspie Iberyjskim jest nieciekawie ale trzeba brac pod uwage takie czynniki jak odwieczna niechec europejczykow do muzulmanow czy chociazby wplywy KK. Poza tym zostaje jeszcze kwestia polityczna a szczegolnie polityka zagraniczna USA no i oczywiscie to co sie bedzie dzialo w najblizszych 30 latach, juz teraz mamy wzmozona aktywnosc rosjii i grozby korei, do tego jeszcze mozna dodac fakt ze USA potrzebuje kolejnej wojny na bliskim wschodzie
weic z islamem moze byc roznie to co napisalem to tylko jedna z mozliwosci"
A jaki KK ma teraz wpływ na politykę... może u nas... co jest normalne przy tylu wiernych (oceniam, że wiernych jest jakieś 50% społeczeństwa, a tak naprawdę wiernych z 15-20%).
Co do tej niechęci europejczyków do islamu to niestety obecnie zachód Europy jest nastawiony obojętnie, lub przyjaźnie... burzą się dopiero kiedy im palą samochody, ale co oni mogą...
Fakty są takie, że obecnie przeciętna para muzułmanów ma 8-o dzieci, a przeciętna para europejczyków chyba 1,3...
50-70 lat i zachód będzie jednym wielkim Kalifatem.
A wątpię, żeby przez pół wieku Islam stał się mniej radykalny...

"Nie bede podawal zadnych cytatow, chodzi o to ze koscioly ewangeliczne opieraja sie bezposrednio na Biblii a KK wymyslil sobie te swoje przykazania koscielne i inne pierdoły z kosmosu. Moze mi powiez ze tak nie jest?"
Nie zaprzeczę, ale trzeba pamiętać, że prawda leży zazwyczaj po środku.
KK opiera się bezpośrednio na Biblii, i na Tradycji (przez duże Te) np. nie jedzenie mięsa w piątki itp., przykazania kościelne to jest zbiór, cały katechizm to jest zbiór nauk.
Co do tych zborów ewangelicznych (nie Kościołów, bo Kościoły są tylko dwa- rzymskokatolicki i prawosławny), gdybyś zagłębił temat to byś sie zdziwił... wyświęcanie kobiet, śluby homoseksualistów, popieranie aborcji itp., ma to tyle wspólnego z Biblią, co Adam Małysz z kulturystyką...
Oczywiście, że przez te 2 tys. lat KK się zmienił (bo się rozrósł, bo 2 tys. lat minęło...), ale jest najbliżej Ewangelii ze wszystkich Kościołów, czy zborów... dlatego jestem mu wierny, no i w końcu KK założył Jezus (kiedy rozkazał iść apostołom i nauczać, zakładać Ecclesie (ecclesia znaczy kościół), wszystkie ecclesie były pod zwierzchnictwem tej rzymskiej oczywiście).

"Czyli teraz musimy sie zjednoczyc z KK zeby zatrzymac potege Islamu, kolejny debilny powod zeby sie nawrocic. Wyobraz sobie jak idelny bylby swiat gdyby nie bylo ani chrzescijanstwa ani islamu ani nawet hinduizmu (chyba najłagodniejsza religia i nie pisz mi tutaj o mordowaniu chrzescijan w Indiach bo o tym wiem)"
Nie chodzi o nawrócenie, chodzi o szanowanie chrześcijaństwa, na którym zbudowane jest nasze i nie tylko nasze państwo, czyli krótko mówiąc chodzi o "nie sranie do własnego gniazda".
Co do świata bez religii- utopia.

"Nawet jesli tak bedzie za naszych czasow to bda stanowili mniejszosc a nie zyjemy w sredniowieczu wiec nie bedzie takich akcji jak opisales pare linijek wyzej."
Nie będzie? Dzisiejsza Arabia Saudyjska, kara śmierci za niewierność (Allahowi, czy w ogóle), dla nich to jest normalne, dla nas radykalne... tak będzie, przez pół wieku się nie znormalizują (szczególnie, że 1) żyją w swoistych gettach, 2) wysyłają swoje dzieci w wieku nastoletnim do kraju ojczystego na naukę...).

