PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1057}

JFK

1991
7,7 29 tys. ocen
7,7 10 1 29012
7,7 31 krytyków
JFK
powrót do forum filmu JFK

Film legenda. Prawdziwy triumf kina. Wielki Moralitet.Najlepsza manifestacja zdrowego rozsadku i logicznego myslenia,dążenia do prawdy,idealizmu.Jeden z najwazniejszych filmów,jakie w zyciu widziałem (a wiele widzialem) Film,mimo swojej długości,ani przez moment nie nuży,ogląda sie,jak najlepszy thriller. Znakomicie nakręcony,perfekcyjnie zmontowany. I co najwazniejsze,do bolu prawdziwy,uniwersalny. Ukazujący nie tylko ten konkretny przypadek klasycznego (nie mam,co do tego najmniejszych wątpliwości) Zamachu Stanu,ale pokazujący mechanizmy polityki,wladzy w ogóle. Irytują mnie głosy,mówiące o teorii spiskowej zawartej w tym filmie. Stone pokazuje dokładnie zaistniałe Fakty,które Silą Rzeczy zebrane do kupy,tworzą ewidentny obraz zamachu stanu. W gruncie rzeczy nie ma tu żadnej tajemnicy. Wielkie kino.

ocenił(a) film na 9
kinoman77_filmweb

Wszystko, co miałeś do napisania, właśnie napisałeś - dodam jeszcze tylko, że Jim Garrison w filmie "JFK" to najlepiej odegrana rola zaraz po "Tańczącym z Wilkami" w wykonaniu Kevina Costnera. Tu i tu wypadł niesamowicie przekonująco, dzięki czemu stał się jednym z moich najulubieńszych aktorów wszechczasów.