Czy w tym filmie nie chciano ukazac zlozonej psychiki Jokera? Odwolanie sie do wspomnien z dziecinstwa od razu zmienia sytuacje w filmie o 180 stopni. Lady Gaga - lekarz psychiatra… Czy Lady Gaga, wysadzenie budynku a nawet sama smierc glownego bohatera nie sa wytworem jego wyobrazni? Wielka milosc Arthura jaka pomoc, ktora utrzymuje od lekarza, ktory jako jedyny go wspiera… Jak dla mnie film ma jakis przekaz podprogowy, ktory ginie momentami w niepotrzebnych scenach musicalu.
"pomoc lekarza który go Jockera wspiera" xD Napiszę oczywistość, o której wyraźnie nie masz pojęcia, psychiatra, psycholog ma zakaz intymnych kontaktów z pacjentem. Jest to nie tylko nadużycie a przestępstwo za w realnym świecie psychiatra idzie do więzienia. Ciekawe, że tak drastyczne nadużycie jest stawiane na piedestał w tym pseudo dramacie.
Jezeli intymne zwiazki sa wytworem jego wyobrazni… to o czym mowisz? Psychiatra go wspierala, a on wyobrazal sobie, ze z nia jest… scena w izolatce? Dlaczego straznik mialby ja wpuscic?
"psychiatra, psycholog ma zakaz intymnych kontaktów z pacjentem" nie wiem czego tutaj nie rozumieć xD jest to kolejna manipulacja pogłębiająca problemy pacjenta.
nie podniecaj się tak ;) w filmie nie ma żadnych poszlak na wyobrażony związek lub głębiej na to, że wszystko co widzimy dzieje się w umyśle Artura
Takimi poszlakami jest choćby tzw. "chlopski rozum". Gdyż na chłopski rozum wiadomo, że nie pozwolonoby Lee wejść do celi Arthura. Z tego choćby wynika, że to nie działo sie naprawde.
Lee została wpuszczona do celi Artura celowo aby później wywołać jego załamanie na rozprawie. System Gothan był przerażony Arturem jako anarchistą i wzorcem do naśladowania przez uciskany prekariat. Dlatego musieli go publicznie złamać. btw oceniać takie guano na 9* xD
czyli rozniosłem w 'drobny mak', twoja hipotezę odnośnie urojonej rzeczywistości Artura, rzekomo przedstawioną w filmie
Rozniosles niemiłe wrażenie, że hołdujesz teoriam spiskowym. To wszystko, co rozniosłes. A odnośnie filmu, subiektywny odbiór to nie hipoteza, tylko subiektywny odbiór. I każdy ma swoje święte prawo do niego.
Ty nie zrobiłaś na mnie żadnego wrażenia. 'Teorie spiskowe' to wszystko co masz do powiedzenia? co za cliche xD