"Będę zadowolony, z upadku chrześcijaństwa, ale nie chcę panów w turbanach" (to moje jest ;-))
"Tak, takie trudne??"
Przecież wiesz, że na miejsce chrześcijaństwa wejdzie Islam, to jest niemożliwe, żeby nie było nic przez dłuższy czas... przy obecnym wzroście demograficznym wśród muzułmanów.

"Wg ciebie jak upadnie chrzescijanstwo to ludzie sie cofna w rozwoju? Niby z jakiej paki?? Kosciol w ogole nie przyczynia sie do rozwoju nowoczesnej techniki, nie zyjemy w sredniowieczu (pisze to po raz 2., wiem)"
Nie chodziło mnie o rozwój techniki (tutaj nawet KK pomagał przez lata), chodzi mnie o to, że ludzie cofną się w rozwoju pod względem moralnym... (wrócą w tym aspekcie do czasów starożytnego Rzymu...)
co się dzieje np. w takiej Hiszpanii, czy UK.

"Ciesze sie, ale to ty mnie bawisz czlowieku bo nie potrafie pojac jak mozna byc wierzacym w tych czasach, w czasach takiego rozwoju techniki. no chyba ze udajesz ze wierzysz bo teraz powoli mi zaczynasz wkrecac srube ze KK jest po to zeby walczyc z islamem"
A co ma rozwój techniki do wiary w Boga?

"Czyli wszyscy ludzie zabici w masowych mordach byli ateistami i zaslugiwali na smierc?"
Nie zasługiwali, ale Bóg nie mógł ingerować, wolna wola w końcu.
W ogóle wierni inaczej postrzegają śmierć, ja np. chciałbym zginąć śmiercią męczeńską, idę prosto do nieba po prostu...

"Jakis pedal bez nogi byl wiecej wart od nich? Fajnego masz boga xD"
Już było tak ładnie, a znowu obniżasz swój poziom do tego rodem z rynsztoku.
Ten facet przez całe życie stanowił wzór świętości, wymodlił sobie to i zostało mu dane.
Gdyby Bóg miał ingerować w losy świata, albo każdemu przywracać stracone kończyny byłoby to niesprawiedliwe.

W ogóle jeżeli chcesz o tym myśleć, musisz zmienić swój sposób postrzegania Boga, Ty go postrzegasz w kategoriach ludzkich, a Go trzeba postrzegać w kategoriach istoty wyższej.
Przykład:
Widzisz jak dwa wilki zabijają łanie, łania patrzy na Ciebie, i widzi, że nie reagujesz (a powiedzmy masz broń), w oczach łani możesz być niesprawiedliwy, bezduszny itd., ale Ty jako istota wyższa, inteligentna, wiesz, że tak musi być...

"Nie pamietam ale na 1000% tak jest, nie czytalem calego starego testamentu poszukaj sobie na necie
Moze jeszcze dzisiaj ci napisze z czego to wynika"
Z Biblii wynika tyle, że Abraham, praojciec Izraelitów żył jakieś 6 tys. lat temu, tyle.
Z Biblii wynika również, że niektórzy ludzi żyli po 900 lat...
ale tu trzeba znać chociaż trochę sposób myślenia ludzi w okresie spisywania ksiąg (jakieś 1 tys lat p.n.e., może i trochę wcześniej nawet), wtedy jak ktoś Ci rzucił, że on żyje 900 lat, to nie znaczyło, że on żyje 900 lat, tylko, ze wiele lat, długo... (np. 120)
kolejny przykład, w apokalipsie jest napisane, że na świecie tylko 144 tys będzie sprawiedliwych, i pójdzie do nieba, ale to nie oznacza, że to właśnie będzie 144k, ale że będzie tych ludzi dużo, miliard, dwa...

