PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 313 tys. ocen
7,9 10 1 312516
7,9 59 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Od 12 lat 

użytkownik usunięty

Wiem że po premierze tego filmu na TVN-ie minął miesiąc,ale mam takie pytanie-Czemu nad filmem była dwunastka.Pierwszy raz widzę takie ograniczenie wiekowe pod animacją.

ocenił(a) film na 8

A ja widywałem nie raz. Np te kilka miesięcy temu mój brat chciał iść na Meride Waleczną, która była od lat 15 i nie wpuścili go bez osoby pełnoletniej, bo mu brakowało do 15tki chyba dwóch miesięcy.

ocenił(a) film na 10
gikkiri

To gdzie ty chodzisz do kina? O_o Mnie i moją młodszą siostrę wpuścili bez problemu.

ocenił(a) film na 8
Merkura

To pewnie też zależy od kina, bo czasem to konkretni służbiści się trafią... no, ale zazwyczaj wpuszczają ;] I co nie zmienia faktu, że Merida oficjalnie od 15lat jest :p A w kinie wtedy akurat w Krakowie byłem :)

ocenił(a) film na 10
gikkiri

Kurczę, w tym Krakowie to tacy służbiści? :P A tak w ogóle to Twój brat obejrzał w końcu ten film czy nie?

ocenił(a) film na 8
Merkura

Ostatecznie nigdzie nie poszedł xD hah

ocenił(a) film na 9
gikkiri

Ograniczenie Meridy Walecznej to +7.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Eee? Ja pamiętam dobrze, że na repertuarze i grafiku filmów było "od 15 lat".

ocenił(a) film na 9
gikkiri

http://www.naukadladzieci.org/kino/merida-waleczna/
http://kino.coigdzie.pl/film/Merida+waleczna+3D-14663

Wszędzie piszę +7 ograniczenie wiekowe,pamiętam na sali były małe dzieci które nawet nie miały tych siedmiu lat (z rodzicami oczywiście).
Po za tym ograniczenie dla bajki od Pixara +15 wygląda trochę dziwnie. Nowy James Bond który jest filmem sensacyjnym i przemocy w nim nie brakuje ma +12.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

To ja już nie wiem xD hah

ocenił(a) film na 10
gikkiri

Mnie, młodsze klasy i moją klase 3 lata temu (mieliśmy z 8 lat) wpuścili na film. Być może twórcy TVN są po prostu ch***mi którzy myślą że nic nie jest dla młodszych dzieci.

ocenił(a) film na 8

Myślę, że chodzi o przemoc...Generalnie po kilku minutach filmu domyśliłam się dlaczego. Kilka scen potrafi zaważyć na decyzji wydających opinię dla jakiej kategorii wiekowej odpowiedni jest ten film. Np. Czkawka wypowiadający się o tym, co mogłoby mu przynieść chlubę u ojca i wiosce - "zaraz mu wypatroszę serce", czy coś w tym rodzaju.
Myślę, że to z założenia nie miała być historia dla małych dzieci (poniżej 9 lat powiedzmy). Bo chociaż samej jako dziecku wydawało mi się, że potrafię podołać tego typu "poważnym rzeczom", a nawet filmom dla dorosłych, to każde dziecko jest inne. A nuż na psychikę któregoś mogłoby to mieć horrendalny wpływ.

A tak z innej beczki, kiedyś pełno było bajek "ociekających przemocą" - "Tom & Jerry" "Myszka Miki" z całą swoją brygadą itp., a jakoś jesteśmy normalni. O dziwo, mój kuzyn, lat 3, ogląda praktycznie wyłącznie bajki edukacyjne, a gada różne głupoty, np. związane z przemocą, choć tak właściwie nie ma skąd takich pomysłów czerpać. Co więcej, w związku z popularnością brutalnych gier na przełomie wieków trwożono się wielce, co za bandyci z takiego pokolenia wyrosną. Natomiast stało się wręcz odwrotnie - metroseksualistów u nas jak nigdy. A to się wszyscy prorocy zdziwili...

Też się zdziwiłam, mój młodszy kuzyn mając 6 lat oglądał to i jakoś go nie zgorszyło, byłam pewna, ze jest to bajka od siedmiu. Bardziej mnie zdziwiło, z Opowieść Wigilijna disnejowska (emitowana na TVP1), na której się bardzo bałam (niektóre horrory mnie tak nie straszyły) była w dla wszystkich, a była dużo dużo doroślejsza i straszniejsza niż "Jak wytresować smoka". W Polsce jest głupia logika ograniczeń wiekowych.