"Nie bede wnikal w tegop agenta austrackiego ale ty chyba radia ma ryja swojego kochanego nie wlaczasz. Tam sa gloszone idee nacjonalistyczne, a gosc z reka z mieczem na avku to idealny przyklad ich sluchacza nasjonalista mocno wierzacy katolik"
Nie słucham RM.
Gość z ręką i mieczem w avku błądzi.

"Masz zjebane zainteresowania, w zyciu bym nie pomyslal ze masz mniej niz 5 dyszek na karku. Musiales dorastac w bardzo katolickiej rodzinie, niezle ci mozg wypaliło"
Ojciec ateista, mama typowa katoliczka (w sensie taka jak 90% wiernych, niby wierzą, ale wątpię, żeby życie dla wiary poświęcili...).
Zainteresowania mam normalne, lubię dobre kino po prostu, czy to dzisiejsze, czy z lat 30, nastawiłem się na polskie, a że w Polsce najlepiej kręcono w latach 30, i w okresie tzw. odwilży 56-64, ale robiono jeszcze świetne produkcje +/- do 74 roku... to nie moja wina.
Nie każdy młody człowiek musi mieć bluzę z kapturem, dres, słuchać hh, i oglądać kino akcji rodem zza oceanu...
każdy ma swój styl.

"A juz w gimnazjum lduzie odchodza od KK smieszne prawda? Myslisz ze pozniej sie nawracaja? Im dalej w zycie tym szybciej sie zapomina o bogu, tylko ludzie na starosc sobie przypominaja bo nadchodzi strach przez smiercia
Poza tym mlodziez jest juz w gim. Nie wciskaj mi sciemy ze nie masz tych 50 lat to czuc na odleglosc"
W gimnazjum odchodzą pod wpływem kolegów, nie rozumieją do końca o co chodzi, w liceum wracają (jak np. ja), lub nie.

"Co bys nie napisal i ile bys ksiazek nie przeczytal i tak jestem krok przed toba, bo nie wierze w te bzdury.
Nie bede sciemnial jestes bardziej oczytany ode mnie wiec jesli chodzi o wiedze teoretyczna masz mnie jak chcesz
Ale tak naprawde nie napisales nic madrego, rzeczywiscie pare razy sie wyglupilem i mi pojechales ale nic poza tym
Widac ze masz jakies problemy skoro prosisz mnie o odpowiedz:D Prosze bardzo, jedyna rozrywka jaka masz biedaczku, pewnie zielska nigdy w ustach nie miales? Seks przedmalzenski tez nie wchodzi w gre? Nawet masturbacja? (to takze grzech wg twojego kosciola):D Wspolczuje calym rozumem"
Ohhh... ;/ dojechałeś mnie teraz ;/ :-D.

"Tak wiec pierdo* sie geju :D (musialem zakonczyc po swojemu zeby nie zepsuc wyrobionej opinii)"
Ja także sobie psuć opnii nie będę, także.
Z Bogiem :-).

spiwi

Dobra specjalnie wbilem na neta zeby sprawdzic czy cos napisales :D, widze ze juz troche atomsfera upadla wiec mozemy spokojnie zakonczyc temat
"Zgadzam się."
to tyle dobrze... Tyle ze wiekszosc tzw katolikow w naszym kraju to wlasnie sluchacze i wielbiciele tego czlowieka
tylko jeszcze pare spraw
Co do tego opus dei to jest taka ustawa z tego co pamietam, cos o tym ze politycy zasiadajacy w rzadzie nie moga byc czlonkami zadnych niezaleznych organizacji miedzynarodowych (jeszcze popytam na ten temat), zreszta masz tutaj bardzo dobry przyklad jaki Watykan ma wplyw na swiatową polityke- to nie tylko u nas tak jest.
Poza tym zwroc uwage ze to po czyjej stronie sie opowie kosciol w wyborach moze przesądzic o ich wyniku. Maja bardzo duza wladze, nie trzeba miec ksiezy na stanowiskach, wystarczy kontrolowac ludzi i polityków, tak robia mafie, tak robi kosciol.
Nie bede wdawal sie w polemike nt swiata bez religii bo to rozwazania czysto teoretyczne, religie istnieja "od zawsze", wiec rownie dobrze ja moge miec racje ze ludzkosc dałaby sobie rade, rownie dobrze moze sie sprawdzic scenariusz o calkowitej zagladzie.
A co do Islamu
to jest alternatywa dla chrzescijanstwa oczywiscie, i to jest raczej pewne ze gdyby chrzescijanstwo upadlo to by islam zalal caly swiat (albo ludzie wymyslili by sobie cos nowego jako opozycje wobec islamu, tak to jest ze ludzie musza wierzyc w jakas sile wyzsza) ale mimo to to nie jest takie proste a znajac mentalnosc paru europejskich panstw to nie rozniesie sie tak szybko. Ale w takiej Francji muzulmanie beda niedlugo mogli walczyc o wieksze wplywy powolujac sie na jakies bzdury z przeszlosci przykładowo
Zreszta Francja to w ogole niezly burdel, to jest taka europejska Ameryka- duzo ras, duzo jezykow duzo wyznan (chociaz KK nadal tam rządzi pod wzgledem ilosci wyznawców)
"Już było tak ładnie, a znowu obniżasz swój poziom do tego rodem z rynsztoku."
Po prostu wydaje mi sie to kompletnie nie fair, ze zginelo tylu niewinnych (w sensie niewinnych w tym momencie, bo zaraz mi powiesz ze to byla kara od boga za nieumycie naczyn:D) ludzi, dokonano tylu zbrodni przeciwko ludzkosci a chrzescijanie radują sie tym ze czlowiekowi noga odrosla. Nie pamietam w jakiej ksiazce i nie pamietam zbytnio o czym byla;pp Ale bylo cos o jakichs zbrodniach z 2 wojny i autor napisal ze na sali sadowej na lawie oskarzonych powinno byc jeszcze jedno miejsce- dla boga. (jak sobie przypomne napisze tytul)
"Ohhh... ;/ dojechałeś mnie teraz ;/ :-D."
No ale z tym ostatnim to prawda. W kosciele panuje taki rygor...
"Fakty są takie, że obecnie przeciętna para muzułmanów ma 8-o dzieci, a przeciętna para europejczyków chyba 1,3...
50-70 lat i zachód będzie jednym wielkim Kalifatem."
To jest akurat temat na osobna rozmowe, rownie dobrze mozesz powiedziec ze za 50 lat czarni beda krolowac na ziemi i zacznie sie rasizm z ich strony, przesladowania bialych itepe. Patrzac oczywiscie na przyrost naturalny obu ras. I jak tu nie byc rasistą? (ironia:)

TheJ4ck4L

TheJ4ck4L
- Dla mnie jesteś zwykłym lewackim napinaczem, gówno wiesz o religii katolickiej, bo wiadomości, o niej czerpiesz ze źródeł wrogo nastawionych.

,, Kiedyś nadejdzie czas, że wasza nienawiśc umocni Nas'' - Sadowski

Wszechpolak

Dobra a z toba rozmawiałem buraku? Lubisz sie tak wbijac bez pytania w czyjas rozmowe?
BTW Islam was bankowo wykorzeni buhahahahahahahahAHAHAHhhahahahhahhhahahahah
Reszte Twoich postów bede ignorował, dobrze?:)

TheJ4ck4L

poziom intelektualny niski, pewnie chodzisz jeszcze do podstawówki? o.0
To ja będę ignorował twoje posty szczylu

Wszechpolak

Sorry miałem zignorować ale nie potrafiexD Bo mnie smiesza takie gówna jak ty
Kazdy debil potrafi wyrzucic znikąd tekst o poziomie inteligencji (tym bardziej jak sie jest za głupim zeby przeczytac cala dyskusje), natomiast ja o tobie wiem pare rzeczy, jestes z mlodziezy wszechpolskiej czyli na 60% masz płaskomordzie i nosisz bryle wieksze od glowy 0.o
:D
Podejrzewam ze moj poziom inteligencji jest wielokrotnie wyzszy niz twoj, na dodatek po dodaniu IQ twoich rodzicow ktorzy cie wychowali na tępego nacjonaliste. Pozdrow ich:D

I wlasnie, kurwa, dlatego się ciesze ze chrzescijanstwo jest tak bardzo zagrozone. Takich ludzi nie powino być wśród żywych.