Tak jak mówię, byłam zszokowana, bo są dużo doroślejsze bajki, a są dla wszystkich lub od siedmiu, no ale przyzwyczaiłam się, że Polska to kraj cudów i dziwów... ;) Tak czy inaczej rodzic sam wie co polecić dziecku, i nie będzie nawet zwracał uwagi z te"pseudo" znaczki, które pojawiły się parę lat temu, bo chcieli upodobnić się do amerykańskich ograniczeń.

cloe4

Jeszcze kevin sam w domu kiedyś polsat puścił z oznaczeniem dla wszystkich. Nawet przemoc jest tam

ocenił(a) film na 10

1. od KRRIT "JWS" mógł dostać znaczek za przemoc, za "inwalidzenie" Czkawki czy za relację Czkawka - Stoick (w tym to, że Stoick wyrzeka się Czkawki)
2. Fakt, że TV ,może się sugerować też oznaczeniami amerykańskimi ("JWS" ma kategorię "PG", czyli na nasze "+7" lub "+12")
3. Faktem jest też, że nie raz i nie dwa telewizji też się pomylą oznaczenia:
Alicja w Krainie Czarów (2010) w TVP1 dostała znaczek "dla wszystkich" [USA - kategoria PG]
program "Usterka" - w tvn zawsze ma znaczek "+12", a w TV Silesia już nie wiedzieć czemu "+7" (a to są dokładnie te same odcinki programu).
4. "Pierwszy raz widzę takie ograniczenie wiekowe pod animacją." To pewnie mało animacji widziałeś lub oglądałeś wydania bez oznaczeń (bo oznaczenia wiekowe muszą stosować w TV tylko podmioty nadające program na terenie Polski - a np. takie HBO robi nam retransmisję z oddziału w Czechach, a Cartoon Network nadaje z Londynu - ale np.w USA już obie stacje mają oznaczenia wg systemu amerykańskiego - "Adventure Time" dostało "PG" czyli +7/+12). No, ale oznaczenia, to jedno, a drugie, że animacja i bajka to nie synonimy i jest równie dużo animacji dla małych dzieci, co dla młodzieży, co tylko dla pełnoletnich:
Igor - animacja (+12; canal+)
Simpsonowie/Futurama/American Dad - seriale animowane (+12; canal+)
Koralina i tajemnicze drzwi (+12; canal+)
, a są też z wyższymi oznaczeniami - choćby South Park (+18; canal+) czy Animatrix (w tv chyba +18 nie miał, ale miał ostrzeżenie na pudełku DVD), czy nasze rodzime "1000 złych uczynków" czy "Włatcy móch" (+16 z cenzurą, +18 bez cenzury; TV 4)

ocenił(a) film na 8
owoc_232

Spójrzcie na oznaczenia na na TVN:
1. Megamocny (od 12 lat)
2. KungFu Panda 2 (od 12 lat)
Jest takich więcej. Ponadto zawsze emitowali części "Shreka" bez ograniczeń a potem wklepali wiek 7+

krissovsky96

TVN wszystkiemu daje „12”. W Nowy Rok jak leżałem skacowany, leciało akurat „Rogate ranczo”, które też miało takie oznaczenie. Widzę tylko jedno sensowne rozwiązanie tej zagadki – dają wszystkiemu „12” dla świętego spokoju, żeby w razie czego KRRiT im nie wlepiła kary. Nawet gdyby jakiś nawiedzony rodzic złożył skargę, że im się nie spodobało to a to w jakiejś bajce, to są kryci, bo film miał oznaczenie „12”. A przy okazji taki znaczek ich kryje, kiedy emitują bajkę z lektorem zamiast z dubbingiem, jak chociażby „Legendy sowiego królestwa”. Teoretycznie chyba filmy dla dzieci powinny być wyświetlane z dubbingiem, ale ze względu na znaczek „12” film nie jest dla dzieci, więc nie dostaną kary za brak dubbingu. Ale to i tak jest martwy przepis.

ocenił(a) film na 8
Pottero

"Legendy" akurat są od lat 12.

krissovsky96

„Legendy sowiego królestwa” miały dokładnie tę samą kategorię co „Jak wytresować smoka”, „Shrek”, „Epoka lodowcowa” czy „Gnijąca panna młoda” – PG, czyli w Polsce by to był odpowiednik „7”. Ale generalnie cały ten system bardzo mocno kuleje, bo nikt nie kontroluje, jakie znaczki dają telewizje – pamiętam, że któregoś roku w okolicach Wielkanocy na TVP, Polsacie i Kino Polska lecieli „Czterej pancerni”, na jednym kanale z zielonym kółkiem, na jednym z „7”, a na trzecim z „12”. Dopóki nie będzie w Polsce żadnego organu typu MPAA czy BBFC, która będzie odgórnie przyznawała filmom kategorie i których nadawcy będą musieli przestrzegać, dopóty cały ten system oznaczeń jest stolca wart.

ocenił(a) film na 10

Film "Komórka" ze Stathamem gdzie jakiś lachon przecina kolesiowi tętnicę ramienną, po czym się wykrwawia też miał oznaczenie "od 12 lat".
Po prostu żałosna jest ta telewizja i jej zarząd.