TheJ4ck4L

http://www.youtube.com/watch?v=vQPrpMT754c
obejrzyj sobie jurg

użytkownik usunięty
spiwi

"smieszna- jest po prostu nieprawdziwa i zakłamana, opiera sie na klamstwie i strachu, smieszni sa wszyscy ci idealni katolicy, ktorzy mysla ze idac co tydzien do kosciolka i spowiadajac sie tlustemu kasiastemu facetowi w sukience beda zyc wiecznie.
ateizm to przyszlosc, religia hamuje postep i dzieli ludzi ." - to zdanie powinni napisać gdzieś w centrum miasta drukowanymi wielkimi literami, może to kogoś skłoni do refleksji

ocenił(a) film na 9
TheJ4ck4L

scierwo jestes frajerze chcial bym cie kiedys cipko spotkac

ocenił(a) film na 7
elte18

Z poczatku twoich komentarzy mialam wrazenie ze utozsamiasz sie z radykalnym nacjonalizmem, nie tylko z powodu avataru, ale rowniez liczby 18... Teraz mam nadzieje ze to wiek...?

ocenił(a) film na 9
elte18

Do elte18. nie rozumiem wszystkich ludzi którzy wdali się z Tobą w merytoryczną dyskusję. otóż moim zdaniem nie uchodzi dyskutować z człowiekiem o zamkniętej głowie. dlaczego zamkniętej zapytasz? no więc pierwszą wskazówką jest twój avatar. narodowcy przywykli do upraszczania swoich wizji świata, są bezkompromisowi i niemożliwi do przezwyciężenia podczas polemiki, gdyż w większości przypadków chronią się swoim światopoglądem, który wszędzie doszukuje się spisków i układów. a jak wiadomo owych spisków (i etc.) z uwagi na brak sposobów nie da się zweryfikować. w w/w poglądzie odnośnie Twojej osoby utwierdza mnie przebieg dyskusji na tym forum.

a co do samego filmu. nie ważne jaka była historia. liczy się sam film, który moim zdaniem był po prostu świetny. a co do historii to sami uważacie że co do faktów historycznych jest pełno przekłamań, np. w polskich szkołach. więc skoro tak trudno ustalić prawdę historyczną to skąd masz pewność co do Bernarda. w którymś z postów nazwałeś go świętym. widzisz elte18, Twoja religia i moja etyka zakładają że mordowanie to grzech. niezależnie od poglądów, czy wyznania. więc jak śmiesz morderców nazywać świętymi. Inkwizycja to instytucja zabójców, skoro zabijali ;-) nie sądzisz?

elte18

a gdzie ty byles elite jak ci krzyz zapierdzielili z krakowskiego przedmiescia?

użytkownik usunięty
elte18

idiota

ocenił(a) film na 8
_Trymus_

hehe za to wy macie multum dowodów na nieistnienie Boga, przedstaw choć jeden kochany

masz - jeden ale za to koronny - nie ma świecie nikogo, kto był w niebie, huknął piwko z bogiem, wrócił i opowiedział.

TheJ4ck4L

Posłuchaj cwaniaczku...Tatuś najebał ci do tego tępego łba tyle głupot, a ty w te brednie uwierzyłeś jak na pięciolatka przystało. Wiesz kto to jest Ojciec Pio, czytałeś o Nim kiedykolwiek debilu? Wiesz co się stało w Fatimie czy ty wiesz ile cudów zostało udokumentowanych, oczywiście powiesz mi, że wszystkie były fałszywe! Jak można być ateistą? Nie wierzyć w Boga i żyć jak jebana świnia! A jak umrzesz i diabeł w piekle cie będzie w dupe kuł, to wtedy już będzie za późno koleżko. I ja nie jestem żadnym pieprzonym moherem. Jestem człowiekiem, który Kocha Boga i wierzy w Jezusa i mam mnóstwo dowodów, na to, że istnieją! Katolicy też nie są święci baranie i grzeszą tak jak ja, nawet pisząc to do ciebie to grzeszę, bo chętnie wyjebał bym ci kopa na dziąsło, żebyś spokorniał. Śmiej sie śmiej,ale zaufaj mi,,,, PO SWOJEJ ŚMIERCI JUŻ CI DO ŚMIECHU NIE BĘDZIE...

ocenił(a) film na 9
majk_81

Wypowiedź Chrześcijanina z krwi i kości ^^

ocenił(a) film na 7
majk_81

"PO SWOJEJ ŚMIERCI JUŻ CI DO ŚMIECHU NIE BĘDZIE..."

Czy to przypadek, iż ten tekst wydaje mi się tragikomiczny?

elte18

Nie wiem, jakim cudem chrześcijanin może uważać morderstwo za dobre postępowanie. Inkwizycja sama w sobie zaprzecza podstawowym zasadom tej religii. Owszem, słuchałam Radia Maryja. Nie twierdzę, że media takie jak tvn czy Gazeta Wyborcza są idealne, ale nie przekazują antysemitycznych informacji (odwołując się do Nietzschego: jak można być jednocześnie antysemitą, skoro Jezus był żydem i chrześcijanin jest zaczerpnięty z judaizmu?). W RM jest mnóstwo informacji, które są nasycone nienawiścią do wszystkiego i wszystkich niepopierających zdań ojca, niesłusznie doktora, Rydzyka.

Owszem, nie wierzę. Na większość zjawisk, które nazywacie cudami, istnieje naukowe wytłumaczenie. Na resztę kiedyś zostanie odkryte.

Zgłębiałam wiele religii, byłam chrześcijanką, lecz przeczytawszy Biblię, przestałam nią być. Przeczytaj całą. Zauważysz wiele sprzeczności. Na dodatek obecnie księża modyfikują ją, aby była bardziej odpowiednia dla współczesnego podobieństwa. Teraz dowiadujemy się, że mężczyzna i kobieta są równi. W Biblii kobieta jest podporządkowana mężczyźnie i uznawana za grzeszną wyłącznie za procesy fizjologiczne.

ocenił(a) film na 9
elte18

Może Moskwę, Londyn i Madryt też założyli Polacy? To, co piszesz o tym, że Polacy zakładali Lwów czy Kijów to są wielkie bzdury. Obydwa miasta mają swoją genezę związaną z ruskim rodem Rurykowiczów (notabene wywodzącym się prawdopodobnie z Jutlandii). Wielki nacjonalista się znalazł. Poczytaj sobie trochę sobie o historii tych miast, a nie pisz idiotyzmów.

ocenił(a) film na 10
elte18

O LOL nie ma tam nic o okrucieństwach bo ta książka jest ... "w obronie..." XD po za tym to w książka wspomina Bernarda Gui, więc nawet jeżeli ten padł ze starości to Umberto Eco pewnie puścił wodze fantazji i marzeń :P

ocenił(a) film na 10
elte18

O LOL nie ma tam nic o okrucieństwach bo ta książka jest ... "w obronie..." XD po za tym to książka wspomina Bernarda Gui, więc nawet jeżeli ten padł ze starości to Umberto Eco pewnie puścił wodze fantazji i marzeń :P

ocenił(a) film na 10
elte18

",był
świętym człowiekiem a że czasem spalił na stosie kilku heretyków to tylko
dobrze o nim świadczy."

mysle ze nie ma co z tobą wogole dyskutowac ... bo nie masz wogole czym myslec przy tej dyskusji ... ;/

elte18

"(...) czasem spalił na stosie kilku heretyków to tylko
dobrze o nim świadczy."

czy jak bym cię zajebał a potem spalił też miałbym szansę zostać świętym? jak czytam takie teksty jestem za przymusową eutanazją.

użytkownik usunięty
elte18

TheJ4ck4L - przykład na to co lewacki światopogląd robi z człowieka, tatuś z SB czy po prostu obrzezany? :D Żałosne to co piszesz, ale to chyba każdy widzi i nie muszę potwierdzać...

Widzę że kręci się tu trochę narodowców - elegancko :) Myślałem że będę musiał "interweniować" z tym lewactwem, ale już mnie wyręczyliście.

Pozdrawiam.

Ty glupi niedorozwiniety smieciu, gdybym mogl to bym wytepil i nacjonalistow i katolikow, tych pierwszych do komor gazowych tych drugich po prostu rozbic zeby sie rozproszyli i nie niszczyli Ziemi swoim fanatyzmem, i tak ze wszystkimi religiami i organizacjami faszytstowskimi
Kiedy bym skonczyl porzadki swiat bylby lepszy a ludzie zyli bez tego calego zasranego brudu ktory sie teraz paleta po ulicach
Musisz zyc ze swiadomoscia ze zyja tacy ludzie jak ja smieciu i ze takie pierdoly jak ty ZAWSZE beda tepione, a i chrzescijanstwo sie dlugo nie utrzyma, ani poglady gloszone przez MW (mamy 21 wiek a ludzkosc idzie do przodu, na wasze nieszczescie zacofancy)
Tatuś jest agnostykiem nie z SB hahah (wiesz w ogole co to znaczy, ciemna maso?)
Wyginiecie pewnego dnia mozesz mi wierzyc
Aha i oddaj nam nasze powietrze

TheJ4ck4L

kur*a a już zapomniałem o tym temacie ,ale wchodze na skrzynke i widzę
nagle ten komentarz,nie mogłem przejść obok tego obojętnie...
Jesteś doskonałym przykładem na to,że Święta Inkwizycja powinna zostać
przywrócona dla chwały ludzkości, by elementy niegodne do życia i
bluźniercze zostały wytępione raz na zawsze z Narodu polskiego.
Nie pier*ol że jest nas coraz mniej, bo w ciągu ostatnich lat liczba
wiernych Bractwa św.Piusa X w Polsce się potroiła,liczba kapliczek
również, poczekaj gdy Bractwo zyska więcej wpływów, wtedy być może
Sanctum Officium znów powróci, a zamiast ruskiego gazu będą potrzebowali
drewna i benzyny,by oczyścić kraj z herezji oraz komuszej i
nazistowskiej propagandy.

Polecam mój krótki filmik na YT :
http://www.youtube.com/watch?v=tFN1esAhDp8

...jak również strony Bractwa św.Piusa, przemówienia księdza Trytka -
cytuję-"mam nadzieję że takie osoby będzie się jeszcze palić na stosach"
i stronki NOP,ONR,Sanctus,Ultramontes,Naszawitryna

Poza tym przepraszam wszystkich że się uniosłem ,ale słuchając takich
bredni ciężko zachować spokój :-)
Mimo wszystko pozdrawiam z typowym chrześcijanskim miłosierdziem dla
bliźniego.

ocenił(a) film na 7
elte18

"gdybym mogl to bym wytepil i nacjonalistow i katolikow, tych pierwszych do komor gazowych tych drugich po prostu rozbic" (TheJ4ck4L)

"Święta Inkwizycja powinna zostać
przywrócona dla chwały ludzkości, by elementy niegodne do życia i
bluźniercze zostały wytępione raz na zawsze z Narodu polskiego" (elte18)

Tak naprawdę to zbyt wiele Was nie różni, panowie. Może jeszcze założycie wspólnie jakąś organizację, której celem będzie udoskonalanie człowieka i poprawa warunków życia na tym łez padole.

Pozdrawiam.